Zakład Karny w Wojkowicach

• Autor wątku Autor wątku atinanifareska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
effuniaaa napisał:
Wita.
Przeczytałam całe forum, ale chciała bym sie dowiedzieć jak jest obecnie w ZK Wojkowice. Mój obecnie przebywa w Tarnowie, ale chcemy starać sie o przeniesienie ze względu na odległość i szkołę.... Chodzi mi o półotwarty: jak jest ogólnie z przepustkami, wokandami.... Oraz wszystkie inne informacje

W temacie padło wiele odpowiedzi w kwestiach o które pytasz.
Zakład półotwarty... Ogólnie przepustki są, wokand udzielają, można dostać pracę wewnątrz zakładu jak i poza nim. Szkoła funkcjonuje niezmiennie. Trochę chęci osadzonego i wszystko da się zrobić ;)

z bytomia napisał:
Zakład półotwarty... Ogólnie przepustki są, wokand udzielają

Proszę o precyzyjność. "Przepustki są" ponieważ wynikają z kkw a nie z tego, że to Zakład Karny w Wojkowicach.

Zakład Karny "nie udziela" wokand - co najwyżej skazanemu do wglądu. Wokandę można obejrzeć wywieszoną np. w Sądzie lub zawnioskować o jej wydanie - gdyż jest to informacja publiczna...

guest_user napisał:
Proszę o precyzyjność. "Przepustki są" ponieważ wynikają z kkw a nie z tego, że to Zakład Karny w Wojkowicach.

Zakład Karny "nie udziela" wokand. Wokandę można obejrzeć wywieszoną np. w Sądzie lub zawnioskować o jej wydanie - gdyż jest to informacja publiczna...

Jakie pytanie, taka odpowiedź.
Owszem, przepustki udzielane są dlatego, że kkw na nie zezwala i w zakładzie karnym w Wojkowicach przestrzega się tego prawa. Zatem jeśli ów osadzony zasłuży sobie na nagrodę w takiej postaci i spełniać będzie warunki z tegoż samego kodeksu, to z pewnością widzenia poza obrębem zk lub przepustka zostanie takiej osobie udzielona.
Wokanda jako zbiór spraw owszem, pytanie (jak dobrze o tym wiesz tyczyło się udzielania warunkowego zwolnienia udzielanego przez Sąd Okręgowy Wydział VIII Penitencjarny w Katowicach)- nie ma potrzeby stosowania uszczypliwości w tym wypadku.

Ostatnia edycja:
Dla Twojej wiadomosci GUEST_USER,wokanda-to w potocznym jezyku-warunkowe zwolnienie,tak dla skrotu.Co do reszty definicji wokandy to masz racje ;)

W potocznym jezyku to znaczy ze wykorzystuja tego skrotowca rozni ludzie,nawet prawnicy.Moja wypowiedz nie miala zadnego zwiazku z grypsera wiec niepotrzebnie sie ciskasz :mad:

tygrysek72 napisał:
W potocznym jezyku to znaczy ze wykorzystuja tego skrotowca rozni ludzie,nawet prawnicy.

Przestępstw też dokonują "nawet prawnicy"; to co, zezwalamy na ich popełnianie? "Wokanda" w tym znaczeniu to język przestępców. Na to administracja forum się nie godzi.

Mi to się wydaje, że co niektóre osoby powinny pilnować własnego nosa a nie siedzieć na forum i krytykować innych. Może i źle to napisałam, ale Ci co wiedzieli o co chodzi to odpisali... A jakieś wciskanie się między "wódkę, a zakonskę" i krytykowanie to raczej jest na poziomie przedszkola.

w koncu od tego jest Moderatorem.Niewiem skad ten atak i to od dwoch osob,nadal twierdze ze nie bylo zlej woli z mojej strony,jesli zlamalem obowiazujace zasady to bezwiednie. Pozdrawiam Effuniaaa

effuniaaa napisał:
Mi to się wydaje, że co niektóre osoby powinny pilnować własnego nosa a nie siedzieć na forum i krytykować innych.

Źle Ci się wydaje. Funkcją moderatora jest pilnowanie regulaminu forum oraz zasad działu. A to, że inny użytkownik całkiem słusznie zwraca uwagę na nieprzestrzeganie reguł to tylko chwalić i jemu dziękować.

W porzadku,rozumiem.Milego dnia

Witam. Jestem tu nowa. mojego Ł. przewoza za tydzien do wojkowic.. na pol otwarty.. mozecie mi powiedziec jak tam jest?? Wiem ze z bytomia jezdza autobusy tylko na jakim przystanku najlepiej wysiasc bo ogladalam na mapce ale jakos nie wyraznie pokazane to jest. A ja bede z malym dzieckiem i nie chciala bym daleko z nim pylic na pieszo;/ . Wogole jest jakas szansza zeby mu zawiesili wyrok jak jest jedynym zywicielem rodziny i tylko on nas utrzymuje?? A ma wyrok rok i 3 miesiace do odsiadki... Moze ja mam szanse na otrzymanie jakiejs pomocy z panstwa?? :(

Jeśli chodzi o przystanek dla półotwartego, to najlepiej wysiadać na "Żychcice Alfred" (dotyczy 24, 99, 104) Nie będziesz miała daleko. Na pozostałe pytanie odpowiedź to bez szans. Teraz, jeśli już przebywa w ZK to tylko ewentualne warunkowe zwolnienie. Pomoc od państwa? Ewentualnie zwrócić się o zapomogę (do 3 miesięcy od dnia osadzenia), zasiłek dla bezrobotnych jeśli Ci przysługuje, zasiłek rodzinny.

Witam. czy w tym zk sa udzielane przepustki na 24h z p2 na wolnosc? ;)

talax tak,udzielane są bezdozorowe widzenia 30-sto godzinne poza ZK :)

talax musi upłynąć połowa czasu który uprawnia do warunkowego zwolnienia, czyli coś w okolicach 1/4 kary. Jeśli osadzony ma już za sobą ten okres odsiadki musi się starać o otwarcie programu przepustkowego w tym zakładzie.

Hej. Mój chłopak odsiaduje swoją karę w ZK w Wojkowicach. Do końca kary zostało mu 9 miesięcy. Teraz za tydzień staje na wokande. Jest możliwość żeby udało mu się wyjść po niej? To jego druga wokanda. Pierwszą miał w grudniu. Proszę o szybką odpowiedź

maleńka0000 możliwość jest. I tyle... Nikt Ci nie da gwarancji że akurat z drugiej wokandy wyjdzie.

Powrót