zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziekuje

A w Polsce to gdzie udzielaja informacji o KG?

nie wiem,nie mieszkam w PL
ale takie info znajduje się na stronach ROPS
spróbuj złożyć tu a konto podasz matki,czyli będą przekazywali na jej konto

tak zrobimy, jeszcze raz dziekuje!!

Dobry Wieczór
To idzie z tym Kindergeld wszystko zalatwic troszke to potrwa ale Niemiecki Arbeitsamt ( Familienkasse ) powinna normalnie nadplacic az do 4 Lat i to jest teraz okolo 174 € na dziecko wiem bo prawie cos takiego zalatwiam.
Jerzeli ktos ma pytanie prosze pisac MODERACJA

Ostatnią edycję dokonał moderator:
panie dzordz1979
proszę zapoznać się z regulaminem forum:)oraz korzystać z opcji EDYTUJ przy wpisie

ps
zasiłek wynosi w tej chwili 184 €

Ostatnia edycja:
kazdy wie ale nikt niepomorze co.

jak chcesz pomagać ,to tutaj na forum

bolo007 napisał:
Dziekuje

A w Polsce to gdzie udzielaja informacji o KG?

Niech pan zadzwoni do urzędu marszałkowskiego on jest odpowiednią instytucją do załatwiania swiadczen unijnych w kwestii zasiłku rodzinnego. Aczkolwiek na miejscu pana EX poszłabym do mopsu,bo zapewne to oni wyplącaja rodzinne prawda? Teraz kiedy tak duzo ludzi wyjezdza napewno powiedzą jaka jest procedura.

Papiery nie musisz tlumaczyc,zrobi to Kindergeldkassa:!:

Witam ponownie.
Pare miesięcy temu radziłam się Was i chyba ponownie muszę spytać o radę, co robić. Przybliżając swoją sytuację; mieszkam z mamą w Polsce, mam 19 lat i studiuję, ojciec pracuje w Niemczech od paru lat, legalnie itp.
Sprawa do maja 2010 została załatwiona, dostałam zwrot, ale po zmianie przepisów, że KG należy się rodzicowi, przy którym jest dziecko zaczęły się problemy.
Panie w MOPSie radziły, by złożyć wniosek o rodzinne w Polsce i jeśli nie będzie się należeć, to ROPS przekieruje sprawę do Niemiec. Jak łatwo przewidzieć, rodzinnego w Polsce nie dostałam, do Niemiec nic nie skierowali, bo mieszkam z mamą (w Polsce). Nie wiem czy to ma jakiś związek z tą sprawą w Polsce, ale jakieś 2 tygodnie po odebraniu pisma z odmową w Polsce, ojciec w Niemczech dostał pusty wniosek do wypełnienia (na KG). Wypełnił, wysłał i... kolejna odmowa, bo nie mieszkam z nim w Niemczech.
Prawnik w Niemczech powiedział, że to mama powinna się starać w niemieckiej Familienkasse (Norymberga), wtedy sprawa inaczej będzie rozpatrzona, bo Polska powołuje się na prawo Unii Europejskiej, a Niemcy na swoje prawo - niemieckie, które różnią się nieco od siebie jeśli o KG chodzi.
Zostało złożone odwołanie od negatywnej decyzji, ale jakoś się nie nastawiam, że w ten sposób się uda.

I mam do Was pytanie: są gdzieś do pobrania formularze PO POLSKU? Jeśli nie, to co trzeba zrobić, by takowy uzyskać? Niestety ani ja, ani mama sobie z wypełnieniem tego nie poradzimy, dlatego przydałby się wniosek po naszemu :) i jakie są szanse w moim przypadku, że uda się te rodzinne uzyskać?

Prawnik w Niemczech powiedział, że to mama powinna się starać w niemieckiej Familienkasse (Norymberga)

dokładnie tak masz zrobić,wnioski przyślą sami mamie

@belunia, czyli co musimy zrobić, by sami przesłali wnioski?
Odmowy z Polski (starała się mama) przyszła pare miesięcy temu i z Niemiec (starał się tata) jakoś koło 2 m-cy temu, więc chyba już powinni je przysłać?

zadzwonic/napisać do nich , może e-mail wystarczy,ten temat byl tutaj niedawno przerabiany
może ktoś jeszcze coś dopisze

Panie w MOPSie radziły, by złożyć wniosek o rodzinne w Polsce i jeśli nie będzie się należeć, to ROPS przekieruje sprawę do Niemiec. Jak łatwo przewidzieć, rodzinnego w Polsce nie dostałam, do Niemiec nic nie skierowali
dlaczego Polska nie wysłała wniosków do DE? przecież na stronach pisze ze to oni powinni wysłać

Tego niestety nie wiem, mimo że w odmowie było napisane, że to Niemcy mają pierwszeństwo do wypłacania świadczeń.
Póki co - dziękuję za informację :)

U mnie Panie w Mopsie też stwierdziły ,że one wniosku przesyłać nie będą i jeśli mam podstawy do starania się o KG to mam papiery wraz z odmową Mops złożyć w Rops. Dla mnie to jakieś nienormalne ale może właśnie w tym przypadku też tak jest. Ja sama jak na razie nie zdecydowałam się wystąpić o Kg ,bo sytuacje mam straszliwie skomplikowaną i przeraża mnie ta cała biurokracja.

Witam serdecznie. U mnie sprawa z rodzinnym trochę się skomplikowała i nie wiem co robić. Mąż pracuje w DE od stycznia 2011,ma założoną Gewerbe. Wszystkie dokumenty z ROPSU poszły do Niemiec, dostałam szereg pism że wszystko tam potrzebne wysłali itd. Dodam, że mąż nie składał w DE żadnych dokumentów o rodzinne. Problem polega w tym, że mąż od grudnia jest w Polsce i nie zamierza póki co wyjeżdżać, bo nie ma pracy. Co ja mam teraz zrobć? Bo nie mam rodzinnego ani w PL ani z De? Myślałam żeby pójść do ropsu i oni mnie jakoś pokierują, z drugiej strony szkoda mi tych pieniędzy z De żeby przepadły. Może ktoś mi coś podpowie co tu robić?

chodzi o podatki,a skoro nie pracuje to ich nie doprowadza pewnie ubezpieczenia tez nie opłaca
Kindergeld nie przysługuje na samo zarejestrowanie Gewerbe, która może otworzyć każdy w ciągu 20 min

Ostatnia edycja:
no tak, ubezpieczenia to napewno nie opłaca. Więc bardzo proszę o podpowiedź co teraz powinnam zrobić?

teraz to chyba jedynie przysługuje z polski
jeżeli przysługuje! ,nie znam się na polskich przepisach

Dziękuje za odpowiedź. Czy kindergeld mogę sobie już całkiem darować?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót