A
azijka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Mam bardzo nietypową i skomplikowana sprawę z UK Border Agency. Mój chłopak 3 lata temu, na podstawie międzynarodowego listu gończego, został zatrzymany. Nakazano ekstradycje na którą się zgodził, zapłaciliśmy bail i jeszcze 2 tyg w domu czekał na transport. Sędzia zapewnił go, że nie będzie miał problemu z powrotem gdyż w Anglii jest "czysty". W czerwcu ubiegłego roku został zwolniony warunkowo i przyleciał do UK. po 2 tyg poleciał pomóc mojemu tacie do Włoch (na niecałe 2 tyg) stamtąd jednak już nie wrócił. Wrócił...ale w Manchesterze oficer imigracyjny zabronił mu wejścia na terytorium Anglii. Powodem jaki nam podał było "zagrożenie dla społeczeństwa". kontaktowaliśmy się z prawnikami i ambasada i nikt nie umiał wyjaśnić problemu. Prawnik z Londynu stwierdził ze decyzja dotyczy jednej osoby w danym momencie wiec próbowaliśmy jeszcze raz. Niestety decyzja obowiązuje w całym Zjednoczonym królestwie. Muszę dodać ze oficer imigracyjny w Manchesterze: zatrzymał 2 dokumenty, nie dał nam formy na odwołanie i nawet o tym nie poinformował, obciążył mnie kosztami powrotu chłopaka do pl (bez mojej zgody i wiedzy 240 funtów zniknęło z konta), stwierdził ze nie widzi problemu żebyśmy byli razem ale w innym kraju, doradził szukać pomocy w angielskiej ambasadzie w warszawie, a na kolejne pytania odpowiadał ze nie ma obowiązku udzielać mi rad imigracyjnych. Po mojej interwencji w sprawie dokumentów i formy odwoławczej dostałam listownie złą formę. Przy drugiej próbie już trafiliśmy na normalna osbe która doradziła co robić i jak. W pon 31.03.2014 mam sprawę w sadzie w Manchesterze na która czekałam od września (jestem osobą reprezentująca). od strony przeciwnej nie dostałam żadnych informacji poza kilkoma zdaniami które wysłali do sądu jako uzasadnienie czyli poprzednia karalność i ekstradycja co ich zdaniem pozwala im wykluczyć go spod reg 19 EEA.
Dodam iż przestępstwo jakie popełnił miało miejsce w 1998 roku w polsce. Nigdy wcześniej nigdy później ... błędy młodości.
Tutaj dom w kredycie jest na mojego chłopaka, ubezpieczenia, zadłużone konto na 2.500 funtów, karta kredytowa.
Proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobną sytuacje lub wie jak jeszcze mogę się bronić, podpowiedzcie. Wiem że ekstradycja i poprzednia karalność nie może być powodem żeby zabronić wjazdu do kraju tym bardziej nie rozumie decyzji.
Będę wdzięczna za pomoc.
Dodam iż przestępstwo jakie popełnił miało miejsce w 1998 roku w polsce. Nigdy wcześniej nigdy później ... błędy młodości.
Tutaj dom w kredycie jest na mojego chłopaka, ubezpieczenia, zadłużone konto na 2.500 funtów, karta kredytowa.
Proszę o pomoc, jeśli ktoś miał podobną sytuacje lub wie jak jeszcze mogę się bronić, podpowiedzcie. Wiem że ekstradycja i poprzednia karalność nie może być powodem żeby zabronić wjazdu do kraju tym bardziej nie rozumie decyzji.
Będę wdzięczna za pomoc.