zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzięki Ilona za wsparcie. Poczytałam sobie o ALEKTUM .Jest to firma windykacyjna zajmująca się ściąganiem długów od klientów firm ,między innymi takich jak Benazzo. Jutro umówię się na spotkanie z rzecznikiem praw konsumenta i zobaczę co mi doradzi. Pozdrawiam.:):)

Witam,
Mój tata ma podobny problem z tą właśnie firmą. Jego sytuacje jest gorsza bo nie odstąpił od umowy tylko od razu wziął odesłał wadliwy produkt(majtki). A potem za ten produkt zapłacił. Wysłał również list polecony z informacją że odesłał ten produkt i załączył też dowód wpłaty za ten produkt i dowód nadania przesyłki poleconej. Myślał że to załatwi sprawę a tu znowu przychodzą upomnienia do zapłaty od firmy Alektum z coraz to wyższą kwotą pierwsza kwota 70 zł kolejna 100 zł. A jak nie zapłaci to sprawa trafi do sądu. Wysłaliśmy również e-maila do firmy Alektum z informacją że zapłata za ten produkt została już dokonana i że produkt został odesłany, w mailu jako załącznik wysłaliśmy dowód wpłaty za ten produkt, dowód nadania przesyłki poleconej.

Jak rozwiązać tą sprawę? Proszę pomóżcie

Ostatnia edycja:
Witaj, ja już myślałam że ci oszuści odpuścili, a tu dzisiaj w skrzynce pocztowej liścik od Alektum,nawet nie otwierałam tylko wrzuciłam do kosza. Nie będę przyjmować żadnych przesyłek.Zrobiłam wszystko zgodnie z prawem jak mi poradziła pani rzecznik w moim mieście i teraz to mogą sobie przysyłać co tylko chcą,mnie już nie zastraszą, ponieważ wiem, że to banda oszustów i nie warto się denerwować. Straszą sądem, ale to oni powinni się obawiać bo może tak się zdarzyć, że ktoś ich poda do sądu. A swoją drogą to żal ogarnia, że po ziemi chodzą takie hieny.
Pozdrawiam.

Witaj Ilona.Wygląda na to ,że zachowałaś się najrozsądniej. Rozmawiałam dzisiaj z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Bardzo miła pani-serdecznie pozdrawiam.:ok: Doradziła mi ,aby nie reagować na żadne listy nie polecone. Jeżeli dalej będą mnie nękać , sprawę zgłosimy na policję. Trzeba zachować wszystkie dowody wpłat ,wysyłanych poleconych , kopie wysyłanych odstąpień od umów. Wszystko co się przyda w sądzie-w razie czego. To jest gnębienie psychologiczne. Zastraszanie ,na które nie możemy sobie pozwolić. Jeżeli to nie pomoże , to zgłoszę sprawę w telewizji.:-x. Ja się nie poddam takim manipulacjom. Pozdrawiam wszystkich poszkodowanych.

To tak jak ja, nie mam zamiaru poddawać się,chociażby miało dojść do sądu,ale nie sądzę żeby szefowie firmy Benazzo mogli sobie pozwolić na walkę w sądzie.
To zwykłe szuje.
Pozdrawiam.

Witam wszystkich nabitych w butelkę przez BENAZZO, jak już pisałam dostałam upomnienie z windykacji, zadzwoniłam do firmy ALEKTUM i uzyskałam adres mailowy do przesłania scanu potwierdzenia zwrotu towaru i wysłałam również Oświadczenie o odstąpieniu do umowy które wysłałam firmie Benazzo. Pani powiedziała że jako firma reprezentująca Benazzo w windykacji zajmą się sprawą i odpiszą. Przesyłam adres może się komuś przyda.
krystian.mazurek@alektum.com
w korespondencji trzeba podać numer sprawy i wysłać scany korespondencji z Benazzo . Pozdrawiam Beti

Ostatnia edycja:
Witaj!!!
Mam podobny problem, również z firmą Benazzo International? Zgodziłam się tylko na promocje za 19,99 za majtki które miały być ekstra, ale takie nie były. Otrzymałam następną przesyłkę za 3 tyg., ale ją odesłałam. Za 2 tyg. otrzymałam wezwanie do zapłaty w wysokości 130,71 w tym wcześniejsze należności 84,90, zwrot przesyłki 19.90. monit 25, odsetki 0,91. Napisałam list do tej firmy o rezygnacje z ich usług i wyjaśnienie dlaczego mam płacić za coś czego nie mam. Ta firma mnie straszy że jestem na liście dłużników. Konsultant poinformował mnie że w każdej chwili można zrezygnować, ale ta firma jest jakaś dziwna, nie można się do nich dodzwonić, nie mają żadnej strony e-maliowej. Ja tak naprawdę nie wiązałam żadnych dalszych zobowiązań z tą firmą? Nie wiem jak tą sprawę rozwiązać?
Proszę pomóżcie mi!!!

Witaj Tereska, tak działa ta firma,niestety nieuczciwie, zastraszają ludzi i przez to większość płaci. Powinnaś pisemnie wypowiedzieć umowę, wysłać listem poleconym ZPO. Oferowali ekskluzywną bieliznę a okazało się że to majtki rodem z PRL-u.
Ja w tej chwili nie odpowiadam na żadne listy czy przesyłki, nikt nie zmusi mnie do zakupu jakiegoś dziadostwa, a umowa zawarta przez telefon jest wiążąca jeżeli sprzedawca rzetelnie i wyczerpująco określi warunki zakupu, w tym przypadku to jedno wielkie oszustwo. Oni doskonale o tym wiedzą dlatego działają na psychikę klienta, a tak naprawdę nic nie mogą zrobić, ponieważ te umowy są nieważne.
Na razie napisz wypowiedzenie i nie martw się jest nas sporo, naciągniętych na "ekskluzywną bieliznę" ,ostatecznie wszystkie razem pozwiemy firmę Benazzo do sądu.
Pozdrawiam, Ilona.

Witam
JA miałam podobna sytuacje przez telefon gwarantowali mi **** maszynki do golenia, po otrzymaniu przesyłki myślalam że niedowidze z plastiku najgorszy bubel,masakra to była jakas wystosowałam pismo , i odesłąłąm towar ! Po jakims czasie nie posiadania maszyki już oni mi wysłali wkłady do maszynki,**** po co mi wklady ja niemam maszynki już, uznalałam iż mimo rezygnacji nie bede juz za to placic i nie placiłam a wkłady leżały , aż pewnego dnia dostałam pismo z windykacji ze musze zaplacic za wklady plus za cos tam, dla swietego spokoju po paru miesiacach wysłąłąm im 84zł i się wkońcu odemnie odczepili ! i już nic mi nie wysyłają , ale pomimo tego e-mailowo prowadzilam rozmowe z przedstawicielem widykacji i kazał mi przesłac kopie wysłanej paczki powrotnej wysłałą mu wszystko w formie skanu , odpowiedzial ze windykacje umażają,,a ja odpisawszy Jaką zaś windykacje jak za nią zapłąciłam !!! i teraz chce zwrotu tych pieniedzy jak mi umozyli i gosciu na e-mail juz nigdy sie nie odezwał. Firma wysyłą paczki z Hollandi, proponują dla kobiet maszynki jak i dla meżczyzn ,, uważajcie ! :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, podobna sytuacja,nawet by mnie nie zdziwiło gdyby to ci sami ludzie stali za tymi sprawami, działają identycznie. Ja nie zamierzam im nic płacić,wszystko odesłałam i żadnych kosztów nie zamierzam im zwracać ,wręcz przeciwnie to oni będą mi musieli zwrócić koszty za wszystkie telefony i listy,które do nich wysyłałam.
To jest właśnie przestroga dla innych,trzeba by było na facebooku ostrzec ludzi, że takie hieny działają na rynku.
POZDRAWIAM iLONA.

Witam wszystkich
Piszę w imieniu mojej mamy która także została oszukana przez tą firmę.
Najbardziej denerwuje mnie to , że moja mama jest chora, jest na rencie i nie była w pełni świadoma o czym jest rozmowa ,bardzo to przeżywa ,chce nawet zapłacić aby nie dostawać już tych pogróżek.
Skąd mieli do niej numer ???.
Pokrótce przedstawie jej sytuacje:
14.10.2013r zadzwonił telefon w której to doszło do zawarcia umowy
po około 3 tygodniach przyszły majtki za które moja mama zapłaciła,
Po 3 tygodniach znów przyszły 3 pary majtek lecz moja mama je odesłała dodając oświadczenie o odstąpieniu otrzymywania produktu.
No i się zaczęło;
23.12.2013r 1 wezwanie do zapłaty
14.01.2014r 2 wezwanie do zapłaty
Oczywiście groźby tj. komornik,koszty sądowe,KRD,windykacja itp.
Dodam jeszcze że w korespondencji do mojej mamy jest przekręcone jej nazwisko.
Proszę was o jakieś porady, co robić??

Ostatnia edycja:
Witam, bardzo współczuję Pana mamie,niestety ta firma to znaczy jaj właściciele to prawdziwe hieny, które za nic mają człowieka, liczy się dla nich tylko kasa, wyłudzona od ludzi. Ja kontaktowałam się z Panią Rzecznik Praw Konsumenta i poradziła mi żebym nie reagowała na żadną korespondencję,ponieważ wypowiedziałam tą umowę,chociaż tak właściwie to nie zawierałam z tą firmą żadnej umowy, a tylko zezwoliłam na wysłanie mi ekskluzywnej bielizny w ramach promocji, przy czym zaznaczyłam kategorycznie, że jeżeli będzie to jakieś dziadostwo to natychmiast im to odsyłam. Okazało się że to "majtki rodem z PRL-u " więc natychmiast odesłałam to nie płacąc oczywiście, bo nie było za co, jednak państwo Obara nie przyjmują zwrotów,chyba że zapłaci im się.
To banda oszustów, bazują na tym żeby zastraszyć klienta, bo większość ulegnie i zapłaci, ja jednak nie zapłacę, bo nie mam za co, znam swoje prawa i wiem że jest po mojej stronie.
Pozdrawiam i proszę przekazać mamie żeby się nie przejmowała pogróżkami, tak naprawdę to oni tylko straszą.

Dziękuje bardzo za słowa otuchy dla mojej mamy pani Ilono.
Pozdrawiam

Witam ponownie w jaki sposób wypowiedzieć tej firmie umowę, co w niej konkretnego uwzględnić? Proszę odpisz mi. Czasami mam taki mętlik w głowie że może tej firmie zapłacić to może na zawsze się już odczepią, albo nadal będą nękać. Przejmujący mam charakter i myśli różne mi chodzą po głowie jak to firmę załatwić?
Pozdrawiam Tereska.

Witam.
W wypowiedzeniu umowy należy podać przede wszystkim powód tegoż wypowiedzenia, ja jako główny powód podałam towar niezgodny z umową, miała być ekskluzywna bielizna a dostałam badziewne majtki.
Poza tym celowe wprowadzenie w błąd przez konsultantkę, ja w rozmowie telefonicznej nie zawarłam umowy z tą firmą a jedynie pozwoliłam na to, żeby wysłali mi w ramach promocji ekskluzywną bieliznę, zaznaczyłam jednak że jeżeli będzie to badziewie to odeślę to i koniec.
Tak też zrobiłam ale ci oszuści próbowali mi wmówić, że zawarłam z nimi wiążącą umowę długoterminową.
Podstawę prawną znalazłam w Prawach Konsumentów, w Kodeksie Prawa Cywilnego.
Ja nic im nie płaciłam Bo oni właśnie bazują na tym ,że ludzie dla świętego spokoju zapłacą i tak się bogacą. Jestem pewna, że nawet jak im Pani zapłaci to i tak nie dadzą Pani spokoju, to są zwyczajne hieny.
Tutaj na forum jest dużo takich jak my.
Proszę się nie przejmować prawo jest po naszej stronie.
Pozdrawiam, Ilona

