zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękuję marian1,ale adres jest chyba prawidłowy bo dostałam go razem z pismem z Familienkasse.Oczywiście jest nadany numer KG i nazwisko Pani która prowadzi moją sprawę.Ale niestety brak jest możliwości skontaktowania się drogą e- mailową.Próbowałam kilkakrotnie ale za każdym razem zaraz po wysłaniu dostaję komunikat że wiadomość nie może zostać wysłana.

Familienkasse-Nuernberg@arbeitsagentur.de To na ten e -mail pisałam.a na jakąkolwiek wiadomość z FK czekam już 13 miesięcy.I myślę że jest to już chyba dosc długi okres oczekiwania.Nie odpowiadają nawet na listy polecone.

11edyta
Skoro masz nr.i nazwisko osoby to zadzwoń i poproś o rozmowę z tą osobą podając swój
nr. sprawy w zasadzie po 1 miesiącu powinnaś otrzymać odpowiedz na list.
Adres e-meilowy jest dobry nie przyszedł mi zwrot.

Dziękuję marian1,mój niemiecki nie jest na tyle dobry aby się porozumieć więc rozmowa odpada.A jeśli chodzi o e- mail to czy może być tak że wiadomości są odrzucane z powodu słabej znajomości języka i być maże popełnionych błędów językowych?A może zapytanie musi być jakoś specjalnie sformuowanę?Pytam bo naprawdę nie wiem co mam już robić.Może podpowiesz jakbyś mógł jak poprawnie zadać takie pytanie skierowane do FK o to na jakim etapie jest dana sprawa i kiedy można oczekiwać odpowiedzi i wydania decyzji.

Dziękuję za pomoc.

Witam,jak już wcześniej pisałam na forum staram się o zasiłek kindergeld na synka który wcześniej pobierał ojciec mojego dziecka ,po zmianie przepisów zasiłek został wstrzymany i to ja musiałam wystąpic o niego.Sprawa ciągnie się od marca i nagle ojciec synka przesłał mi wniosek na kindergeld ktory otrzymal listem z Familienkasse(przy skladaniu wniosku w Rops podalam jego adres w De aby za dlugo go nie szukali) w którym ja jestem wymieniona jako wnioskodawca.Problem w tym ,że w wniosku musiał on podac kilka szczegolow i wyrazic zgode na to zeby FK przekazywala mi KG czego tez nie uczynil,dolaczyl jedynie Bescheinigung des Arbeitgebers .Nie wiem teraz co mam zrobic,to co powinien on wypelnic teoretycznie moglabym ja zrobic ale jego podpisu raczej boje sie wypelnic.Druga sprawa to taka ,ze w wniosku jest on tytulowany jako wspolmalzonek a malzenstwem nie jestesmy.Czy mam wypelnic w tym wniosku to co jest kierowane do mnie i go przekazac do FK i niech sama sciga tatusia do uzupelnienia reszty???

Witam!

Jestem świeży na tym forum, więc nie wiem czy dobry watek wybrałem, ale liczę na wyrozumiałość. ;)

Mam 2 pytania dotyczące pensji netto w Niemczech.
Razem z rodziną (ja + żona + mały synek) zamierzamy wyjechać do Niemiec na stałe. Warunki finansowe jakie mi zaproponowano to 4220EUR brutto/m-c. Żona nie będzie pracowała, ponieważ musi zajmować się dzieckiem. Zatem:
1. Do jakiej klasy podatkowej mnie przydzielą?
2. W związku z powyższym na jakie wynagrodzenie miesięcznie netto mogę liczyć?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje. ;)

rafal_med
Dostaniesz grupe 3 czyli twoja wyplata wyniesie ok 2800,oprocz tego dostaniesz rodzinne na syna 184 Euro.Mozesz to sam obliczyc na stronie Brutto/Netto Rechner.Lohnsteuergruppe 3 dostaniesz napewno bo twoja zona nie bedzie pracowac.
Gratuluje wyplaty:)

aska71, dziękuję za odpowiedź. Powiem szczerze, że bardzo ona mnie ucieszyła. :) A orientujesz się może, albo ktoś inny z forumowiczów, jaki roczny dochód mogę uzyskac maksymalnie, żeby nie wskoczyć do kolejnego progu podatkowego. Znalazłem, że to jest 52000EUR brutto (tak?), ale czy dla małżeństw ta kwota nie jest wyższa? Tak jak słusznie zauważyłaś, póki co tylko ja będę mógł pracować na całą naszą rodzinę, a jeśli finansowo byłoby korzystnie, to może zdecydowalibyśmy się w niezbyt odległej przyszłości na kolejnego dzidziusia. :)

na wypadek gdybym wyraził się nieco niejasno: pisząc o progach podatkowych, chodziło mi o stawkę podatku dochodowego (42% vs 24%)

rafal_med

Oj tego tak nie obliczysz,zalezy jaki zawod wykonujesz, w jakim Bundeslandzie bedziesz mieszkal itd.
Ale sa w internecie Tel polskich Steuerberaterow,to oni sie w niemczech tym zajmuja.

Witam,
mam pytanie.
Maz ma problemy z polskim komornikiem , konto bankowe jest na mnie. Maz pracuje w Niemczech. Zlozyl wniosek o przyznanie Kindergeld. Czy jest szansa, ze polski ZUS bedzie o tym wiedzial, ze maz pracuje za granica ?
Ja powinnam zalatwic zaswiadczenie , ze nie pobieram zasilku w Polsce, (bo nie pobieram ) i maz odesle wniosek.
Dziekuje za odpowiedz!

nawet kiedy będzie wiedział wszystkich pieniędzy zabrać wam nie może
950- €- na osobę musi zostawić,(w przypadku bezrobotnego 770)

a najlepiej założyć specjalne konto (P-konto)

Ostatnia edycja:
Dziekuje za odpowiedz. Bo maz strasznie sie boi, ze komornik wlasnie przez zlozenie wniosku na kindergeld dojdzie jakos do tego, ze maz tutaj w niemczech pracuje.

A ja mam pytanie .
Co w sytuacji gdy ja pracuje w niemieckiej firmie.
Mąż zmarł w październiku.
Dzieci są w Polsce , opiekują się nimi moi rodzice u mnie w domu.
Kto ma wystapic z wnioskiem o Kindergelld ?
Gdzie trzeba złożyc wniosek(do której Familienkasse)?
Jakie dokumenty są potrzebne ?
Przedewszystkim z polskich urzedów bo teraz jestem w Polsce i mam okazje to załatwić.

naj1 napisał:
Kto ma wystapic z wnioskiem o Kindergelld ?
twoi rodzice
zresztą złóż wnioski dostaniesz odpowiedz i odrębne wnioski dla twoich rodziców..
pewna pani już takowe otrzymała,sytuacja ta sama co twoja
moolya102 napisał:
A co to takiego P-konto?
Pfändungsschutzkonto

Ostatnia edycja:
Ja to jestem całkiem nowa ale 2 dni czytałam wszytkie wpisy, wielki szacunek dla osob, które mają tak dużą wiedzę na temat KG, ja pod wpływem emocji czytalam Formu 9/10 styczeń napisałm do Familienkasse w Norynbergii w dniu 11/01 i 12/01 mialam już odpowiedź pisemną na mailu (chcę dodać iż mieszkam w Polsce ojciec dziecka na terenie Niemiec) Pani wysłała mi wzory dokumentów do wypełnienia (w jęz, polskim/niemieckim) i dopisała, że potrzebuje zaświadczenia o pobycie ojca dziecka jak i dokument potwierdzającego jego zatrudnienie w Niemczech. Wnioski wypelniłam od ręki i od razu pobieglam do Sądu w celu wydostania papierków, okazło się, że ojciec dziecka do sprawy o podwyższenie alimentów nasz polski Sąd zażądał od niego zaświadnczenia o dochodach i dokumentu potwierdzającego tożsamość, ojciec dziecka był jednak bardzo nadgorliwy bo dołaczył umowę wynajmu mieszkania, gdzie czarno na białym okerslony jest jego pobyt, to chyba piątek 13 pomógł;). Dziś biegnę na pocztę wysłać list za potwierdzeniem odbioru bo tak doradził mi kolega, którego córka pracuje w Berlinie w urzędzie. Kurcze jestem na parwdę ciekawa jak potoczy się moja sprawa i czy będę tak dlugo czekać jak niektóre osoby opisujące swoja sytuację, podziele się swoimi informacjami, jak sprawa będzie przebiegać
Szkoda mi tylko tych wszytkich mam co nie dostają ani grosza alimentów a ich dochód wynosi 600 zl na osobę ,mieszkam we Wroclawiu i jest mola realna kwota na utrzymanie, Panie w Sądzie były głeboko zdziwione, że istnieje coś takiegiego jak możlwiość pobierania zasiłku w Niemczech. Ojciec mojego dziecka tez nie płaci od 17 lat, no bo po co, a ja jednak chcę żeby dziecko miało dobre wyksztalcenie i odpowiedni poziom :) ale to jest tylko moje staranie i troska
Pozdrawiam serdecznie

Pani Basiu, ciekawa jestem jak się potoczy Pani sprawa, nie wiedziałam ze jest mozliwosc wyciągniecia z akt sądu jakis dokumentów dostraczonych przez ojca dziecka, mi równiez zapewne ułatwiło by to starania się o Kindergeld, jak narazie nie otrzymujemy nic..
Proszę napisac na forum , czy uda się uzyskać Kg, pozdrawiam

annao81
Jak będziesz wejdź na pryw. popiszemy, długo mnie nie było, chętnie dowiem się co w twojej sprawie i podzielę się moimi wiadomościami,
pozdrawiam

Ponadto ciekawa jestem czy założyłaś już tę sprawę dziadkom Twojego dziecka, jak sprawa się potoczyła?
Czekam na info.
pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót