zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
raczej tak
bo jakie mu zaświadczenie wystawi Finanzamt, żadne,podstawa jest tez obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne

Witam wszystkich. Mam pare waznych pytan. Zaczne od tego, ze mieszkam i pracuje w Niemczech, jestem po rozwodzie, moja ex zyje razem z dziecmi w Polsce. Place alimenty co miesiac. Moja ex, kombinuje jak tylko moze abym jej wiecej i wiecej wciaz placiel, a to ona zdradzila i poszal z innym. i teraz tak dostalem z Fammilenkase w Ansbach, wniosek do wyplenienia ( na wniosku widnieje moje imie i nazwisko), a powiem, ze nie staralem sie o te swiadczenia i nigdzie nie pisalem ani nie chodzilem w okol tej sprawy,. I teraz tak, wypelnilem, ale sie zaczynam zastanawiac, moze to moja ex, zawsze zadna pieniadze cos kombinuje i stara sie dla siebie te cale Kindergeld. Niech ktos mi pomoze i odpowie na moje pytania. :?:

dokładnie .zmiany od maja 2010r
teraz ona ma prawo do tego zasiłku,dlatego otrzymałeś wnioski które masz wypełnić

nie otrzyma całego,,Kindergeld jest dla rodziców po połowie, jeżeli cudem by otrzymała cały ,wtedy ty z aliment potrącasz sobie 92 euro ,mniej wysyłasz

od dłuższego czasu przerabiamy ten temat na forum

Ostatnia edycja:
no tak wiem, tyle razy czytalem ten forum. to znaczy, ze ona sie stara o ten zasielek i ja dlatego dostalem wniosek do wypelnienia. To dlaczego na wniosku nei jest ona wpisana jako Wnioskodawca. Tylko ja. I nastepna sprawa to niejs druk KG71, tylko KG 51.
prosze o dalej o informacje.
A jak nie wypelnie tego wniosku i nie wysle.
:?::?:

moze ktosd inny zna jeszcze jakies nisy do tego tematu.

proszę edytuj wpisy ,nie można pisać jeden pod drugim

KG 51
Antrag auf deutsches Kindergeld-Ausland-w przypadku gdy jedno z rodziców(dziecko) mieszka za granica

nie wiem o co Ci chodzi w edytowaniu,
Jestem an tym blogu, bo szukam pomocy a nie patrze jak ma tow ygladac estetycznie. No dobra to dostalem ten Antrag ale dlaczego, ktos ubiega sie o nie w Polsce???

Ostatnia edycja:
ale pytam, czy ktos ubiega sie o to w Polsce? Ze ja to dostalem do wypelnienia.

Ostatnia edycja:
A nie zwracac uwage, abym cos zedytowal czy nie
zapoznaj się z regulaminem forum,to tyle co można dopisać
odpowiedz na twoje pytania dotyczące Kindergeld już otrzymałeś,tak na pewno ktoś ubiega się o ten zasiłek

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim chodzi mi o to, ze moja ex, jest juz po slubie, wydaje pieniadze na prawo i na lewo, nie wiem skad je ma, ciagle wyjazdy, Nie dba o Nasze wspolne dzieci za bardzo. I nie chce aby dalej na mnie zerowala, ja wole te pieniadze dzieciom na konta dac niz jej do kieszeni dac. ostatnio zrobila mi sprawe w sadzie o podwyzszenie alimentow i klamie ze ja pobieram KG gdzie to nie ma miejsca. Chce wiecej i wiecej, ja nie mam z czego brac, a ona che wiecej teraz sie uczepila chyba kindergeld.

Janek jezeli nie wypelnisz tego druku to ona nie dostanie Kindergeld. Jezeli dostanie go w calosci to TY mozesz zlozyc wtedy pozew o obnizenie alimentow owolujac sie na art.138 ze nastapila zmiana bo ex pobiera Kindergeld. Jezeli sad uwierzyl jej ze ty pobierasz KG to wystosuj pismo do Famillienkassy o udostepnienie tej informacji.Wtedy bedziesz mial papier ze nie pobierasz

Ostatnia edycja:
Szanowni Panstwo, odezwal sie do mnie ojciec mojego dziecka i twierdzi ze wastapi o Kindereld od dnia urodzenia, tudziez wypelni wniosek, jesli ja obnize NAJPIERW alimenty z 1000 zł ( przyznane przez sąd polski) do 500 zł. Alimentów nie płacil nigdy, wiec powiedziałam mu, ze jak załatwi Kindergeld to połowe sobie potraci i wyjdzie na 500 zł, ale on sie uparł, ze ja najpierw mam obnizyc, dopiero on "załatwi" Kindergeld. Czy to nie wydaje sie podejrzane Panstwu, dlaczego zalezu mu na obnizeniu alimnetów? Mówi, ze Kindergeld dostane cały. A jesli chodzi o to, zdby wyzerowac sobie alimenty z 4 lat? Tzn, jak zmniejsze do 500, to polowa Kindergeld do tego to wyjdzie po 100zł miesiecznie. Wiec można szybko spłacić. Ojciec mojego dziecka to kretacz i zastanawiam sie, czy w tym temacie nie chce mnie znowu oszukac.. Co Panstwo sądza na ten temat??

Przecież po zmianie przepisów ojciec dziecka nie dostanie Kindergeld ,bo teraz matka może się o nie starać z polski to nie rozumie nad czym się tu zastanawiać. Prócz tego jego wcześniejsza postawa wobec dziecka już pokazuje ,że nie o dobro dziecka tu chodzi. Pomijam fakt ,że pobieranie Kindergeld nijak się ma do obowiązku alimentacyjnego ojca więc zupełnie do mnie nie dociera jakieś wymuszanie zmiany wysokości alimentów za względu na przyznanie tego świadczenia. Osobiście nie wierzę w jakiekolwiek zapewnienia póki ich nie wiedzę więc ja nie obniżyłabym alimentów w tej sytuacji a jeśli już to po otrzymaniu decyzji o przyznaniu Kindergeld najlepiej z tym wyrównaniem za poprzednie lata.

Dokładnie tak chciałam zrobic, ja nikogo nie chce oszukiwac i oczywiscie zgodzilabym sie na obnizenie.. ale jemu bardzo zalezy zeby najpierw obnizyc, wrecz mowi ze nie zrobi inaczej dopoki nie bedzie obnizenia, wiec widze w tym podstep... z drugiej strony lepiej miec Kindergeld niz alimenty, ktorych i tak nigdy nie placil dziecku. Prawda ze nagle sie obidzil po 2 latach i chce sie dogadac, dlatego wydaje mi sie ze to kolejny przekret.. a o dziecko nawet nie zapytal, wiec jak widze dla niego to istna kalkulacja.
Przepisy o zmianie weszly od maja 2010, a wczesniej chyab to on powinien zlozyc wniosek, nie wiem dokladnie jak to jest.

annaol81 ale zebys dostala KG to maz musi wypelnic druk, bez tego to raczej nic z tego nie bedzie
Belunia tu jest eksperte wiec moze mnie poprawi
Tak samo jak nie ma ubezpieczenia zdrowotnego to KG sie nie nalezy.

To nie był nigdy mój mąż , tylko były partner. Ma obywatelstwo niemieckie, ale nie wiem czy opłacal sobie ubezpieczenie zdrowotne, jak to wyglada w Niemczech, nie znam sie na przepisach. Moze on wie, ze sie Kg nie nalezy i tak tylko przeciaga , zeby obnizyc alimenty.. Ehh

tutaj raczej każdy jest ubezpieczony,albo z racji zatrudnienia albo pobiera zasiłek socjalny wtedy tez jest ubezpieczony przez urząd

anka26.07
annaol81 ale zebys dostala KG to maz musi wypelnic druk, bez tego to raczej nic z tego nie bedzie

przykład na poprzedniej stronie , ktoś pisał na ten temat , jakiś zrozpaczony ojciec

Ostatnia edycja:
Ojciec mojego dziecka zapowiedział, ze wypełni ten druk, ale bardzo zalezy mu na obnizeniu alimentów - i to jest zastanawiające, czy czasem nie chce sobie wyzerowac licznika.. Z drugiej strony chyba lepiej miec cos pewnego od Panstwa niemeickiego, tzn Kindergeld, niz nic, Fundusz nie przysługuje w Pl

Annaol jezeli partner pracuje i sie rozlicza z podatklu to Tobie jako matce w 100% nalezy sie Kindergeld! Skoro podpisze ci ten druk to nie ma przeciwskazan bys nie dostala KG

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót