Zakład Karny w Tarnowie

• Autor wątku Autor wątku wiolettaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
forg napisał:
NIE!!!!!
Po połowie kary, po której przysługuje prawo do staranie się o warunkowe przedterminowe zwolnienie!

w ich przypadku połowa to 18 miesięcy, czyli przepustki mógłby mieć po 9 miesiącach, czyli 1/4 kary.

EDIT:
masz rację :) błędnie założyłam, że chodzi o pierwszy pobyt w zk :)

tekila901 napisał:
w ich przypadku połowa to 18 miesięcy, czyli przepustki mógłby mieć po 9 miesiącach, czyli 1/4 kary.

EDIT:
masz rację :) błędnie założyłam, że chodzi o pierwszy pobyt w zk :)

Tekila, dalej źle radzisz.
Zobacz wyżej - "Dostał 6 lat jestem załamana chciałam się dowiedzieć bo On mówi że stara sie wyjść po połowie kary i wyjdzie po 3 czy jest to możliwe???"

Przy założeniu (nie wiem czy prawdziwe), że wpz wchodzi w grę po 3 latach(3*12=36) to przepustki po 18 miesiącach (36/2=18 ).

Vajla napisał:
Tekila, dalej źle radzisz.
Zobacz wyżej - "Dostał 6 lat jestem załamana chciałam się dowiedzieć bo On mówi że stara sie wyjść po połowie kary i wyjdzie po 3 czy jest to możliwe???"

Przy założeniu (nie wiem czy prawdziwe), że wpz wchodzi w grę po 3 latach(3*12=36) to przepustki po 18 miesiącach (36/2=18 ).

O, masz rację, nie wiem co sobie ubzdurałam, że dostał wyrok 3 lata :mad:

Witam, mój Chłopak jest na sankcji, czy mogę mu wysłać kartkę walentynkową i dojdzie ona tak jak normalny list?? Pozdrawiam

Tak dojdzie ona tak jak normalny list,przechodząc cenzurę.

Kate586 napisał:
Tak dojdzie ona tak jak normalny list,przechodząc cenzurę.

może nie cenzurę tylko zostanie przeczytany przez więcej niż jedną osobę...
i niestety nie tylko na sankcji tak jest, bo w czasie odbywania kary też czytają zanim trafi do adresata.

Gajana napisał:
A cóż to jest cenzura jak nie przeczytanie?:)

sory, ale jak będzie pokreślone na czarno to wtedy będzie cenzura a przeczytane to przeczytane i oddane adresatowi bez kreślenia...

mysz821130 napisał:
i niestety nie tylko na sankcji tak jest, bo w czasie odbywania kary też czytają zanim trafi do adresata.

Nieprawda.
W ZK typu zamkniętego SW musi czytać, półotwartego może, ale nie musi, natomiast otwartego nie musi. Mój P. jest na p2 i nie ma czytanych listów, zatem dlaczego wprowadzasz w błąd?

szka napisał:
Nieprawda.
W ZK typu zamkniętego SW musi czytać, półotwartego może, ale nie musi, natomiast otwartego nie musi. Mój P. jest na p2 i nie ma czytanych listów, zatem dlaczego wprowadzasz w błąd?

to że SW nie musi nie znaczy, że nie czyta. ciekawe, że na pewno wiesz, że ma nieczytane listy...
i dla ścisłości nie napisałam tego w podziale na 1,2 i 3 tylko wyraziłam ogólną tezę, że czytają, bo może Twojemu P nie czytają, ale jego koledze z celi mogą i co? gdzie wprowadzam w błąd?!

mysz, szka ma rację - czy czytają zależy od typu ZK, ZK typu otwartego obala Twoją tezę.

nie musi nie oznacza, że nie może bez względu na typ zk. jeśli przedstawisz mi wiarygodną statystykę, że 100% korespondencji w zk typu 3 przechodzi nietknięta a nie, że:
nie musi = nie czyta, bo tak to wtedy przyznam się do błędu.

Ostatnia edycja:
mysz821130 napisał:
to że SW nie musi nie znaczy, że nie czyta. ciekawe, że na pewno wiesz, że ma nieczytane listy...
i dla ścisłości nie napisałam tego w podziale na 1,2 i 3 tylko wyraziłam ogólną tezę, że czytają, bo może Twojemu P nie czytają, ale jego koledze z celi mogą i co? gdzie wprowadzam w błąd?!

Poczytaj kkw. ;)

szka napisał:

czytałam. powtórzę jeszcze raz: nie musi wcale nie oznacza, że nie może jak chce. przepis nie mówi o tym, że jak nie musi to nie wolno.
dla przykładu: osadzony w zk-3 nagle robi się chamski, odcina się od wszystkich, nawet samookalecza się a jak się powiesi w celi? to co? nie otworzą listu jak przyjdzie żeby poznać ewentualną przyczynę takiego zachowania?! bo co? bo przepis mówi, że nie muszą? a całą winę zwalą na współwięźniów, bo po co czytać?

Ostatnia edycja:
Mysz, a teraz przeczytaj Kodeks Karny Wykonawczy, ale ze zrozumieniem:) Tam naprawdę jest wszystko napisane, łącznie z tym w jakich przypadkach i na podstawie jakich przepisów cenzuruje się listy:) Ale przede wszystkim zapoznaj się z definicją cenzury na poziomie ustawy, a nie obiegowego slangu:)

mysz821130 napisał:
sory, ale jak będzie pokreślone na czarno to wtedy będzie cenzura

Bzdura.

mysz821130 napisał:
czytałam. powtórzę jeszcze raz: nie musi wcale nie oznacza, że nie może jak chce. przepis nie mówi o tym, że jak nie musi to nie wolno.

Druga bzdura. Skoro coś nie podlega cenzurze to nic innego nie wchodzi w grę.

To, że Tobie się coś wydaje to nie oznacza, że tak stanowi prawo.
Zgodnie z sugestią spróbuj przeczytać i zrozumieć kodeks karny wykonawczy.

Vi 1987 napisala ze jej chlopak jest na sankcji, wiec list, takze walentynka, bedzie cenzurowany przez organ do ktorego dyspozycji chlopak pozostaje, nie wiem jakie znaczenie ma typ zk skoro i tak on jest TA;-)

forg napisał:
To, że Tobie się coś wydaje to nie oznacza, że tak stanowi prawo.
Zgodnie z sugestią spróbuj przeczytać i zrozumieć kodeks karny wykonawczy.

doczytałam dokładnie - mój błąd, przyznaję.
tylko proszę o wyjaśnienie na czym ta "cenzura" polega, czy nie jest to tylko archaiczne wyrażenie, które w definicji encyklopedycznej odnosi się do czegoś innego, nagminnego w poprzednim systemie niż pojmowane jest to obecnie. to jedno a drugie co będzie jeśli w zk-3 zajdzie podejrzenie, że w liście przychodzi coś niedozwolonego? wtedy też nie sprawdzają, bo "nie podlega"?

Ostatnia edycja:
mysz821130 napisał:
doczytałam dokładnie - mój błąd, przyznaję.
tylko proszę o wyjaśnienie na czym ta "cenzura" polega,

Nie doczytałaś. W kkw jest objaśnienie wyrażeń użytych w ustawie. Pod koniec tekstu przepisu.

forg napisał:
Nie doczytałaś. W kkw jest objaśnienie wyrażeń użytych w ustawie. Pod koniec tekstu przepisu.

art. 242, par. 7 Przez pojęcie cenzury korespondencji rozumie się zapoznawanie się z treścią pisma oraz usunięcie części jego tekstu lub uczynienie go nieczytelnym. to ciekawe, że bzdurą jest to co napisałam o pokreśleniu.... to jedno a drugie nie udzieliłeś mi odpowiedzi na drugie pytanie.

Powrót