Zakład Karny w Rzeszowie

• Autor wątku Autor wątku chlodek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam! Czy posiada ktoś informację jak to jest z przedterminowym warunkowym zwolnieniem w ZK rzeszow znaczy sie czy udaje sie je dostac bo np w takim lublinie to 90% wnioskow jest odrzucana a jak ktos juz dostaje to wychodzi na 3 miesiace przed koniec kary

Z tego co się orientuje to różnie bywa z warunkowym ,mój kumpel zabrał z ZK Załęże aż 8 miesięcy:;)

malwina3333 napisał:
Z tego co się orientuje to różnie bywa z warunkowym

W każdej jednostce penitencjarnej różnie "bywa z warunkowym". Te "różnie" zależy od przesłanek zawartych w przepisach, jakie spełnia lub nie spełnia dany skazany.

malwina3333 napisał:
Z tego co się orientuje to różnie bywa z warunkowym ,mój kumpel zabrał z ZK Załęże aż 8 miesięcy:;)

mój znajomy w lipcu ub roku "zabrał" z Rzeszowa 19 msc :) z wyroku łącznego 12 lat

witajcie,
mam pytanie odnośnie paczki żywnościowej. Mianowicie, jakich produktów spożywczych nie wolno przekazywać? Chcę podać paczkę, ale ostatnio dowiedziałam się że nie wolno wkładać zupek typu gorący kubek, zupek chińskich, wiem że keczup też nie przejdzie. Mam pytanie czego jeszcze lepiej nie dawać bo i tak osadzony tego nie otrzyma?
Słyszałam, że czekolada tylko mleczna bez żadnego nadzienia, a czy można np majonez lub musztardę w słoiku? bo tak myślę, że keczup mógł nie przejść, bo nie mają jak sprawdzić czy nie ma nic w tej tubie, a jak jest w słoiku to np. mogą pomieszać i sprawdzić. Tylko nie wiem czy dobrze myślę, czy strażnicy w ogóle bawią się w takie sprawdzanie czy od razu "cofają" dany produkt?
Proszę pomóżcie mi, podzielcie się swoim doświadczeniem w tym temacie.

Witam,

Mój narzeczony 3 tyg temu został przewieziony do ZK Załęże. Popełnił przestępstwo tzw. recydywę. Grozi mu do 15 lat pozbawienia wolności, ale sprawa już się wyjaśnia. CZy jest szansa, że niedługo zobaczę go w domu?? I druga sprawa, jak powinnam adresować kopertę jak wysyłam mu list i czy w liście jest jakiś limit słów czy nie ma?? I trzecia czy mogę mu wysłać kartę telefoniczną, znaczki i koperty??
Proszę o pomoc i pozdrawiam

Hej, ja adresuję tak
Jan Kowalski
syn Waldemara
ZK ul. Załęska 76
35-322 Rzeszów

W liście przesyłam czyste kartki, koperty i znaczki na priorytet, napisz też żeby odsyłając list mąż napisał na kopercie priorytet, i napisz swój adres, gdyby było coś nie tak to list do Ciebie wróci. Nie ma żadnego limitu słów, listy natomiast są czytane przez wychowawcę. karty telefonicznej ja nie wysyłałam, możesz wpłacic na konto ZK pieniądze i on wtedy kupi sobie kartę w kantynie, z tym, że pamiętaj, że połowa pieniędzy idzie do "depozytu" (czyli wpłacasz np. 100 a mąż ma 50 na zakupy), albo kup kartę i jak uda mu się zadzwonić to mu podasz szybko kod na doładowanie.
Co do pytania o wyjście, to nie piszesz żadnych szczegółów za co mąż trafił do zk, a jesli sprawa jest poważna to radzę wynająć adwokata.

Czy mógłby mi ktoś pomóc z tą paczką? muszę dać w środę.

farba napisał:
witajcie,
mam pytanie odnośnie paczki żywnościowej. Mianowicie, jakich produktów spożywczych nie wolno przekazywać? Chcę podać paczkę, ale ostatnio dowiedziałam się że nie wolno wkładać zupek typu gorący kubek, zupek chińskich, wiem że keczup też nie przejdzie. Mam pytanie czego jeszcze lepiej nie dawać bo i tak osadzony tego nie otrzyma?
Słyszałam, że czekolada tylko mleczna bez żadnego nadzienia, a czy można np majonez lub musztardę w słoiku? bo tak myślę, że keczup mógł nie przejść, bo nie mają jak sprawdzić czy nie ma nic w tej tubie, a jak jest w słoiku to np. mogą pomieszać i sprawdzić. Tylko nie wiem czy dobrze myślę, czy strażnicy w ogóle bawią się w takie sprawdzanie czy od razu "cofają" dany produkt?
Proszę pomóżcie mi, podzielcie się swoim doświadczeniem w tym temacie.

chciałam jeszcze zapytać czy można dać np pasztet w puszce czy lepiej w takim opakowaniu (chyba) aluminiowym? Czy mogę dać przyprawę typu kucharek czy lepiej kostki rosołowe?

Ostatnia edycja:
Zasady przyjmowania paczek

Paczki dla osadzonych mogą być doręczane do zakładu w godzinach 8.00 do 14.00:
a) bezpośrednio przez nadawcę paczki,
b) za pośrednictwem uprawnionego organu, instytucji lub osoby, a w szczególności poprzez pocztę, firmę kurierską czy gońca.

Wewnątrz paczki powinien być umieszczony spis jej zawartości.
Paczki żywnościowe wydawane są w oddziale mieszkalnym, a higieniczno-odzieżowe w magazynie depozytowo - odzieżowym zakładu.

Przesłanie osadzonym odzieży, bielizny, obuwia, przedmiotów osobistego użytku, środków higieny osobistej może nastąpić na podstawie odrębnego zezwolenia dyrektora. Środki higieny osobistej i inne przedmioty będą przyjmowane wyłącznie w opakowaniach pozwalających na kontrolę ich zawartości.

Zezwolenie na otrzymanie paczki z odzieżą, obuwiem, bielizną będzie wydawane w przypadku nieposiadania w/w rzeczy przez osadzonego w celi lub depozycie rzeczy własnych. Ilość i rodzaj rzeczy osobistych, jakie osadzony może posiadać w celi określa Porządek Wewnętrzny.

Od dnia 01.02.2012 r. istnieje możliwość zakupu paczek żywnościowych dla osadzonych za pośrednictwem punktu sprzedaży (kantyna) znajdującego się na terenie jednostki. Przy realizacji zakupu paczki żywnościowej za pośrednictwem kantyny obowiązują następujące zasady:

1.Paczki żywnościowe mogą być dostarczane osadzonym przebywającym w jednostce penitencjarnej, na podstawie formularza zamówienia na paczkę żywnościową (pobierz tutaj), zwanego dalej "zamówieniem", przekazanego do punktu sprzedaży wraz z dowodem wpłaty.

2. Osoby zainteresowane składają zamówienie sporządzane na podstawie listy produktów (pobierz tutaj).

3. Formularz zamówienia oraz lista produktów dostępnych w punkcie sprzedaży Zakładu Karnego w Rzeszowie znajdują się:
a) w punkcie sprzedaży,
b) w biurze przepustek,
c) w sali widzeń;
oraz na stronie internetowej jednostki penitencjarnej.

4. Zamówienie na dostarczenie paczki żywnościowej dla osadzonego, osoby zainteresowane mogą złożyć:
a) w punkcie sprzedaży,
b) drogą pocztową na adres: Zakład Karny w Rzeszowie, 35-322 Rzeszów, ul. Załęska 76

5. Zamówienie będzie przyjęte do realizacji (przez punkt sprzedaży) po uprzednim potwierdzeniu uprawnienia osadzonego do otrzymania paczki.

6. Paczka realizowana w drodze zamówienia, jest przekazywana osadzonemu niezwłocznie, nie później niż w terminie 5 dni roboczych od dnia złożenia zamówienia wraz z dowodem wpłaty.

7. Środki pieniężne wpłacone na zakup paczki żywnościowej, która nie może być zrealizowana z przyczyn niezależnych od administracji jednostki penitencjarnej, przekazywane będą niezwłocznie przez punkt sprzedaży osobie, która paczkę opłaciła (w kwocie pomniejszonej o koszt przelewu lub przekazu pocztowego), wraz z informacją o przyczynach odmowy przyjęcia zamówienia.

8. Ilość i rodzaj artykułów żywnościowych jakie osadzony może posiadać w celi mieszkalnej określa Porządek Wewnętrzny; kawa - 0,5 kg, herbata 0,25 kg i inne artykuły żywnościowe w ilości nieprzekraczającej łącznie 5 kg.

Zasady udzielania widzeń

Widzenia osadzonych odbywają się od środy do soboty z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy w godzinach od 8.00 do 15.00. Rejestracja osób zamierzających odwiedzić osadzonych odbywa się do godziny 13.30.

Widzenia odbywają się w miejscach do tego wyznaczonych:
a) tymczasowo aresztowani odbywają widzenia w odrębnym pomieszczeniu, w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt z osobą odwiedzającą, chyba że organ dysponujący zezwoli na udzielenie widzenia w inny sposób,
b) skazani odbywają widzenia w ogólnej sali widzeń przy osobnym stoliku, pod dozorem funkcjonariusza,
c) widzenia skazanych odbywają się również w sali widzeń bezdozorowych w oddzielnym pomieszczeniu bez osoby dozorującej.

Nagroda w postaci widzenia w oddzielnym pomieszczeniu bez osoby dozorującej może być zrealizowana wyłącznie z osobą najbliższą w rozumieniu art. 115 § 11 ustawy z dnia 6.06.1997 r. Kodeks Karny (Dz. U. Z 1997 r. Nr 88, poz. 553 ze zm.).

Osoby odwiedzające wyrażają zgodę na odbycie widzenia w oddzielnym pomieszczeniu bez osoby dozorującej. Fakt ten potwierdzają przed rozpoczęciem widzenia własnoręcznym podpisem na stosownym oświadczeniu.

Otwieranie pokoju widzeń dokonywane jest przez funkcjonariusza po upływie czasu widzenia lub wcześniej na wezwanie osób odbywających widzenie.

Osoby korzystające z widzenia odpowiedzialne są za stan wyposażenia pokoju i pozostawienie porządku po jego zakończeniu.

Widzenia pomiędzy skazanymi udziela się za zgodą dyrektora.

W całym kompleksie pomieszczeń, gdzie realizowane są widzenia obowiązuje zakaz palenia tytoniu.

a wszystko to z oficjalnej strony
http://www.sw.gov.pl/pl/okregowy-inspektorat-sluzby-wieziennej-rzeszow/zaklad-karny-rzeszow-zaleze/index,163.html
pzdr ;)

z doświadczenia :
nie przychodzić w sobotę - najwięcej ludzi, czeka się czasami po kilka godzin,
nie denerwować f-szy na poczekalni, są grzeczni dopóki grzecznie do nich się odnosi ;)

witam ja chciałam zapytać ile razy można być na widzeniu w ciągu miesiąca

Oraz od tego ilu osadzonych chce się odwiedzać.

Witam mój narzeczony ma byc przewieziony do tego zakładu na odzdział 9. Jest ktoś kto cos wie na temat tego odziału?. Ogólnie jak w tym zk z wokandami, przepustkami praca i warunkami bycia. Z góry dziękuje i czekam na jakies info. Pozdrawiam

Witam :) czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak odbywają sie widzenia wtym zakładzie? w sensie gdzie to dokładnie mam iść itp. :) wiem jak wyglada zakład ale chce wiedzieć coś dokładniej :) z góry dziekuję :*

Witam jest ktos z krakowa, kto ma kogos bliskiego z zk w Rzeszowie?

?? Jak jest ktos z krakowa kto ma kogos w zk w rzeszowie prosze o odp. Dzieki pozdrawiam

Powrót