Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, mojej dziewczyny były maz pracuje od dobrych kilku lat w Niemczech, dziecko jest z moja kobieta. W 2012 roku na wniosek DWUP wysłał pismo do Kindergeld aby ichniejszy zasilek rodzinny byl przekazany mojej narzeczonej. DWUP jak i matka dziecka p[isali pisma do nich wyslali adres i miejsce pracy jej bylego meza. Co jakis czas pisza pismo ze nie moga sie z nim skontaktowac, nie moga rowniez potwierdzic jego zarobkow, skladek itp. On nie odbiera specjalnie, ale zastanawia mnie jedno czy oni nie moga sami wystapic do tamtejszego ZUSu czy US o wykaz tych zarobkow? Czeka juz 4 lata, przeciez to niemozliwe zeby przez taki czas nie doszli do niego? Co w tym wypadku zrobic, podpowiadaja mi zeby pisac do... Strasburga;) Pozdrawiam

Do Stzrassburga pisac mozna zawsze, pytanie tylko, po co?

Jezeli masz jakis inny pomysl co robic dalej to czekam. Pytasz po co? Po sprawiedliwosc :) Jezeli to juz trwa tyle lat to chyba cos jest kaman/ Moze za duzo tych islamistow maja i oni sa w pierwszej kolejnosci oblugiwani? :) Podchodzi to pod dyskryminacje :smile:

Tak soie w sumie teraz zapytalam, gdzie pisze sie list/ skarge na Strassburg? :o

Mój pomysl na problem tej dziewczyny z dzieckiem: niech sama sklada papiery o Kindergeld, gdzie problem??

Alez papiery juz dawno zostalo wyslane bo w 2012 roku przez DWUP i co jakis czas przesylaja pisma ze nie moga od niego otrzymac zaswiadczenia o zarobkach i innych dokumentow potrzebnych do przyznania tego rodzinnego. Dla mnie to jest niemozliwe zeby oni nie mogli sprawdzic sobie w ich US czy Zusie jakie ma zarobki, jakie skladki oplaca itp. U nas w PL bardzo szybko zaraz dojda. Dostali nazwe firmy, adres gdzie mieszka tylko znajac jego jaki to za przeproszeniem CHUJ jest on specjalnie nie odbiera korespondencji od nich. No ale czy nie ma na to sposobu? dziwne:wow:

Zasilek rodzinny w Niemczech otrzymuje sie niezaleznie od dochodów rodziców. Jest taka sama stawka dla dziecka, niezaleznie, czy rodzice zarabiaja najnizsza krajowa, czy owe dziecko jest potomkiem milionera. W swietle tego niezaprzeczalnego faktu nie rozumiem waszego problemu z mniemana koniecznoscia sprawdzania wysokosci zarobków ojca dziecka.

No tak ale chyba musza jakos potwierdzic ze ojciec dziecka pracuje w Niemczech.

Nie chodzi o zarobki, a o zaświadczenie od pracodawcy zapewne. Skoro wiesz, gdzie on pracuje, czemu sama nie poślesz jego pracodawcy zaświadczenia do wypełnienia z prośba o odesłanie na Wasz polski adres.

Zaswiadczenie gdzie pracuje zostalo wyslane bezposrednio do urzedu przyznajacego rodzinne i dlatego mnie to dziwi ze oni nic nie moge taki czas nic zrobic. Przyslali ostatnio pismo ze nie moga go namierzyc, nie odbiera listow itp:o Jezeli chodzi o zaswiadczenie tzn jakie? mZ niemieckiego urzedu jakis wniosek, druk?

Ostatnia edycja:
Witam mam pytanie. Mam córkę z poprzedniego małżeństwa której ojciec mieszka i pracuje na stałe w Niemczech. Otrzymuje na nią kindergeld. Moje pytanie jeśli wyszłam ponownie za mąż czy nadal ki przysługuje na córkę kindergeld.? Zaznaczam że obecny mąż nie adoptowal ani nie przysposobil córki. Proszę o pomoc i odpowiedz

Nowanaforum1 napisał:
Witam mam pytanie. Mam córkę z poprzedniego małżeństwa której ojciec mieszka i pracuje na stałe w Niemczech. Otrzymuje na nią kindergeld. Moje pytanie jeśli wyszłam ponownie za mąż czy nadal ki przysługuje na córkę kindergeld.? Zaznaczam że obecny mąż nie adoptowal ani nie przysposobil córki. Proszę o pomoc i odpowiedz

Tak, Zawarcie małżeństwa nie ma znaczenia w tym przypadku.

Czy rodzic, który pobiera Kindergeld na dorosłe studiujące dziecko, które nie mieszka w jego gospodarstwie domowym, może nie przekazywać pieniędzy swojemu dziecku? Dodam, że pieniądze z Kindergeldu stanowiły główne źródło utrzymania (przez studia dzienne nie mogę pracować tyle, żeby było mnie stać na wszystkie wydatki, a stypendium socjalne mi nie przysługuje).

Dlaczego nie probierasz sama KG? Czy mieszkasz w jednym gospodarstwie domowym z osoba pobierająca KG?
Jeśli nie, to mając nr KG możesz zmienić konto, podając dane swojego konta. Jeśli zaś nie, to musisz zgłosić do właściwej Familienkasse, ze pieniądze nie są Ci przekazywane i chcesz sama zlozyc wniosek... ale to będzie długa droga, a jeśli rodzic Ci będzie utrudniał, może się okazać walka z wiatrakami.
Jeśli KG pobiera rodzic płacący alimenty na Ciebie, ma prawo do połowy zasiłku.

kamilakam1819 napisał:
Czy rodzic, który pobiera Kindergeld na dorosłe studiujące dziecko, które nie mieszka w jego gospodarstwie domowym, może nie przekazywać pieniędzy swojemu dziecku? Dodam, że pieniądze z Kindergeldu stanowiły główne źródło utrzymania (przez studia dzienne nie mogę pracować tyle, żeby było mnie stać na wszystkie wydatki, a stypendium socjalne mi nie przysługuje).
nie moze.. w takim przypadku prosze zlozyc Abzweigungsantrag, KG bedzie przekazywane na konto dziecka pelnoletniego. https://www.kindergeld.org/abzweigungsantrag-kindergeld.html

Ostatnia edycja:
A co zrobic w przypadku kiedy ojciec dzieci nie chce dac „Bescheinigung des Arbeitgebers”. Nie wiem w tej chwili gdzie pracuje wiec sama w żaden sposób nie mogę tego załatwić. Czy jest możliwość żeby sprawdził to jakiś urząd czy Famillienkasse?

Mam podobna sytuację jak post wyżej. Były mąż nie chce dać dokumentów do zasiłku rodzinnego w Niemczech. Czy można sądownie zmusić go do przekazania dokumentów. Miał ktoś podobna sytuację??

Zasilek na dziecko jest forma ulgi podatkowej, i kto tej ulgi nie chce, raczej trudno go do pobierania zmusic...
Sad zajmuje sie zabezpieczeniem alimentacyjnym, ale nie Kindergeld w sensie zmuszenia do pobierania.

Witam.Staram sie o kindergeld gdyz z pl dostalam odmowe gdyz nie pracuje.
Ojciec nie chce mi udostepnic dokumentow ze swojej pracy .dlugo mieszka w de.Napisalam o sytuacji do Familienfasse .Wiem gdzie mieszka i pracuje ale z jego pracy odmowili wspolpracy.Pisalam do ambasady do urzedow w pl.Nikt nie chcw pomic.Co moge zrobic?Prosze o pomoc czy ktos mial taka sutyacje ze sklada a brakuje dokumentow?

Jeśli ojciec dobrowolnie nie da dokumentów, to można jedynie sądownie od niego je uzyskać. Jest to niestety kosztowne, bo bez prawnika się nie obejdzie. Ja jestem na etapie złożenie wniosku do sądu.
PS. Też mam żal że żadna instytucja nie chce pomóc rodzicom którzy składają o zasiłek rodzinny zagranicą. A jeszcze nam się obrywa od innych kochanych rodziców, bo już spotkałam się z treścią "mało ci? zasiłek by się chciało jeszcze pobierać?".

Moj byly pobieral kindergeld i mi go nie przekazywal.Teraz musi oddac co pobieral a ja zlozylam wniosek.Bo prawnie jemu nie przysluguja pieniadze skoro nie zajmuje sie dzieckiem.Teraz sie msci bo chcial sie dorobic na dziecku ale sie wydalo bo ja o 500+ zlozylam w Pl.I w Pl mi decyzje wydali ze Niemcy sa krajem do wyplaty swiadczen.Rozmawialam z radca prawnym z art 109 KRiO wniosek do sadu rodzinnego bym zlozyla.Powiem szczerze ze nie wiem co tu zrobic bo ja sie z nim uzeram przy kazdej sytuacji doslownie

Powrót