zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
no to prosze zwrocic sie ze skarga do unii europejskiej na wysokosc wyplacanej kwoty,
w czym problem ?

tylko taka mala uwaga:cool:, to nie unia przyznaje i wyplaca swiadczenia socjalne, tylko kazdy kraj osobno wg swoich przepisow

Według przepisów wewnętrznych kraju np.Niemiec zasiłek należy się rodzicowi sprawującemu opieke nad dziećmi O ile mi wiadomo/.

no to zle pani wiadomo, proponuje przyczytac temat przyklejony o podstawie przyznania Kindergeld

Powtórzyłam się z zapytaniem zadanym wcześniej za które dostałam ostrzeżenie. Może mi Pan pomóc wyjaśnić o co może chodzić ojcu moich dzieci??

przepraszam ale skad ja mam wiedziec o co moze chodzic pani ex-partnerowi? :o
najlepszym zrodlem informacji bedzie on sam, wystarczy zapytac, jesli nie odpowie to nie musi mu pani wysylac nic.. wg przyslowia.. kazdy kij ma dwa konce ;)

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Miłego wieczoru:)

dodam jeszcze ,ze w zeszlym roku byl placony Bonus dodatkowo dla dzieci do kindergeld po 100 euro na kazde dziecko(jednorazowo)

ojciec placacy alimenty mial prawo w tym miesiacu potracic sobie polowe tego bonusa z Aliment
czyli mniej wyslac aliment
bo bonus na polowe dzielony
i nie Ty pierwsza ktora musi dzielic sie z ojcem kindergeld po polowie

albo zapoznaj sie jak naliczane sa alimenty w Niemczech

Ostatnia edycja:
Dobry wieczor.
Pracuje w niemczech od stycznia zeszlego roku,w tym m-cu czyli w lutym skladalem papiery o kindergeld.Po zlozeniu stosownego podania(jakis inny dla obcokrajowcow)zapytalem sie pani ile to moze potrwac,na co ona odpowiedziala,ze to zalezy teraz od urzedu w polsce.Jako,ze jechalem akurat do domu zapytalem czy moge te papiery sam zaltwic i otrzymalem odpowiedz ze niema najmniejszego problemu(licze,ze to troche przyspieszy sprawe).Poprosilem zeby mi dokladnie napisala co potrzebuje.Potrzebuje "Bescheinigung uber Familienleistung in Polen,ab wann und wieviel".Dzis zalatwilem to zaswiadczenie od kiedy mi przysluguje,ile bylo pobrane i w jakim okresie.I teraz moje pytanie czy to wystarczy?Pani w Fammilienkase nic nie wspomniala o jakichs drukach E-401 i E411,a tutaj caly czas czytam,ze takowe sa mi potrzebne.Dodam,ze pracuje legalnie i posiadam wszystkie potrzebne pozwolenia(jestem zatrudniony w niemieckiej firmie na stale),i czy moga byc jakies problemy z otrzymaniem kindergeldu?

problemow nie bedzie , ale e401i e411 sa niezbedne do otrzymania Kg, jesli zona mieszka w pl to trzeba na nich poswiadczyc ile ma dochodu i czy nie pobiera jakichs swiadczen socjalnych na dzieci

Czyli lepiej to zalatwic odrazu jak jestem w domu jeszcze.
Jade w niedziele i troche czasu jeszcze jest,tylko dlaczego nic nie wspomnieli ,ze trzeba takie druki?Mozna to sciagnac z neta i wypelnic tutaj,czy musze dostac od nich ?I jeszcze jedno w jakim urzedzie mam to zalatwic?
Z gory dziekuje za poswiecony mi czas.

czy wystarczy isc z tym do np.gminy -do swiadczen socjalnych lub do ewidencjii ludnosci?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
druki powinny byc na stronie FK, ale pewnie beda po niemiecku, a w polsce beda chcieli po polsku ;), prosze poszukac na necie, wypelnic i poswiadczyc w gminie

nie wiem czy w drukach jest to
ale musi byc tez potwierdzenie ,ze dzieci sie ucza

znajomy dostal kilka miesiecy temu kindergeld z nadplata od dnia meldunku (za kilka lat)
wszystko zalatwiala zona (druki)wypelniali w ROPS(Mops)

Sciagnalem dzis z internetu formularze,wypelnilem i poszedlem do gminy.Panie,ktore tam pracuja kompletnie nie wiedzialy jak sie do tego zabrac.Druk e401 jeszcze jakos poszlo szybko,bo potrzeba bylo pieczatke z Biura Ewidencjii Ludnosci tylko,a z e411 no juz wiecej problemow(zaswiadczenie z pracy zony i jakies swiadczenia rodzinne).Mam jeszcze jedno pytanie,czy jak zawioze to do FK to oni mi to uwzglednia po polsku czy beda jeszcze jakies problemy robic i dlaczego pani z FK woogole nie wspomniala o wymienionych wyzej drukach,moze te druki powinienem dopiero od nich dostac?

Witajcie!
MAm problem, otoz dowiedziałam sie, ze skoro moj tato ma legalna dzialanosc w niemczech to moglabym pobierac kindergeld.
Nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.
JAkie wnioski i dokumenty sa mi potrzebne?
Mam 22 lata i studiuje w pl, moja mama nie pobiera zadnych swiadczen na mnie
A i jak sprawa ma sie do prawie 18 letniego brata, ktosy jest w 2 lic, na niego jest brane rodzinne>? Prosze o dosc szybka pomoc, bo sprawa jest pilna

musi isc do Familienkasse po wnioski
reszte wypelnicie w Polsce(ROPS,MOPS) druki
nalezy mu sie nadplata od dnia ,ktorego zaczal pracowac i odprowadzac podatki
poczytaj wyzej tam pisze wszystko
nie Ty tylko twoj tata moze to pobierac
co do brata nie bardzo rozumie Twoje pytnie??pytasz czy barane jest rodzinne,ale gdzie?
potrzebne zaswiadczenia ,ze sie uczysz

skoro temat jest pilny to proponuje poczytac ten watek i kilka innych .. w trybie pilnym 8)

Witam.
Moj maz pracuje w Niemczech,ma firme jednooosobowa.Ja z dziecmi (2 i 5lat)mieszkam w Polsce.Od ponad roku staramy sie o zasilek rodzinny.Maz ubezpieczony jest w Polsce w KRUS-ie.Ja nigdzie nie pracuje,nie pobieramy zadnych swiadczen na dzieci w Polsce.Niedawno otrzymalismy odmowna odpowiedz,ze nie przyznaja nam zasilku na dzieci z Niemiec poniewaz przeszkoda jest to iz maz ubezpieczony jest w Polsce.Do tej pory nikt nam nie wspominal ze maz musi podlegac ubezpieczeniu zdrowotnemu w Niemczech.A moze zmienily sie przepisy?
Prosze o pomoc.

podobna odpowiedz jak do zalamanej .. czytac.. czytac.. czytac .. na temat: jak? ..komu?.. gdzie? i na jakich warunkach? zostalo napisane kilkaset postow.. chocby i w tym watku, jest tez kilka innych, wystarczy poszukac

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót