Żąda się ode mnie dopłaty do przesyłki kurierskiej

• Autor wątku Autor wątku DobryMarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DobryMarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witajcie!

To moja historia:
Jakieś 2 tygodnie temu wysyłałem paczkę kurierem DHL zamówionym przez stronę kurjerzy.pl

Za paczkę zapłaciłem z góry.

Kurier ją odebrał następnego dnia bez zastrzeżeń. Wkrótce dotarła ona do adresata.

Po 2 tygodniach dostaję maila od serwisu kurjerzy.pl z żądaniem dopłaty 100% pierwotnej kwoty.

W mailu żądanie uzasadnione jest jakąś fakturą wystawioną przez DHL (której nie widziałem) - konkretnie tym, że przesyłka była przesłana jako "niestandardowa" (o czym nie wiedziałem)

Moje pytanie do Was
1. Czy serwis kurjerzy.pl ma prawo żądać ode mnie pieniędzy nie przedstawiając żadnych dowodów mojego błędu?

2. Czy w ogóle ma prawo żądać ode mnie pieniędzy 2 tygodnie po wysłaniu paczki (nie wiedziałem o konieczności dopłaty w momencie nadawania)?

3. Boję się, że za tydzień dostanę kolejne żądanie dopłaty (np. 100zł z uzasadnieniem "bo tak"). Jak mogę się przed tym zabezpieczyć?

Dziękuję z góry za pomoc,
Marek

A czy wielkość przesyłki była zgodna z tym co wpisałeś w zleceniu? Jeżeli nie to na pewno mają w regulaminie zapis o tym że jeżeli przesyłka nie zgadza się z wymiarami podanymi w zleceniu to będą żądać dopłat.

Wg mojej wiedzy tak. I stad moje 3 pytania :( (kazde z nich rownie istotne)

Naprawdę chciałbym, aby ktoś spróbował mi pomóc. A może moje pytania są bardzo względne i nie da się ot tak odpowiedzieć?

Nie jestem prawnikiem ;) Ale spróbowałabym skontaktować się z serwisem w celu wyjaśnienia sprawy, co oznacza w ich pojęciu "niestandardowa" - to przede wszystkim, i w zależności od tego co odpiszą później kontynuować dyskusję - nie zostałeś poinformowany że przesyłka była niestandardowa, przesyłkę nadałeś zgodną z tym co zaznaczyłeś w zleceniu, nie ważyła więcej ani nie miała większych wymiarów, ogólnie to spróbuj udowodnić że firma DPD kłamie mówiąc o przesyłce niestandardowej.
Nie ustalałeś z kurierem żadnych dodatkowych opcji, potwierdzeń, przyspieszeń, godzin itd?

Z tego co widzę:
https://www.kurjerzy.pl/informacje/regulamin

§8 Odbiór i doręczanie Przesyłek
d. W placówce Kuriera odebrane Przesyłki zostają weryfikowane z informacjami podanymi w zamówieniu. W przypadku stwierdzenia niezgodności rzeczywistych parametrów Przesyłki z zadeklarowanymi w zamówieniu, w przypadku możliwości doręczenia takiej Przesyłki do Odbiorcy, Zleceniodawca zobowiązany będzie do uiszczenia opłaty za dodatkową obsługę, zgodnie z Cennikiem detalicznym danego Kuriera. Płatność następuje na postawie faktury VAT wygenerowanej przez Serwis. Zleceniodawca upoważnia Zleceniobiorcę do automatycznego pokrycia tych kosztów z Konta PrePaid Zleceniodawcy lub podczas zwrotu kwoty pobrań.

Własnie tak to wyglądało, że paczkę odebrał kurier bardzo szybko, nic mi nie mówił że później coś doliczą, czy że nie może takiej paczki wysłać.

Jako że to nie są duże pieniądze (bezwzględnie), to mogę im to zapłacić..

..ale jak mogę się zabezpieczyć przed tym, żeby nie zażądali ode mnie więcej pieniędzy za tydzień i za miesiąć itp. Co ich przed tym powstrzyma, skoro i teraz nie mówią o przyczynach więcej niz "przesylka niestandardowa"...

Ja i tak zwróciłabym się do serwsu kurjerzy z wyjaśnieniem, co to przesyłka niestandardowa, że przesyłka była zgodna ze zleceniem i wagowo i wymiarowo, i że ktoś chce Cię naciąć.

A na przyszłość prosiłabym kuriera o podpisanie jaką przesyłkę odbiera i czy jest zgodna ze zleceniem - wymiary, waga. Albo fotografowała przesyłkę z naklejonym drukiem z centymetrem i miarką.

Dzięki za sugestie, na pewno w przyszłości coś takiego będę robił :)

@blairwitch - serwis odpisał mi uzasadniając właśnie "niestandardową" przesyłką, a na moją odpowiedź, w której pisałem że chcę dowiedzieć się konkretnie o co chodzi, nie odpowiedzieli od 3 dni (a wysyłałem tego maila juz 3 razy).

@loco1 - to rada oczywista i 100% skuteczna :) pytałem jednak w kontekście tej konkretnej sytuacji - czy mogę od nich wymagać jakiegoś "pokwitowania", że wszystkie rachunki się zgadzają na dzień taki a taki i w związku z czym jakieś (możliwe) przyszłe maile straszące w tej sprawie będę mógł od razu kierować do spamu?

Nie trzeba nic dopłacać. Jest to bardzo często spotykana praktyka pośredników kurierskich. Jeśli kurier paczkę przyjął, to oznacza, że paczka była zapakowana zgodnie z regulaminem. Jakby miał wątpliwości, powinien odmówić przyjęcia paczki. Poza tym jak się domyślam jest to usługa typu pre - paid. Więc tym bardziej, obowiązkiem kuriera było sprawdzenie paczki.

loco1 napisał:
A kto mówi, że nie?

Nie prawda.

Prawda. Skoro paczkę przyjął, oznacza, że nie wniósł zastrzeżeń co do zgodności z wcześniejszą deklaracją. A jak jeszcze podpisał odbiór, to już w ogóle nie ma tematu.

Martyna.Muller napisał:
Prawda. Skoro paczkę przyjął, oznacza, że nie wniósł zastrzeżeń co do zgodności z wcześniejszą deklaracją. A jak jeszcze podpisał odbiór, to już w ogóle nie ma tematu.
Nie masz racji.

@Martyna dzięki za odpowiedź. Faktycznie, usługa jest pre-paid przelewem.

@loco1 Czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?

loco1 napisał:
Rozwinięcie masz w #7 - w regulaminie usługi.

Raczej w #8...
Co nie zmienia faktu, że punkt ten jest niezgodny z prawem. Inaczej mówiąc regulamin ponad wszelką wątpliwość nosi znamiona abuzywności.

Powrót