zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A czy do tej tabeli kiedy rodzice są po rozwodzie liczy się oboje rodziców czy tylko tego który pracuje w niemczech? Bo mój ojciec według zaświadczenia (lewego ale zawsze) zarabia ok 1000 Euro miesięcznie, mama zarabia w Polsce 2200zł na rękę a ojciec płaci alimenty w wysokości 500 zł i pobiera KG w wysokości 184Euro.. Jak więc to wychodzi z tej tabeli?

tego to nie wiem

pisze tylko w tabeli ,ze oboje rodzicow ma obowiazek uczace sie dziecko utrzymywac...i to co wyzej pisalam

ojciec podlega pod prawo niemieckie...w twoim wypadku

ja kiedys mialam z panstwa alimenty...i choc ojciec mych dzieci nigdy nie mieszkal w niemczech to z tych panstwowych odliczana byla polowa KG nalezaca sie ojcu..pomieszane to prawo..

Pana mama pracuje w Polsce i jest objeta polskim prawem pracy.
Ojciec pracuje na niemieckim prawie-ale nie wiem jak( czy gewerbe,czy normalne pozwolenie na prace?).Sad bierze pod uwage zarobki obojga rodzicow i zapotrzebowanie dziecka,ktore jest oczywiscie zalezne od wieku.Ma Pan rodzenstwo ktore tez pewnie dostaje alimenty.Wg.düsseldorfer tabelle na dziecko wychodza tak wysokie alimenty ze ojciec ma prawo odliczyc cala kwote kg.Na dziecko do 18 roku zycia ma prawo o polowe kg zmniejszyc alimenty.
Ojciec podlega pod niemieckie prawo pracy-nic wiecej,chyba ze ma pobyt na stale,obywatelstwo,pozwolenie na prace bez gewerbe.Jesli tego nie posiada tylko gewerbe -nie podlega innym dziedzina prawa(tylko w jego przypadku prawo pracy) takim jak prawo rodzinne.
Sprawa o alimenty bedzie w Polsce-jest Pan obywatelem polskim i bedzie Pan w polskim sadzie traktowany przez polskie prawo jako osoba pelnoletnia majaca alimenty razem z siostra-nie sam.

Ok rozumiem wszystko. Jeszcze raz dziękuję Paniom za wszelką pomoc i pozdrawiam.

Jeszcze jedno pytanie:
Złożyłam do FK odwołanie o wypłacenie KG za pierwszy 2006/2007 rok mieszkania w Niemczech (odmówiono mi z uwagi na ubezpieczenie w Polsce). Mój mąż ma działalność, ale nie przynosi ona ostatnio zbyt dużego dochodu i z tego tytułu dostajemy Leistungen zur Sicherung Lebensunterhalts nach dem SGB II. od maja 2009. Czy jeżeli FK uzna nasze roszczenie o zaległy KG, to zostanie nam on odebrany przez Job Center albo mogą nam zawiesić wypłacanie świadczenia ? Dodam, że musimy w tym roku opłacić pozostałość tłustych lat tzn. podatek obrotowy ok. 2000 euro.
Nie mamy zamiaru "kręcić", ale nie chcę również zostać wprowadzona w błąd, z uwagi na nieznajomość szczegółowych zapisów prawa socjalnego.

nie nic wam nie potraca..wiem bo tak mialam po przyjezdzie tu tylko ,ze dawno

tez mialam nadplate KG(2000 euro)..ich to nie interesuje bo czy masz czy nie masz KG..to oni to i tak wliczaja w jobcenter ,ze masz nawet jak nie mialas
a ,ze nie mialas wtedy to masz teraz(na jedno wychodzi)tyle ze np.w kawalku(nadplata)

co miesiac nalezy sie KG na dziecko..nie moga zabrac tego tylko z tego wzgledu ,ze nadplata

mogliby zabrac tylko w przypadku takim jakby placili Oni KG lub rente na czas jezeli bys nie miala z Familienkasse

pozatym o nadplacie KG nie musisz wogole wspominac(to sie nalezalo dziecku)wtedy chyba nawet u nich w Jobcenter nie mialas doplaty ?

Ostatnia edycja:
renata1969 napisał:
A skąd miałaś te niemieckie formularze? Kto ci je wydał jaki urzad ? Ja jestem w podobnej sytuacji. Mojego meza zatrudniła polska firma a pracuje w niemczech na kontrakcie i nie wiem czy mi sie ten zasilek nalezy. Bo ZUS on ma opłacany w polsce a podatki płaci w niemczech.

niech mi ktoś pomoże.Jestem po rozwodzie,mieszkam z córką w Polsce a były mąż w Niemczech.On stara sie tam o rodzinne i długo to ju z trwa,myślę ,że zyje z tych pieniędzy,mnie i dziecku bardzo ciężko.czy prawo może być takie,że dziecko nie dostanie z tego ani złotówki a ojciec nygus bedzie korxystał?Bardzo proszę pomóżcie
makowap

tak..nikt go nie zmusi do zaplaty.. poza tym kindergeld jest dla rodzicow po polowie..

tyle ,ze teraz juz pobieral nie bedzie od 1 maja..tylko ten u ktorego mieszka dziecko..
to znaczy w tym wypadku polak w polsce..polski zasilek

dotyczy malzenstw ktore razem nie zyja..seperacja ,rozwod..lub nigdy nie byli malzenstwem

choc dzis zaskoczylam sie na innym forum

odebrano matce z dniem 1 maja zasilek rodzinny (ona tu pracuje placi podatki)bo nalezy sie jej matce(czyli babce)bo babka w Polsce chwilowo wychowuje dziecko..czyli babce ten w polsce polski tylko--ten u kogo przebywa w gospodarstwie..choc to zadna nowosc..niemcy tez dostaja Ci u kogo dziecko przebywa w gospodarstwie

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam pytanie odnoście jakiś bonusów dla dzieci. Na stronie znalazlem cos takiego:
Bonus na dzieci (Boni pour enfant)
Od 2008 roku na każde dziecko przypada bonus w wysokości 922,50 €. W roku 2008 zostanie on wypłacony jednorazowo za cały rok (w marcu), w kolejnych latach prawdopodobne są wypłaty rat miesięcznych. Płatnikiem będzie CNPF (Caisse nationale des prestations familiales), odpowiedzialna za wypłacanie zasiłków rodzinnych, macierzyńskich itp.
Kwotę 922,50 € dostaną wszyscy rodzice, niezależnie od dochodów i płaconych podatków.
Bonus przysługuje na każde dziecko do 18 roku życia oraz na młodzież uczącą się do 27 roku życia. Są to zasady (prawie) spójne z obowiązującymi dla zasiłków rodzinnych. CNPF przeleje bonus na znane jej konto odbiorców zasiłków rodzinnych (przeważnie rodziców dziecka).

Proszę o opinię.

niestety nie slyszalam o tym..
kindergeld jest tylko do 25 roku zycia..takze bonus nie moze byc do 27 ego roku zycia..(jezeli takowy istnieje)

w 2009 roku bylo 100 euro kinderbonus...raz tylko..odkad tu mieszkam..i pobieram kindergeld...

mysle ,ze to nie dotyczy Niemiec..to info

u nas wyplaca Familienkasse zasilki a nie (Caisse nationale des prestations familiales)

Ostatnia edycja:
Hej!
Na poczatek chcialabym przedstawic moja sytulacje.Mieszkam od 3lat z mezem i coreczka w niemczech( corka sie tu urodzila i od urodzenia przysluguje nam prawo do Kindergeld).Jestesmy tu "legalnie"(posiadamy Bescheinigung gemäß § 5 FreizügG/EU)Maz pracuje(otrzymal zezwolenie na prace-juz na"stale").
Mam pytanie czy jak wyjade z coreczka do Polski nadal bedziemy mieli prawo otrzymywac Kindergeld?( musze dodac,ze pieniazki sa przelewane na konto mego meza-i chcialabym aby tak zostalo)

wyjedziecie to znaczy wszyscy czy malzonek zostanie?
jezeli wszyscy to sie nie nalezy
a jezeli w seperacji bedziecie trudno powiedzic teraz..bo zmiany dopiero weszly ..co prawda duzo osobom juz pozabierali(tym w seperacji)

malzonek zostaje -bedzie tu nadal pracowal,a ja z corka bedziemy mieszkaly w Polsce

:( to nie jest takie proste mąż pracował tam legalnie2 lata ,podatek miał z tamtont , ja starałam się o ten zasiłek na 4 dzieci i dostałam odmownie w piśmie że jak pobierałam w polsce to i tam nie mogę pobierac ,pismo poszło o odwołanie do niemiec,ale wiem że nic z tego ...........prosze o odpowiedzi

Witam! Chciałabym aby ktoś pomógł mi w rozwiązaniu mojego problemu. Jestem po rozwodzie mam syna z tego związku, który ma szesnaście lat, jest dzieckiem niepełnosprawnym i zamieszkuje ze mną w Polsce. Ojciec dziecka od około ośmiu lat mieszka i pracuje legalnie w Niemczech. Kilkakrotnie prosiłam go aby pobierał zasiłek Rodzinny w Niemczech i dawał go dziecku. Mimo próśb nie reagował on na nie. Otrzymuję od niego alimenty w kwocie 650zł+zasiłek pielęgnacyjny z MOPS. W lipcu ubiegłego roku za pośrednictwem ROPS przesłałam pismo do odpowiedniej instytucji niemieckiej w Bochum aby przesyłano mi ten zasiłek gdyż dziecko niepełnosprawne przebywa przy mnie, ja zajmuję się jego leczeniem, rehabilitacją i edukacją. Dziś dostałam telefon z ROPS i poinformowano mnie, że instytucja Niemiecka przyznała mi zasiłek rodzinny od miesiąca maja br. Czy w jakikolwiek sposób mogę starać się a zarazem dowiedzieć czy były mąż ojciec dziecka pobierał ten zasiłek i czy jego obowiązkiem było przekazywanie tych świadczeń na dziecko. Proszę o poradę, pozdrawiam.

no to juz drugi raz sie potwierdza

na tym forum,,ze wedlug nowych przepisow od maja tego roku,zasilek nalezy sie temu u kogo mieszkaja dzieci(choc w przypadku obywateli niemieckiech, jest tak od zawsze)nie wiem ,dlaczego dla Polakow ,bylo inaczej

lecz nie zapominajcie o jednym,,kazdy ojciec ma prawo do polowy Kindergeld
Kindergeld wyplacany Niemcom jest,tym u kogo mieszka dziecko a ojciec ma prawo polowe Kindergeld odliczyc z aliment..lub sadownie naliczone zostaja automatycznie juz pomniejszone

czy zawsze musi przysłać te rodzinne do Polski,tam gdzie jest dziecko?

wniosek o uwolnienie świdczeń rodzinnych do Polski może rozwiązać ten problem?

dnl,,mysle ,ze to Ty teraz musisz wnioski zlozyc tam na siebie(na twoje nazwisko)skoro juz takie prawo wymyslili Niemcy(czy zmienili)

choc w sumie ,,czytalam juz wczesniej pismo z Familenkasse,ze nalezy sie Kindergeld temu u kogo jest dziecko..chodzi o pismo Polki
ale myslalam ,ze chodzi im o Polski zasilek,.bo przeciez te matki nie placa podatkow w DE mieszkajac w PL,,

a z mezem w seperacji lub po rozwodzie

dnl,
napisz proszę, jak załatwiłaś ten kindergeld?
moja sytuacja jest analogiczna i bezradnie walczę o alimenty od ojca.
taki kindergeld to byłoby cos!

proszę o kilka informacji:
1. czy sama pislałas takie pismo?
2. czy i w jaki sposób pomaga w tym ROPS?
3. w jakim języku należy pisać pismo?
4. czy kierowac do konkretnej instytucji (mam na myśli jakieś konkretne miasto, a w nim konkretny urząd), czy jest jakaś instytucja ogólnoniemiecka, która się takimi sprawami zajmuje?

będę wdzięczna za każdą pomoc w tej sprawie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót