Forg wszystkich osądzasz tak samo! Skąd wiesz kto za co siedzi? Nie wszyscy w Wojkowicach siedzą za morderstwa, gwałty itd. Mój np nie! Siedzi, bo nie na czas spłacił grzywnę, za głupie podpalenie śmietników z kolegami, którzy z resztą siedzą na wolności bo na szybko zrobili sobie dzieci i żadnej odpowiedzialności za to nie ponieśli. Mój zapłacił, ale sędzina na apelacji stwierdziła, że ją to nic nie obchodzi że zapłacił i tak idzie siedzieć, chociaż warunkiem uniknięcia pozbawienia wolności było zapłacenie, tylko, że nie każdy ma skąd wziąć takie sumy od razu.
A co do warunków poczekalni itd, to jak się idzie na widzenie na półotworek i otwarty to warunki nie są najlepsze, mogli by chociaż w miarę ogrzewać poczekalnie i sale widzeń, a co do zniszczeń i śmierdzącego kibla to odwiedzający są sami sobie winni, sama widziałam jak po widzeniu chciałam skorzystać z ubikacji, ale od razu mnie odrzuciło, bo ktoś obsrał cały kibel! dosłownie cały ! Ale na zamkniętym za to, jest nowe, nie śmierdzi i jest cieplutko, więc jednak można.
Za to cele na półotwartym są okropne z tego co mi wiadomo, są pluskwy, karaluchy, zimno, i wszystko odpada, ale przynajmniej jest ciepła woda, gdzie na zamkniętym jej nie ma.
Dla mnie jest trochę głupotą zamykanie ludzi siedzących za małe przestępstwo z ludźmi, którzy siedzą za morderstwa i gwałty, niby jaka to resocjalizacja, niby jak człowiek ma być lepszy? Człowiek boi się im sprzeciwić, bo wie że koleś który kogoś zabił nie będzie miał skrupułów, żeby zrobić coś tobie, bądź tak wjechać Ci na psychę, że sam sobie coś zrobisz.