Windykacja vex. POMOCY

• Autor wątku Autor wątku goda.K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goda.K

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam podobna sytuacje . Zaczęło się od sms , Kancelaria Vex żeby uniknąć spotkania proszę skontaktować się na podany numer bla bla bla . Ja nie myśląc dłużej , zadzwoniłam ! Pytając pana o co chodzi , co to za kancelaria usłyszałam : KANCELARIA VEX Z WROCŁAWIA i tu płyta się zacięła , jedyne co się dowiedziałam jestem dłużnikiem !!
( powiem jedno )Fakt faktem dostałam mandat ale był zapłacony , Armada Polska wysłała pismo , skontaktowałam się z nimi , uregulowałam dług , następnie zadzwoniłam upewnić się czy wszystko w porządku , powiedzieli TAK . Jednak to nie koniec , skąd KANCELARIA VEX miała mój numer ? I się zaczęło nękanie sms , groźby itp. . Pewnego dnia odebrałam telefon , iii tu się wkopałam podając swoje dane .. Zdaje sobie sprawę że nie powinnam tego robić . Dobra idźmy dalej , dowiedziałam się ze w miejscowości.... dnia .... dostałam MANDAT ( zgadzało się wszystko ) Kobieta wyznaczyła termin zapłaty ... no okej mówię zapłacę , ale coś mi tu śmierdziało ( myślę przecież spłaciłam go) ... spojrzałam w pismo od ARMADY i tu data i miejscowość zgadza się co jest .. Olałam ich , kwitek potwierdzający wpłatę mam , przyjdą pokażę im . Ale i oni nie odpuścili dzwonili odebrałam , TŁUMACZYŁAM PEWNEJ PANI ŻE ZAPŁACONE (bynajmniej próbowałam , kobieta w ogóle mnie nie słuchała , wręcz była bardzo nie miła , chamska ). WKOŃCU PADŁO JAKIEŚ ROZWIĄZANIE (bynajmniej tak to odebrałam) ,
Miałam wysłać na podany e-mail kwitek potwierdzający przelew , zgoda powiedziałam , Kobieta zaczęła dyktować , jak do osoby za przeproszeniem upośledzonej , zwróciłam uwagę iiii co usłyszałam ?! ŻE JESTEM KSIĘŻNICZKĄ . Szczena mi opadła . Nie przedłużając tej rozmowy rozłączyłam się. Na drugi dzień tym razem zadzwonił pewien pan '' dane na dokumencie potwierdzającym wpłaty nie są zgodne , w komputerze mają co innego '' Proszę mi uwierzyć gotowało się we mnie , co znowu jest nie tak ... I tu usłyszałam groźby komornikiem , kara pieniężna , sąd itp. i ze Armada go nie interesuje Tego samego dnia kolejny telefon o dziwo kobieta była miła , wysłuchała i poprosiła o dokument z armady który mi przyszedł , wysłałam . Może dojdzie to w końcu do nich że zapłacone . Rzygam już tymi sms , telefonami . Nie dam się zastraszać .Po krótce przedstawiłam wam moją sytuację . Jeżeli ktoś mógł by doradzić , była bym wdzięczna .

Windykacja VEX

Ale w czym doradzić, prawnie? Prawnie to nic złego nie robisz, a dzwonić i pisać SMS może do Ciebie każdy.

goda.K napisał:
Jednak to nie koniec , skąd KANCELARIA VEX miała mój numer ?
Od Armady :) Były wiceprezes założył własną firmę, własnie VEX. Stąd tyle powiązań i śladów z Armadą, włącznie z "miłą i kulturalną" obsługą

amelia2013 napisał:
Od Armady :) Były wiceprezes założył własną firmę, własnie VEX. Stąd tyle powiązań i śladów z Armadą, włącznie z "miłą i kulturalną" obsługą

yhym, to genialnie , tylko jak ich się pozbyć (nękania tele.sms).. ?

RE: Windykacja Vex

Syphar napisał:
Ale w czym doradzić, prawnie? Prawnie to nic złego nie robisz, a dzwonić i pisać SMS może do Ciebie każdy.

Co mam z tym zrobić ? Po prostu nie odbierać telefonów ? Iść na policję? Bądź zmienić numer
Skoro mam wszystko opłacone , dokumenty potwierdzające wpłatę również posiadam .

RE: Windykacja Vex

Robilee napisał:
Pożartować sobie z windykatorów. Nie masz żadnych powodów, by się czegokolwiek obawiać.

uff, to dobrze . Dzięki wielkie

Vex ewidentnie stosuje praktyki niezgodne z prawem - niektórych to może śmieszyć ale inni mogą poczuć się zagrożeni po tym jak dostaną sms o możliwej wizycie 2 panów z windykacji w godzinach wieczornych - tego typu sms jednoznacznie mogą wzbudzić przekonanie o możliwości użycia przez takich panów siły.

Ale i na takie firmy są sprawdzone i dokuczliwe metody działania które powinien wykorzystać każdy kogo ta firma w jakikolwiek sposób próbuje zastraszyc.

Każdy kto ma problem z firmą VEX (natarczywe sms itp) powinien zgłosić się do miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów czy organizacji pozarządowych - Federacji Konsumentów, Stowarzyszenia Konsumentów Polskich. Bezpłatne porady udzielane są również pod numerem telefonu 800 800 008.

kiedys już takie praktyki stosowało intrum istitia i dostało od uokik ponad 200 tyś nagrody od UOKIK

tutaj lista do kogo się zwrócić https://uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php

a tutaj info o tym, że warto i o przypadku INTRUM ISTITIA https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=2322

Zamiast biadolić - każdy ma telefon, pewnie większość z androidem - mnóstwo jest aplikacji do nagrywania rozmów. O ile są to Nasze rozmowy - mamy prawo je nagrywać nawet nie informując o tym rozmówcę - to jak robienie notatek z rozmowy. Nie możemy nagrywać rózmów w których nie uczestniczymy. Mając takie nagranie łatwo jest napisać w razie potrzeby skargę do Uokik, poświadczając zajścia, ew groźby, stosowane niezgodne z prawem praktyki nagraniem.

Witam, mam inny problem z VEX. Otóż po otrzymaniu kartki w skrzynce napisanej z nr telefonu nie wiedząc o co chodzi zadzwoniłam z nr koleżanki do VEX. Od tej pory ciągle do niej wysyłają smsy - ona nie jest stroną. Nigdy nie podawałam jej nr jako mojego, jako kontaktowego etc. Pisała i dzwoniła do VEX żeby wykasowali nr bo ona nie jest stroną. Ja skorzystałam grzecznościowo z jej telefonu. Co zrobić żeby się odczepili od niej ?

Dziekuję Amelia
tylko czy oni coś z tym zrobią ?
Rozumiem, że to ona powinna się zgłosić ...
A czy ja powinnam podejmować jakiekolwiek rozmowy z nimi ? Odwiedzaja mnie w domu, zostawiają kartki u sąsiadów już nie tylko w skrzynce....Jakoś nie mogę ich spotkać...

Zgłasza się nękany. Dlaczego policja miałaby nic nie zrobić?
O czym chcesz z VEX rozmawiać?

to oni chcą ze mną negocjować dług...Amelio
i pytanie : też jestem przez nich nękana, przez ich wizyty , czy również mogę to zgłosić ?

Ostatnia edycja:
Jaki dług, czyj?
Czujesz się nękana - zgłoś

Mam też problem z Kancelarią VEX. Otrzymałam informację, żeby się skontaktować. Zadzwoniłam, Pan powiedział, że chodzi o dług taty. Powiedział, że będzie w środę z drugim Panem, którego nazywał Komornikiem i że zajmą przedmioty należące do taty (łóżko, dywan, ubrania itp.). Później powiedział, że zabiorą lodówkę, pralkę i nawet wannę. Wspomniałam, że przedmioty w mieszkaniu należą także do mamy. Pan powiedział, że jak do środy nie wpłaci tata 1000 - 1500 złotych to przyjadą po 18 i zabiorą przedmioty z mieszkania. Co zrobić? Mogą wejść do mieszkania i zająć rzeczy jak Komornik? straszył też ten Pan, że jak dobrowolnie tata nie odda rzeczy to przyjadą z policją. Nie mamy żadnego pisma od tej firmy. Ostatnie pismo jakie posiada tata, to od Banku BPH z informacją jaki Komornik prowadzi sprawę i żeby się kontaktować z Bankiem. Podobno dług kupiła Firma DTPartners i zleciła Kancelarii VEX takie działania. Proszę o pomoc!!!!!!!

Zgłosić na policję. Komornik nie może zająć łóżka. Więc ten facet żadnym komornikiem nie jest.

Jak przyjdą, najlepiej czekać z policją. Ewentualnie, jeśli policja się nie zgodzi, zwyczajnie nie wpuścić do domu i tyle. A niech przyjadą nawet z duchem świętym, jeśli to nie jest komornik to co im policja da?

Ostatnia edycja:
Mala1602 napisał:
Powiedział, że będzie w środę z drugim Panem, którego nazywał Komornikiem i że zajmą przedmioty należące do taty (łóżko, dywan, ubrania itp.). Później powiedział, że zabiorą lodówkę, pralkę i nawet wannę.
Powiedz im że czekasz. Tylko żeby byli punktualnie, bo twój pitbull lubi być wyprowadzany o regularnych porach, no i bardzo nie lubi złych obcych ludzi :)
Mala1602 napisał:
straszył też ten Pan, że jak dobrowolnie tata nie odda rzeczy to przyjadą z policją.
To mu powiedz że ty też będziesz z policją, bo akurat kuzyn jest dzielnicowym :)
Mala1602 napisał:
Ostatnie pismo jakie posiada tata, to od Banku BPH z informacją jaki Komornik prowadzi sprawę i żeby się kontaktować z Bankiem. Podobno dług kupiła Firma DTPartners i zleciła Kancelarii VEX takie działania. Proszę o pomoc!!!!!!!
Na jakiej podstawie była egzekucja u komornika? Masz jakieś kwity? Najlepiej byłoby to zobaczyć, gdyż zapewne musi tato poczynić dalsze kroki w sprawie. I żadnych wpłat na ten moment, zapewne i tak zawyżają roszczenie.

Amelia dług BPH sprzedana wierzytelność DT Partners, na jej zlecenie VEX windykuje
Mnie też zapowiedzieli , że będzie 2 panów o 20 i nie było...

Prawda jest taka że ludzie próbują być mili rozmawiając z takimi firmami przez telefon. A tu trzeba im pokazać że nie trafili na jakąś życiową ciamajdę i zastraszać to mogą sobie swoje rodziny.

Syphar Policja nie będzie na nikogo czekać. Jakby tak Policja miała u każdego w domu czekać na takich windykatorów z różnych firm to by im funkcjonariuszy zabrakło.

Jak już przyjdą o ile w ogóle przyjdą i zaczną groźbami rzucać to wtedy należy zadzwonić po Policję.

Powrót