zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, Pani Aniu długo nie odpisywałam bo niestety za bardzo się rozchorowałam, do tej pory nie mam żadnej odpowiedzi z Norynbergii, pozowliłam sobie dziś napisać maila do FK
w Sądzie mam sprawę o podwyższenie alimentów i dlatego też pozowliłam sobie porosić panią sekretarkę o ksero tych dokumentów co i też uczyniła, ja też wielu rzeczy nie wiem ale zazwyczaj idę i proszę jak można to można jak nie najwyżej spotkam się z odmową.
Ostatnia informacja jaka mnie zaskoczyła od dłużnika to to że złożyl oświadczenie w Sądzie, że pożyczł na zakup auta 6000 euro ale nie jest w stanie płacić alimetów bo teraz spłaca pożyczkę na auto pożyczył te pieniądze od znajomych, którzy podpisali mu oświadczenie, teraz zastanawam się nad weryfiacją tego oswiadczenia w niemieckim urzędzie skarbowym czy ma tez on takie sankcję jak polskie urzędy skarbowe :)
Więc teraz priorytetem jest spłacenie pożcyczki na samochód a nie spłata alimentów na dziecko, dlatego zależy mi na waryfikacji tego oświadczenia czy trafiło ono tylko do polskiego sądu w celu zaniżenia płacenia alimentów 600zl na 18 -letnie dziecko :) czy leży ona też w urzedzie skarbowym na terenie Niemiec jako ofcialany dokument umowy pożyczki, na tym kompletnie się nie znam Pani Aniu chętnie usłyszę czy Pani udąło się osiągnąć cel pozdrawiam serdecznie

Witam Pani Basiu, niestety u mnie sprawa Kindergeld nadal stoi w miejscu, dokładnie przyznano mi rodzinne w Polsce, a dodatek dyferencyjny miał być z Niemiec.. ale to było na zeszły okres zasiłkowy. W tym okresie przekroczyłam dochód i mam odmowę przyznania świadczenia w Polsce, ale strona niemiecka tez nie wykazała zainteresowania odnośnie wypłaty Kindergeldu. Alimentów nie dostaję, Kindergeld też nie. Czekam na sprawę sądową przeciwko dziadkom dziecka. Zobaczymy czy coś się ruszy w tej sprawie.

A ja mam takie pytanie.czy moge sie starac o Kindergeld,jesl i z dziecmi jestem zameldowana w Polsce, wyszlam juz ponownie za maz. Ojciec moich dzieci jest w Niemczech i tam pracuje i mieszka. Placi alimenty sasadzone, przez Sad Polski. Czy w tedy on ma prawo wziasc sobie te slynne polowe Kg, jak ja zawalcze o te kindergeld za posrenictwem Polski.

Czy ktos moze mi odpowiedzien na powyzsze pytanie

prawdopodobnie ten Kindergeld zostanie już pomniejszony automatycznie przez urząd,
gdzieś już taki przypadek był,,chyba tutaj na forum

odpowiedz niemieckiego FK: cyt:
Ihre Unterlagen sind bei der Familienkasse Nürnberg eingegangen. Diese wurden jedoch noch nicht auf Vollständigkeit überprüft.

Die Bearbeitung erfolgt grundsätzlich nach Posteingang.

Aufgrund der Vielzahl von Anträgen (tausende) nimmt die Bearbeitungsdauer derzeit leider einen sehr langen Zeitraum in Anspruch.

Bitte sehen Sie deshalb möglichst von weiteren Rückfragen ab.

Telefonische Auskünfte zum Kindergeld erhalten Sie unter der Rufnummer 0911 529 3666 montags bis freitags von 8:00 bis 12:30 Uhr. Donnerstags bis 16:00 Uhr.
Bitte halten Sie hierzu Ihre Kindergeldnummer bereit.

Die monatlichen Auszahlungstermine des Kindergeldes erhalten Sie rund um die Uhr unter der Rufnummer 0180 1 9245864.
znaczy to tyle, że maja tyle spraw, że chca zeby dac im święty spokój a w miare przerobu wniosków odpowiedzą, kolejność decyduję data stempla pocztowego i proszę jak Niemcy pięknie bronią się przed bezrobociem :)
możę będzie tak jak niektóre panie opisywały 9 miesiecy trza będzie czekać na odpowiedź dlatego już chyba tzeba wysłać zaświadczenie, że dziecko dalej się uczy ale jednak w lipcu skończy 18 :) Anno czy ty tez jesteś z Wrocławia ? jeżli tak to z której dzielnicy pytam z ciekawości w, której dzielnicy będziesz miała sparwę o alimenty :) z dziadkami w krzykach Ci to nie przejdzie Panie są niereformowalne - spostrzezenie własne

Witam, czytam ten temat, ale nie znajduje odpowiedzi dlatego zapytam- moze ktos poradzi.
Otoz mąż pracuje w N. juz 10 lat, mamy 2 dzieci. Poniewaz nie żylismy zbytnio dobrze to ja pobierałam w P. zasilek na dzieci, on w N. nie. Teraz jednak planujemy zamieszkac razem w N. chcielibysmy tez dostawac tam zasilek na dzieci. Tu nie biore od pazdziernika zasilku na dzieci. Pytanie jak to zalatwic zeby dostac ten zasilek 4 lata wstecz. Wiem ze w P. musialabym wrocic, ale to i tak byloby korzystniejsze. Boje sie bo przy wniosko o rodzinne w P. podpisywalam oswiadczenie ze maz nie pracuje. Takie to zagmatwane- czy ktos da jakoms rade.

ja nic dodatkowo nie wypełniałam , nadpłacili sami..
myślę ze oni wiedza kiedy należy się nadpłata, według zameldowania męża itd

Do Ewelina180.Polska nie ma nic z niemieckim Kindergeldem do czynienia.Kolezanka która pobiera niemiecki kindergeld niestety musiala eks zwrocic polowe,a była to spora sumka ktorą otrzymała (za 3 lata).:mad:
Eks podal sprawe do niemieckiego sądu gdzie miała odbyc sie sprawa o zwrot Kindergeldu,ale zdązyła i mu połowe oddała:confused:mad:
Kolezanka mieszka z synem w polsce i dostwała 164 Eur.Teraz niestety tylko połowe.

Dzieki serdecznie Aska71 za odpowiedz, a wiec, ja juz troche nie rozumiem, tutaj na forum pisza ze to w Polsce sie trzeba strac i tam mozna bez porozumienia z druga strona pobrac to. To co albo przeoczenie w urzedach, albo tak Nasze urzedy o tym widza. A wiec tak, jak on tam mieszka to moze pobierac a ja dostane polowe, mimo to ze dzieci mieszkaje ze mna na ternie Polski.

nie całkiem bez porozumienia,bo on tez musi wypełnić wniosek abyś Ty mogła otrzymać ten Kindergeld mieszkając w PL

Niemiecki Kindergeld jest na polowe dla rodziców utrzymujących dziecko,,skoro alimenty płaci ,czyli utrzymuje,
dotyczy to również Niemców i zawsze Kindergeld jest podzielony ,tyle ze Niemiec płaci wtedy mniej aliment o te 92 euro, sądownie są naliczone tak samo

Witam serdecznie. BŁAGAM O ODPOWIEDŹ! Jestem w wielkiej kropce. Sprawa wygląda następująco. Mój ojciec ma firmę w niemczech, dostawał na mnie kilka lat kindergeld w maju 2011 wstrzymano ponieważ był problem z papierami z mojej szkoły. Później było troche przestoju sprawy z różnych powodów. Papiery ze szkoły zostaly dostarczone 08.12.2011r. Proszę o odpowiedź ile wynosi czas oczekiwania na odpowiedź i czy wyrównają całą kwotę? Dodam, ze ojciec pobiera również pienidze na mojego brata. Komplet dokumentów jest brakowało tylko tego mojego papieru który wysłali mi z niemiec do uzupełnienia w szkole.

Mój ojciec pobieral kilka lat kindergeld na mnie z tym, że wstrzzymal moje (brata dostawał i dostaje normalnie) komplet jego dokumentów jest w familienkasse brakowało tylko mojego zaświadczenia ze szkoły które dowiózł 08.12.2012r. Chodzi mi o decyzje w takim przypadku, bo gdzieś obiło mi sie o uszy, że do 3 miesięcy a ojciec mi powiedział nagle, że może sie wydłużyc do 6 miesiey i boje się, że coś kręci.

nigdzie nie jest napisane ze do 3 miesięcy, ludzie czekają nawet latami ..
co innego jak dziecko mieszka w Niemczech wtedy szybko to idzie

witam

Chcialbym pomoc mojej ex postarac sie o KG na moje dzieci mieszkajace w POlsce.
Mieszkaja z matka i ucza sie.
Chce pomoc ex przy wypelnianiu papierow i stad moje pytanie
- czy moge zlozyc papiery u siebie w miescie w Famillienkasse?
- czy procz aktu urodzenia, zaswiadczenia ze szkoly i zaswiadczenia ze matka pobiera rodzinne w PL, xero dowodu matki, cos jeszcze potrzeba?

Oczywiscie wiem ze trzeba dokumenty tlumaczyc.
Czy bede musial dodatkowo wypelnic druk?

Ostatnia edycja:
potrzebne jest potwierdzenie zameldowania i akty urodzenia na drukach unijnych

a dokumenty skladasz tam gdzie mieszkasz...potem oni wysyłaja do urzedu marszałkowskiego w danym wojewodztwie. a twoja ex musi zgłosic w mopsie tam gdzie mieszka ze sie staracie o rodzinne w innym kraju. potem juz dokladnie oni pisza jesli potrzebują ajkis dokumentów. napewno ksero dowodu musi byc poteirrdzone u notariusza :)

goja1977 używaj opcji EDYTUJ

jako ze on sam nie ma prawa do zasiłku po zmianach przepisow,nie wiem czy może złożyć w imieniu exxx małżonki,no chyba ze poda jej konto polskie na wniosku

O niemieckie świadczenie mogą starać się także matki samotnie wychowujące dzieci w Polsce, jeśli ojciec dzieci mieszka i pracuje na terenie Niemiec.
http://www.dw.de/dw/article/0,,15745972,00.html

Czy bede musial dodatkowo wypelnic druk

chyba tak,z tego co tutaj pisały inne matki,KG(??)numer zapomniałam

Ostatnia edycja:
Oczywiscie konto bedzie matki.
Chyba ze szybciej bedzie jak ex sama zlozy wniosek w Polsce?

Chyba ze szybciej bedzie jak ex sama zlozy wniosek w Polsce?

wątpię :D

ale może tak jak inne matki , bezpośrednio do FK Nürnberg?
znalazłam takie info w necie
Jeżeli dzieci nie mieszkają w gospodarstwie domowym osoby pracującej w Niemczech, mieszkający w Polsce rodzic może wystąpić do Familienkassy o przyznanie świadczeń. W tym wypadku właściwym urzędem jest Familienkasse Nürnberg a procedura wygląda bardzo podobnie jak w przypadku standardowego wniosku.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót