Zaległe czesne za studia, windykacja a zarzut przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku KevinLove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Poznaniacy jak wypadło spotkanie 6 marca?

Witam i pozdrawiam kolegów z łódzkiej "cobry" Widać że teraz przyszła na nas kolej. Ja dzisiaj otrzymałem wezwanie. Szkołe ukończyłem w 2005r a teraz chcą 1870 zł.:-x

Witam
Ja też dzisiaj otrzymałem takie pismo. Skończyłem szkołę w 2008 roku w łodzi.
Świadectwo otrzymałem, wszystko było uregulowane a tu taka niespodzianka...Proszę o kontakt ludzi z tej szkoły, śledzę forum na bieżąco. Czas poruszyć sprawę w mediach w naszym województwie...

Witam wszystkich!
Również Cobra Łódź, rocznik 2004-2006, to samo pismo. Swoją sprawę opisałem w tym wątku: LINK. Widać, faktycznie teraz wysyłają do łódzkiego. W du*pie mają to, że ludzi się na nich szykują i nadal szukają leszczy, którzy się wystraszą i im zapłacą.

Pozdrawiam wszystkich trzeźwo myślących!

Witam ponownie, udało mi się dzisiaj dotrzeć na Kasprowicza w Warszawie i niestety tej szkoły tam już nie ma, udałem się na najbliższą komendę i również policja nie zamierza w tej sprawie nic robić, oprocz tego ze mowią iż nie trzeba placic i się przejmować, mam nadzieje ze uda się nam wspólnie to jakoś rozwiązać oni nie mogą tak bezkarnie tego wysylać.

Moi drodzy dołaczam się do ofiar tego oszustwa! Do szkoły chodziłam 5 lat (!!!) temu. Zrezygnowałam w międzyczasie, ale uregulowałam zaległości finansowe. przypomnieli sobie o mnie po 5 latach, że niby mam do zapłacenia 540 zł! Haha! Dziś byłam na policji, mam jutro donieśc doniesienie o usiłowaniu wymuszenia pieniędzy, wraz z dokładnym opisaniem problemu. Rozmawiałam też z prawniczką- na załaczonym "pisemku" jest od cholery błedów- jednym słowem- pic na wodę fotomontaż. Podstawową informacją jaką przekazała mi prawniczka jest to, że nawet jeśli zalegałam z opłatami to powinni najpierw przysłac pismo informujące o długu, natepnie powiiny by ponaglenia. Pismo które dostałąm było wysłane priorytetem- zwykły list! Jako firma windykacyjna mają OBOWIAZEK takie pismo wysłac za potwierdzeniem odbioru! No i ten ich "nr tel" pod którym automatyczna sekretareczka informuje, że nie bedzie gadała z dłużnikami. A smsy i tak nie dochodzą. Nie dajmy się zwariowac! Jak macie jakiś pomysł, co z tym zrobi to czekam na info. Pozdr wszystkich poszkodowanych!

AAA i jesczze jedno- na niektórych komisariatach mogą wymagac umowy, dowodów wpłaty. Nic bardziej mylnego, dziś jak byłam na policji to gościu powiedział, że skoro to była szkoła policealna to MUSZĄ miec swoje archiwum. A zatem- nawet jeśli ktoś z Was nie ma tych kwitków, lub tak jak ja- po kilku latach je zwyczajnie wyrzucił- nie ma obaw, to się udowodni.

Dzis dostalem pismo od "naszej firmy" dokaldnie nie wiem jakiej (hahaha sorry, ale nie moge ze smiechu) o zaleglosciach w czesnym i karze umownej i jak cos do skierowania sprawy do sadu (koszta ok 2000zl) pierwszy raz slysze o takiej kwocie sadowej ale luz;/

Jestem z Lodzi, do szkoly chodzilem okolo 2/3lat temu.

Moge isc z tym na policje i zglosic dla wlasnego spokoju o wymuszenie oraz sprzedaz danych osobistych??

Pozdrawiam!

Pewnie. Nawet powinieneś. Ja tez jestem z Łodzi. Sprawdz pod który komisariat podlegasz, z góry informuję, że bedą wymagali opisania sprawy i dołaczenia do tego kserokopii tego co dostałeś.

Witam ,
dzis mój chłopak dostał takie samo pismow jak WY. Jesteśmy z Warszawy do szkoły chodził w 2005-2007 chyba. proszę o kontakt osoby z Warszawy, bo wygląda na to że trzeba coś z tym zrobić!!!!
moje gg 11536064

jutro zmaierza pójść do prawnika, i jechać do szkoły.
jak myślicie iść na policje????? niestety po kilku latach nie ma raczej wszytskich dowodów wpłat..

Jak sa podzielone rewiry komisariatow?? Najblizszy komisariat przy moim miejscu zmaieszkania czy jak??

Jak sie to fachowo nazywa:
1 sprawa to: wyludzenie pieniedzy, a
2 sprawa to: jak to nazwac "sprzedaz danych osobowych" czy innaczej??

Jestem zlekka poddenerwowany sytuacja, poniewaz jakis ciolek bedzie sobie teraz jaja robil i probowal zarobic na niewinnych ludziach, a najlepiej na tych co sie przestrasza i zaraz wplaca pieniadze;// Przeczytajcie kilka razy to pismo i zobaczcie ile tu nie jasnosci, nie trzeba byc wybitnym czlowiekiem zeby zauwazyc! Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
ew84, pisałam juz, ze jak byłam dziś na komisariacie to gostek poinformował mnie ze tymi dowodami wpłaty nie trzeba sie przejmowa, bo każda z takich szkoł ma archiwum, a my jako "właściciele" naszych danych osobowych mamy prawo do ich wglądu.
Aha, kochani jeszcze jednego się dziś dowiedziałam:
Że jeśli ta cała szkoła sprzedała to coś tam tej firmie "obsłudze wierztelnosci: to mieli obowiązek nas o tym poinformowac pisemnie! A wręcz miec a to naszą zgodę!!! W takim przypadku nie wystarczy jedynie klauzula o przetwarzaniu danych osobowych, którą podpisujemy teraz przy każdej umowie.

on: próba wyłudzenia pieniędzy. Idziesz do okienka i mówisz, że miałeś taką sytuację. Dajesz to co pisałam i dalej Cię pokierują. W jakiej dzielnicy Łodzi mieszkasz?

Czyli Mi sie wydaje, ze Cobra z siedziba w Gdyni nie sprzedala nikomu naszych "wymyslonych zaleglosci" tylko oni sami czynia takie kroki i chca jeszcze zarobic, bo jak wiadomo sama szkola jest zadluzona, i polikwidowali oddzialy m.in. w lodzi bo za malo osob uczeszczalo i byla nierentowna.;/

Łódź Polesie. Czyli przygotowac sobie kopie oraz opis sytuacji (co musi m.w. zawierac takie pismo?) w domu???

Przyznam się Wam, ze ja z własnej GŁUPOTY przelałam im kasę. Nie było tego tyle i le jak tu czytam- niektórzy mają. Czeka mnie teraz zmiana banku, a na komisariacie powiedzieli, że jeżeli sprawa wejdzie na drogę sądową, tzn bedzie kilka takich pozwów, to najprawdopodobniej bedzie szansa na odzyskanie kasy plus odszkodowanie- tylko ze te sprawy tocza się latami. No cóż, ja po otrzymaniu tego listu przez pół godz nie mogłam oddechu złapa.. z nerw wysłalam tą pierdzieloną kasę a dopiero później zaczełam logicznie myslec. Sądze jednak, że nie jestem jedyną która tak postąpiła.

on9999, to nie wiem czy nie czasem na Zachodniej. Ja byłam na Wysokiej. Możesz też od razu iśc do prokuratury.

ale najbardziej mnie ciekawi to co ja mam tam powiedziec???

nie wiem jaka firma, kto probuje odemnie wyludzic pieniadze i wgoole;

Jestes pierwsza i nie ostatnia, ale badzmy dobrej mysli...

Ja dostalem dzis ten list i mam nadzieje ze na tym sie skonczy, bo frajerstwa nie lubie, nie pojdzie ktos normlanie zarobic, tylko bedzie ludzi w kulki robil!

Ostatnia edycja:
Wpisz sobie w google: komisariat Polisji łódź polesie. Bedziesz miał wykaz najbliższych posterunków i zobacz, który adres jest najbliżej Ciebie. Nie wiem dokładnie czy to co napisałam jest prawidłowe. Ja po prostu stworzyłam mega wypracowanie, przy czym zostawiłam na górze miejsce na dane swoje i dane- teraz nie wiem czy posterunku czy prokuratury, jutro się dowiem.

podejdz do okienka, pokaz im to pismo. W miedzyczasie po krótce przedstaw historię- że hodziłeś do takiej szkoły, że skończyłeś etc etc. Ja dodatkowo, wydrukowałam sobie kilka stron forum- żeby im pokazac, ze to nie moje fanaberie tylko faktycznie coś jest na rzeczy i wiele osób boryka się z tym samym problemem. O dziwo, w komisariacie nie patrzyli na to -odniosłam wrażenie że dla faceta to nie była nowośc...

No to wyglada na to, ze troche sie pomecze bo nei wiem co mam napisac tam dokladnie;///

Napisze, ze uczeszczalem do Cobry, ze czesne placilem, ze ukonczylem pierwszy rok drugiego juz nie poniewaz zlikwidowali szkole, ze odebralme papiery i na tym sie skonczylo. I ze zadnych pism listow wiecej ze strony tej szkoly nie dostawalem, tylko teraz o to ten cudowny list z proba jak dla mnie wyludzenia piniedzy i pojsciem na ugode;/// starczy tyle?? Najwazniejsze zeby chyba sie zbytnio nie rozpisywac tylko podac najbardizej istotne informacje co??

A co do prokuratury mam isc na kilinskiego w Lodzi??? CO najlepsze odzial szkoly Cobra byl wlasnie w skzoel na przeciwko tej prokuratury:D:D

Na komisariat pojde na kosciuszki przy pko bo mam najblizej

Ostatnia edycja:
Powrót