zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
marcell7@o2.pl napisał:
HA, HA, ŚMIECH NA SALI!! a ZACZĘŁO SIĘ OD NIEWINNEJ KWOTY 19,90 ZA CHIŃSKIE MAJTKI. Tak poważnie, to jest rozbój w biały dzień, oszustwo w białych rękawiczkach, itd.:mad:

Czy upomnienie zostało wysłane chociaż listem poleconym?

Powiem ci że nawet nie wiem ponieważ mieszkam od swojej mamy 70km,ale dzisiaj będzie u niej moja siostra i zeskanuje mi ten dokument i opisze go bardziej szczegółowo.Najbardziej denerwuje mnie to że moja mama to starsza schorowana kobieta będąca na recie i do tego takie rzeczy.Brak słów.
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie

To jest właśnie zdjęcie tego pisma z firmy windykacyjnej.
Przyszło to listem zwykłym--nie poleconym
Czy ktoś z was dostał już takie pismo???
Co robić?

436_kopia_cam00600.jpg

Witam posłuchajcie tak byc nie moze ze dostajecie jakies upomnienia z windykacji nie przejmujcie sie ja tez czekam na upomnienie i zaczne walke dziwne ze jeszcze nic nie dostałam to az zaskakujace pewnie czekaja zeby wzrosła kwota idioci. pozdrawiam kto z was jest z wrocka . pozdrawiam

Bodek75 napisał:
Po 3 tygodniach znów przyszły 3 pary majtek lecz moja mama je odesłała dodając oświadczenie o odstąpieniu otrzymywania produktu.

1. jakiej treści było to odstąpienie?,
2. czy zostało odesłane w terminie?,
3. czy zostało wysłane w osobnej kopercie i macie pokwitowanie?

cedwah napisał:
1. jakiej treści było to odstąpienie?,
2. czy zostało odesłane w terminie?,
3. czy zostało wysłane w osobnej kopercie i macie pokwitowanie?

Przepraszam że tak późno.

Ad 1 Siostra napisała:Bardzo proszę o nieprzysyłanie mi w/w majtek,rezygnuje z tego zamówienia inaczej sprawa trafi do sądu.
Ad 2 Zostało wysłane 04.12.2013r----rozmowa telefoniczna była w dniu 14.10.2014r
Ad 3 Zostało to wysłane razem z majtkami(3 pary) jest pokwitowanie
To tak pokrótce.
Dodam że rozmowa i zawarcie niby umowy było przeprowadzone z moją chorą mamą,która poprzez swoją chorobę zapewne dała się w to wplątać.
Kolejna dostawa majtek została odesłana po interwencji mojej siostry, dlatego po takim czasie.
Moja mama bardzo to przeżywa na czym cierpi jej psychika, aż się serce kraje jaka jest przygnębiona.
Proszę o pomoc.

Moja żona też wpadła w sidła Benazzo. Dostał już dwa wezwania do zapłaty. Dzisiaj zaczynam walkę medialną z tą firmą. Jestem z województwa zachodniopomorskiego. Na razie w mediach lokalnych. Rozmawiałem już z Panią redaktor jednej z gazet lokalnych i bardzo zainteresował ja temat. Co najgorsze zaczyna to się wszystko od szpitala, który zbiera oświadczenia od matek, przekazuje je firmie Present Service, a oni tak jak stwierdził jeden z pracowników tej firmy wypożyczają jednorazowo te dane innym czarodziejskim firmom. Jeżeli też wpadliście w macki Benazzo proszę o kontakt na forum. :mad:

Niestety liczba nas rośnie ja jestem z woj. łódzkiego okolic Wielunia i również padłam ofiarą tej beznadziejnej firemki!!!:mad:

Bodek75 napisał:
Ad 3 Zostało to wysłane razem z majtkami

To błąd. Jak udowodnisz, że razem z majtkami było pismo? Sprzedawca mógł je wyrzucić do kosza.

Oświadczenie o odstąpieniu zawsze należy wysyłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru (żółta karteczka) w osobnej kopercie i najlepiej z napisem "odstąpienie od umowy"

cedwah napisał:
To błąd. Jak udowodnisz, że razem z majtkami było pismo? Sprzedawca mógł je wyrzucić do kosza.

Oświadczenie o odstąpieniu zawsze należy wysyłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru (żółta karteczka) w osobnej kopercie i najlepiej z napisem "odstąpienie od umowy"
Czyli moja chora matka musi wysłać pismo o odstąpieniu ,czy już jest na to za późno???

Witam ponownie
Właśnie dzisiaj około godz.17.00 zadzwonił do mojej mamy telefon i pani zaczęła zastraszać moją mamę żeby:
-załatwić to polubownie bo inaczej wystąpią do kancelarii adwokackiej
-że mogła pani zadzwonić
-że oświadczenie o odstąpieniu powinna pani odesłać z pierwszymi majtkami a nie drugimi.
Dodam że moja mama została wręcz zagadana przez tą panią i nie wie nawet z jakiej firmy dzwoniła, numer oczywiście zastrzeżony,
Czy ktoś z państwa miał taki przypadek
Co robić? Moja mama jest u kresu wytrzymałości ,ma 850 zł renty,
Pomóżcie

może na początek kontakt z najbliższym w okolicy rzecznikiem praw konsumenta...

Witam, moja mama miała podobną sytuację jak poprzedni użytkownicy. Była z tym na policji, która odesłała ją do rzecznika praw konsumenta. Rzecznik stwierdził, że umowa przez telefon jest ważna ze względu na przysłany regulamin podczas pierwszej przesyłki. Pierwsza paczka nie została odesłana, bo była "promocyjna". Drugiej nie przyjęła i dostała wezwanie do zapłaty rachunku w wysokości ok. 125zł. Niedługo po tym przyszło wezwanie do zapłaty ok. 150zł i nie wie, co ma z tym zrobić... Płacić, czy nie?

Witam, jak pani mama z tym wezwaniem postąpiła. Opłaciła je czy się wstrzymała? Ja otrzymywałam 3-krotnie wezwanie do zapłaty za każdym razem ze zwiększoną stawką. Teraz 29.02.2014r. zadzwoniła do mnie pani z windykacji dała mi czas do 7.03.2014r. z wielkim oburzeniem, mówiąc że jest REGULAMIN i że nie można od tak sobie zrezygnować. Ja tej firmie umowę wypowiedziałam. Pierwszą paczkę przyjęłam, bo była w promocji i tak tylko się zgodziłam w ramach promocji i dalszych zobowiązań nie przewidywałam z tą firmą. A teraz to już sama nie wiem co mam zrobić, czy zapłacić czy czekać dalej co się wydarzy bo może mnie czeka droga sądowa jak oni tak straszą albo tak podpuszczają, żeby dokonać wpłaty. Ta firma Benazzo jest naprawdę jakaś lipna, bo z innymi firmami jak się odmówiło nie było żadnych nie porozumień, a ta nie jest taka rzetelna. Oni wszystkich ludzi nabijają w butelkę. Mówią co innego i czynią co innego?
POZDRAWIAM!!!!

Witam kto jest z Wrocławia lub okolic dajcie znac na mojego meila i idziemy na policje a potem piszemy do uwagi zarty sie skonczyły .Mam tego dość .jutro złożę sprawe na policje i proponuje to zrobic kazdemu z was.pozdrawiam i prosze o informacje czy chcecie walczyc czy olewacie ta sprawe.

marcell7@o2.pl napisał:

przede wszystkim odpowiedzieć na pytanie 2. ze #144

"w terminie" oznacza 10 dni liczonych od następnego dnia po dniu, w którym mama otrzymała przesyłkę.

Ostatnia edycja:
Słuchajcie drogie panie co robimy czy zbieramy sie wszyscy i piszemy do uwagi czy jak myslicie bo ja rozmawiałam z rzecznikiem i powiedziała mi pani ze jak odesłałam w ciagu 10 dni paczke i napisałam oswiadczenie i odstapienie od umowy to moga mnie pocałowac w .....a nie ze mam im cos płacic .pozdrawiam

Witam wszystkich ja również mam do czynienia z tą firma w sumie to już z windykacją koszt do zapłaty 120 zł towar odesłałam w ciągu 10 dni od dostawy wraz z wypowiedzeniem ale niestety nie zostało to uwzględnione , pan z windykacji wmawia mi że firma ma regulamin w którym miałam prawo rezygnacji ale w ciągu 10 dni od rozmowy telefonicznej a towaru nie mogłam odesłać bo tez tak sobie firma życzy żeby nie odsyłać śmieszne zasady i na pewno nie zgodne z prawem i na dodatek wprowadzające ludzi w błąd nie wiem jak się to skończy ale nie zamierzam im płacić ani grosza i wydaje mi się że ja postąpiłam zgodnie z kodeksem , bardzo chętnie dołączę się do pozwu zbiorowego
pozdrawiam wszystkich serdecznie

do cedwah

też mi się wydaje że jest to bzdura ,

firma benazzo zrobila ze mnie nie klienta ale abonamenta. I w regulaminie zwą mnie abonent , jak można mieć abonament na bieliznę przecież to nie telefon . Pani przez telefon nie mówiła że podpisuje jakiś abonament a już na pewno nie wspominała o tym że mam 10 dni na zastanowienie licząc od dnia rozmowy z nią , a miałam jeszcze moją niunie na rękach która zaczęła kwękać może czegoś niedosłyszałam, ale nie sądze zawsze jestem ostrożna a tu niestety też dałam się nabrać na jakieś badziewne majtki .... Szczerze mówiąc to ten ich regulamin przeczytałam dokładnie jak zaczęli do mnie wydzwaniać . Jak dla mnie to jest zwykłe naciągactwo i oszukiwanie ludzi . Mam nauczkę teraz jak ktoś dzwoni z jakąkolwiek ofertą mówię dziękuje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót