Czyli ja pracując w Berlinie, musze wniosek wysłać do Chemnitz? Czy mogę tez do Berlina?
Co oprócz samego wniosku i kopii dowodów osobistych wysłać? Akt urodzenia międzynarodowy dziecka posiadam. Pracuje w Berlinie od lipca, muszę udowodnić, że pobierałem zasiłku Polsce? Kwitek polskiej wypłaty wystarczy? Widać po nim, że przekraczałem dochód potrzebny na zasiłek na dziecko. Czy może muszę cos z mopsu w Polsce wyciągnąć?
Co z zaświadczeniem od niemieckiego pracodawcy?
na terenie UE i EOG o państwie pierwszeństwa do wypłaty świadczeń rodzinnych w poszczególnych Państwach Członkowskich decyduje:

w pierwszej kolejności - zatrudnienie lub praca na własny rachunek,

w drugiej kolejności - otrzymywanie emerytury lub renty,

w ostatniej kolejności – miejsce zamieszkania.
Jeżeli pracujesz w DE i matka dziecka pracuje w PL i dziecko mieszka w PL to Polska jest państwem pierwszeństwa do składania wniosku o zasiłek rodzinny
Jeżeli pracujesz w DE i matka dziecka nie pracuje w PL i dziecko mieszka w Polsce to Niemcy są państwem pierwszeństwa do składania wniosku o świadczenia rodzinne.
Trudno mi powiedzieć czy musisz Antrag złożyć do Chemnitz czy możesz w Berlinie proponuje zapytać w Familienkasse tak samo o wykaz dokumentów , które potrzeba do Antragu.