Dziękuje bardzo za odpowiedź pani Ilono i za słowa otuchy.
Wysłałam dziś oświadczenie o odstąpienie umowy z potwierdzeniem odbioru, ale myślę że oni nie odpowiedzą tylko wyślą następne upomnienie "wezwanie do zapłaty" z podwojoną kwotą.
Pozdrawiam, Tereska

Witam jestem w tej samej sytuacji miałam dostac promocyjna przesyłke ,która otrzymałam w dzien wigili termin miałam wpłaty do 04,01,2014 gdy zadzwoniłam do tej fantastycznej firmy w przerwie swiatecznej czyli 26,12,2013r usłyszałam wiadomosc sekretarki ze nie pracuja do 2 stycznia 2014 r.Głupia byłam ze czekałam do 4 stycznia wtedy zadzwoniłam i powiedziałam ze bielizna jest na liliputa a nie na rozmiar który miał mi byc wysłany ale pani powiedziała mi ze juz jest za pózno bo wysłali mi druga paczke napisałam pismo w którym opisałam ze bielizna była za mała i nie chce wiecej takiej bielizny oraz ze nie interesuje mnie ich tak długa przerwa niby świateczne gdzie normalni ludzie pracuja .dzisiaj otrzymałam kolejna paczke zadzwoniłam i pani powiedziała ze mam zapłacic 60zl za paczke która wysłali 16,01,2014 a mój list z rezygnacja dostali 08,01,2014r .wściekłam sie bo jestem w trudnej sytuacji finansowej nie pracuje to pani łaskawie przełozyła mi termin spłaty na 25 ,02,2014 .Przeczytałam wasze posty i wysyłam jutro ta bielizne której nie otworzyłam i odstapienie od umowy zeby nie było chodz przez telefon tez to zrobiłam i pisemnie takze ale sa bardzo zawzieci juz myslałam ze dali sobie spokój zróbmy cos z tym wszystkie prosze o pilny kontakt bo bede dzwonic do uwagi .Walczmy razem o swoje prawa prosze o kontakt na meila dadzia221@wp.pl im wiecej nas sie zbierze tym wieksze mamy szanse
:(

Witam, czy może ktoś mi pomóc. Zostałam wkręcona w galoty z bazarku , potrzebuje numer telefonu do firmy Benazzo bo na stronie firmy(strona wyszukana w google) muszę za ten numerek zapłacić 23,99.To też przekręt. Wysłałam im oświadczenie o rezygnacji oraz majciochy a potwierdzenie odbioru dostałam z pieczątką innej firmy , ale adresem tym samym , nie czytelną notatką i nie wiem o co chodzi.

Witaj oszukanaviola,
przekręt szyty grubymi nićmi!!!!
Podam ci numer telefonu, który dostałam na pierwszej fakturze: Centrum Obsługi Klienta:
22 100 57 93 ,czynne od pn do pt 8-12, lub 11-15
Uprzedzam jednak, że bardzo trudno się do nich dodzwonić, no i rozmowa z konsultantem jest po prostu chamska.
Adres do korespondencji: ul.Świętokrzyska 30 lok.63 , 00-116 Warszawa
To są oszuści, którzy myślą, że każdy da się zastraszyć.
Najlepiej nie reagować,masz potwierdzenie wypowiedzenia umowy, więc to wystarczy, nie musisz nic więcej robić.
Oni do każdego klienta wysyłają bzdurne upomnienia, ale nie mają absolutnie żadnych podstaw ku temu.
Jak się dodzwonisz to napisz co ci powiedzieli.
Pozdrawiam, Ilona.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót