Wniosek do BVA Koln nadanie numeru ref

• Autor wątku Autor wątku misiawoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiawoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam wszystkich

Czy skladal ktos w okresie ostatnich 12 miesiecy lub nawet wczesniej wniosek do BVA Koln jak dlugo oczekiwaliscie na informacje o przyjeciu wniosku oraz nadaniu numeru od wyslania.
Po jakim czasie otrzymaliscie pismo potwierdzajace?
Podobno kupe wnioskow maja i czas oczekiwania jest dlugi

Skladalem wnioski w kwietniu 2016 dla mojej mamy i brata i ostatnio dopytywalem pracownika rozpatrujacego ich wnioski ze oni dopiero rozpatruja wnioski z marca 2016 . Gdzie w przypadku mojego brata to czysta formalność i wystawienie nowego Staatsangehorigkeitsausweisu powinna zmieścić się w roku niestety maja tyle roboty ze bardzo ciężko teraz z oczekiwaniem. Minęło 13 miesięcy . W 2015 roku skladalem papiery dla mojego ojca mojej siostry i jej dzieci i cała 4 dostała nowe Staatsangeh.... po 10 miesiącach . Teraz czeka się tyle ile kiedyś w latach 90 tych ok dwa lata .

Czyli po jakim czasie od wysłania dokumentów dostałeś list z nadanym numerem założonej sprawy ?
Przyszedł polecony czy zwykły ?
Czy Staatsangehorigkeitsausweis przysyłają do domu ,czy do odbioru w Konsulacie ?

Numer sprawy dostałem około dwa miesiące po złożeniu wniosku . A z odbiorem Staatsangehorigkeitsausweisu było tak że wysłali je do mnie bo mieszkam w Niemczech i jestem pełnomocnikiem mojej rodziny a normalnie wysyłają do Konsulatu i wtedy musisz sam go odebrać .

Takie małe pytanko do "adamaleks26"
Dostałem wreszcie nr sprawy i w związku z tym ,że "siedzisz" dobrze w tym temacie ,
Na końcu nr referencyjnego mam literę "F" czy to znaczy że dziedziczenie po ojcu ,czy przypadek ?

A ja tez mam pytanie odnosnie numeru nadania
czym sie rozni w numerze nadania BSII3 of BSII7 czy to sa inne dzialy odpowiedzialne

F to skrót od Feststellung der Deutsche Staatsangehoerigkeit. To organ Rozpatrujacy
Wnioski na dziedziczenie obywatelstwa . Obojętnie czy SII3 czy SII7 te wydziały zmieniają się co chwila.. numery wydziałów mojej rodziny również przeszły metamorfozę 😅😅😅 To nie ma znaczenia .

Witam czy to ma jakies znaczenie ze mialem referat BS II3 a teraz mam BS II7

Z jakiego Organu dostaje sie ostateczna decyzje z BS II7 ?

Jak to zmiana oddziału ?
Najpierw dostałeś list z nr w którym było BS3 ,a teraz drugi list z nr i oddziałem BS7 ?
Nie rozumiem, powinno być tak ,że nadają Ci nr i on jest do końca sprawy,na logikę nawet jakby przeniesiono do do innego oddziału.
Po jakim czasie dostałeś zmianę tego oddziału i w jakiej formie list czy e-mail

Przepraszam to jednak byl BS II 4 a nie BS II 3 Tak najpierw dostalem list z BS II4 dostawalem na e-mail i listownie i teraz mam BS II7 i listownie i e-mail po okolo 2 latach

Jak było w w BS II 4 ,to były załatwiane sprawy repatriacji .Jeśli przeszło do BS II 7 to znaczy ,że chyba uznali twoje argumenty. Wydziały BS II3 i BS II7 zajmują się stwierdzeniem obywatelstwa. Teraz około 1,5 roku czekania od przyjęcia sprawy w BS II7

Aaa no to super dzieki bardzo juz wyslalem chyba wszystko co mozliwe napisali mi na e-maila ze lada dzien dostane dalsza korespondencje

BS II7 JUZ mam od polowy 2015 roku tak ze juz chyba koncowka

A mam pytanie czy wiadomo cos czy BS II7 przyznaje obywatelstwo a np BS II3 daje odmowe ?

To jest malo prawdopodobne, bo wtedy urzednik A z referatu 3 opiniowalby wniosek a przy negatywnej opinii musialby go przekazywac do urzednika B z referatu 7, zeby ten wydal decyzje, co byloby nieefektywnym sposobem pracy.
Oba referaty wg schematu organizacyjnego zajmuja sie badaniem wniosek o "stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego". Przypuszczam,ze maja wlasciwosc podzielona geograficznie, np. jeden referat na Polske i inne kraje wschodnioeuropejskie, skad jest najwiecej wnioskow, a drugi referat na wszystkie inne kraje swiata

Aaa ok rozumiem dziekuje Pogodniak za informacje

To minęło 2,5 roku czyli chyba już dawno powinno być.
Mój wniosek dotarł do BS II7 w marcu 2017 i w odpowiedzi dostałem ,że czas około 18 miesięcy

Witam dzisiaj otrzymalem list czy pomogl by ktos z przetlumaczeniem ?
Erforderlich ist weiterhin ein Nachweis über den Erwerb der deutschen Staatsangehörigkeit auf Grund der Verordnung über die Deutsche Volksliste und die deutsche Staatsangehörigkeit in den eingegliederten Ostgebieten als deutsche Volkszugehörige für Ihnen Urgroßvater/Großvater.
Der Nachweis kann erbracht werden durch Hinweise und Unterlagen zur damaligen deutschen Volkszugehörigkeit der Familie.
Soweit Sie keine eigenen Unterlagen hierzu haben, kann der Nachweis auch erfolgen durch, zum Beispiel: Auszügen aus den Soll- bzw. Gemeindeseelenlisten, Gemeindevermisstenlisten, Erhebungsbögen etc.
Unterlagen hierzu hat in den Nachkriegsjahren der Kirchliche Suchdienst/Heimatortskartei gesammelt. Nach dessen Schließung zum 30. September 2015 wurden die Suchdienstunterlagen an das Bundesarchivs lautet wie folgt
Bundesarchiv Lastenausgleichsarchiv
Dr. - Franz- Straße 1
95445 Bayreuth
Daher bitte ich Sie eine Anfrage beim Lastenausgleichsarchiv zu stellen

Teilen Sie bitte dem Lastenausgleichsarchiv möglichst auch die genaue Wohnanschrift Ihres Großvater/Urgroßvaters für die Zeit vor 1945 in der damaligen deutschen Bezeichnung(Wohnort,Straße,Hausnumer) mit. Dabei geben Sie bitte auch an, dass die Antwort für ein Staatsangehörigkeitsverfahren beim Bundesverwaltungsamt benötigt wird.

Ich möchte Sie darauf hinweisen, dass diese Anfrage beim Bundesarchiv kostenpflichtig sein kann. Nähere Auskunft dazu erteilt Ihnen das Lastenaausgleichsarchiv. Das Bundesverwaltungsamt kann Ihnen diese Kosten nicht erstatten.

Das Ergebnis der Nachforschung beim Lastenausgleichsarchiv übersenden Sie bitte dem Bundesverwaltungsamt per Post im Original oder als amtlich oder notariell beglaubigte Foto-kopie.

Ich weise vorsorglich daraufhin, dass die einzureichenden Unterlagen Bestandteil der hier geführten Verwaltungsakte werden.

Powrót