Wyłudzenie na allegro

• Autor wątku Autor wątku monikadg2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikadg2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Wygrałam aukcje na allegro i dostałam email z danymi do wysyłki jednak po chwili otrzymałam email o treści

Wiadomość koboczki (58) , wysłana z komputera o numerze IP: 191.134.23.1

--------------------------------------------------------------------------------

Treść wiadomości:
Witam Pana/Panią Serdecznie
Wygrał Pan/Pani moją aukcje "* * eksluzywny Graco quattro de luxe !!! BCM (numer 673426670)" proszę o jak najszybsze dokonanie przelewu na wskazane konto "City Bank 76 1030 0019 0109 8518 0388 2152 Jarosław Sehnke" reszta danych identyczna z danymi podanymi na Allegro , do wylicytowanej kwoty proszę nie doliczać kosztów przesyłki , ponieważ koszta przesyłki ja pokrywam . Paczkę wysyłam od razu po otrzymaniu dowodu wpłaty w postaci screena na meila kamikadze22-pl@o2.pl lub gg : 16210939 niewidoczny , po zaksięgowaniu pieniędzy . Paczka pójdzie przesyłką kurierską "DHLem" .

Pozdrawiam
City Bank 76 1030 0019 0109 8518 0388 2152 Jarosław Sehnke

--------------------------------------------------------------------------------
Wiadomość wyglądała jak orginalna z allegro i niestety wysłałam zaraz na drugi dzień rano kase.Wieczorem zadzwoniła do mnie kobieta od której kupiłam towar i stwierdziłysmy razem że to oszustwo.Ktoś albo włamał się ja jej konto albo niewiem co.Odrazu poszłam na policje i do banku jednak w banku procedura trwa ok tygodni najmniej a pani powiedziala ze jak ktos nie wyplacil pieniedzy to zwroca a ja mysle ze kasy juz dawno na koncie niema a allegro umylo rece i tyle.Policja raczej szybko nie działa więc niewiem ile to potrwa.Chciałam sie dowiedziec czy jest szansa na zlapanie oszusta i czy odzyskam pieniadze bo dla mnie 400zl to bardzo duzo.
Kupiłam wozek dla dziecka za caly zasilek z urlopu wychowawczego i ani wozka ani pieniedzy :( błagam pomóżcie:(

Witam,
wczoraj miałam identyczną sytuację.
Kupiłam na allegro ubranka dla córki. Po wygranej aukcji dostałam maila od allegro z dołączoną informacją od Sprzedającego. 15 minut później przyszedł następny mail od "Powiadomienia Allegro" <kamikadze22-pl@o2.pl> o następ. treści:
"Treść wiadomości:
Wygrał Pan/Pani moją aukcje "GYMBOREE LEGO WEAR ŚLICZNA DZIEWCZYNKA 12-24MCE (numer 676523701)" proszę o jak najszybsze dokonanie przelewu na wskazane konto "City Bank 76 1030 0019 0109 8518 0388 2152 Jarosław Sehnke" reszta danych identyczna z danymi podanymi na Allegro , do wylicytowanej kwoty proszę nie doliczać kosztów przesyłki , ponieważ koszta przesyłki ja pokrywam . Paczkę wysyłam od razu po otrzymaniu dowodu wpłaty w postaci screena na meila kamikadze22-pl@o2.pl lub gg : 16210939 niewidoczny , po zaksięgowaniu pieniędzy . Paczka pójdzie przesyłką kurierską "DHLem" .

Pozdrawiam
City Bank 76 1030 0019 0109 8518 0388 2152 Jarosław Sehnke"

Na szczęście nie wpłaciłam pieniędzy na to konto.
Jest to ewidentna próba wyłudzenia pieniędzy, tym bardziej, że Pan od którego kupiłam ciuszki nie miał pojęcia o takiej sytuacji (dzwoniłam do niego, aby się upewnić).

Co w takiej sytuacji zrobić? Gdzie to zgłosić, bo ewidentnie działa na allegro oszust.
Nie wiadomo ile osób udało mu się oszukać. Wszyscy oszukani zgłoście się !!!!

Tez dostałem taka wiadomosc i niestety dalem sie nabrac wpłacilem pieniadze , zgłosilem wszystko na policje ciekawe co z tego wyniknie .

Wygrał Pan/Pani moją aukcje "UŻYWANA NOKIA E50 - tanio!!! (numer 677307624)" proszę o jak najszybsze dokonanie przelewu na wskazane konto "City Bank 76 1030 0019 0109 8518 0388 2152 Jarosław Sehnke" reszta danych identyczna z danymi podanymi na Allegro , do wylicytowanej kwoty proszę nie doliczać kosztów przesyłki , ponieważ koszta przesyłki ja pokrywam . Paczkę wysyłam od razu po otrzymaniu dowodu wpłaty w postaci screena na meila kamikadze22-pl@o2.pl lub gg : 16210939 niewidoczny , po zaksięgowaniu pieniędzy . Paczka pójdzie przesyłką kurierską "DHLem" .

Pozdrawiam

ważne jest to jakie dane otrzymacie 2-3 sekundy po wygraniu aukcji a nie po godzinie - każdy może wysłać takiego maila podpisując się jako powiadomienia Allegro... no a czego oczekiwałyście od Allegro - przecież nie beda placic za wszystko co ktos nazwal Allegro - trzeba czytać i ewentualnie kontaktować sie telefonicznie ze sprzedającym

no tylko, ze czesto to jest (sam tak robie) ze kontakt droga mailowa jest i tak poza automatyczna wiadomoscia z allegro. jak dla mnie spokojnie mozna zglosic sprawe na policje, plus ewentualne roszczenia cywilne.

Witam ,pierwszy raz jestem na forum, niestety tez zostałem oszukany przez tego gnoja.Dokładnie taki sam mail dostałem kilka minut po zakończeniu aukcji... Pozdrawiam Mariusz

Może jeszcze ktoś z Dąbrowy Górniczej jest oszukany przez tego dziada?Razem zdziałamy więcej !!! A kiedy zostałeś oszukany wogóle?

Ja zosatłem oszukany wczoraj ,około 21.20 dostałem tego maila. Z tego co sie orientuję to koleś jest pewnie z Warszawy bo jak wpisałem numer jego konta
to wyskoczyło ,żę jest to :

Bank Handlowy w Warszawie SABH Sektor Bankowości Detalicznej

podaj jakiś kontakt do siebie gg email może razem coś zdziałamy jak już czuje sie jak haker od trzech dni siedze na kompie i szukam....niestety kasę wysłałam :(

Moje gg to 9473540 , lub mail mariuszlubowicki@wp.pl . Ale jakoś wątpię zeby dalo radę coś zrobić ,żebym adres gnoja miał to co innego... Ja tez kase wpłaciłem niestety. moim zdaniem to allegro powinno sie tym zająć . Poza tym jak jest IP komputera z którego wysyłal maile to policja by mogła ustalic gdzie to jest , a jak widać wszystkie maile są z tego samego IP: 191.134.23.1

lampart214 podaj namiary jakieś na siebie oraz skąd jesteś

konji napisał:
ważne jest to jakie dane otrzymacie 2-3 sekundy po wygraniu aukcji a nie po godzinie - każdy może wysłać takiego maila podpisując się jako powiadomienia Allegro... no a czego oczekiwałyście od Allegro - przecież nie beda placic za wszystko co ktos nazwal Allegro - trzeba czytać i ewentualnie kontaktować sie telefonicznie ze sprzedającym

jakoś ten email nawet w moim przypadku przyszedł przed tym z allegro ......... minute bo minute ale był pierwszy.

Witam!!! :sad:
Dokładnie przedwczoraj też zostałam oszukana w ten sam sposób, dostałam tego samego maila.....chciałam kupić rower za 730zł...pieniądze wysłałam i do dzisiaj nie mogę się pozbierać :sad: Oczywiście zgłosiłam sprawę na policję, teraz czekam na rozstrzygnięcie tej sprawy!!!! Dzwoniłam też do banku żeby zablokowali konto temu debilowi, ale w banku stwierdzili, że tylko policja może to zrobić i podobno zrobiła PODOBNO 100% PEWNOŚCI NIE MAM. W razie jakichkolwiek pytań podaję swoje gg.12269353 LUDZIE ZBIERZMY SIĘ W KUPĘ I DAJMY MU CZADU!!!! NIE MOŻE TAK DALEJ BYĆ!!!!!!

Przepraszam czy ktoś w ogóle tu zagląda???

Witam
Ja również zostałam oszukana 06.07.2009r na sumę 500zł. Zamówiłam sygnet przez allegro Szanowny oszust Jarosław Sehnke podszył się pod sprzedającego z głupiej nie uwagi wysłałam pieniądze na wskazane konto.
Dziś zgłaszam sprawę na policję ale szczerze mówiąc wątpie w to, że odzyskamy kasę. Dziwne, że allegro nie potrafi wyłapać tego zasranego oszusta. Powinno się również zgłaszać ajencję w której się dokonuję wpłaty bo jest to ich interes żeby sprawdzać wszystkie dane a nie tylko wpisywać nr konta oraz imię i nazwisko. Pozdrawiam

Witam was.. Również zostałem oszukany przez tego gnoja... Wysłał do mnie tak jak do was e-mail o treści...:

Treść wiadomości:
Wygrał Pan/Pani moją aukcje "RAMA ROMET - SIMSON (numer 666365808)"
proszę o jak najszybsze dokonanie przelewu na wskazane konto "City
Bank 76 1030 0019 0109 8518 0388 2152 Jarosław Sehnke" reszta danych
identyczna z danymi podanymi na Allegro , do wylicytowanej kwoty
proszę nie doliczać kosztów przesyłki , ponieważ koszta przesyłki ja
pokrywam . Paczkę wysyłam od razu po otrzymaniu dowodu wpłaty w
postaci screena na meila kamikadze22-pl@o2.pl lub gg : 16210939
niewidoczny , po zaksięgowaniu pieniędzy . Paczka pójdzie przesyłką
kurierską "DHLem" .

Pozdrawiam

Ja straciłem 200zł też mi było szkoda ale poszłem do roboty i w 2dni odrobiłem na budowie...To było 2.7.2009. 2 dni później zgłosiłem to na policję.... Trochę tam siedziałem... 3h. Oni mają dostęp do danych w banku i powiedzieli że się tym zajmą tylko nie miałem danych o której sekundzie e-mail do mnie przyszedł...i będzie troche trudniej go znaleźć... Gadałem z gościówą co została oszukana miesiąc temu przez tego złodzieja to mówiła że policja po 3tyg do niej dzwoniła i odzyskała kasę.... tylko czego tego złodzieja nie podali jakoś do sondu żeby już nie oszukiwał i żeby mu dali jakieś zawieszenie czy cos...:mad:

ps. a jak zanys straciłeś 730zł to tragedia..;(( ja nie wiem co bym zrobił.... mój sąsiad tyle stracił jak kupywał nowego Sony Ericsona K700 w 2002 chyba... To były czasy i gość po prostu nie wysłał a on zgłaszał to na policję ale wtedy nie było takiego prawa i oni sobie nic z tego nie robili...

Ostatnia edycja:
Wiadomość od: MGkierownik123 (165) , wysłana z komputera o numerze IP: 191.134.23.1

Treść wiadomości:
Wygrał Pan/Pani moją aukcje "Mało używana nokia E51 na gwarancji (numer 531790745)" proszę o jak najszybsze dokonanie przelewu na wskazane konto "Millenium 38 1160 2202 0000 0001 2693 0537 DUDA MAŁGORZATA" reszta danych identyczna z danymi podanymi na Allegro , do wylicytowanej kwoty proszę nie doliczać kosztów przesyłki , ponieważ koszta przesyłki ja pokrywam . Paczkę wysyłam od razu po otrzymaniu dowodu wpłaty w postaci screena na meila study_loop2@o2.pl lub gg : 6703060 niewidoczny , po zaksięgowaniu pieniędzy . Paczka pójdzie przesyłką kurierską "DHLem" .

Pozdrawiam
Millenium 38 1160 2202 0000 0001 2693 0537 DUDA MAŁGORZATA

Ja tez miałem taki przypadek do klijenta wysłano takiego maila tylko kupujacy zadzwonił do mnie i zapytał mnie czy numer jaki otrzymał jest aktualny, bo otrzymał 2 podobne wiadomości które były sprzeczne ze sobą.
Widzę że adres IP jest ten sam czyli gosć naciąga już od dawna (to miało miejśce w styczniu tego roku) i pewnie nic mu nie zrobią bo allegro umywa ręce i każe próbować na własna ręke szukac oszusta.
Moim zdamiem by nie zostać oszukanym Jeżeli numer konta nie był podany w aukcji trzeba kontaktować sie ze sprzedawcą i potwierdzać numer konta

Witam widzę że jest nas więcej.....byłam we wtorek po raz kolejny na policji i powiedzieli że będą węszyć czy to nie jakaś większa sprawa i wtedy zbiorą w jedną większą mam taki pomysł może powymieniajmy się na prv danymi i każdy kto zgłosił sprawe na policji niech zaniesie im bo myśle że to przyśpieszy sprawę...bo takto będziemy czekać w nieskończoność.....Drugą myślą która mi się ciśnie na myśl to to że kasy penie nieodzyskamy ale choć niech tego gnoja złapią...taką małą satyfakcję byśmy mieli....mopje gg 9006617 pozdrawiam

Witam. Ja też zaliczyłem taką wpadkę, różnica polega na tym, że straciłem kilka tysięcy złotych ( 2200 zł ) . Sprawa została zgłoszona na policję na 2 dzień. Policja wysłała akta dalej i wszystko ucichło. Odczekałem prawie 2 mieś. nic się nie działo. Po kilku interwnecjach na policji, Pan policjant udał sie do prokuratury,żeby sprawdzić co się dzieje. Okazało sie, że Panu prokuratorowi "gdzieś" zawieruszyły się akta i sprawa stoi w miejscu :mad: . Po monicie przez policjanta Pan prokurator wysłał dokumenty do prokuratury gdzie popełniono przestępstwo i teraz już 3 tydz. czekam aż przyślą mi list z potwierdzeniem wszczęscia dochodzenia I NIC !!! . Co mam zrobic??

P.S. Dodam, że jestem młodą osobą, która nigdy nie miała do czynienia z prawem i nie mam pojęcia co dalej robić. Proszę o pomoc.

Powrót