zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak mam zasądzone alimenty i wywiązuję się z obowiązku płacenia ich. Dziwi mnie fakt iż ex nie chce podać mi numeru konta bankowego , co ułatwiłoby wszystkim życie.

Nie wiem też czy ROPS ujawni mi informację odnośnie tego czy eks pobiera w całości kindergeld

w tym przypadku zachodzi koordynacja wiec musza poinformowac pana, ale z wiazku z faktem iz dzieci zamieszkuja w Niemczech z matka i jesli matka jest tam aktywna zawodowo oplaca podatki i ubezpieczenie to nalezy sie jej kindergeld,ale najlepiej zadzwonic do Ropsu bedzie pan wiedział cos wiecej

zachodzi koordynacja wiec musza poinformowac pana, ale z wiazku z faktem iz dzieci zamieszkuja w Niemczech z matka i jesli matka jest tam aktywna zawodowo oplaca podatki i ubezpieczenie to nalezy sie jej kindergeld,ale najlepiej zadzwonic do Ropsu bedzie pan wiedział cos wiecej

a co wspolnego to ma z Kindergeld

mnie sie nikt w Familienkasse nie pyta ile ja mam aliment i nikomu tego przedstawiac nie trzeba

to ojciec wedlug prawa niemieckiego ma sobie polowe potracic KG z aliment ktore wysyla,
w przypadku dzieci pelnoletnich caly KG

jezeli sa naliczone sadownie w DE , zostaja automatycznie pomniejszone o polowe Kindergeld

Unterhalt Scheidung Ehescheidung Sorgerecht Ehename Familienrecht

tyle kobiet po rozwodzie, nie slyszalam zeby Familienkasse odliczala matce alimenty z KG

Ostatnia edycja:
ja tez sie zdziwilam ze ode mnie chcieli wyrok o alimenty,pani''urzednika'' z ROPSU stwierdzila ze jesli placi alimenty to kindergeld nie przysługuje co jest dziwne

no tak ,ale Edmund pisal cos wyzej,,ze jego Ex ukrywa to przed urzedem,
chyba mial na mysli urzad Familienkasse,
tam sie nikt nie pyta matki od kogo i ile ma aliment
zyje tu z dzieckiem ma KINDERGELD to oczywiste

lena26xs napisał:
ja tez sie zdziwilam ze ode mnie chcieli wyrok o alimenty,pani''urzednika'' z ROPSU stwierdzila ze jesli placi alimenty to kindergeld nie przysługuje co jest dziwne

Ty mieszkasz chyba w Polsce
wiec to calkiem inaczej
Edmunda EX mieszka w DE..skladajac wnioski na KG,,(niemieckie)tam chyba nie ma nic na temat aliment,,nie przypominam sobie zebym musiala we wnioskach podawac ile mam aliment

a co dopiero komus z tego sie tlumaczyc ile mam(mam na mysli Ex meza)

Ostatnia edycja:
Witam Was serdecznie.Mam pytanie,moj syn ma epilepsje i astme oskrzelowa.W polsce byl zaliczony do osob niepelnosprawnych,gdzie otrzymywal zasilek rechabilitacyjny i opiekunczy,mial tez ulgi na przejazdy autobusowe.Od czerwca mieszkamy w niemczech,gdyz ojciec syna jest niemcem.Czy w niemczech sa ulgi na chore dzieci?

W Niemczech nie ma takiego systemu zasilkow jak w Polsce.
Ale sa inne mozliwosci:

Musicie zlozyc w NIemczech do wlasciwego urzedu (z reguly Versorgungsamt) wniosek o wydanie legitamacji dla osob niepelnosprawnych. W tym wniosku trzeba opisac wszystkie schorzenia oraz - co jest bardzo wazne - ich wplyw na zycie codziennie. Samo wymienienie schorzen bez ich przelozenia na problemy w zyciu codziennym jest czesto slabo uwgzledniane.
We wniosku nalezy podac adresy wszystkich lekarzy i dolaczys dokumentacje lekarska, jesli sie takowa posiada. Przypuszczam, ze syn byl u lekarza niemieckiego, niech on wystawi mu zaswiadczenie, zeby nie trzeba bylo tlumaczyc zaswiadczen polskich.
We wniosku nalezy zaznaczyc, ze oprocz samej legitymacji inwalidzkiej chce sie miec taka dodatkowa litere, to sie nazywa po niemiecku "Merkzeichen", te "litery" sa rozne, na przyklad "B" (blind) dla niewidomych itp. W waszym przypadku w rachube wchodzilaby ewentualnie litera "G" (gehbehindert), co oznacza utrudnienie w poruszaniu sie. Jesli mu przyznaja taka litere (ale nie jest to latwe), to bedzie mogl praktycznie za darmo jezdzic wszystkimi srodkami komunikacji miejskiej i pociagami regionalnymi drugiej klasy .

Ale w tej calej procedurze wazna jest rola lekarza, zeby odpowiednio to uzasadnil.

Po jakims tam czasie (czesto 3 miesiace albo dluzej) dostaniecie decyzje. Legitymacja inwalidzka jest jakby w procentach. Od 50% osoba jest uznawana za inwalide. Jesli dostaniecie te 50%, to na syna bedzie drobna ulga podatkowa. Jak dostaniecie dodatkowo litere "G", bedzie mogl jezdzic za darmo komunikacja miejska. I o ile sie nie myle, to sa jakies ulgi w panstwowej kasie chorych na lekarstwa, ze nie trzeba wtedy placic tego ryczaltu w aptece za lekarstwa oraz tej kwartalnej Praxisgebühr u lekarza, ale to wam powiedza wszystko, jak dostaniecie ta legitymacje.

u mnie dla syna sami sobie sciagali wszystko od lekarzy
ja tylko wniosek wypisalam i wyslalam poczta...po kilku miesiacach przyszla legitymacja z (H)Merkzeichen
w sumie wiele tych znizek nie ma(bezplatne przejazdy itd)
oczywiscie potem trzeba wypelnic jeszcze taki krotki wniosek z danymi dziecka i odeslac zeby przyslali taka karteczke z ..(nie wiem jak po polsku to napisac?Wertmarke
dzieki temu sa potem darmowe przejazdy itd.

aha,,u syna to G jest przekreslone i obok wpisane H

tak bylo u mnie
mial tylko lekkie zaburzenia mowy,dlugo nic nie mowil..dostal 70%
teraz jest juz wszystko w porzadku..ale legitymacja jeszcze wazna rok

na jakis pielegnacyjny zasilek,,trzeba min.3 lata oplacac skladki?
ja musialam czekac 5 lat..zeby przyjeli wniosek..nie wiem jak jest teraz,..mysle ,ze podobnie
wniosek przyjeli jak minelo dokladnie 5 lat od zameldowania w kasie..ale nie przyznano nic
w sumie tak mnie namowili w przedszkolu u syna zeby zlozyc ten wniosek,,a niepotrzebnie(szkoda nerwow i calego zalatwiania)
pytania na komisji jak do czlowieka lezacego..robiacego pod siebie

leki dla dzieci sa darmo do 12 roku zycia

mi ostatnio wypisal dla 15 latki (prywatna recepte)bylam zdiwiona..bo normalnie to cos tylko sie chyba doplaca...ale calkowicie prywatna?hmm

Ostatnia edycja:
:) Dziekuje WAM bardzo serdecznie i pozdrawiam.Zaczne teraz od lekarza ktory sie synem zaja.Wlasnie wyszedl ze szpitala ,gdzie ma badania i choroby w jezyku niemieckim,co ominelo mnie przetlumaczanie26 wypisow ze szpitali.Dobrze wiedziec od czego zaczac i gdzie uzyskac pomocy-Dziekuje

Witam,
Czytałam wszystkie posty i dalej nie znam odp na mój problem.Dziś składałam wniosek o wychowawcze w GOPS.tam jakoś w rozmowie wyszło,że powiedziałam że mąż ma firmę w niemczech,ale przebywa tam tylko parę tyg w roku.a więc zaraz larum,że musi papiery odeslać do ROPS,że będę być może musiała oddawać wszysko od maja 2008(wtedy mąż założył jednoosobową firmę).Problem, jest też że mąż jest ubezp w krus itd.trochę mnie to przeraziło gdyż ewent do zwrotu byłaby jak dla mnie duża suma+odsetki.Moje pytanie czy mężowi przysługuje kindergeld jeżeli ma zameldowanie ale nie ma nr ubezp ani nie płaci podatków,gdyż zazwyczaj na rok ma 7 tyś euro(więc nie musi).Trochę to pogmatwane.I jeżeli ktoś sie orientuje jak rozpatruja takie sprawy ropsy?dzięki

jezeli ma Gewerbe to musi miec obowiazkowe Niemieckie ubezpieczenie zdrowotne (od 2009 obowiazek)
tego tez wymagaja Familienkasse czesto teraz przy skladaniu wniosku na Kindergeld i Freizügigkeitbescheinigung(na pobyt)

Ostatnia edycja:
Dzięki piękne.i jeżeli można to pytam dalej.dzis może sprawdzimy jak jest z tym zdrowotnym.jeżeli jednak jest płacone ale podatek na 100% nie to czy przysługuje kindergeld jak mąż jest wciąż ubezp w krus?bo wczeniej czytałam na forum,że to może być powód odmowy.i czy jak Rops uzna,że to niemcy powinny wypłacać rodzinne a ja zwracać kasę to czy niemcy automatycznie przyznają wstecz pieniądze czy może być sytuacja,że stamtąd nie dostanę a tu będę musiała zwrócic.w gops oczywiście wiedzą,że muszą zgłosić ale co potem to nic.Na razie zrezygnowałam ze składania wniosku.Może postaram sie w niemczech jak będzie nam przysługiwał tylko nie wiem jak wychowaczym.

nie wiem czy bedzie sie nalezal
wszedzie pisze ze:
Wnioskodawcą może być osoba, która podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech, czyli gdy dana osoba posiada miejsce zamieszkania w Niemczech i korzysta z niego, ma otwartą działalność gospodarczą (Gewerbeanmeldung) lub pracuje legalnie jako osoba zatrudniona, oraz gdy rozlicza się z podatków na terenie Niemiec.

jezeli by przyznali to normalnie nadplacaja ,lecz do 4 lat wstecz tylko,,jezeli ktos dluzej pracuje a wnioskow nie zlozyl to ma pecha,,

pracuje w Nimczech dostalam zwrot rodzinnego ale tylko do maja poniewaz uznali ze jak dzieci mieszkaja w polsce to rodzinne powinien pobierac drugi rodzic tam gdzie dzieci sa zameldowane(mamy rozwod )chociaz ja je utrzymuje corka mieszka w bursie a syn rozpoczol studia i wynajmuje mieszkanie a wiec w sumie nie mieszkaja u niego tylko sa zameldowane i niewiem czy mam nadal prawo do pobierana rodzinnego w Niemczech moze ktos ma podobna sytuacje on niepobiera nic na nie w polsce od 1 maja sie zmienily przepisy bo tak nadal bym dostawala Kindergeld

nie Ty pierwsza co taka odpowiedz dostala
tak jest od maja
pobiera ten u kogo dzieci przebywaja w gospodarstwie(i tak jest w Niemczech od zawsze)dla niemcow
zreszta w Polsce chyba tez
a ze maja tam meldunek to sa u niego

w Polsce tez chyba wyplacaja temu u kogo jest dziecko?
prawda?
i w DE tez tak samo

no tak ale dzisiaj tam bylam i dostalam nowe wnioski do wypelnienia tam gdzie teraz aktualnie mieszkaja mam wypelnic i podbic przez urzad no i ze sa w moim gospodarstwie a nie u niego oraz ze mieszkaja na moj rachunek no zobaczymy jak to bedzie myslalam ze ktos ma podobna sytuacje i ze jednak przyznali to rodzinne w Niemczech:).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót