Żądałem wymiany lub zwrotu gotówki, a buty zostały naprawione co teraz?

• Autor wątku Autor wątku Munir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Munir

Stały bywalec
Odpowiedzi
759
27.10.2010 roku dokonałem zakupu obuwia męskiego za kwotę 239 złotych. Dnia 24.01.2011 zauważyłem, że obuwie rozkleja się na dwóch czubach. W ten sam dzień zgłosiłem reklamacje w sklepie. W zgłoszeniu reklamacyjnym jako żądanie reklamującego zostało wpisane: wymiana lub zwrot gotówki. 3.02.2011 zostałem powiadomiony, że obuwie zostało naprawione i mogę zgłosić się po odbiór. W tym samym dniu pojechałem do sklepu i po obejrzeniu obuwia nie przyjąłem go, ponieważ w żądaniu reklamacyjnym uwzględniłem tylko wymianę lub zwrot gotówki. Na zgłoszeniu reklamacyjnym napisałem odwołanie, że proszę o ponowne rozpatrzenie reklamacji ponieważ została dokonana naprawa na którą nie było mojej zgody. W dniu dzisiejszym 7.02.2011 zostałem powiadomiony, że moje odwołanie zostało negatywnie rozpatrzone. Proszę o pomoc w tej sprawie. Chciałem aby wymienili mi obuwie na nowe, a nie dokonali naprawy. Co powinienem zrobić?

Rozumiem, że nie ma takiej instytucji. Proszę mi doradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji, pierw sprzedawca mimo mojego żądania reklamacyjnego jakim była wymiana obuwia na nowe, dokonuje bezprawnej naprawy w ciągu 10 dni od oddania obuwia, a następnie po moim oświadczeniu, że nie mam zamiaru odbierać butów i proszę o ponowne rozpatrzenie reklamacji, 14 dnia od zgłoszenia reklamacyjnego przysyła wiadomość że moje tzw. odwołanie zostało rozpatrzone negatywnie.

dziękuję za pomoc

W związku z wyżej opisanym stanem faktycznym, złożyłem pismo w sklepie w którym napisałem, że nie wywiązali się z żądania reklamacyjnego w ustawowym czasie, ponieważ obuwie zostało naprawione bezprawnie bez mojej zgody, a ja wnosiłem o wymianę. Dziś dostałem odpowiedz, iż "na mocy art. 8 pkt 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, nie ma podstaw do wymiany bądź zwrotu gotówki, gdyż w przywołanym artykule jest forma zobowiązania przemiennego i kierownik sklepu wybrał formę naprawy, jako doprowadzenia produktu do stanu zgodnego z umową. W związku z tym usterki w postaci rozklejenia butów zostały w sposób poprawny naprawione na koszt sprzedawcy". Nie zgadzam się z tymi twierdzeniami, ponieważ to ja wybieram formę żądania reklamacyjnego i to sprzedawca musi się odnieść właśnie to tego konkretnego żądania. Nikt mnie nie pytał o zdanie czy chcę aby obuwie zostało naprawione, ponieważ nie zgadzają się na wymianę. Naprawa została dokonana bezprawnie. Moje pytanie jest następujące: Czy dobrze rozumiem zastosowanie przepisów i linia jaką obrałem jest poprawna? Co teraz należy zrobić? Nadmienię że sprawa ciągnie się już od 24 stycznia, a więc ponad miesiąc. Proszę o pomoc.

Konsument wybiera formę, ale ona nie może być sprzeczna z interesem społeczno - gospodarczym ... mówiąc wprost, jeżeli naprawa kosztuje 10 PLN a wymiana 200 PLN, to sprzedawca mimo żądania wymiany, ma prawo wadę usunąć na drodze naprawy.

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
Konsument wybiera formę, ale ona nie może być sprzeczna z interesem społeczno - gospodarczym ... mówiąc wprost, jeżeli naprawa kosztuje 10 PLN a wymiana 200 PLN, to sprzedawca mimo żądania wymiany, ma prawo wadę usunąć na drodze naprawy.

Nawet jeżeli nie zapyta o zgodę kupującego i dokona naprawy bezprawnie? Jest możliwa naprawa przez sprzedawce, jeżeli kupujący w żądaniu reklamacyjnym wnosił tylko o wymianę?

Szczerze ... taka reklamacja powinna zostać odrzucona = konsument powinien zostać poinformowany, że sposób złożenia reklamacji jest błędy i należy ją poprawić. Tylko co by się działo w takiej sytuacji :o

Sprzedawca takim zachowaniem, patrząc optymistycznie, wychodzi konsumentowi na przeciw, tak żeby to on nie musiał oceniać czy może sobie pozwolić na wymianę czy na naprawę.

