Witam miłe Panie, ja też byłam tak naiwna że zamówiłam halkę i dostałam majtki nie wiadomego rozmiaru i nędznej jakości jak z lumpexu. Odesłałam towar zachowując termin zwrotu i odstąpienie od umowy i ku mojemu zdziwieniu otrzymałam pismo z windykacji. Maż się wściekł na mnie i powiedział że jestem naiwna jak dziecko i miał rację to przecież naciągacze a ja kopiłam te bajki konsultanta. W rezultacie napisał im pismo i powiedział że jak to nie pomoże to nagłośni sprawę medialnie, może wtedy ktoś się za nich weźmie. Poniżej zamieszczam tekst odstąpienia od umowy i oświadczenie po otrzymaniu pisma z windykacji.
Sz.P.
Benazzo International Sp. z o.o.
ul. Świętokrzyska 30 lik 63
00-116 Warszawa
OŚWIADCZENIE
O ODSTĄPIENIU OD UMOWY
Niniejszym oświadczam, iż odstępuję od umowy sprzedaży bielizny (przedmiot sprzedaży) ( halka ) zawartej w rozmowie telefonicznej. Powodem jest nie zgodność towaru z zamówieniem, zamówiona została halka a otrzymałam majtki. Jako dowód mojego zamówienia proszę o przesłuchanie nagrania, o czym zostałam poinformowana przez konsultanta.
Podstawą powyższego odstąpienia od umowy jest możliwość o której zostałam poinformowana w/wym. umowy sprzedaży, który przyznaje takie uprawnienie Kupującemu w terminie 10 dni od jej zawarcia, zawarcie nastąpiło w dniu odbioru przesyłki.
Wskazuję, iż wskutek odstąpienia od umowy, ta jest uważana za niezawartą, a strony są obowiązane do wzajemnego zwrotu świadczeń, w stanie niezmienionym. Wobec powyższego wnoszę o niezwłoczne odstąpienie od żądań finansowych za wysłany towar. Ponadto oświadczam, iż przedmiot sprzedaży zostanie zwrócony w dniu 13.09.2013 w stanie niezmienionym, wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy.
.....................................................................................................
OŚWIADCZENIE
Niniejszym oświadczam, iż towar był nie zgodny z zamówieniem i został zwrócony w terminie ustawowym 10 dni wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy co poświadczam dołączonym potwierdzeniem nadania przesyłki. Żądania zapłaty za zwrócony towar uważam za karygodne naruszenie praw konsumenta. Dodatkowo nie zostały przekazane pozostałe obowiązki informacyjne Przedsiębiorcy, który jest zobligowany przekazać Konsumentowi informacje o (przekazane w sposób jasny, zrozumiały oraz łatwy do odczytania):
1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,
2) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu,
3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki,
4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia,
5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,
6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,
7) kosztach wynikających z korzystania ze środków porozumiewania się na odległość, jeżeli są one skalkulowane inaczej niż wedle normalnej taryfy,
8 ) terminie, w jakim oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący,
9) minimalnym okresie, na jaki ma być zawarta umowa o świadczenia ciągłe lub okresowe,
10) miejscu i sposobie składania reklamacji.
W przypadku dalszych roszczeń w stosunku do mojej osoby będę zmuszona skierować sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta i w następstwie na drogę Sądową.