Zaległe czesne za studia, windykacja a zarzut przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku KevinLove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kamilka15001 napisał:
Dokładnie ja to samo usłyszałam na Policji. Jak bym zapłaciła to by było oszustwo a jak człowiek troche sprytny i nie da się oszukać to już nie. Kpina poprostu.

Taka argumentacja funkcjonariusza policji jest niedorzeczna, bo usiłowanie popełnienia przestępstwa, to też przestępstwo. Poniżej stosowne artykuły
KK:

art. 13
§ 1. Odpowiada za usiłowanie, kto w zamiarze popełnienia czynu zabronionego swoim zachowaniem bezpośrednio zmierza do jego dokonania, które jednak nie następuje.
art. 14
§ 1. Sąd wymierza karę za usiłowanie w granicach zagrożenia przewidzianego dla danego przestępstwa.

Aha. I niech ktoś, komu udało się skuteczne wnieść zgłoszenie na policji da o tym znać.

Ja to zglosilem na policje razem z kolega. Policjant powiedzial ze musi przyjac zgloszenie. Nie bylo wiekszych problemow.

Witam wszystkich.
Mam dokładnie taką samą sytuacje co inni forumowicze tylko że ja uczęszczałem do Cobry w Poznaniu. Również zgłosiłem spr. na policje lecz zostało to zignorowane. Szkoła nie istnieje, wszystko opłacone, dokumenty i świadectwa wydane. Firma nie istnieje i jej siedziba jest w trakcie licytacji. Powiem tylko że rozważam przekazanie spr. do prokuratury i może wtedy ktoś się tą spr. zainteresuje. Póki co czekam na dalszy rozwój sytuacji i ile osób się ze mną skontaktuje w tej spr. jeśli chodzi o Poznań. Pozdrawiam i monituje sytuacje.

witam
dzisiaj i ja dostałam takie pisemko :(
i nie wiem co mam zrobić również napisałam SMS i też oczekuje na odebranie. proszę powiedzcie mi co mam zrobić nie chodzi tu o kasę ale o sam fakt wyłudzenia pieniędzy. pozdrawiam ps. ja tez jestem z poznania tylko tyle ze ja nie skończyłam tej szkoły tylko ja rzuciłam bo z miesiąca na miesiąc czesne szło w górę wiec zrezygnowałam z niej.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie.
Tak wiec spełniły się moje oczekiwania w tej spr. Zgłosiły się do mnie osoby które uczęszczały do "Cobry" i znajoma według mojego zalecenia zgłosiła ten fakt na policje tyle, że w Swarzędzu i jak się okazało tam przyjęli zgłoszenie do weryfikacji i spr. czy dana firma na pewno istnieje i czy nie zostało już rozpoczęte w tej spr. śledztwo. Ja osobiście również się przejadę ponownie na komisariat albo od razu do prokuratury a następnie mam zamierzeniu zgłosić spr. do programu "Uwaga" w TVN. I wtedy spr. musi zastać wyjaśniona I miejmy nadzieje że zamkną tych którzy próbują na nas żerować. Pozdrawiam

czesc wszystkim jestem z Bialegostoku i rowniez dostalem dzisiaj identyczne pismo i to kpina wysylaja mi wezwanie do zaplaty po 4 latach milczenia...!!!!tym bardziej ze jak odbieralem dok. to uzyskalem informacje iz nie zalegam z oplatami ale nie wydano mi wszystkich moich dok.ktore zlozylem....sekretarka tlumaczyla ze musza byc w centrali i zostana mi wyslane poczta....do dzisiaj ich nie dostalem!!!ale zamiast nich smieszne pismo z firmy windykacyjnej .zastanawiam sie co mam teraz zrobic gdyz obecnie przebywam za granica...

witam jestem z okolic poznania też dostałam papiery wzywające do zapłaty za czesne (szkoła cobra) którą przerwałam po sześciu miesiącach bo stwierdziłam że nie warto!!!!.Oczywiście zgłosiłam sprawę policji o próbę wyłudzenia pieniędzy! zobaczymy jak się potoczy ta cała sprawa!! Z mojej strony żadnych pieniędzy nie dostaną!!!!!

Witam jestem z okolic poznania.
Dzis rowniez otrzymalem list z wezwaniem do zaplaty.
Jutro ide zglosic sprawe na policje . W razie jakiegos spotkania ludzi z okolic poznania i samego poznania w sprawie tego wezwania zeby pomyslec na jakims zbiorowym pozwem do prokuratory jestem jak najbardziej chetny .

Dna231 napisał:
Witam wszystkich.
Mam dokładnie taką samą sytuacje co inni forumowicze tylko że ja uczęszczałem do Cobry w Poznaniu. Również zgłosiłem spr. na policje lecz zostało to zignorowane. Szkoła nie istnieje, wszystko opłacone, dokumenty i świadectwa wydane. Firma nie istnieje i jej siedziba jest w trakcie licytacji. Powiem tylko że rozważam przekazanie spr. do prokuratury i może wtedy ktoś się tą spr. zainteresuje. Póki co czekam na dalszy rozwój sytuacji i ile osób się ze mną skontaktuje w tej spr. jeśli chodzi o Poznań. Pozdrawiam i monituje sytuacje.

Jestem w identycznej sytuacji. Dziś również otrzymałem ten fałszywy list .. Także uczęszczałem do szkoły w Poznaniu, zamierzem coś z tym zrobić bo to zwykłe wyłudzenie i oszustwo. Jak widzę jest nas sporo , więc mam nadzieje, że sprawa zostanie jakoś zamknięta z korzyścią dla nas. Wstrząsające jest to, że tyle osób zostało zbałamuconych. Współczucia dla tych, którzy nic o tym nie wiedzieli i zapłacili sporą sumkę. Jeszcze nic nie zrobiłem w tej kwestii, ale zamierzam jak najszybciej udać się na policję. (Poznaniacy) zróbmy coś z tym . Czekam na nowe posty i rozwój akcji .

Witam. Jestem spod Poznania. Również i do mnie trafiło dzisiaj pismo z windykacji cobra. Chodziłem do tej szkoły w roku 2008 i chyba po 9 miesiącach przerwałem nauke, oczywiście regulując czesne. I dzisiaj własnie takie samo pismo jak Wasze: czesne 420zł , kara umowna 1200zł. I 2 warianty A i B: A to 300zł B to na raty. Szybko wysłałem smska pod wskazany numer 510 800 710 ale zadnego odezwu. Dzwoniłem do szkoly ale 2 numery chyba nieaktywne :/
Ja jestem za aby podac zbiorowy wniosek do prokuratury o próbe wyłudzenia i za poniesone straty moralne. Jutro ide na Policje, jak mi powiedzą ze do przestępstwa nie doszło gdyz pieniedzy nie wplacilem to zaplace rate 40zł i wtedy dojdzie. Z kolei nie wiem co bedzie jak nic nie zaplace, czy ta firma rzeczywiscie nie zrobi nam rozprawy w sądzie i czy nie wpiszą nas do tego krajowego rejestru długów. :/

Co lepsze: pismo z dnia 16.02.2011, wysłane priorytetem, dzisiaj doszło tj 24.02.2011 i do dziś mialem okazyjnie zapłacic te 300zł z wariantu A.

Ostatnia edycja:
cześć

To widzę, że teraz wysyłają te pisma hurtem do Poznania.Też dziś dostałam to samo co powyższe z datą na pismie 16.02 a data wysłania 22.02. Chodziłam do szkoły na Łukaszewicza- ktoś z Was też tam chodził? Mam cały czas dobry kontakt z wykładowcą który tam prowadził zajęcia, chętnie się z nim skontaktuje
i może coś na to poradzi. Podoba mi się pomysł z uwagą w tvn bo policja raczej w tej kwestii nie pomoże.

pozdro

Własnie chodzilem na łukaszewicza. Czy ta szkola jeszcze tam jest? bo próbowałem dzwonic na 2 tel. ale niestety nie dało rady.
Do Uwagi w TVN juz napisałem, załączyłem link do tego forum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jutro ide na policje

Hej.Mam ten sam problem co pozostali.Chodziłem do szkoły w Poznaniu w latach 06-08.Wczoraj dostałem list(nie polecony) ,że mam 2 raty do zapłacenia...śmiech.To jawna próba wyłudzenia pieniędzy.Dzisiaj idę na policję.Wie ktoś co można więcej zrobić.Jestem chętny na jakiś zbiorowy akt oskarżenia czy coś w tym rodzaju.pzdr

Pako to my chodziliśmy razem:) każdy z Poznania ma tą samą treść o dwóch ratach na 420 zł.

A czy ta szkola cobra w poznaniu na łukaszewicza jeszcze istnieje?

Nie istnieje.Dzisiaj dzwoniłem.

witam ja tez chodzilem na lukaszewicza w poznaniu i wczoraj dostalem w dwoch kopertach w jednej na 1680zl a w drugiej na 840zl co ciekawe na jednej mialem date wyslania 16 lutego a na drugim 18 . ale oby dwie koperty byly w tym samym dniu w skrzynce. I na kopercie naklejka priorytet a wrzucone do skrzynki cos tu nie halo bo jesli priorytet to listonosz musi mi do reki to przyniesc i musze u niego podpisac ze odebralem listy . Kwity mam ale wiadomo nie wszystkie szukaja glupich i tyle nie mam 70 lat zebym placil i zawalu dostal ale to sa kpiny co oni wyrabiaja . Myslalem o tym zeby zrobic kopie kwitow i wyslac im jak nalezy priorytetem ale slysze ze oni nie istnieja wogole, na policji bylem w poznaniu i koles powiedzial ze to nie ich sprawa i mam to z kopiowac i im z powrotem wyslac z kwitami i pismem ze mam wszystko uregulowane. Poki co nie przejmuje sie tym bo kwity mam z roku 07 i polowe z 08roku , zobaczymy co dalej . Pamietajcie oni nam nic nie moga zrobic bo czas od szkoly minal 3 lata wiec to przedawnione jest a my im mozemy zrobic o ile Polski prawo na to pozwoli. pozdro dla wszystkich NO STRESS

widzę że dużo osób poszło już na policję i zostali odesłani z kwitkiem, paranoja, to po co jest ta cholerna instytucja....

Witam wszystkich z Poznania i okolic.
Jeśli chodzi o spotkanie to zapraszam zainteresowanych w poniedziałek o 12:00 w Rondzie przy Selgrosie i wtedy będzie można uzgodnić co z tym faktem zrobić. Pamiętajcie razem mamy większe szanse doprowadzić tą spr. do zadowalającego finału. Pozdrawiam i czekam na odzew.

Powrót