wyjazd na stale

• Autor wątku Autor wątku robousek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robousek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
planuje z rodzina wyjechac do niemiec na stale w kwietniu. Chcialam sie dowiedziec zeby legalnie mogl maz tam pracowac i mieszkac to co trzeba zalatwic. Ja mam obywatelstwo, maz nie ma.

Witam ty z dziećmi na początek możesz otrzymać pomoc państwa Arbeitslosengeld II - zasiłek dla bezrobotnych Natomiast mąż będzie miał problemy z otrzymaniem wizy pobytowej w biurze dla obcokrajowców obecnie utrudniają osobie polskiej narodowości musi udowodnić że ma pracę lub pieniądze na utrzymanie siebie w Niemczech .
http://www.sozpol.eu/
powodzenia

wcale nie wiadomoe czy bedzie mial problem,,to juz zalezy od urzedu...
jedni maja problemy drudzy nie,,a trzecim wklejają do paszportu (choc juz ponoc tego nie ma dla polakow) takie cos..jezeli jeden z malzonkow ma obywatelstwo niemieckie!
Aufenthaltsstatus – Wikipedia
a wtedy od razu pomoc sie nalezy i chyba? nie potrzeba pozwolenia na prace
tu na ten temat pisze..czytaj osiedlenie w Niemczech
http://www.sozpol.eu/

i nie wiza tylko na Freizügigkeitsbescheinigung trzeba przedstawic dochody
http://de.wikipedia.org/wiki/Freizügigkeitsgesetz

od maja 2011 nie potrzeba pozwolenia na prace

Ostatnia edycja:
Należy wziać pod uwagę, że według nowych przepisów socjalnych, obcokrajowcy-obywatele innego państwa Unii Europejskiej nie uzyskają prawa do pomocy socjalnej przez pierwsze trzy miesiące po osiedleniu się w Niemczech. Przepisy mówią, że nie mają prawa do świadczenia zwanego Arbeitslosengeld II. Jednakże w razie odmowy tych świadczeń należy niezwłocznie postawić pisemny wniosek o świadczenie zwane Sozialhilfe. To świdczenie majaą prawo uzyskać ci, którzy nie mają prawa do Arbeitslosengeld II ale nie mają innych środków do życia. Wniosek ten składa się do urzędu wydającego decyzje dot. Arbeitslosengeld II a ten przesyła wniosek dalej do tzw. Sozialamt

belunia.
Jeżeli Polka z niemieckim obywatelstwem mieszka w Niemczech 5-10 lat
wychodzi za Polaka i przedstawia akt małżeństwa w biurze dla obcokrajowców
celem zameldowania męża wtedy oni wysyłają do zameldowania potem po powrocie
robią wszystkie kopie itd.; żądają zaświadczenia o dochodach o pracy ubezpieczenie w Polsce; Nie ułatwiają jak kiedyś darmowy kurs języka niemieckiego i na początek pomoc socjalną i dopłata do mieszkania opłata za mieszkanie od dnia zameldowania ściąga arbeicamt

marian1 napisał:
belunia.
żądają zaświadczenia o dochodach o pracy ubezpieczenie w Polsce; Nie ułatwiają jak kiedyś darmowy kurs języka niemieckiego i na początek pomoc socjalną i dopłata do mieszkania opłata za mieszkanie od dnia zameldowania ściąga arbeicamt

ubezpieczenie to chyba niemieckie

Ubezpieczenie polskie żeby małżonek mógł zamieszkać i przebywać w Niemczech --to chyba żarty sobie robią

I tak powstaja mity: nie ubezpieczenie z Polski, tylko zaswiadczenie o posiadaniu ubezpieczenia z Polski przed wyjazdem , bo to jest istotne dla zdefiniowania, do jakiego rodzaju ubezpieczenia w Niemczech mozna sie potem zapisac (panstwowe, dobrwolne czy prywatne)

Na stonie Sozpol pisze o wizie pobytowej dla meza. Czy bedzie to tez potrzebne po pierwszym maja. Napisane tam tez jast ze wraz z otrzymaniem wizy pobytowej ma sie pozwolenie na prace. Czy to jest prawda? Wiekszosc pisze ze ma problem z otrzymaniem pozwolenia na prace, ze to graniczy z cudem.

zezwolenie na prace dla malzonkow obywateli niemieckich jest wydawane praktycznie automatycznie

A co do tej wizy pobytowej to niezbyt wierze, ze to jest zawsze i wszedzie taki problem, szczegolnie jesli malzonek zamiast leciec w pierwszy dzien po zasilek wykorzysta te pierwsze 3 miesiace na szukanie pracy i znajdzie sobie na poczatek byle jaka prace, to wtedy beda od razu inaczej na to patrzec

Witam ponownie
Zależy na kogo trafisz : dziś w biurze dla obcokrajowców trafiłem na niemke-rosjanke
Która nie robiła problemu dała druki na wypełnienie na pobyt oddanie druków dopiero przed
upływem tych 3 miesięcy.
1.Na początek meldunek obowiązkowo do 3 miesięcy bez dodatkowych zaświadczeń
(żadne zaświadczenie o prace ani ubezpieczenie nie pytała)
2.Skierowała do Arbeicatu celem zameldowania w poszukiwaniu pracy przez biuro
( w Arbeicamcie zameldowali na podstawie meldunku i polskiego paszportu jako poszukujący pracy.)
3.Przed upływem 3 miesiąca należy zgłosić się ponownie w biurze dla obcokrajowców
celem dokończenia załatwiania zezwolenia na dalszy pobyt.

robousek napisał:
Na stonie Sozpol pisze o wizie pobytowej dla meza. Czy bedzie to tez potrzebne po pierwszym maja. Napisane tam tez jast ze wraz z otrzymaniem wizy pobytowej ma sie pozwolenie na prace. Czy to jest prawda? Wiekszosc pisze ze ma problem z otrzymaniem pozwolenia na prace, ze to graniczy z cudem.

na pobyt potrzebny Freizügigkeitsbescheinigung ,,tez pisze o tym na stronie Sozpol

wize to tylko wbijaja niektorym ,ale od czego to zalezy to nie wiem ...i nie wszedzie tak robia

Jeszcze jedno pytanie, zwiazane z Nazwiskiem. Chodzi o to ze na Stacie jest moje panienskie nazwisko. Musialabym podac po mezu, a sa w nazwisku polskie znaki. Zeby uniknac przekrecania to gdzie trzeba to zmienic. Dokladniej chodzi mi o zmiane "sz" na "sch" w nazwisku.

Witam,
ja to mam wiekszy problem, urzednicy doprowadzaja do tego, ze moje malzenstwo zakonczy sie rozwodem.
Jestem w mezem zameldowana w niemczech od polowy listopada, w auslanderburo nie chca mu wydac pozwolenia na prace! :/ normalnie rece opadaja, za pierwszym razem nie wydali mu freizügigkeitsbescheinigung tylko pozwolenie na pobyt wazny 3 miesiace! bez mozliwosci podjecia pracy :(
Byslismy w tym urzedzie z 5 razy, za kazdym razem inna popieprzona urzedniczka...zadnych konkretow nie podaja :/ ...w dortmundzie wydaja pozwolenie polskim malzenstwom od reki, a tu w bochum takie chamstwo, ja mam niemiecki dowod i robia mojemu mezowi problemy...Mowi baba, maz ma isc do pracy! a my do niej, z jakiej racji? daj pani pozwolenie na prace to pojdzie! a ona...i tu sie kot gryzie w ogon, i jak sie nie wkurzyc? nic tylko przeciagnac babe przez biurko i zaprowadzic do szefa...nic nie pozostalo nam jak czekac na adwokata i napisac jakies pismo, bo tak nie moze byc.

Witam ponownie
Wyżej opisywałem taki przypadek zależy na kogo trafisz….
Teraz jeżeli mąż ma meldunek u ciebie idziesz do Arbeicamtu i tam go meldujesz
jako poszukujący pracy idziecie oboje.
1.Zaświadczenie o zameldowaniu w Niemczech męża
2..Świadectwo pracy w jakim zawodzie pracował w Polsce (przetłumaczone)
3.Paszport męża rejestrują bez problemu w Arbeicamcie
4.Po 3 miesiącach ma prawo do pomocy socjalnej druki w Arbeicamcie.
W biurze dla obcokrajowców powinnaś starać się o darmowe skierowanie na kurs języka niemieckiego.( W takich przypadkach dobrze brać ze sobą dyktafon potem rozmowa z kierownikiem działu.)
Powodzenia napisz jak załatwiłaś

arbaisamt mielismy zalatwiony zaraz po zameldowaniu...wiec jednak po 3 miesiacach dostanie pozwolenie na prace? kurde :( a tu nawet kursu nie moge mu zalatwic poniewaz musialabym za to placic a nie stac mnie.
ehhh te baby sa nieugiete, chyba sprobujemy w poniedzialek jeszcze raz, moze trafimy na inna urzedniczke, wyobraz sobie, ze nie pozwolila nam ostatnio zlozyc wniosku Aufenthaltserlaubnis zur deutschen Ehefrau, byla wkurzona powiedziala, ze moj maz ma fikcion i mamy spadac >.<

Z Arbeicamtu mąż może tesz otrzymać skierowanie na przyuczenie do zawodu i skierowanie na kurs języka niemieckiego

Otrzymal skierowanie na kurs... :/ ale niestety w szkole chca dokument z arge, i to pozwolenie ~freizügigkeitsbescheinigung...bez tego nie moga jego papierow wyslac do bundesamtu.

Marian, to sie nazywa Arbeitsamt, przez "ts" a nie Arbeicamt przez "c" :lol:

arisa napisał:
Witam,
ja to mam wiekszy problem, urzednicy doprowadzaja do tego, ze moje malzenstwo zakonczy sie rozwodem.

u innych skonczylo sie powrotem do Pl

bo zonie nie wydali Freizügigkeitsbescheinigung ..choc malzonek mial niemiecie obywatelstwo--
ale nie mial pracy(brak dochodu tylko socjal) hmmm,,wrocili oboje po miesiacu walki

a moze tu poczytaj cala ta strone..
niektorym wbijaja jeszcze to w paszport..ale nie wiem od czego to zalezy

SozPol.com - prawo

Ostatnia edycja:
Powrót