Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie ma w Niemczech zameldowaia tymczasowego. Jesli masz dzieci w wieku szkolnym.....to pzyjdzie pismo.....dlaczego nie sa w szkole....wlasnie na ten adres...wiec jedno wyklucza drugie.

Witam ;).
Chciałabym się dowiedzieć czy możemy, razem z ojcem dziecka otrzymać Kindergeld?.
Otóż mieszkamy w Niemczech u jego mamy od 4 miesięcy. Mamy dziecko półtoraroczne, natomiast nie jesteśmy parą. Całą trójką jesteśmy na utrzymaniu ojca dziecka, matki (babci dziecka)
Żaden z nas nie pracował i nie pracuje do tej pory z powodu braku obeznanego języka
(niemieckiego). Kursy językowe zaczynamy od 12.08.2013 będą trwać sporo czasu.

Jeżeli chodzi o zasiłek z polski to otrzymujemy do dzisiaj ale z tego co wyczytałam w internecie to można dostawać tylko później z zasiłku niemieckiego odciągają te polskie, przeliczane na euro.

Od 3 miesięcy czekamy w sumie na zasiłek Kindergeld i do tej pory nic nie wiadomo...(podobno). Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Serdecznie;)

Poprostu czekac. To moze trwac do 6 miesiecy nawet. A nalezec sie nalezy. Radze jeszcze sie postarac o Wohngeld i Kinderzuschlag.

Witam pracuje w Niemczech(umowa o prace) otrzymuje kindergeld i elterngeld,wczoraj zona otrzymala papiery do wypełnienia z Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Poznaniu o co chodzi?pozdrawiam

Witam! Od dwóch lat staramy się z mężem o kg. Wciąż czegoś brakowało,coś musieliśmy uzupełniać lub dosylac. Kilka dni temu dostaliśmy pismo,żeby złożyć wyjaśnienia dlaczego mamy różne meldunki w Polsce. Czy jeśli mamy różne zameldowania kg nam się nie należy? Jak mądrze to uzasadnić? Mąż pracuje legalnie i ma niemiecką umowę o pracę.ja z dziećmi jestem w polsce i mamy tem sam meldunek.proszę o radę.

Witam,
mój tato od 2 lat pracuje w Niemczech, jest tam zameldowany. Ja razem z mamą mieszkam (i jestem zameldowana) w Polsce. Studiuje na studiach II stopnia. Od października chciałam się przenieść na studia niestacjonarne. W lipcu tato złożył wniosek o Kindergeld, ale usłyszał się, że nie mogę studiować zaocznie, ani pracować.
Czy to prawda?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam Marta

Witam wszystkich serdecznie.
Czy ktoś może mi doradzić jak ustalić miejsce zameldowania byłego męża w Niemczech.
Chcę wystąpić o zasiłek na dwójkę dzieci , które zamieszkują ze mną w Polsce. Były mąż płaci regularnie alimenty więc propozycja komornika odpada.Sam tego adresu podać nie chce.W Regionalnym Centrum Polityki Społecznej poinformowali mnie że to ja muszę ustalić adres zameldowania byłego męża i/lub numer ubezpieczenia. Tylko jak to zrobić???

witam, mam takie pytanie od roku z zona i dzieckiem przyjechalismy do niemiec,4 tyg temu zlozylismy podanie o kindergeld do familienkase( tak pozno z przyczyn nie zaleznych odnas) po jakim czasie dostaniemy jakomkolwiek odpowiedz, gdyz w familienkase powiedzieli ze jesli jestesmy wszyscy zameldowani w niemczech(taki dokument rowniez zlozylismy) niebedzie zadnego problemu a tu od 4 tyg zadnego odzewu. mial moze ktos taka sytuacje?

Dziękuję bardzo. Czyli adres korespondencyjny, to:
Postanschrift
Familienkasse Nordrhein-Westfalen Ost
58604 Iserlohn ?
.... pytam ,bo w "Postanschrift" nie ma podanej ulicy.

Bardzo proszę o odpowiedź.Chciałbym już wysłać list polecony do tej Familienkasse, a na poczcie mi powiedzieli,że musi być w adresie napisana ulica.

Witam,w listopadzie 2012 roku wysłałam z polski wniosek i wszystkie papiery jakie chcieli na rodzinne do Nurnbergi ,w styczniu dostałam pismo ze musze czekac pare miesięcy,ponieważ mają dużo spraw,czy to możliwe że jeszcze nie dostałam żadnej decyzji,czy ktoś też miał taką sytuację,z góry dziękuję za odpowiedz

Proponuje wysłać pismo ponaglające do Nurnberg z numerem KG. Wyślij za potwierdzeniem odbioru (ZPO) aby mieć potwierdzenie ze odebraną twoje pismo w Familienkasse. możesz też napisać pismo do twojego ROPS aby przekazał twoje pismo do właściwej Familienkasse. na każdym piśmie podaj swój nr KG.
Ponadto na wiosnę wszystkie sprawy Polaków przeniesiono do Chemnitz- bautzen wieć sprawy bardzo długo teraz trwają

Czyli ja pracując w Berlinie, musze wniosek wysłać do Chemnitz? Czy mogę tez do Berlina?
Co oprócz samego wniosku i kopii dowodów osobistych wysłać? Akt urodzenia międzynarodowy dziecka posiadam. Pracuje w Berlinie od lipca, muszę udowodnić, że pobierałem zasiłku Polsce? Kwitek polskiej wypłaty wystarczy? Widać po nim, że przekraczałem dochód potrzebny na zasiłek na dziecko. Czy może muszę cos z mopsu w Polsce wyciągnąć?
Co z zaświadczeniem od niemieckiego pracodawcy?

Witaj, troche sie posmiałam z tego postu...ale nie dziw sie..to tylko udowadnia...jaki Polak jest nie przygotowany do zycia tutaj w Niemczech! Nie znam urzednika niemieckiego, ktory przygladałby sie kwitkowi polskiej wypłaty....i zastanawiał sie....co na nim widzi. Jeśli nie chce ci sie czytac tematu KINDERGELD.....gwarantowana ODMOWA!!!!

Witaj, troche sie posmiałem z Twojego postu... ale nie dziw sie..
Tak się składa, że ja pracujący (nie mieszkający) tu w Niemczech zdążyłem już poznać takich urzędników. Starając się o trzecią grupę - dostarczyłem akt zawarcia małżeństwa w języku POLSKIM. Mało tego dostałem jakąś*deklaracje do wypełnienia i podbicia w polskim urzędzie PO POLSKU. Co do samych kwitków z wypłaty również takie PO POLSKU musiałem przekazać niemieckiemi urzędnikowi. Także kobieto mieszkająca TUTAJ W NIEMCZECH! Jeżeli nie masz nic sensowengo do powiedzenia, proszę - nie wypowiadaj się.

Czyli ja pracując w Berlinie, musze wniosek wysłać do Chemnitz? Czy mogę tez do Berlina?
Co oprócz samego wniosku i kopii dowodów osobistych wysłać? Akt urodzenia międzynarodowy dziecka posiadam. Pracuje w Berlinie od lipca, muszę udowodnić, że pobierałem zasiłku Polsce? Kwitek polskiej wypłaty wystarczy? Widać po nim, że przekraczałem dochód potrzebny na zasiłek na dziecko. Czy może muszę cos z mopsu w Polsce wyciągnąć?
Co z zaświadczeniem od niemieckiego pracodawcy?

na terenie UE i EOG o państwie pierwszeństwa do wypłaty świadczeń rodzinnych w poszczególnych Państwach Członkowskich decyduje:
◾w pierwszej kolejności - zatrudnienie lub praca na własny rachunek,
◾w drugiej kolejności - otrzymywanie emerytury lub renty,
◾w ostatniej kolejności – miejsce zamieszkania.

Jeżeli pracujesz w DE i matka dziecka pracuje w PL i dziecko mieszka w PL to Polska jest państwem pierwszeństwa do składania wniosku o zasiłek rodzinny
Jeżeli pracujesz w DE i matka dziecka nie pracuje w PL i dziecko mieszka w Polsce to Niemcy są państwem pierwszeństwa do składania wniosku o świadczenia rodzinne.
Trudno mi powiedzieć czy musisz Antrag złożyć do Chemnitz czy możesz w Berlinie proponuje zapytać w Familienkasse tak samo o wykaz dokumentów , które potrzeba do Antragu.

Powrót