Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, to rozumiem. Jak dla mnie jest to właśnie pewnego rodzaju wyłudzanie, chociaż jakby nie patrzeć zgodnie z przepisami.

Z tego co ja rozumiem to Niemcy chcą właśnie ograniczyć takie sytuację, natomiast dla pracowników, którzy pracują "normalnie", ale ich dziecko pozostaje w Polsce Kindergeld będzie przysługiwać ze względu na prawo unijne.

Taki wniosek jak dla mnie wynika z artykułów, które czytam. Dlatego chciałbym poznać opinię osób, które mają w tym temacie jakieś pojęcie, czy jest możliwe odebranie Kindergeld w obecnej chwili pracownikom pracującym, nie będącym na żadnym zasiłku, płacącym podatki, ale mającymi dzieci w Polsce.
Niestety większość informacji na innych forach to głównie chamskie odzywki osób, które się kompletni nie znają, ale muszą wyrazić swoje zdanie.

forte1 napisał:
czy jest możliwe odebranie Kindergeld w obecnej chwili pracownikom pracującym, nie będącym na żadnym zasiłku, płacącym podatki, ale mającymi dzieci w Polsce.

w tej chwili jeszcze jest mozliwe ,ale na decyzje czeka sie miesiace a nawet lata, bo wszystkich ktorzy dzieci maja w Polsce przerzucili do jednej Familienkasse

Co rozumiesz przez jeszcze? W najblizszym czasie beda jakies duze zmiany?

Niemcy chcieliby ograniczyc wypłacanie Kindergeld tylko dla dzieci mieszkających w Niemczech ale aktualne prawo unijne wiąże im ręce. Zmiana prawa unijnego była by potrzebna by ograniczyc wypłacanie Kindergeld.

Ten artykuł moim zdaniem potwierdza to co mówiłem przedtem. Nie ma obecnie możliwości żeby nie przyznawać zasiłku jeżeli dziecko mieszka w innym kraju. Media są "oburzone", że tyle pieniędzy idzie do Polski, co jest dosyć zrozumiałe, ale jak czytamy:

Rząd federalny postanowił także zaostrzyć przepisy dotyczące przyznawania zasiłków na dzieci. Teraz mają one być wypłacane tylko tym, którzy posiadają niemiecki numer identyfikacji podatkowej. Ponadto będzie bardziej dokładnie sprawdzane, czy zasiłek nie jest wypłacany podwójnie (w obydwu krajach jednocześnie), a wszystkim tym, którzy zostaną złapani na oszustwie będzie grozić nawet czasowy zakaz wjazdu do Niemiec.

„Bild” przypomina słowa premiera Bawarii i szefa CSU Horsta Seehofera, który oskarżył większość cudzoziemców o oszustwa socjalne i stwierdził, że kto dopuszcza się oszustw, będzie wydalany z Niemiec (Wer betruegt, der fliegt – dosłownie: „kto oszukuje, ten wylatuje”).

Nie można mówić o wyłudzeniu jeżeli dziecko jedynie mieszka w Polsce. Nie jest to obecnie w żaden sposób zabronione.
Moim zdaniem słusznie rząd Niemiecki stara się zapobiec wyłudzeniom (jak np podwójne pobieranie zasiłku czy inne oszustwa), a media jak zwykle sieją sensację, że ma to zostać odebrane jedynie ze względu na to gdzie przebywa dziecko, co byłoby niezgodne z obecnym prawem europejskim.

Poza tym to sam artykuł jest dosyć dziwnie napisany, co np oznacza zdanie:
Niemiecki podatnik ze wszystkich 14.4 miliona wypłacanych zasiłków, aż 660 tysięcy wypłaca dla dzieci obcokrajowców z innych krajów UE, pracujących w Niemczech, których rodziny jednak cały czas przebywają w swojej ojczyźnie. Niemieckie media z oburzeniem podkreślają, że m.in. 41 tysięcy takich zasiłków trafia do Polski.
Skąd ta wartość 660 tysięcy? Wygląda to dosyć nierealnie, bo oznaczałoby, że to 41 polskich tysięcy to stosunkowo niewiele.

Generalnie to też z tego co zauważyłem to te rewelacje pojawiają się głównie w bildzie, czyli niemieckiemu odpowiednikowi faktu, a potem pojawiają się przetłumaczone i wrzucone na polskie strony.
Bardziej poważne strony mówią jedynie o ograniczeniu dla oszustów, a także ludzi, którzy jadą tam przepracować trochę, dostać socjal i zwiać na bezrobotne. To rzeczywiście powinno być zaostrzone.

Ostatnia edycja:
forte1 napisał:
. Dlatego chciałbym poznać opinię osób, które mają w tym temacie jakieś pojęcie, czy jest możliwe odebranie Kindergeld w obecnej chwili pracownikom pracującym, nie będącym na żadnym zasiłku, płacącym podatki, ale mającymi dzieci w Polsce.
Niestety większość informacji na innych forach to głównie chamskie odzywki osób, które się kompletni nie znają, ale muszą wyrazić swoje zdanie.

Potwierdzam, że potrzebna jest opinia osób kompetentnych, bo ja sama już się pogubiłam w różnych odpowiedziach na mój "przypadek".
Sama już nie wiem czy jako samotnej matce -po rozwodzie ,mieszkającej z dwójką dzieci w Polsce KG należy się mi , czy ojcu; w całości czy połowa, czy w ogóle bo ojciec płaci alimenty. Zaznaczam że oboje jesteśmy obywatelami polskimi, rozwód dostaliśmy w Polsce i alimenty są zasądzone na ogólnych zasadach , nie w/g Dusseldorf Tabelle.
Jedynie pozostaje mi czekać na decyzje FK w związku z moim wnioskiem o przekazywanie KG na moje konto.

prosze się nie martwić, Pani samotna mama2000, kindergeld nalezy sie Pani, poniewaz to Pani ,rozumiem, ma dzieci w swoim gospodarstwie domowym? co innego alimenty, co innego swiadczenia na dzieci. prosze cierpliwe czekać, choc wiem, ze łatwo się mówi, jesli ma się na utrzymaniu dzieci a to kosztuje ( mam taki sam przypadek) ale ja Panią pocieszę, - ja czekałam 2 lata! teraz znow czekam, więc musismy sobie radzić i być dobrej myśli.
pozdrawiam.

Witam,

Mam nie typową sytuację.
Moja żona mieszkała w Niemczech przez 20 lat w tym kilka lat pracowała ma obywatelstwo niemieckie dwoje dzieci urodziło się w Niemczech. Czy wracając do Polski (zameldowanie i praca) może otrzymywać KINDERGELD na dzieci z Niemiec???

rząd federalny przedstawil wczoraj plan

strengere Kontrollen beim Kindergeld

Wer keine Arbeit findet, soll schnell ausreisen

Rumänen lassen sich oft Abschlüsse anrechnen, der Staat zahlt Tausenden Kindern in Polen Kindergeld. Wer ist der luxemburgische Deutschschüler? Fakten aus dem Zwischenbericht über EU-Ausländer. Von Jens-Peter Hiller

Zuwanderung aus EU-Ländern: Zehn Fakten über unsere Migranten - Politik | STERN.DE

Rozumiem dzięki,
A nie ma przypadkiem czegoś takiego jak to że jeżeli żyło się w Niemczech i ma niemieckie obywatelstwo i pracowało się minimum 5 lat w zawodzie to mogłoby to przysługiwać.
Czy warunkiem pozostaje powrót do Niemiec?

bylo napisał:
Witam,

Mam nie typową sytuację.
Moja żona mieszkała w Niemczech przez 20 lat w tym kilka lat pracowała ma obywatelstwo niemieckie dwoje dzieci urodziło się w Niemczech. Czy wracając do Polski (zameldowanie i praca) może otrzymywać KINDERGELD na dzieci z Niemiec???
a niby za co , przez sam fakt posiadania obywatelstwa ?

bylo napisał:
Rozumiem dzięki,
A nie ma przypadkiem czegoś takiego jak to że jeżeli żyło się w Niemczech i ma niemieckie obywatelstwo i pracowało się minimum 5 lat w zawodzie to mogłoby to przysługiwać.
Czy warunkiem pozostaje powrót do Niemiec?
nigdy czegos takiego nie bylo

Kochani! Mam pytanie - rozliczam sie w Polsce, ale pracowalam w ubieglzm roku rowniez w Niemczech, gdzie pobieralam Kindergeld. Czy ten Kindergeld rowniez wpisuje do polskiego rozliczenia jako dochod uzyskany w Niemczech? Czy wpisuje go do PITa, czy nie? Pozdrawiam - Marta

Witam,
Jestem tu nowa i potrzebuję pomocy. :(
1) Od kilku lat mój mąż pracuje w DE, ma legalną pracę, ostatnio dostał propozycję aby wziąć mnie i syna i zamieszkać w DE.
2) Jak wygląda sprawa z zameldowaniem w Niemczech? Czy można mieć dwa zameldowania jednocześnie i w PL i w DE ?
3) Czy prawdą jest, że polskie dziecko (3.5 letnie) nie znające języka niemieckiego może iść do przedszkola w Niemczech? i czy to prawda, że przedszkole pomaga załatwić ambasada RP w Niemczech?
4) Jak wygląda takie przemeldowanie rodziny a pl do de?

Prozę o rzetelne odpowiedzi. Pytałam kilku polaków w De i każdy mówi co innego.. :(

Z góry dziękuję

W Niemczech mieszka ponad 600 tys. obywateli polskich, myslisz, ze ta ambasada i 3 konsulaty ma personel/czas/mozliwosci, zeby kazdemu zalatwiac przedszkole niemieckie??? Poza tym polskie placowki dyplomatycznie nie maja do tego zadnych uprawnien.

Mozna miec dwa zameldowania, ale w Niemczech bedzie sie liczyc tylko niemieckie i polskie nie bedzie odgrywac zadnej roli.

Normalnie wyjedzajac na stale za granice, zglaszasz w polskim urzedzie meldunkowym, ze wyjezdzasz na stale za granice, dostajesz nowy dowod osobisty z rubryka "brak" w polu "zameldowanie" i meldujesz sie w Niemczech, jak masz tam legalne mieszkanie. To funkcjonuje w Niemczech tak samo jak w Polsce

przepraszam o co chodzi z tym "legalne mieszkanie"
szef męża wynajmuję mu cały dom, nie płaci za to żadnych pieniędzy. wszytsko stoi na szefa i mąż ma tylko słowne pozwolenie na mieszkanie tutaj. :confused: żadnej umowy na wyjanem domu nie posiada.

Powrót