Proszę mi wyjaśnić, dlaczego "sposób złożenia reklamacji jest błędy i należy ją poprawić". Zostałem w sklepie zapytany jakie jest moje żądanie, na co odpowiedziałem, że wymiana obuwia na nowe. Pani to zanotowała. Po jakimś czasie poinformowano mnie, że obuwie zostało naprawione ( czego ja nie chciałem, ponieważ żądałem TYLKO wymiany ) Czy w takim przypadku, sprzedawca nie ma pierw obowiązku ustosunkować się do mojego żądania i dopiero potem zaproponować alternatywne rozwiązanie jakim z jego strony może być naprawa?

Przecież na te pytania już odpowiedziałem ... powyżej.

Jakie konsekwencje może ponieść sprzedawca gdy wbrew woli i żądaniu klienta bezprawnie naprawi towar???

Czy buty są źle naprawione - posiadają wadę starą lub jakieś nowe wynikające z naprawy?

Na pierwszy rzut oka naprawa została dobrze wykonana (kolejny raz powtarzam, że nie wyraziłem na nią zgody, a moje żądanie reklamacyjne było zupełnie inne), niestety popełniłem ten błąd że jakiś czas temu kupiłem buty w tym sklepie i był z nimi podobny problem. Po wykonaniu naprawy w sklepie buty, rozkleiły się ponownie, nie mam zaufania do tego sklepu ponieważ drugie buty uległy uszkodzeniu z winy producenta dlatego tym razem wnosiłem o wymianę na nowe, a nie o "nie profesjonalną" naprawę (KTÓRA ZOSTAŁA WYKONANA BEZPRAWNIE) . Jakie konsekwencje może ponieść sprzedawca gdy wbrew woli i żądaniu klienta bezprawnie naprawi towar?

A jakie straty wniknęły w związku z BEZPRAWNYM :D dokonaniem naprawy?

Żądałabyś wymiany, odmówiłby uzasadniając, że może dokonać naprawy, Ty byś chciała zwrotu pieniędzy i na tym by stanęło ... ponieważ nie masz prawa żądać zwrotu - a dokładnie odstąpić od umowy.

Ostatecznie albo byś miała rozklejone buty albo byś je w nerwach oddała do naprawy sprzedawcy :)

Czy każde bezprawne zachowanie wiąże się z stratami?

Jeżeli chodzi o mnie to straty poniosłem takie, że do tej pory nie mam obuwia za które zapłaciłem, a które się rozkleiło po miesiącu użytkowania. Czy prawdą jest że moje żądanie reklamacyjne jest wiążące dla sprzedawcy i nie może on BEZPRAWNIE czyt. bez uzgodnienia z kupującym dokonać naprawy? Czy podstawą do odstąpienia od umowy może być fakt, iż sprzedawca w terminie 14 dni od zgłoszenia reklamacji nie ustosunkował się do żądania reklamacyjnego, a jedynie BEZPRAWNIE czyt. bez uzgodnienia z kupującym dokonał naprawy?

Zrób tak ... idź do sprzedawcy i powiedź, że BEZPRAWNIE czyt. bez uzgodnienia z Tobą dokonał naprawy. Oznajmij mu jasno, że nie godziłaś się na takie rozwiązanie i chcesz otrzymać buty w takim stanie w jakim je wręczyłaś zgłaszając reklamację - rozklejone.

Skontaktuj się z Rzecznikiem Konsumentów, poinformuj o całej sytuacji i możesz też poinformować UOKiK, że taki a taki sprzedawca BEZPRAWNIE czyt. bez uzgodnienia z kupującym dokonał naprawy reklamowanego obuwia.

Niestety dalej nie uzyskałem pomocnej odpowiedzi, wydaje mi się że jeżeli nie wiesz jak mi pomoc to nie powinnaś się wypowiadać bo możesz kogoś wprowadzić w błąd (zapewne nie tylko ja czytam ten wątek).

Ponawiam poprzednie pytania mając nadzieję że ktoś będzie mi w stanie bardziej rzetelnie wyjaśnić zastosowanie przepisów.

To nie tak ... po portu uzyskana odpowiedź Ciebie nie satysfakcjonuje :)

Całkiem obiektywnie - jedyne co możesz zrobić, to powołując się na Art. 8. 3. Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, poinformuj sprzedawcę, że uznał Twoje żądania za uzasadnione i to ich realizacji oczekiwałaś. Na tej podstawie nadal żądasz wymiany obuwia.

Kontakt z Rzecznikiem Konsumentów nadal aktualny.

P.S. To już chyba zrobiłeś (sorry za wcześniejsze błędne określenie płci), oprócz kontaktu z Rzecznikiem.

Ostatnia edycja:
Jaki okres buty mogą być w depozycie sklepowym?

Powrót