Zakres obowiązków a prawo własności

• Autor wątku Autor wątku jarlinx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ile razy mam to pisać :!: Do udzielenia licencji czy też przeniesienia praw autorskich majątkowych nie jest potrzebna umowa o dzieło, jest to uregulowane w Rozdziale 5 UoPAiPP. Umowy "serwisowe" to umowy nie nazwane, są tylko ogólnie uregulowane w Kodeksie cywilnym. Przeniesienie prawa do wykonywania praw zależnych wymaga odrębnego wskazania w umowie.
jarlinx napisał:
Podobno to pisała prawniczka która jest specjalistką od prawo autorskiego ...
Trudno mi w to uwierzyć bo by pamiętała o prawach zależnych.

PS.
Następnym razem reguluj takie kwestie podczas zawierania umowy o pracę. Ciekawe czy Twój pracodawca uwzględnił w Twoich podatkach dochodowych kup 50%:?:

Ostatnia edycja:
Też byłem zaskoczony, gdy tutaj na FP dowiedziałem się o tym. zwłaszcza że czytałem całą jej opinie.

No cóż, pozostaje mi czekać na spotkanie i jeszcze raz dokładne przestudiowanie ustawy.

BARDZO, BARDZO dziękuje za cierpliwość, wyrozumiałość i wszystkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Na koniec:

Przeczytaj powoli, dokładnie i ze zrozumieniem Art. 2. Ustawy. Każda modyfikacja programy/utworu to opracowanie. Pracodawca nie nabywa z mocy ustawy prawa do wykonywania praw zależnych - Art. 46. Ustawy, musi być umowa.

Ostatnia edycja:
Rozmawiałem dzisiaj z jedną z prawniczek (nie tą od opinii) na temat uregulowania nowych programów i ona twierdziła że problem polega na tym że my jako firma musimy przestrzegać ustawy o zamówieniach publicznych. Pracodawca by chciał żeby moje nowe programy były użytkowane, ale żeby to uregulować musi być umowa o przeniesienie autorskich praw własnościowych, bo tylko w taki sposób mogę otrzymać za programy jakieś pieniądze.
A do tego musi być rozpisany przetarg, bo tylko w taki sposób można zawrzeć umowę i uzyskać prawo własności.
To jest jakiś koszmar, bo wygląda na to, że nie mogę swojemu pracodawcy sprzedać programu zrobionego poza zakresem obowiązków
i godzinami pracy, bo on nie może ode mnie kupić bezpośrednio tylko poprzez przetarg. A jak rozpiszą przetarg to może wygrać ktoś inny.

Najgorsze jest to że ja mam cały czas wrażenie że u nas nie ma kompetentnych w tym temacie osób - zarówno jeśli chodzi o prawo autorskie jak i ustawę o zamówieniach publicznych. Poruszają się jak małpy we mgle.

:(

Ostatnia edycja:
Dziękuje za wszelką pomoc :ok:

Muszę jeszcze popytać gdzieś na forum dot. zamówień publicznych.

Pozdrawiam

Ale jeszcze jedna sprawa mnie zaintrygowała. Chodzi o kup 50%.

Ja byłem (i jestem) zatrudniony na umowę o pracę na czas nieokreślony, w której nie wyróżniono części dot. pracy twórczej, ani części poza pracą twórczą. Obowiązywał mnie tylko zakres obowiązków dot. tworzenia własnych opracowań. Teraz nagle jak trzeba je dostosować to uznano je jako utwory pracownicze (pewnie dlatego żeby jakoś zminimalizować problem).
Z tego co wyczytałem tam gdzie występuje korzystanie przez twórców z praw autorskich mają zastosowanie 50% koszty uzyskania przychodu.
Wiem na pewno że nie rozliczano mnie w ten sposób bo dopiero teraz nagle stałem się twórcą utworów pracowniczych, jak trzeba je dostosować do nowych przepisów.

Jak to się ma do tego że pracodawca ma autorskie prawa majątkowe z mojej pracy twórczej a nie rozliczał mnie 50% kup ?
I czy w ogóle musiał mnie tak rozliczać a nie tylko mógł ?
I czy to teraz ma w ogóle jakieś znaczenie ?

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

jarlinx napisał:
... Jak to się ma do tego że pracodawca ma autorskie prawa majątkowe z mojej pracy twórczej a nie rozliczał mnie 50% kup ?
...
Nie ma żadnego wpływu.
jarlinx napisał:
... I czy w ogóle musiał mnie tak rozliczać a nie tylko mógł ?
I czy to teraz ma w ogóle jakieś znaczenie ?
...
Powinien, uszczuplił Twój dochód. Temat również omawiany na FP.

Witam ponownie

A jak się ma do baz danych używanych w programach ustawa z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych ?
Wiem że baza musi spełniać cechy utworu, ale co to oznacza w praktyce ?

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

jarlinx napisał:
... Wiem że baza musi spełniać cechy utworu, ale co to oznacza w praktyce ?...
Tylko w świetle Prawa autorskiego, Ustawa o ochronie baz danych to inne zagadnienie. Jeśli Ciebie to interesuje to zapoznaj się z jej treścią, jest dość krótka.

PS.
W praktyce oznacza to samo o czym mówi definicja utworu.

Powrót