zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nic nie pisz wyslij jak najszybcie za powierdzeniem odbioru i priorytetem z dopiskiem do rak własnych .a kopie miej ja tez mam nawet mam te jedne gacie na szpagacie.za 3 zł skad jestes jaka miejscowosc

dadzia221 napisał:
nic nie pisz wyslij jak najszybcie za powierdzeniem odbioru i priorytetem z dopiskiem do rak własnych .

Spokojnie, nie emocjonujcie się tak.
Zwykły polecony. Owszem, jeżeli ktoś woli wiedzieć, kiedy pismo ODEBRANO i PRZEZ KOGO - można wydać pare groszy więcej. Ale ZPO nie zmusi adresata by awizowane pismo odebrał . Więc co ma wrócić - wróci. WAŻNE, że jest dowód nadania z datą i adresem firmy. I bęzie domniemanie, że adresat pismo odebrał. Dalej to jego problem.

Nieistotne, skąd PANI jest. Wysłać na adres firmy.

natalie-s1959 napisał:
Nieistotne, skąd PANI jest. Wysłać na adres firmy.

Dziadzia sie pytala :)

Dziekuje za wszystkie informacje :) Juz lece na poczte

Ostatnia edycja:
Kolkaha napisał:
Otrzymałam tydzień temu telefon od Imperia Corporation, że wygrałam ekskluzywną bieliznę koronkową,włoską (figi) :D i konsultantka mówiła, że wyślą mi je na adres zamieszkania ale po otrzymaniu przesyłki muszę zapłacić 19.90 za ,,niby: przesyłkę. :mad: Zgodziłam się,potem ta Pani mówiła że została zawarta między nami umowa abonamentowa i będzie potem przychodziła paczka z kolejną bielizną za którą będę musiała zapłacić i żeby odstąpić od umowy abonamentowej muszę zadzwonić do biura obsługi i zgłosić wypowiedzenie. Dzisiaj otrzymałam paczkę zaraz po przeczytaniu całego ich regulaminu zadzwoniłam do tego biura obsługi ( ciężko było się dodzwonić) :/ ale w końcu odebrała konsultantka i pytała w czym może pomóc, powiedziałam że chce wypowiedzieć umowę a Ona zapytała mnie tylko o kod pocztowy i imię i nazwisko po czym powiedziała że wypowiedzenie zostało przyjęte i że muszę zapłacić to 19.90 wydaje mi się to bardzo dziwne, że o nic więcej nie pytała tylko powiedziała ze przyjęte. :( Mam cichą nadzieję,że dadzą mi spokój. Co o tym sądzicie? :)
Pozdrawiam wszystkich :*

Ja bym jeszcze mimo wszystko powiedziała, że wyślę i tak list w którym jest odstąpienie od umowy, bo chcesz mieć pewność, że Ci anulują "abonament" i zaznaczyła, że rozmowa jest nagrana co jest kolejnym dowodem, gdyby ktoś chciał Cię oszukać, bo rozumiem, że nagrywanie rozmowy jest zgodne z prawem, a jedynie jej udostępnianie jest nielegalne?

I ja dzisiaj zrobiłam kolejną głupotę zaraz po zgodzeniu się na te "markowe gacie". Wyleciałam szybko z pracy żeby wysłać do nich polecony, ale z tego wszystkiego zapomniałam się podpisać pod oświadczeniem.. No myślałam, że sobie nie daruję jak dotarło do mnie jaki błąd popełniłam, zadzwoniłam do Rzecznika Praw Konsumenta i Pani oświadczyła żebym wysłała ponownie list, bo podpis musi być, ale teraz będę się zastanawiać czy dojdzie do czwartku, bo jak wiadomo w piątek wolne, a w sobotę jest u nich nieczynne, a później to już za późno, tzn według nich.. I teraz moje pytanie, pomyślałam, że zadzwonię w poniedziałek i spytam czy dotarło moje odstąpienie i mam odesłać paczkę, jeżeli okazałoby się, że z jakis dziwnych powodów byłoby inaczej, to co należy zrobić.. Zapłacić za towar i jak Pani wyżej zadzwonić i poprosić o anulowanie?

Mam nadzieję, ze mnie nie zlinczujecie, bo naprawdę przeczytałam ten wątek.
I trochę się pogubiłam - chodzi o te 10 dni. Ja miałam podany powiedzmy, że na fakturze, dokładny dzień do którego mogę zgłosić wypowiedzenie umowy. Miałam go do 6-go sierpnia, przy czym termin płatności do 10-go, ale dopiero wczoraj wróciłam z zagranicy (paczkę odebrała mama i nawet nie widziałam, że jest coś takiego jak data wypowiedzenia, bo pan powiedział, że mogę zrezygnować w każdej chwili).

Od razu, czyli dziś zadzwoniłam do nich i powiedziałam jaka jest sprawa, ale oczywiście mnie olali i powiedzieli, że następna paczka jest w trakcie realizacji i nawet jak jej nie odbiorę to muszę za nią zapłacić (a naprawdę nie mam na to ochoty).

Jest jeszcze jedna kwestia. Paczka do mnie doszła, ale adres na kopercie jest błędny. Koperta jest adresowana do osoby mieszkającej w domu - ja mam mieszkanie (chyba listonosz był nadgorliwy). no i niepotrzebnie dziś o tym panu wspomniałam, ale czy błędny adres może być jakimś punktem odwołania? Czy może jutro dzwonić i próbować u kogoś innego odwołać realizowaną przesyłkę?

Poza tym, miałam termin spłaty do 10-go a przelew wszedł z dzisiejszą datą (11.08.), czyli wg ich regulaminu mogą mi naliczyć odsetki za zwłokę?

Zastanawiam się, czy warto jeszcze jutro zadzwonić i albo poprosić o taśmę z nagraniem i to, żeby udowodnili mi, że konsultant poinformował mnie o 10 dniach wypowiedzenia (a nie informował) czy powiedzieć, cze ja tez mam tamtą rozmowę nagraną i możemy się "wozić po sądach"? Chodzi o to, że po prostu nie chcę znów płacić za tą "włoską bieliznę" i czy jest szansa, że uda mi się z tego uniknąć?

P.S. Zastanawiałam się czy by nie dzwonić do nich codziennie i mówić, że wypowiadam z nimi umowę.

Witam. ja mam problem z ta firmą taki, ż przyslali mi te gacie ale listem POLECONYM, paczkę otworzylam ale zaraz im odesłałam wraz z rezygnacja dalszych usług listem polecony zpo. W piatek przysłali mi upomnienie i teraz każą zapłacic 29,90. Wczoraj do nich dzwonilam to caly czas sie zaslaniaja regulaminem i strasza windykatorami. czy masze im placic czy olac ich?

Ludzie, nie wariujcie!

10-dniowy okres na odstąpienie od umowy zawartej na odległość/poza siedzibą sprzedawcy liczy się od daty otrzymania towaru.
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy (jezeli sprzedawca powiadomił nas o istnieniu takiej możliwości) wysyłamy w terminie do 10 dni od daty otrzymania towaru.
Jeżeli sprzedawca nie powiadomił nas o możliwości odstąpienia od umow zawartej na odległość/poza siedzibą sprzedawcy, stosowne oświadczenie wysyłamy w ciągu 10 dni od daty gdy uzyskaliśmy informację o możliwości odstąpienia, ale nie później niż w ciągu 3 miesięcy od daty otrzymania towaru.

I ostatnie.
JAK JUŻ SIĘ PRZYKLEJACIE DO WĄTKU, CZYTAJCIE GO OD POCZĄTKU. Bo w kółko piszecie to samo!

czytałam cały wątek i nikt nie napisal z dostal te gacie listem poleconym tylko normalnym i dlatego napisalam bo nie bylam pewna czy poleconego to samo sie tyczy bo dowód maja ze to odebralam. a ty natalie-s1959 nie musisz na kazdy post odpisywac jak ci to jakis problem sprawia!

maja1234567 napisał:
czytałam cały wątek i nikt nie napisal z dostal te gacie listem poleconym tylko normalnym i dlatego napisalam bo nie bylam pewna czy poleconego to samo sie tyczy bo dowód maja ze to odebralam. a ty natalie-s1959 nie musisz na kazdy post odpisywac jak ci to jakis problem sprawia!

Widzę, że to Pani sprawia trudnośći gramatyczne wysławianie się i rozumienie tego, co się pisze w wątku.
Miesza Pani różne zdarzenia. Co innego OTRZYMANIE przesyłki nierejestrowanej (owszem, nadawca nie jest w stanie udowodnić, kiedy odbiorca ją otrzymał, co działa na jego (nadawcy) niekorzyść), a co innego WYSŁANIE OŚWIADCZENIA O ODSTĄPIENIU od umowy bez podania przyczyn (tę lepiej nadać listem poleconym - niekoniecznie z ZPO). No i odesłanie otrzymanego towaru, by nie spotkać się z ew. zarzutem przywłaszczenia rzeczy, też lepiej przeprowadzić przesyłką rejestrowaną.

Zamiast zaśmiecać wątek, radziłabym jego UWAŻNĄ i KILKAKROTNĄ lekturę.
I konieczne zapoznanie się z Poradnikiem konsumenta.

Dziś dzwoniłam do Federacji Konsumentów .. Mi Pani Prawnik powiedziała, że jeśli zgodziłam się przez telefon na wysłanie przez nich paczki i zapłacenie za przesyłkę to muszę zapłacić te 19,90 zł, ponieważ oni wywiązali się z umowy. List przyszedł poleconym, w środku jest regulamin i termin wypowiedzenia, który można złożyć telefonicznie w ich biurze obsługi. W regulaminie jest napisane że nieodebranie przesyłki spowoduje naliczenie kolejnych kosztów za zwrot przesyłki, itp. Zadzwoniłam do biura obsługi tej firmy i Pani przyjęła moją rezygnację. Mam nadzieję że paczki więcej nie będzie. A majtasy nie wyglądają na super włoską bieliznę wartą 80 zł..

aduska1603 napisał:
Dziś dzwoniłam do Federacji Konsumentów .. Mi Pani Prawnik powiedziała, że jeśli zgodziłam się przez telefon na wysłanie przez nich paczki i zapłacenie za przesyłkę to muszę zapłacić te 19,90 zł, ponieważ oni wywiązali się z umowy. List przyszedł poleconym, w środku jest regulamin i termin wypowiedzenia, który można złożyć telefonicznie w ich biurze obsługi. W regulaminie jest napisane że nieodebranie przesyłki spowoduje naliczenie kolejnych kosztów za zwrot przesyłki, itp. Zadzwoniłam do biura obsługi tej firmy i Pani przyjęła moją rezygnację. Mam nadzieję że paczki więcej nie będzie. A majtasy nie wyglądają na super włoską bieliznę wartą 80 zł..

A masz może regulamin od nich? Dałoby radę go udostępnić?

Hej, mam ten sam problem. Niestety mnie wprowadzono w błąd, jutro im to odsyłam ze stosownym pismem. Jestem chętna w razie czego do pozwu zbiorowego. Pozdrawiam

Zapłać, przeczytaj regulamin, znajdź numer telefonu i numer klienta, zadzwoń i zrezygnuj podając numer klienta plus dla świętego spokoju wyślij im dodatkowo odstąpienie od umowy lub nie płać, odeślij paczkę, napisz odstąpienie od umowy i (osobno) wyślij.

AsiaKosia napisał:
Hej, mam ten sam problem. Niestety mnie wprowadzono w błąd, jutro im to odsyłam ze stosownym pismem. Jestem chętna w razie czego do pozwu zbiorowego. Pozdrawiam

Jaki pozew zbiorowy? O co?:mad:

@Emilly20
Firma będzie miała prawo do roszczenia o zapłatę kosztów dostawy w 1 stronę (z powrotem). Oczywiście, jeżeli nabywca po prostu paczki nie odbierze.

Ostatnia edycja:
Wczoraj moja żona dostała pismo z upomnieniem o zapłatę. List był zwykły czyli nie mają potwierdzenia że ten list otrzymaliśmy. Nadawcą listu jest firma imperia corporation a nie Banazzo international która wcześniej dzwoniła do mojej żony. Jaki prawem przesyłają moje dane(żony) do innej firmy? To ma być ochrona danych osobowych? Wcześniej wysłałem do nich wypowiedzenie zaznaczeniem że mają wykasować mnie z bazy danych?
Na pewno nie zapłacę bo w sumie przyjmuje że ja nic nie dostałem więc list ląduje w koszu. Ten młody chłopaczek żeruje na kobietach ciekawe czemu nie sprzedaje towaru facetom przez telefon:) (Bo facet by mu mordę oklepał).:wink:

imperia corporation to nie firma ściągająca długi tylko też firma handlowa.

@Bat2142
Strona umowy może przekazać wierzytelność innemu podmiotowi. Może ustanowić pełnomocnika i jemu przekazać dane. Raczej bym się skupiła na samej sytuacji, bo nie o tym Pan myśli.

"ciekawe czemu nie sprzedaje towaru facetom przez telefon (Bo facet by mu mordę oklepał)" - totalna głupota. Towar sprzedaje się kobietom ( i każdy specjalista od marketingu to potwierdzi), bo a) kobiety kupują ubrania dużo częściej niż mężczyźni, b)bieliznę męską najczęśćiej też kupują kobiety - swoim mężczyznom.
Co do skutków tego "oklepania" - kosztowałyby nabywcę duuużo więcej, niz sam towar.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót