Zakład Karny w Wojkowicach

• Autor wątku Autor wątku atinanifareska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziekuje slicznie :) mam jeszcze jedno pytanie moze ktos wie o ktorej sa sniadania obiady i kolacje i o ktorej sa apele ? Dziekuje z gory za odpowiedz pozdrawiam ;)

Witam ponownie wszystkich :) mam jeszcze jedno pytanko jezdzi ktos w odwiedziny do zk w wojkowicach z Tychów ??? pozdrawiam wszystkich

Witam..jestem tutaj nowa i bardzo sie ciesze ze ostnieje takiego typu forum..Otóz chodzi o mojego brata któremu odwieszono wyrok 8 mies.wyrok odsiaduje po raz 1szy na Wojkowicach..w sumie jest tam dopiero od tygodnia..dostał juz przegrupowanie ale nie wiem czy jest na otworku czy na poł otworku..dzwoniłam do dowódcy zmiany ostatnio aby dowiedziec sie o widzenia i tam mnie skierowano do dowodcy przegrupowan tam tez dowiedziałam sie ze brat jest u nich ze widzenia ma 3x w mies.w srody piatki i niedziele..Znajoma mi ost powiedziała ze juz nie ma swietlicy tylko porobione są jakies boksy i moje pytanie jest takie czy w tych boksach mozna normalnie rozmawiac z osadzonym czy dzieli jakas krata miedzy odwiedzajacym a osadzonym..jedni mowia ze dzieli krata drudzy ze normalnie mozna sie przywitac itp..nigdy nie byłam na widzeniu w ZK Wojkowice tak tez nie wiem komu mam wierzyc..:???:

Witam Cie na zakladzie zamknietym sa kraty na p2 p3 sa normalne widzenia na swietlicy ale zadzwon sobie do nich tylko na ewidencje i zapytaj gdzie zostal twoj brat osadzony tam ci powiedza czy jest na zamku czy na pol otwartym czy otwartym num 32-296-16-00 wew 607 i tam napewno sie dowiesz pozdrawiam :)

TZN Ja juz tam dzwoniłam pare dni temu do dowódcy zmiany ten z koleji mnie przekierował do dowółdcy przegrupowan i tylko tyle pow.ze brat ma widzenia w srody ,,piątki i niedziele...prócz tego moze jednorazowo napisac prosbe o 4 widzenie..takze podejrzewam ze jest na P2 ....

ale zadzwon sobie do ewidencji tam ci dokladnie powiedza co i jak na jakim pawilonie jest i wogole jak jest na p2 to ma 3 widzenia w miesiacu chyba ze nagrode dostanie a 4 to widzenie tylko na dziecko a co do autobusu zaraz sprawdze

Nie sorrki z Swierczewskiego...bo to na głównym przystanku odjezdzają autobusy na Wojkowice ale własnie teraz nie wiem jakie..

to musisz jechac 663 na siemianowice plac wolnosci 3 przystanek a potem 43 do wojkowic plac wolnosci ok godzinki drogi masz najlepiej wejdz sobie na kzk gop i tam bedziesz miala wszystko o ktorej i z kad do kad :)

A powiedzcie mi albo podpowiedzcie co mozna a czego nie mozna dawac do paczek z zywnoscią...bo co innego pisze na necie..a co innego mówią inni...:confused:

Lidzia33 napisał:
A powiedzcie mi albo podpowiedzcie co mozna a czego nie mozna dawac do paczek z zywnoscią...bo co innego pisze na necie..a co innego mówią inni...:confused:

Wiele zależy od sposobu dostarczenia paczki. Jeżeli wysyłasz pocztą i w paczce jest coś "niedozwolonego" to paczka będzie odesłana. Jeżeli paczkę dostarczysz osobiście "na bramę ZK" to będziesz musiała wyjąć "niedozwolone" produkty z paczki i skreślić z listy.

Paczki nie mogą zawierać artykułów, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji, jak też artykułów w opakowaniach utrudniających kontrolę ich zawartości (typu puszki, słoiki itp.) a w szczególności:

- papierosów, tytoniu oraz wyrobów tytoniowych i akcesoriów do tytoniu (np.: maszynek, fajek, gilz, bibułek);
- napojów alkoholowych, cieczy i artykułów zawierających alkohol;
- soków i napojów, zarówno w butelkach jak i w kartonach oraz kompotów;
- środków odurzających i psychotropowych;
- środków łączności;
- gazu, benzyny do zapalniczek i innych środków łatwopalnych;
- wszelkiego rodzaju przetworów nabiałowych, za wyjątkiem serów krojonych fabrycznie pakowanych;
- wszelkiego rodzaju mięs oraz jego przetworów, podrobów i ryb, pod każdą postacią (np.: wędlin, pasztetów) za wyjątkiem wędlin krojonych fabrycznie pakowanych próżniowo;
- cukru, mąki, soli, proszku do pieczenia, ryżu, kaszy, mleka i zup w proszku, śmietanki do kawy;
- słodziku, kisielu, budyniu, przypraw i dań błyskawicznych, zup chińskich, gorących kubków;
- wszelkiego rodzaju tłuszczy (np.: smalec, margaryna, masło);
- wszelkiego rodzaju konserw i słoików z przetworami;
- jaj surowych, gotowanych i smażonych;
- wyrobów garmażeryjnych np.: pierogów, naleśników, krokietów, kotletów, gołąbków i galaret;
- wypieków własnej produkcji, ciast z kremami, konfiturami itp. oraz bułek, pączków i innych (tylko szczelnie zapakowane przez producenta);
- przypraw w płynie, koncentratów, ketchupu, musztardy, chrzanu, dresingów itp.;
- wszelkiego rodzaju owoców cytrusowych i południowych oraz orzechów;
- surowych ziemniaków, grzybów;
- wody kolońskiej i toaletowej, dezodorantów;
- preparatów witaminowych i odżywek;
- pieniędzy, papierów wartościowych i wyrobów jubilerskich

oraz wszelkich innych artykułów, których sprawdzenie jest niemożliwe bez naruszenia w istotny sposób ich substancji. W dostarczanej paczce nie mogą znajdować się produkty spożywcze wraz z innymi produktami (np.: chemia, odzież itp.)

Dużo zależy też od funkcjonariusza , który sprawdza paczkę , ale radzę się trzymać powyższych zasad.

Ostatnia edycja:
Kate586 napisał:
Nie musisz czekać na zatwierdzenie listy odwiedzających ponieważ jesteś rodziną.

Niestety nie jest to prawdą , ponieważ widzenia są udzielane osobom które znajdują się na liście sporządzonej przez osadzonego i zatwierdzonej przez administrację ZK . W chwili przyjmowania do ZK osadzony wypełnia taką listę , później może do niej dopisać kolejne osoby. Nie ma to żadnego znaczenia czy jesteś rodziną .

dokladnie tak na poczatku sa to 3 osoby a pozniej jak dostanie jakas pochwale albo nagrode moze dopisac reszte tak jest w wojkowicach

voyagee napisał:
dokladnie tak na poczatku sa to 3 osoby a pozniej jak dostanie jakas pochwale albo nagrode moze dopisac reszte tak jest w wojkowicach

Dopisać do listy może w każdej chwili i nie musi do tego mieć nagrodówki czy pochwały. Musi tylko napisać prośbę o dopisanie do listy odwiedzających .

convictus napisał:
Niestety nie jest to prawdą , ponieważ widzenia są udzielane osobom które znajdują się na liście sporządzonej przez osadzonego i zatwierdzonej przez administrację ZK .

Możesz podać podstawę prawną? Bo ja twierdzę, że rodzina nie musi być na żadnej liście. Przychodzi ojciec skazanego na widzenie, udowadnia fakt, że jest ojcem i wchodzi na widzenie. Niewpuszczenie go będzie złamaniem prawa.

forg napisał:
Możesz podać podstawę prawną? Bo ja twierdzę, że rodzina nie musi być na żadnej liście. Przychodzi ojciec skazanego na widzenie, udowadnia fakt, że jest ojcem i wchodzi na widzenie. Niewpuszczenie go będzie złamaniem prawa.

A ja wiem , że w ZK Wojkowice musi być na liście .

A może osadzony sobie np: nie życzy odwiedzin przez ojca ?
Ciekawe jakie prawo będzie wtedy złamane ?

forg napisał:
Bo ja twierdzę, że rodzina nie musi być na żadnej liście.

a jak przyjdzie babcia to też nie musi być na liście bo jest rodziną ? Ciotka też ? W sumie rodzina , prawda ? Ciekawe tylko jak udowodni to , przyniesie akty urodzenia ? Czy wystarczy , że ma takie samo nazwisko ?

Widziałeś kiedyś ojca czy matkę , którzy przychodzą odwiedzić syna i ich nie wpuszczają bo nie ma ich na liście ??? Bo ja tak .

Bzdury. Rodziny nie wpisuje się na listę. Moj D. Stężenia jest w Wojkowicach i ani matki ani ojca nie wpisywali, zmusza mieć tylko nazwisko to same co skazany. I w kazdym ZK tak jest. A jeżeli osadzony nie zyczy sobie odwiedzin przez ojca to może zakonczyc spotkanie odrazu. Wiec masz bledne wiadomości co do ZK Wojkowice

Witam wszystkich :) widzę z jest was trochę więcej więc zapytam jeszcze raz jezdzi ktoś może do Wojkowic z Tychów ???Pozdrawiam :)

Witam.Mam pytanie czy ktoś z okolic Zabrza na śląsku jezdzi na widzenia do Wojkowic???

Powrót