Zajęcie rachunku bankowego przez komornika

• Autor wątku Autor wątku pelasia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pelasia1

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam mam dość dziwna sprawę. Więc zacznę od początku dostałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji która jest przedawniona wiec w terminie wniosła pismo o pozbawienie wykonalnosci tytułu wykonawczego po paru dniach dostałam z tegoż że sądu postanowienie który postanawia stwierdzić swą niewlasciwosc miejscowa i sprawę przekazać do sądu rejonowego w Szczecinie wydział gospodarczy na to miałam 7 dni by złożyć zażalenie na sądu ten w Poznaniu do sądu okręgowego za jego pośrednictwem ale nie złożyłam .za tydz dostałam pismo od komornika z mojej miejscowości który wcześniej wysłał mi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. Że tym razem dostałam zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego przez komornika i pisze mi jaki to bank i nr ale nie mam w tym banku żadnego konta mam w innym tylko gdzie opieka społeczna przelewa 500 plus dla dzieci i są założone lokaty dla nich nic więcej. Co mam zrobić bo już zglupialam całkiem. Czy powinnam złożyć skargę na czynności komornika ale jakie na jakiej podstawie czy lepiej wnieść sprawę do sądu tego w Szczecinie. Proszę o pomoc pilne

Skarga bezpodstawna. Co dokładnie złożyłaś do sądu? Dlaczego nie sprzeciw od nakazu zapłaty?

Do sądu złożyłam pismo o pozbawienie wykonalnosci tytułu wykonawczego

Sprzeciw od nakazu zapłaty wydłuży by sprawę tak tu w wątkach wyczytałam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pelasia1 napisał:
Sprzeciw od nakazu zapłaty wydłuży by sprawę tak tu w wątkach wyczytałam
a właśnie że nie, być może nie doczytałaś.

Niemożliwe, że tak tu wyczytałaś. Przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu w niektórych wypadkach wydłuży sprawę, natomiast nie sam sprzeciw - to po pierwsze. Po drugie - co chcesz osiągnąć? Bo piszesz, że należność jest przedawniona, więc dlaczego nie podniosłaś tego faktu? (zarzut przedawnienia podnosi się albo w sprzeciwie, albo - lepiej - na rozprawie, która odbędzie się po sprzeciwie).

Czyli co powinnam w tej sytuacji zrobić bo szczerze to nie wiem już

Syphar napisał:
Niemożliwe, że tak tu wyczytałaś. Przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu w niektórych wypadkach wydłuży sprawę, natomiast nie sam sprzeciw - to po pierwsze. Po drugie - co chcesz osiągnąć? Bo piszesz, że należność jest przedawniona, więc dlaczego nie podniosłaś tego faktu? (zarzut przedawnienia podnosi się albo w sprzeciwie, albo - lepiej - na rozprawie, która odbędzie się po sprzeciwie).
Czyli co powinnam w tej sytuacji zrobić bo szczerze to nie wiem już

robinson21 napisał:
a właśnie że nie, być może nie doczytałaś.

Może i źle wyczytałam co mogę zrobić teraz bo siedzę i czytam wszędzie i już za dużo tego

Pytanie - otrzymałaś nakaz zapłaty? Doszedł na prawidłowy adres? Piszesz o zajęciu, a co wcześniej? Czemu brak było sprzeciwu od nakazu?

Ostatnia edycja:
Syphar napisał:
Pytanie - otrzymałaś nakaz zapłaty? Doszedł na prawidłowy adres?

Tak otrzymałam nakaz z innymi załącznikami i wtedy w ciągu 7 dni złożyłam pismo o pozbawienie wykonalnosci tytułu wykonawczego i dostałam odp z tego sądu postanowienie który postanawia stwierdzić swą niewlasciwosc miejscowa i sprawę przekazać do sądu rejonowego

pelasia1 napisał:
Tak otrzymałam nakaz z innymi załącznikami
jeżeli otrzymałaś nakaz, to czemu nie wnosiłaś sprzeciwu?, a wniosłaś pozew o pozbawienie wykonalności.

Syphar napisał:
Pytanie - otrzymałaś nakaz zapłaty? Doszedł na prawidłowy adres? Piszesz o zajęciu, a co wcześniej? Czemu brak było sprzeciwu od nakazu?

Doszedł na obecny adres ale w zagłówku wszystkich pism od komornika jest stary adres ale to chyba nie ważne?a wcześniej nic sprawę jest z 2004 roku

robinson21 napisał:
jeżeli otrzymałaś nakaz, to czemu nie wnosiłaś sprzeciwu?, a wniosłaś pozew o pozbawienie wykonalności.

Bo tyle się naczytalam że myślałam że to będzie lepsze niż sprzeciw .teraz nie wiem co robić .skargi nie wniose na komornika bo nie mam podstaw nie wiem czy teraz pisac tego sprzeciwu czy to będzie adekwatne co do sytuacji jak myślisz

a czy powód/wierzyciel jest ten sam co w pismach od komornika?

amadis napisał:
Po drodze nie było egzekucji? Sprawdzałaś na nakazie u komornika?

W 2004 był nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym .ja wtedy byłam w ciąży i w 2005 roku zamulam działalność bo mój tata zmarł i w 2009 we wrześniu ta sama sprawa trafiła do komornika innego w mojej miejscowości gdzie miałam staż ale to nie ma związku , i to postępowanie zostało w całości umorzone na podstawie Art 824 paragraf 1 pkt 3 koc.i do teraz to znaczy do 25.04.2018r dostałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z innymi załącznikami i napisałam to pismo o pozbawienie wykonalnosci tytułu wykonania.dodam jeszcze że to z 25.04 zawiadomienie jest od innego komornika

Ostatnia edycja:
w 2009 we wrześniu ta sama sprawa trafiła do komornika innego w mojej miejscowości gdzie miałam staż ale to nie ma związku
Właśnie że ma i to ogromne. Został skutecznie przerwany bieg przedawnienia.
to postępowanie zostało w całości umorzone
Umorzono postępowanie a nie dług. Ze względu na brak majątku.

amadis napisał:
Właśnie że ma i to ogromne. Został skutecznie przerwany bieg przedawnienia.

Umorzono postępowanie a nie dług. Ze względu na brak majątku.
Tyle to też wiem że zostało umorzone tylko nie rozumiem tego dlaczego znowu zostało wszczęte przez innego komornika i co mam robić dalej w tej sytuacji

amadis napisał:
Jak to dlaczego? Nie spłaciłaś przecież długu. Roszczenie nie jest przedawnione.

Jak nie jest przedawnione na jakiej podstawie

Powrót