Co postanowiłem
I. na początek poszło pismo do wierzyciela poniżej załączyłem może się komuś przyda. Dlaczego takie pismo /pracowałem w Intrum/ - wiem jak się przekazuje i kupuje takie wierzytelności. Firma kupuje w pakiecie wierzytelności np 1-2 tyś, nie otrzymuje ani nie weryfikuje zawartych w nich danych. Po zakupie wysyła hurtem wezwania do zapłaty część ludzi pęka i płaci dla świętego spokoju :beer: Niespłacone pakuje się "paczkę" i przekazuje "znajomemu" w sądzie do postępowania upominawczego /teraz do e-sądu/ tu odbyło to się w Zamościu. Sąd wysyła nakazy wróci nie wróci po pewnym czasie nadaje klauzule i mają wyrok do komornika. Sąd nie bada nie sprawdza - nawet sędzia nie widzi tych nakazów bo stempluje je referendarz sądowy. W moim przypadku odczekali od nakazu 5 lat mając nadzieję, że nie posiadam dokumentów.
II. do komornika napisałem pismo o zachowanie zasad ostrożności procesowej z wnioskiem o wstrzymanie działań egzekucyjnych a jeśli nie będzie mógł to o podanie rachunku depozytowego w trybie art 808 kpc gdyż kwestionuję ważność istnienia tytułu wykonawczego. Po co aby mieć w razie czego podstawę do składania skargi na czynności komornika. Na dziś jest czysty ale jeśli będzie miał świadomość, że działa niezgodnie z prawem to może się zastanowi... /chociaż nie za bardzo w to wierzę
III. w poniedziałek dowiem się co jest w aktach sprawy i do kogo i kto odbierał /jesli odbierał/ wezwania. Potem składam zażalenie do sądu na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności z powodu błędnego doręczenia nakazu w trybie wadliwego doręczenie z art. 139 KPC. Z zaznaczeniem, ze proszę o anulowniu klauzuli poinformować komornika.
IV. Kolejny krok to odwołanie się od nakazu zapłaty bo po zażaleniu powinni wysłać nakaz do mnie na prawidłowy adres.
I może zabawa się zakończy. Ale jest to żałosne bo wg danych komornika dług to 120 zł + koszty 120 zł + odsetki za 5 lat. razem jakieś 400zł. Za taką kwotę se szarpać??? ale z drugiej strony dać złodziejom bez walki???
V. krok jak mnie zeźlą to zgłoszenie podejrzenia popełnienia przestępstwa do prokuratury przeciwko pracownikom firmy windykacyjnej Kredyt Inkaso S.A. nad tym w wolnej chwili będe musiał się zastanowić czy jest to nieuczciwe wzbogacenie czy próba wyłudzenia należności nie istniejących oraz podawanie sądowi nieprawdziwych danych dotyczących długu oraz dłużnika /dłużnikiem jest moja żona nakaz jest na jej stare nazwisko i adres pod , którym nie przebywa od dnia naszego ślubu tzn 13 lat)
Tom Cruise napisał:
ale ale, a nie lepiej prosty sprzeciw podnoszący m.in. kwestię nieskutecznego doręczenia nakazu zapłaty. Tyle, że - jak się wydaje - dług i tak nie był przedawniony. Tym niemniej, po skutecznym wniesieniu sprzeciwu postępowanie egzekucyjne zostanie umorzone, a o to przecież chodzi /o brak jego kosztów/.
Dług nie był przedawniony - dług nie istniał. Zadzwoniłem do Inkaso i dowiedziałem się, że dług jest za jakieś faktury z telekomunikacji polskiej z roku 2006. A my nie mamy telefonu od 2000 roku, gdyż zbyliśmy mieszkanie wraz z wszystkimi prawami do niego. Mamy dokument na ten fakt podpisany przez TP. Dlatego tez od 2000 roku nie powinny powstawać żadne należności na żonę za telefon. Dodatkowo jest jeszcze weselej bo podzwoniliśmy do TP-sy i oni twierdzą, że żona nie ma żadnych długów za komórkę lub stacjonarny za ten okres i oni nie zbywali takich należności.
Dodatkowo skserowałem sobie dokument od komornika wg niego należność była 300zł + koszty z czego 120 zł ktoś uregulował do komornika.
Kredyt Inkaso S.A.
02-672 Warszawa
ul. Domaniewska 39A, wej. E, V p.
WNIOSEK
O UDOSTĘPNIENIE DOKUMENTÓW
Dzień dobry w dniu dzisiejszym zgłosił się do nas komornik w sprawie xxxxxx zleconej przez Państwa firmę.
W zaistniałej sytuacji proszę podać wszystkie dane dotyczące wierzytelności na którą uzyskaliście Państwo nakaz zapłaty w sprawie syg. akt xxxxxx prowadzonej przez radcę prawnego Krzysztofa Pilusia działającego w ramach Kancelarii Prawniczej FORUM w Warszawie.
Proszę o podanie, jakich należności dotyczy wierzytelność w tym przedstawienie:
- nazwy i adresu wierzyciela od którego zakupiliście dług,
- kserokopii dokumentów poświadczających istnienie wierzytelności tzn. faktur,
- sposobu w jaki staliście się Państwo wierzycielem,
- dowodów zakupu i przekazania wierzytelności,
- oświadczenia pierwotnego wierzyciela, że wierzytelność istnieje i jest wymagalna.
Proszę o przedstawienie szczegółowej procedury, która została podjęta przed przekazaniem wierzytelności do postępowania sądowego
- kiedy i na jaki adres były wysyłane wezwania do zapłaty,
- potwierdzenia dostarczenia wezwań do zapłaty,
- potwierdzenia odbioru wezwań /jeśli były odbierane/ i kto się na nich podpisał,
- kserokopii wysłanych wezwań do zapłaty.
Dodatkowo proszę o podanie nazwisk osób odpowiedzialnych za windykację z Państwa strony w w/w sprawie tzn. osób podpisujących się pod wezwaniami do zapłaty, ich kierownika oraz dyrektora działu operacyjnego.
Proszę o udostępnienie w/w danych w terminie 3 dni od dnia dzisiejszego, gdyż wezwanie do stawienia się komornika mija 26.07.2013 roku.
Komornik nie posiada w/w dokumentów.