Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Droga Alu800, ONI niczego sobie sami nie sprawdza, to twoim obowiazkiem jest zgłaszac zmiany! Najwyzej bedzie cie to kosztowac odrzuceniem wniosku, bo nie dopełniłas formalnosci z adresem.....a juz nie wspomne z kontem bankowym. W pozostałym zakresie tych dwoch pytań masz racje, spłaca od dnia pracy.

Witam ja mam całkiem inne pytanie. Mianowicie czy moja mama która wraz z moim tata od 20 lat mieszkała i legalnie tam pracują mogą i gdzie mogą zgłosić mnie dorosła córkę oraz moje dzieci czyli ich wnuczki. Chce wyjechać do niemiec z córkami jednak pracę będę miała dopiero w maju ponieważ w ostatniej chwili zmieniła się sytuacja zamiast wyjechać za tydzień mnie dopiero w maju. Jednak nasze szkoły są już poinformowane o wyjeździe i zabraniu dzieci ze szkół mieszkanie mamy do końca następnego tygodnia. Sytuacja jest bardzo poważna i ciężka gdyż tu wszystkie sprawy zamknęliśmy a tam na chwilę obecna zostaje z niczym . Bardzo proszę o pomóc słyszałam że moja mama może zgłosić w urzędzie niemieckim że przyjechałam do Niemiec ze względu na trudna sytuację w Polsce i nie mam teraz żadnego mieszkania a pracę będę miała w maju. Podobno urząd może dać mi mieszkanie , mam nadzieję że i pracę jakąś zaraz znajdę żebyśmy miały na utrzymanie i żeby moje dzieci mogły iść od razu do szkoły. Nie chce ciągnąć pieniędzy za nic ponieważ i tak wątpię że jest to możliwe dużą pomocą było by rano mieszkanie a ja mogę nawet i sprzątać mi bez różnicy. Bardzo proszę jeżeli ktoś wie coś na ten temat i orientuje się w nim żeby dał odpowiedź lub podpowiedział gdzie mogę szukać pomocy

Witaj, czy Twoi rodzice maja obywatelstwo niemieckie?

Brat mojej mamy ma na ich dziadka czy jakoś tak ale nie chce udostępnić mojej mamie żadnych papierów bo jak twierdzi boi się że mogą mu odebrać obywatelstwo gdyż papiery były nieco naciągnięte. Więc moi rodzice wyjechali tam parę lat temu do pracy legalnej i osiedlili się tam razem z moja siostra. Gdyby mieli to wiem że ja też mogłabym się o nie starać i problem miałabym z głowy a tak jestem w kropce nie wiem co mam robić.

Witajcie, może znajdzie się osoba, która odpowie mi na moje pytanie;
Moją sprawą zajął się ROPS w toruniu, oczywiście sprawa ciągnie się od września 2013r ( zabrali mi PL zasiłek na syna, ponieważ niby może pobierać go sobie mój były, który mieszka w Niemczech..a nie wychowuje ze mną syna..ma już swoją nową rodzine ) w grudniu przysłali mi wniosek z familienkasse do wypełnienia, ile mogę czekać na wypłate kindergeld?

Po wysłaniu do Familienkasse wniosku , otrzymałam masę listów z wymaganymi dokumentami które muszę dostarczyć, ogólnie od złożenia wniosku do wypłaty pieniędzy minęły 2 lata. Trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Dołączyłam im dokumenty, a nawet nadmiar. Sprawa ciągnie się od września 2013r i po wypełnieniu wniosku i wysłaniu go ma ciągnąć się jeszcze raz tyle ? :( wyczytałam, że mają 6 miesięcy na rozpatrzenie decyzji. Boże to moje dziecko zdaży ukończyć odpowiedni wiek, że tak napiszę i stwierdzą, że już nie przysługuje kindergeld.. Czy nie ma mocy i kogoś kto się tym zajmuje żeby zaczęli się troche bać jako urzędasy?

Ja czekałam 2,5 roku. Była adwokat, pisalismy listy. Trzeba czekać. Niestety....

Witam,
A ja mam pytanie,przepraszam z góry jeśli to pytanie już było.
Mój mąż przyjechał do Niemiec w lutym 2013 r , ja z synem zostałam w Polsce(tam pracowałam i synek chodził do przedszkola)w kwietniu 2014r za namową męża dojechaliśmy do niego. i od tamtej pory pojawił się problem....
Synek od września 2014 poszedł do przedszkola, ja niestety nie znalazłam pracy ,gdyż ; po :
1) nie znam języka
2) Synek jest w przedszkolu do 12
3) Mąż ma nienormowany czas pracy(raz wraca o 16, raz o 22).
Żyjemy z mężem w wynajmowanym mieszkaniu(on za nie placi), wypełnilismy wnioski na kindergeld na niego, z uwagi na to ,że on przyjechał tu pierwszy i tu pracuje.
Mąż pobiera Kindergeld, my nie mamy dostęp do pieniędzy, UWAŻA,że to że kupuje jedzenie i płaci za mieszkanie powinno nam wystarczyć, a KINDERGELD(dokumenty ktora ja wypełniałam i wszytsko załatwiłam) to są JEGO pieniądze, bo to takjkaby on zarobił i JA czy SYN(ma 5lat) nawet mamy nie myślec o tych pieniądzach, bo to są na wydatki męża.Ogólnie ma wiele pytań:
1) Gdzie powinnam złożyć pozew rozwodowy?(PL/DE)?
2)Nie chciałąbym wyjeżdżac z Niemiec, mam tu znajiomych od lutego rozpoczynam kurs językowy, ogólnie podoba mi się tutaj.
Ale chcicłabym uwolnić się od męża, który nic nie daje od siebie(emocjonalnie,zrsztą w żaden inny sposób tez), ale obawiam się czy poradze sobie sama w Niemczech z synkiem..?
3) Czy mogę Kindergeld przepisać na siebie? Teraz jest na męża( a nie chce żeby pieniądze z Kindergeld zostawały w KASYNIE <mój mąż często po kryjomu tam chodzi)
......oraz jak to zrobić?

Dziękuję z góry na jakiekolwiek odpowiedzi.

Witam
Zamierzam otworzyć w Niemczech działalność - Gewerbe, proszę o informację jakie składki (ubezpieczenia) będę musiał opłacać ( i w jakiej kwocie - najlepiej jak najmniejszej) żeby móc pobierać Kinergeld.
Proszę również o informację, czy odnośnie powyższego świadczenia na dzieci muszę coś wpisać podczas zakładania Gewerbe (nie chcę czegoś przegapić) czy sam wniosek w późniejszym okresie wystarczy.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam

Mieszkam z dzieckiem w Polsce, ojciec dziecka mieszka i pracuje legalnie od 15 lat w Niemczech. Ma obywatelstwo polskie i niemieckie. Dziecko ma 5 lat. Dopiero 2 tygodnie temu po 3 latach nieodbierania wezwań przez ojca dziecka zapadł zaoczny wyrok o ustaleniu ojcostwa, alimentach i odebraniu władzy rodzicielskiej. Czekam na uprawomocnienie wyroku.
Mam pytanie czy w przypadki kiedy ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich mogę ubiegać się o kindergeld? Jeśli tak to czy w tym samym czasie moge rozpocząć starania o kindergeld oraz egzekucję alimentów (co i tak myśle skończy się niepowodzeniem)?

Z góry dziękuję za odpowiedź

brak władzy rodzicielskiej ojca nie stoi na przeszkodzie w uzyskaniu Kindergeld-u.
Idź do OPS-U oni przekażą sprawę dalej.
Jesli chodzi o alimenty to udaj się do Sądu Okręgowego -wydział obrót zagraniczny z wyrokiem Sądu, oni zajmą sie egzekucją jesli ojciec dziecka nie płaci.

Dziekuje bardzo za odpowiedz :-) A czy ojciec pozbawiony praw rodzicielskich ma prawo do polowy kindergeldu jakby te alimenty zaczal placic?
Sprawa z wyrokiem jest jeszcze swieza musze poczekac na uprawomocnienie wyroku i wtedy moge zaczac cos dzialac :-)

jest to świadczenie na dziecko,teoretycznie masz prawo do całości Kindergeldu ,zazwyczaj FK przyznaje całośc osobie z którą jest dziecko.

Witam mam pytanie.Mąż pracuje w Niemczech od grudnia 2013,w marcu 2014 dojechałam do niego wraz z dziećmi,od tego czasu jestesmy tu zameldowani.Starsza córka chodzi od sierpnia do szkoły.W Polsce brałam zasiłek do kwietnia 2013,rezygnacja z zasiłku została przetłumaczona na niemiecki i dołączona do papierów.Złożyliśmy wniosek w listopadzie 2014 ale nasze papiery poszły do Bautzen,tylko nie wiem dlaczego i cisza.Wiem tylko,że z Polski odesłano im druk E401.Co jeszcze mogę zrobić

Witam, mam pytanie, w połowie zeszłego roku został mi przyznany w Niemczech zasiłek na dziecko w wysokości 170 €. Na skraju 14/15 zmieniłem pracodawcę, nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale od początku roku dostaje tylko kindergeld w wysokości 70 €. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Jaki może być powód tego obniżenia? Pozdrawiam.

170? a dziecko mieszka w Polsce czy z tobą w Niemczech?

Dokładnie ze 184 na 78. Przepraszam, z pośpiechu pomyliłem kwoty. Dziecko w PL, nic się nie zmieniło od czasu przyznania.

my powodu równiez nie znamy, dzwon,pytaj, pisz, do FK.

Powrót