Zakład Karny w Wojkowicach

• Autor wątku Autor wątku atinanifareska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja nie mam numeruu.. A na necie jest na każdej stronce inny.. A bardzo by mi zależało na tym by sie dowiedziec, bo ja mam dość spory kawałek na wojkowice i nie chcę jechać na marne.. ehh

Byłam dzisiaj na widzeniu. Jednak są widzenia w święta.:)

to masz szczeście bo u nas w zk nie ma dziś:(

Jakby ktoś zechciał oświecić mnie trochę na temat ZK w Wojkowicach to byłabym wdzięczna.Przeczytałam ten temat "od deski do deski",jednak wiele informacji jest z przed kilku lat.Czy może się coś zmieniło ? Jeśli chodzi o pracę czy przepustki (oczywiście biorąc pod uwagę fakt,że skazany spełnia wymagania) to jest ciężko ? I jak z waszych doświadczeń jest z wpz w tym zakładzie ? Z góry dziękuje.

Jeżeli chodzi o przepustki, to są udzielane podobnie jak w innych ZK na sląsku - może odrobinę chętniej. Nie będę pisał tutaj konkretnych powodów, bo zaraz wpadnie ktos i zacznie rzucać paragrafami na lewo i prawo. WPZ - to sląsk, nie ma się co tu specjalnie czarować, sąd w Gliwicach, więc zbyt różowo to niestety nie jest. Oczywiscie wszystko zależy od postawy skazanego etc, etc ;) ;)

Z pracą wszędzie się pogorszyło po tym od kiedy trzeba płacić więzniom wyższe stawki. Nie mam punktu odniesienia do wszystkich zakładów karnych w Polsce, ale jest myslę dosc podobnie. Jak komus bardzo zależy, to po pewnym czasie powinien ją dostać. Zakład wyremontowano jakis czas temu, warunki nie są najgorsze.

Na temat przepustek w tym ZK można by dużo podyskutować.

anulkaq tzn co ? Masz jakieś przykre doświadczenia związane z tym ZK i przepustkami ?

Mój jest w tym ze od paru dobrych miesięcy i z przepustkami tam nie jest tak wesoło często jest tak,że wychowawca dużo a nawet bardzo dużo mówi a nic konkretnego nie robi. ZK jest chyba dobre tylko bardzo długo sie czego na widzenie tam tzn. na poczekalni posiedzisz od 30minut do 2godzin. Tam ludzie sie czują jak na koloniach a nie jak w więzieniu

Dziękuje anulkaq :) no cóż zobaczymy jak to będzie już w "praktyce".

Może Twój będzie mieć słownego wychowawcę. I nie masz za co dziękować swojego czasu jeździłam tam co tydzień mam nadzieję,że w przyszłym tygodniu już też będę jeździć:)

Mój M prawdopodobnie będzie transportowany do ZK Wojkowice więc bardzo prosze napiszcie mi jak tam są cele otwarte tzn w jakich godzinach i ilu osobowe są przeważnie cele.

cessii napisał:
Mój M prawdopodobnie będzie transportowany do ZK Wojkowice więc bardzo prosze napiszcie mi jak tam są cele otwarte tzn w jakich godzinach i ilu osobowe są przeważnie cele.

Zależy o jakiej podgrupie mówimy, poza tym godziny otwartych cel i pawilonów zmieniają się wraz z porą roku. Nie ma przeważnie, bo cele są różne, dla zasłużonych jednoosobowe ze stałą kontrolą, dla innych 2 osobowe, a są też 7, czy 9. Na razie nie ma się co martwić na zapas. Niech Go przewiozą w to miejsce, a pewnie sam szybko rozezna się w temacie ;)

Mój jest w 8 osobowej celi i gada ze nie ma źle, bo przynajmniej może posiedzieć na dworze... ;)

Dzisiaj w zk był dzień sportu. Czy wie ktoś może czy na necie będą jakieś zdjęcia z niego albo coś ? .. bo tak mi się o uszy obiło ..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Madzia też słyszałam,że miało coś być.Może wstawią,wstawiają często jakieś zdjęcia z takich imprez.Trzeba poczekać trochę,za świeża sprawa może ;)

ahaa. a na jakiej stronie to będzie albo coś.. bo chciałabym zobaczyć jak to wyglądało i wogóle.. ;))

Tak, w ogólnopolskich portalach mają o tym pisać. Też słyszałem. I telewizja podobno była...

Jeśli stronę SW nazywasz ogólnopolskim portalem to niech i tak będzie.

czy już orientuje się ktoś gdzie mogłyby być takie zdjęcia ?? ...:)

Powrót