zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja niestety mam poważnie przewlekle chore dziecko i uważam że wykorzystali moją chwilową słabość. Podczas rozmowy, małe zaczęło płakać i to było akurat w momencie kiedy ich pracownik klepał regułkę. Pamiętam, że jedno mnie zastanowiło. Od momentu kiedy już ze mną dograł, że się zgadzam na przesyłkę to od tego momentu poinformował że nagrywa i że w takim razie przyjmuje ode mnie zamówienie. Kiedy ja nim nic zamawiałam! Jedynie wyraziłam zgodę na przesłanie mi gratisu do testowania wg jego wcześniejszych zapewnień. Skupiłam się na dziecku, bo może gdybym jednak uważniej słuchała co klepie to bym szybko po kojarzyła, że próbuje mnie wsadzić na minę. Z drugiej strony zapewniał że nic nie kosztuje i w każdej chwili mogę zrezygnować. Tak też swą niepewność uspokajałam, że w razie czego odmówię, odeślę itp..

Zresztą tak sobie myślę, że to jakiś pan prawnik cwaniura siedział pewnego dnia i dumał jakby tu wykorzystać luki prawne i zrobić kasę. Bo nawiasem mówiąc ta ustawa z '64 jest dla mnie nieścisła.

Mężczyzno, a coś Ty taki sfrustrowany?
Będę edytować skoro tak się pofatygowałeś, tylko po to żeby to wpisać. Nie przesiaduję często na forach ani czatach, bo mam co robić i nie widziałam, że moje posty mogą w czymś przeszkadzać. Zanim zażądasz czegoś, to zechciej wyjaśnić- dlaczego?
Dodam, że jest jeszcze coś takiego jak zwroty grzecznościowe.

p.s. też nienawidzę chamstwa i bezmyślności...

Dziewczyny,to faktycznie te dane osobowe są z od tych firm,które dają próbki w szpitalu po urodzeniu dziecka. Ja wycofałam wszystkie dane,ale nadal dostaję jakieś oferty.
Te cholerne molochy nie liczą się ze zwykłymi ludźmi.
A ta firma benazzo to zwykli naciągacze i trzeba by im było zrobić odpowiednią "reklamę".
Opublikować zdjęcie tych wspaniałych majteczek z adnotacją że dla pani prezes firmy benazzo to ekskluzywna bielizna.

oksanawykorzystana napisał:
...Nie przesiaduję często na forach ani czatach, bo mam co robić i nie widziałam, że moje posty mogą w czymś przeszkadzać. Zanim zażądasz czegoś, to zechciej wyjaśnić- dlaczego?...
Bo tak stanowi regulamin

oksanawykorzystana napisał:
...p.s. też nienawidzę chamstwa i bezmyślności...
Cytujesz mój podpis, który nie był skierowany do Ciebie.

Myślę, że nie wypada tutaj wklejać zdjęcia bielizny, ale jeśli będzie potrzebna, to pomogę.

Alussia, a dlaczego nie wypada? Zdjęcie byłoby jak najbardziej w temacie. Broń Boże nikt nie chce żebyś załączyła zdjęcie bielizny na sobie :D
W takich i innych gorszących ( ?) branżach zdarzają się problemy prawne. Chodzi wyłącznie o ocenę jakości towaru.
Shocked- dziękuję/ bez odbioru.
Ilona0827- wczoraj TVN 24 podjął temat firmy 3czekolady. Też chodzi o sprzedaż na odległość. Poczytaj.
pozdrowionka.

nie o to chodzi:) Określenie bazarowe oddaje w pełni jakość produktu. Problem w tym że umowa dotyczy usługi zw. abonamentem, przygotowanie i dostarczanie produktów, po prostu. Wydaje mi się, że skoro zwróciłyście niezmieniony produkt i odstąpiłyście w ciągu 10 dni od dnia zawarcia umowy (rozmowy tel.) to nie musicie już nic robić.

Witam,
Ja rownież zostałam oszukana, w sumie nie ja, a moja mama:(. Parę dni temu zadzwonił na telefon moich rodziców pan, z prośbą, że chce się ze mną skontaktować, moja mama mówi mu, że nie ma mnie, nie mieszkam już pod tym adresem itp. ,a on dalej swoje.Mama zgodziła się na wysłanie BEZPŁATNEJ próbki włoskich majteczek(może przez to podjęła tą spontaniczną odpowiedź temu panu, zajmowała się moim dzieckiem, które płakało,a pan nie dał się spławić). Dziś w skrzynce była przesyłka. Nie otworzyłyśmy jej z mamą. Chciałybyśmy ją jutro odesłać, skoro jej nie otworzyłyśmy, musimy pisać, że nie akceptujemy regulaminu(skoro go nie widziałyśmy, ponieważ nie otworzyłyśmy przesyłki). Myślę, żeby napisać, że przesyłka nie została otworzona i żeby nasze dane wykasowali ze swojej bazy i więcej nie wysyłali do nas przesyłek itp.i dołączyć taka informację z paczką zwrotną, jak myślicie, to dobry pomysł czy jednak muszę napisać o tym regulaminie i podeprzeć się paragrafem, że w ciągu 10 dni mam prawo zrezygnować?

Witaj,nisia113, dobrze że zorientowałaś się tak szybko że to oszustwo, odeślij jak najszybciej, i oczywiście przedstaw im że znasz swoje prawa,bo w przeciwnym razie nadal będziesz dostawać przesyłki z " super majteczkami".Oni nie przyjmują odmowy tak łatwo.
Pozdrawiam ,Ilona

Dzięki Ilona. Własnie napisałam oświadczenie o odstąpieniu umowy zawartej na odległość.(art. 7 ust.1), bo pewnie ci szanowni państwo uważają, że rozmowa telefoniczna się odbyła, mama się zgodziła na wysłanie bezpłatnej próbki to zawała się umowa..., więc wole się tak zabezpieczyć. a podobno jest 10 dni na to, żeby odstąpić od umowy bez podania przyczyny. Jednocześnie zawarłam w tym piśmie, że proszę o usunięcie moich danych osobowych z ich firmy, jutro z samego rana wysyłam pismo. A firma dzwoniła do mamy 13 grudnia, czyli 10 dni nie minęło. Mam nadzieję, że to co napisałam wystarczy... A u Ciebie jak sprawa wygląda?Pozdrawiam.

witam,ja mam na razie spokój,ale nawet gdyby coś zaczęli do mnie przysyłać, to już nie będę reagować, znam swoje prawa i wiem że to co ta firma robi, w jaki sposób działa to zwyczajne oszustwo i naciąganie.
Teraz mogę tylko przestrzegać każdego przed firmą BENAZZO i podobnym naciągaczom.
Pozdrawiam

Najgorsza jest naiwność . Jest tyle sklepów gdzie można towar obejrzeć i dotknąć, a ludzie dają się nabrać.

Witam ponownie ! Myślałam że dali mi spokój.Dzisiaj dostałam po dwumiesięcznej przerwie kolejne upomnienie już na kwotę ponad 120 zł. Grubym drukiem napisane WINDYKACJA !. ale nie poleconym. Przypomnę , że zachowałam wszystkie warunki odstąpienia od umowy "na odległość". Dziwne ,że teraz na kopercie i na upomnieniu widnieje już inne logo firmy -ALEKTUM. Poradźcie co mam teraz zrobić?

Na listy zwykłe nawet nie warto reagować.
To działanie psychologiczne.

witaj graza95,
jeżeli odstąpiłaś od umowy,masz potwierdzenie to nic nie rób,po prostu zignoruj to pismo,każdy może sobie wydrukować takie pismo i wysłać z własnym numerem konta.
To zwykłe wyłudzenie.
Poczytaj na stronie tej firmy Alektum,
Pozdrawiam

Witam Wszystkich oszukanych i zarazem zastraszanych przez firmę Benazzo. Moje problemy z tą firmą również zaczęły się od telefonu do rodziców (80-cio letnich) z prośbą o kontakt ze mną związany z wypełnieniem ankiety podczas mojego pobytu w szpitalu (poród 2010 rok)
29 listopada 2013 r. rozmowa telefoniczna z przedstawicielem firmy, który do mnie zadzwonił. 4 grudzień otrzymanie przesyłki(19,90zł)termin wypowiedzenia umowy 17.12.2013, której nawet nie otworzyłam, odsyłając na drugi dzień z wypowiedzeniem umowy abonamentowej. Dzisiaj 07.01-2014 otrzymałam wezwanie do zapłaty na kwotę 45.01zł grożąc rozpoczęciem procedury windykacji długu i zamieszczeniem w Krajowym Rejestrze Długów proszę o , poradę co dalej można z tym zrobić. Po drugie zaskoczona jestem rozpowszechnianiem naszych danych osobowych przez różne firmy w celach zarobkowych. Pozdrawiam esia

Witam miłe Panie, ja też byłam tak naiwna że zamówiłam halkę i dostałam majtki nie wiadomego rozmiaru i nędznej jakości jak z lumpexu. Odesłałam towar zachowując termin zwrotu i odstąpienie od umowy i ku mojemu zdziwieniu otrzymałam pismo z windykacji. Maż się wściekł na mnie i powiedział że jestem naiwna jak dziecko i miał rację to przecież naciągacze a ja kopiłam te bajki konsultanta. W rezultacie napisał im pismo i powiedział że jak to nie pomoże to nagłośni sprawę medialnie, może wtedy ktoś się za nich weźmie. Poniżej zamieszczam tekst odstąpienia od umowy i oświadczenie po otrzymaniu pisma z windykacji.

Sz.P.
Benazzo International Sp. z o.o.
ul. Świętokrzyska 30 lik 63
00-116 Warszawa

OŚWIADCZENIE
O ODSTĄPIENIU OD UMOWY

Niniejszym oświadczam, iż odstępuję od umowy sprzedaży bielizny (przedmiot sprzedaży) ( halka ) zawartej w rozmowie telefonicznej. Powodem jest nie zgodność towaru z zamówieniem, zamówiona została halka a otrzymałam majtki. Jako dowód mojego zamówienia proszę o przesłuchanie nagrania, o czym zostałam poinformowana przez konsultanta.

Podstawą powyższego odstąpienia od umowy jest możliwość o której zostałam poinformowana w/wym. umowy sprzedaży, który przyznaje takie uprawnienie Kupującemu w terminie 10 dni od jej zawarcia, zawarcie nastąpiło w dniu odbioru przesyłki.

Wskazuję, iż wskutek odstąpienia od umowy, ta jest uważana za niezawartą, a strony są obowiązane do wzajemnego zwrotu świadczeń, w stanie niezmienionym. Wobec powyższego wnoszę o niezwłoczne odstąpienie od żądań finansowych za wysłany towar. Ponadto oświadczam, iż przedmiot sprzedaży zostanie zwrócony w dniu 13.09.2013 w stanie niezmienionym, wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy.

.....................................................................................................

OŚWIADCZENIE

Niniejszym oświadczam, iż towar był nie zgodny z zamówieniem i został zwrócony w terminie ustawowym 10 dni wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy co poświadczam dołączonym potwierdzeniem nadania przesyłki. Żądania zapłaty za zwrócony towar uważam za karygodne naruszenie praw konsumenta. Dodatkowo nie zostały przekazane pozostałe obowiązki informacyjne Przedsiębiorcy, który jest zobligowany przekazać Konsumentowi informacje o (przekazane w sposób jasny, zrozumiały oraz łatwy do odczytania):

1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,

2) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu,

3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki,

4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia,

5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,

6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,

7) kosztach wynikających z korzystania ze środków porozumiewania się na odległość, jeżeli są one skalkulowane inaczej niż wedle normalnej taryfy,

8 ) terminie, w jakim oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący,

9) minimalnym okresie, na jaki ma być zawarta umowa o świadczenia ciągłe lub okresowe,

10) miejscu i sposobie składania reklamacji.

W przypadku dalszych roszczeń w stosunku do mojej osoby będę zmuszona skierować sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta i w następstwie na drogę Sądową.

Ostatnia edycja:
Betiberos, świetnie to załatwiłaś, firmy,które sprzedają nasze dane osobowe to takie same hieny jak te,które wciskają nam swoje badziewie. Za parę próbek dla dzieci mają nas w garści,niestety jesteśmy jednak bardzo naiwne.
Na szczęście wchodzą nowe przepisy,które ograniczą działalność takich naciągaczy (miejmy nadzieję).
Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót