Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Właśnie o to mi chodzi, mam nadzieję, że po nowej umowie nastąpi pewnego rodzaju aktualizacja starego wniosku, a nie rozpoczęcie całej długiej procedury od nowa.

Mam problem i niewiem jak sie do tego zabrać. Otóż mój mąż, nie mam rozwodu ale zyjemy osobno, on mieszka w Niemczech i ma tam firmę ja mieszkam z dziećmi w Polsce, złożył on wniosek o zasiłek rodziiny na dzieci około dwóch lat temu w Niemczech, Od tamtej pory ja nie pobierałam juz takiego zasiłku w Polsce. Okoazuje się, że został juz przyznany ten zasiłek i wypłacaja mu pieniadze tylko, że mąż ponformował mnie, że pieniądze te wypłacają tylko na bierząco , od dnia złożenia wniosku te pieniądze się nie należą.Czy faktycznie tak jest??? I jeszcze jedno dlaczego to on dostaje te pieniadze skoro dzieci są ze mną czy jest taka mozliwość aby te pieniadze były przesyłane na moje polskie konto?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

naleza sie nie tylko od zlozenia wniosku ale od dnia podjecia pracy w Niemczech do 4 lat wstecz ,jezeli zyjecie osobno on nie ma prawa do tego zasilku ,skontaktuj sie z wlasciwa Familienkasse

Dziękuję za odpowiedź. Czyli powinnam złozyć jakieś pismo wyjasniające w Familienkasse? Czy jakis wniosek? Może powinnam skorzystać z pomocy jakiegos prawnika? Naprawdę nie wiem jak się za to zabrać.

a znasz numer Kindergeld ,wiesz ktora Familienkasse przyznala mu ten zasilek?

on Ci ten zasilek przekazuje ?

Nie znam własnie. Daje mi jakies pieniądze w formie alimentów ale tego rodzinnego mi jeszcze nie przekazał i nie chce przysłać mi decyzji jaka została wydana.

Witam,
mam takie dwa pytania, gdyż mój ojciec zaczął pracę w Niemczech i chciałem, się ubiegać o kindergeld i szukam wszelkich informacji na ten temat, bo różne znajdywałem.
Czy ktoś pomógłby, jaki pierwszy krok należy zrobić i jakie dokumenty mieć przygotowane do starania się o kindergeld?
I drugie moje pytanie, kto wypełnia część A formularzy E401,E402 i E411 i gdzie? Czy ja mam to wypełnić, ROPS, czy w Niemczech?

Z góry dziękuję za informację i pomoc.

rtrtrt współczuję braku wsparcia ze strony byłego męża- ale jakby nie było- to dzieci sa u Pani, i to Pani powinna otrzymywać świadczenia na dzieci na swoje konto bankowe! jest zmiana, która dokładnie stwierdza- do świadczeń uprawniona jest osoba, u której w gospodarstwie domowym dziecko przebywa! nie rozumiem więc, z jakiego tytułu Pani były mąż otrzymuje świadczenia? Czuję nosem nieuczciwość... Proszę się koniecznie dowiedzieć, do jakiej Familienkasse należy były małżonek 9 najbliższej do miejsca zamieszkania bodajże) albo Bautzen...Tam skierować odpowiedni pismo. Aż żal ,że nie dba o dobro dzieci....To na ich potrzeby! pozdrawiam

już wiem! proszę złożyć normalnie wniosek w Pani GOPS , on i tak będzie odrzucony, ale Pani papiery pójdą automatycznie do Urzedu Marszałkowskiego a potem do instytucji, która ma pierwszeństwo do wypłaty świadczeń na dzieci . Będzie Pani bynajmniej wiedziała, gdzie się skierować z odpowiednim pismem i, jak Pani pisze- nie pobiera Pani świadczeń na dzieci w Polsce, więc to jest argument- tak myśle...powodzenia

Witam!
Miałam podobny dylemat.Jestem z ojcem dzieci po rozwodzie, on mieszka i pracuje w Niemczech, tam też pobiera Kindergeld, na dzieci płaci tylko alimenty zasądzone przez sąd.
Dowiadywałam się w ROPS-ie w Poznaniu w jaki sposób ja mam załatwić przekazywanie rodzinnego z Niemiec.
1. złożyłam wniosek o rodzinne w urzędzie gminy zaznaczając że ojciec pracuje w Niemczech
2.dołączone dokumenty jak do rodzinnego:
-akty urodzenia dzieci-unijne
-poświadczenie o wspólnym zameldowaniu dzieci i matki( ojciec
wymeldowany)
- zasświadczenie o dochodzie za 2012 z US
- zaświadczenie z PUP o niepobieraniu zasiłku dla bezrobotnych
DODATKOWO
- potwierdzony wyrok rozwodowy wraz z wysokością alimentów
-wypełniony formularz dotyczący pobytu za granica- ze str. ROPS
-wniosek o przekazywanie zagranicznych świadczeń rodzinnych na
rachunek bankowy w Polsce-ze str.ROPS
- oświadczenie o okresach nie figurowania w ewidencji ZUS,PUP i KRUS- ze
str ROPS
Gmina odmówiła wypłaty rodzinnego w Polsce i przesłała mój wniosek do ROPS w celu ustalenia koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Po dwóch miesiącach otrzymałam informacje z ROPS że ma zastosowanie koordynacja i że wysłano do Familienkasse wniosek o przekazywanie rodzinnego na moje konto.
Nadmieniam , że w ROPS-ie poinformowano mnie ze ojcu od rozwodu nie należy się Kindergeld na nasze dzieci i nie może przekazywać mi tylko połowy Kindergeld (gdyby oczywiście to robił), ani obniżać alimentów w momencie gdy ja będę otrzymywała rodzinne .
Teraz tylko cierpliwie czekam na odpowiedź z Niemiec

A na marginesie podziwiam wszystkie NOWE- OBECNE partnerki tatusiów jak piszą na forach
o obniżaniu alimentów o Kindergeld lub zostawianiu sobie jego połowy lub całości, bo im jest ciężko, bo maja dziecko bo i tak tatuś musi płacić alimenty itp. WSTYD, PAZERNOŚĆ ŻEROWANIE. Dzieciom nic nie wynagrodzi rozbitej rodziny, braku ojca . To matka sama zostaje ze wszystkimi sprawami, problemami i trudnościami wychowawczymi, a i samym dzieciom nie jest lekko pogodzić się z nową sytuacją rodzinną.

Dusseldorf Tabelle weryfikuje informacje co do Kindergeld a alimenty ;/ niestety Niemcy wprowadzają to w zycie i tak sie to ma , a czy bezprawnie- nie wiem??? Dostajesz kindergeld? To się ciesz! ( to ich myslenie) zaznaczam, iz jestem w podobnej sytuacji do P. MAMA2000 ,pozdrawiam

Nie wiem jak to się ma do Polaków .Rozwód, alimenty mamy w/g prawa polskiego , nie niemieckiego. Nie płacenie całości alimentów nadaje się do komornika.

Dusseldorf Tabelle weryfikuje informacje co do Kindergeld a alimenty ;/ niestety Niemcy wprowadzają to w zycie i tak sie to ma

w zycie to zostalo wprowadzone dawno ,dawno temu

ja sama mam alimenta na dzieci zasadzone w Niemczech i pomniejszone o polowe Kg nalezaca sie ojcu ,nawet niemiecki fundusz alimentacyjny wyplaca kwote pomniejszona o KG ale w tym wypadku o cale 184€..

to napisz jak otrzymasz decyzje ,ciekawe czy Familienkasse pomniejszy Ci KG o kwote przekazywanych aliment przez ojca ..ponieważ ojciec zasadzonych w Polsce aliment na dzieci zamieszkale tam pomniejszyć nie moze ,na pewno zrobi to automatycznie Familienkasse :)

Ostatnia edycja:
Chyba nie rozumiem:

to napisz jak otrzymasz decyzje ,ciekawe czy Familienkasse pomniejszy Ci KG o kwote przekazywanych aliment przez ojca

KG ma być pomniejszony o alimenty???
To państwo niemieckie ma być płatnikiem alimentów czy ojciec?
Z tego co piszesz tak wynika. Ojciec będzie pobierał KG w moim przypadku na dwoje dzieci i płacił kwotę alimentów mniejszą niż wynosi KG(368 euro), i jeszcze mu zostanie. CZYSTY ZYSK

MAMA2000 napisał:
KG ma być pomniejszony o alimenty???

tak ,dokładnie tak

i nie jedna na tym forum juz taka decyzje otrzymala ,w sumie sprawiedliwie bo dlaczego Niemka musi sie dzielic Kindergeldem a Polka nie?

zgodnie z ustawodawstwem niemieckim, jeżeli osoba zobowiązana do alimentacji na członka rodziny, przekazuje kwotę odpowiadającą przynajmniej połowie niemieckich świadczeń rodzinnych, osoba ta jest uprawniona do niemieckich świadczeń rodzinnych. W takim wypadku instytucja miejsca zamieszkania może wystąpić o przekazanie kwoty różnicy pomiędzy wysokością przekazywanych kwot, a kwota przyznanego zasiłku rodzinnego w Niemczech. Instytucją właściwą, która podejmuje decyzję o ewentualnym uwolnieniu świadczeń jest instytucja niemiecka.
http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...unia-europejska/najczesciej-zadawane-pytania/

Ostatnia edycja:
Witam, otrzymuję kindergeld pomniejszone o zasiłek w Polsce, 150 euro . Złożyłam wniosek w Polsce o zasiłek aby otrzymać decyzję odmowną, ponieważ mój tata przekracza dochód. otrzymałam dzisiaj odpowiedź z ROPSu , że mam dosłać szereg dokumentów i oświadczeń. Moje pytanie brzmi, czy mogę jakoś ich prosić czy nie mogliby użyć dokumentów , które dostarczałam (jak załatwiałam kindergeld)? Po co mam po raz drugi załatwiać, chodzić i prosić się jak mają te dokumenty u siebie?
Pozdrawiam

to nie jest aż całkiem tak, jak pisze p. belunia. jesli ojciec dziecka ma zasądzone alimenty np.300 euro, a Ty dostajesz/my kindergeld 186, (przyjmijmy na dziecko) to może Ci/ nam płacic o te kwote w połowie ( czyli do 93euro) pomniejszone alimenty, poniewaz otrzymujesz/jemy dodatkowe swiadczenie niemieckie ( a nie to co polskie) więc powinniśmy sie chyba cieszyc, co? to oczywiscie ironia! ale takie jest ustawodawstwo niemieckie :)

Właśnie rozmawiałam z Panią z ROPS.
Po rozwodzie , gdy rodzice nie prowadzą wspólnego gospodarstwa rodzinnego,
( warunek otrzymywania KG w Niemczech) ojciec powinien zgłosić ten fakt do FK i niestety traci zasiłek.Matka może złożyć wniosek o rodzinne lub wystąpić o przekazywanie świadczeń na jej konto bankowe, ponieważ dzieci znajdują się pod jej opieką i to dla dzieci jest KG, a nie na pokrywanie alimentów przez ojca . Matka ma prawo do całości rodzinnego.
Wydaje mi się,że błędnie łączymy przepisy alimentacyjne i zasiłkowe niemieckie z polskimi.Alimenty swoją drogą , a rodzinne swoją.
Ja wniosek złożyłam i cierpliwie poczekam, nawet jeśli by to była połowa KG ( na dwoje dzieci to i tak 184 euro), której w tej chwili i tak nie dostaje. Ojciec pobiera całe KG i dopłaca grosze do alimentów.
Pozdrawiam;)

Powrót