Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dami12
ja napisalam krotkie pismo( wysłałam faxem)...ze oddaje sprawe do adwokata, kosztami obarczam Famileinkasse Bauzen. Po tygodniu mialam decyzje o KG.Nadmienie , czekałam 14 miesiecy. pzdr

mama 65 gratuluję! ja tez czekam, juz 15 miesiecy :/ może to coś da, zrobie tak samo, ciesze się, że zadziałało w Pani przypadku. A nadpłacili chociaż zaraz z decyzją, czy tez Pani czeka na przelew jeszcze? pozdr. przepraszam za pytania ale raczej zrozumiałe...

Witaj Violetta.P niestety KG wyslali na zamkniete konto, mam nowe( pół roku), załączniki wszystkie wysłane, niestety urzedniczce nie chcialo sie przeczytac akt, tylko wklepala nr konta prosto z Wniosku o KG....i tak poczekam jeszcze ze II tygodnie, ale decyzje juz mam. Ot tak , czekamy dalej. Tak mi sie wydaje, ze jak juz ma sie jakis zalacznik do wyslania, to skserowac w III egzemplarzach i co tydzien wyslac jeden. Moze wtedy jakos ktos zauwazy zmiany. A jak widac po mnie, to czysta ruletka. pzdr M

Witam,my rowniez otrzymalismy pozytywna decyzje i tak samo jak u pani pieniadze poszly na zamkniete konto.Nowe konto zostalo wyslane do nich 2 tyg.temu ale niestety cisza.A przydalby sie ten wplyw jeszcze w sierpniu,dzieci ida do szkoly wiec lista zakupow jest dluga.....

mamaoli14 napisał:
Witam,my rowniez otrzymalismy pozytywna decyzje i tak samo jak u pani pieniadze poszly na zamkniete konto.Nowe konto zostalo wyslane do nich 2 tyg.temu ale niestety cisza.A przydalby sie ten wplyw jeszcze w sierpniu,dzieci ida do szkoly wiec lista zakupow jest dluga.....

Ile czekaliście?

mama 65 dziękuję za odp. czyli wszystkie moje załączniki pewnie gdzieś " spią" w kącie:/
braczekpl - mam nadziejże, że teraz ruszają wnioski które leżą po kilkanaście miesięcy... ja czekam 15 już! Po 2 latach ponoć znów składa się nowe wnioski , a mój złożony od maja 2013 roku jeszcze nie jest rozpatrzony!!! w maju 2015 minie 2 lata! czy jest na forum ktoś , kto otrzymał decyzję po takim okresie wyczekiwania jak np.ja? pozdrawiam

W marcu zlozone dokumenty a w polowie lipca decyzja...wniosek zlozony w Berlinie i rowniez tam opracowany a nie w Bautzen.

W FK Bauzen dowiedzialam sie, ze do 6 tygodni trwa taka operacja...mi juz mineły tez II tygodnie, ale pewnie to tylko praca ksiegowej, wiec mam nadzieje, ze juz jestesmy o krok dalej niz inni. Wiec jak tylko mi przeleja , to napewno napisze. Co do starszych wnioskow, sa urlopy to po pierwsze, a po drugie, wszyscy rodzice ktorzy maja dzieci uczace sie powyzej gimnazjum, a szczegolnie w Polsce, przeslijcie jak najszybciej w kilku egzemplarzach ksero nowe zaswiadczenia o konyunuacji nauki. Ja wysylam raz na II tygodnie ksera. Zakladam, ze jedno z nich nie dotrze do moich AKT! Tak jak nowy nr konta, ktory im wysłałam juz w maju, zalozylam, ze moze nie znajduje sie w moich aktach( BAUZEN) albo nie chce im sie wertowac dokumentow....a napewno nie chce im sie czytac...pzdr

Witam wszystkich. Powiedzcie proszę co zrobić. Chcę wystąpić o kg ale nie znam niemieckiego. Znalazłam firmę euro-tax pośredniczą w załatwianiu między innymi kg. Czy ktoś korzystam z usług tej firmy. Druga możliwość to ROPS w moim przypadku w Katowicach. Powiedzcie proszę jak to rozgryźć. Pozdrawiam

mama65 - oczywiście postraszenie adwokatem było i nic, stwierdzenie faktu że czujemy się ofiarami rasizmu też :P mają nas w d...e:rolleyes:
tydzień temu nastepne pismo wysłąne bo już nawet dodzwonić się nie możemy....
Wniosek o KG złożony był przez nas w LISTOPADZIE 2012 !!!

Mama65 zapomniala dodac, ze tych wnioskow do sprawdzenia i weryfikacji w Bauzen jest ponad 40 000...ja sie wcale nie dziwie ze to tyle trwa...

Witam
Rozmawiałam dziś z firmą pośredniczącą w załatwianiu KG i usłyszałam, że jeśli dziecko nie ma meldunku w Niemczech to kindergeld się nie należy, że przepisy się zmieniły. Czy to prawda?

pozdrawiam

Przepisy podobno maja sie zmienic juz wkrótce.

"Nowa ustawa zapobiegająca turystyce socjalnej

Rząd jeszcze pod koniec sierpnia ma przyjąć projekt ustawy zapobiegającej wyłudzeniom świadczeń socjalnych oraz opracowaniu dotkliwych kar w razie naruszenia przepisów

Jak podaje dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung" nowe przepisy mają umożliwić wydalenie obcokrajowców przyłapanych na oszustwie oraz nałożenie pięcioletniego zakazu wjazdu do RFN.

Pojawią się dodatkowe wymagania przy pobieraniu zasiłku rodzinnego, nowe przepisy mają przewidywać wymóg podania przez rodziców numeru identyfikacji podatkowej ich i dziecka.

Nowe przepisy odnoszą się również do osób przybyłych do RFN w poszukiwaniu pracy, mają dostać pozwolenie na pobyt trwające 6 miesięcy, jeżeli w tym okresie nie znajdą zatrudnienia mają wyjechać z kraju. Pakietem ustaw rząd ma zajmie się na posiedzeniu rządu 27 sierpnia 2014. "

numeru identyfikacji podatkowej dziecka otrzymasz tylko wtedy jak zameldujesz dziecko w Niemczech.

pozdrawiam

Nawet jeśli to muszą mi wypłacić zaległe pieniądze, a trochę ich jest.

RE: zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

Jak ta informacja ma się do wcześniejszej decyzji europejskiego trybunału sprawiedliwości?

Witam
W sierpniu 2013 r. złożyliśmy wniosek o KG, jednak w kwietniu dostaliśmy odmowę ( na chwilę obecną nie jestem w stanie powiedzieć czemu bo listy tłumaczyła mi znajoma, a ja nie pamiętam). Chodziło coś z podatkiem. Mam pytanie na dzień składania wniosku o KG mąż nie pracował tych 100 paru dni w Niemczech i mieliśmy ograniczony podatek teraz przepracował rok i rozliczyliśmy się z Finanzamt. Czy to coś zmienia?. Nasza sytuacja wygląda tak. Mamy stały meldunek w Polsce z dzieckiem ja pracuję w kraju. Czy też trzeba dosłać tą decyzję z ROPS-u, że nie należy nam się rodzinne w kraju. Jak teraz tak na to patrzę to chyba, źle za wszystko się zabraliśmy:(. Poradzi ktoś??

Ihr Antrag auf Kindergeld vom 26.09.2013 wird hiermit abgelehnt.
Nach 62 EStG hat Anspruch auf Kindergeld, wer seinen Wohnsitz oder gewohnlichen Aufenthalt id der Bundesrepublik Duetschland hat oder im Ausland wohnt, aber in Deutschland unbeschrankt einkommensteuerpflichting ist oder als unbeschrankt einkommensteurpflichting behandelt wird. Nach den heir worliengenden Unterlagen sind diese Anspruchsvoraussetzungen nicht erfullt.
P.S tyle było napisane na pierwszej stronie z listu z odmową, czy ktoś kto zna niemiecki powie co tu jest napisane. Jest jeszcze 2 strona ale to moge na priv wysłać.

Powrót