zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
Mam pytanie odnosnie zasiłku rodzinnego w Niemczech. Mianowicie, staramy się o przyznanie takiego zasiłku, spełniamy wszystkie warunki i mamy komplet dokumentów. Jest jedno ale... nasza córka miała przerwę pół roczną podczas zmiany kierunku studiów 4 lata temu. Czy w takiej sytuacji zasilek ten nas nie dotyczy czy może zostanie on przyznany za okres późniejszej/wcześniejszej nauki naszego dziecka. Dodam jeszcze, że podczas tej przerwy dziecko samo przygotowywalo się do egzaminów wstępnych i nie ma zadnego zaświadczenia z urzędu jakoby starało się o jakąś pracę.
Z góry dziękuje za odpowiedź.

raczej sie wam nalezy ale musicie sie pospieszyc bo takie wnioski sa przyjmowane tylko do konca tego roku,ja musialam dac mojemu synowi do wypelnienia taki wniosek gdzie mial mi oswiadczyc ze nigdzie niepracowal i niemial zadnych dochodow ale zwrot jaki na nie dostalam to bylo 77euro na miesiac tak ze nieliczcie ze dostaniecie calosc a co sie tyczy tej przewy to wyciagnijcie z urzedu skarbowego zaswiadczenie ze dziecko niemialo dochodow w tym czasie lub za ten rok w ktorym to bylo i im tez dorzuccie moze wystarczy, moj syn dopiero zaczol studia tak ze oni chcieli za tamten rok cos takiego ale jak co to za te pol roku niedostaniecie wazne zeby reszte wam dali .pozdrawiam :)

pracowałam sezonowo w Niemczech przez adwokata za okresy pracy zostały mi przyznane świadczenia.Teraz dowiedziałam się że sama bez pomocy adwokata moge składać ,miłe panie z Urzedu Marszałkowskiego mi poradziły jak mam to zrobic .Ale adwokat proponuje mi bym złożyła wniosek o zasiłek za okresy niepracy ale faktu ze byłam bezrobotna -czy ktoś moze potwierdzić że jest to realne bo opłata za takie działanie to około 1000e do odzyskania mam szanse 4400e ale i dużo do stracenia jak to tylko blew:what:

Poczytaj to nie daj się namówić na adwokata.
Google
Już 50 tys. polskich dzieci dostaje niemiecki zasiłek - co najmniej 154 euro miesięcznie. Niemcy nie czynią przeszkód. Trzeba tylko dokonać kilku formalności. Na początek smutna wiadomość: na pobieranie Kindergeld nie może liczyć potencjalnie największa grupa Polaków pracujących za Odrą, tj. 300-tys. rzesza pracowników sezonowych. W niemieckim prawie istnieje zapis, który wprost wskazuje tą grupę jako pozbawioną prawa do Kindergeld. Z zasiłku nie mogą korzystać także ci Polacy, którzy wykonują w Niemczech umowę o dzieło (jako jednoosobowa, polska firma) lub zostali wysłani przez polską firmę. Aby uzyskać prawo do Kindergeld trzeba spełnić następujące warunki: - mieć stałe zameldowanie w Niemczech co najmniej od 6 miesięcy, lub wykazać, że pobyt będzie trwał minimalnie przez taki okres; - 90 proc. uzyskiwanych dochodów pochodzi z Niemiec i w tym kraju podlega opodatkowaniu; - dochody uzyskiwane równolegle w Polsce nie wynoszą więcej niż 6136 euro (w ujęciu rocznym) na małżeństwo lub 3068 euro na osobę samotną. Takie warunki mogą spełnić ci szczęśliwcy, którym udało się zdobyć w Niemczech zezwolenie na stałą pracę. Takich jest jednak niewielu. Z owej grupy 50 tys. polskich dzieci, które dostają Kindergeld gro mieszka na Opolszczyźnie, gdzie co drugi mieszkaniec ma podwójne obywatelstwo. Polak, który nie dostał zezwolenia na pracę za Odrą też jednak ma szansę na niemiecki zasiłek na swoje dzieci. Wystarczy, że zarejestruje w Niemczech firmę i tam będzie płacił podatki.

Ostatnia edycja:
a gdzie Ty jestes lub bylas bezrobotna?
w Polsce czy w Niemczech
bo jak w Niemczech w urzedzie pracy jestes zarejestrowana i pobierasz swiadczenia to by sie nalezalo rodzinne

ale jak w Polsce to niby za co?ten niemiecki zasilek

Ostatnia edycja:
Witam,
ja zlozylam papiery o Kindergeld w maju 2010. Z Urzedu Marszalkowskiego w Polsce, dokumenty przeslano 3 siernia. Do tej pory nikt z Familienkasse nie poinformowal mnie pisemnie o postepowaniu w mojej sprawie. Bylam w tej Familienkasie 3 tyg temu i powiedziano mi, ze "najwidoczniej mnie przeoczono" i ze mam nastepne 2 tyg czekac- mieli wyslac pismo. Minely juz 3 tyg i dalej nic. Co robic? Poradzcie cos, bo FK musi mi wyplacic Kindergeld za 18 miesiecy wstecz, a mnie i corce te pieniazki sie przydadza. Dlaczego tak dlugo to trwa?
Pozdrawiam:mad:

marian1 napisał:
Poczytaj to nie daj się namówić na adwokata.
Google[/QUOTlE]:sad::sad:

według ciebie wychodzi że nie mam szans na rodzinne bo.pracowałam sezonowo i niejestem zameldowana na stałe.Za pierwszym razem pracowałam. 4 miesięcy z przyznaniem byly problemy ale adwokat był przekonywujacy nawet podalismy pozew do sadu ale sprawa sie nie oddbyła a zasiłek wypłacili po8 miesiacach ale był,za drugim razem bylo to szybciej bo 4 mies od złożenia wniosku ale tu dodatkowo musiałam do Urzedu Marszałkowskiego wypelnić druki które przysłali mi z niemiec.

belunia napisał:
a gdzie Ty jestes lub bylas bezrobotna?
w Polsce czy w Niemczech
bo jak w Niemczech w urzedzie pracy jestes zarejestrowana i pobierasz swiadczenia to by sie nalezalo rodzinne

ale jak w Polsce to niby za co?ten niemiecki zasilek

bezrobotna byłam w Polsce ale jestesmy u Uni pracujemy dla jakiegos kraju to mamy jakies prawa tak uważa adwokat ale czy uznają jego poglady to juz wielkie ryzyko

bo sezonowi pracownicy nie mogli kiedys starac sie o Kindergeld
i chyba niektorzy nadal nie moga(nie wiem dokladnie jakich pracownikow to dotyczy sezonowych teraz)

ja nie rozumiem
pracujecie czy pracowaliście?
jak pracowaliscie w DE to sie nalezal Kindergeld(podatki placone) ,ale nie bezrobotnym w Polsce

to jest tak ze mną 2008 pracowałam sezonowo 4 miesiące nie płaciłam podatku (dlaczego niewiem szefowa cos tam załatwiła)ale płaciłam dużo kasy na jakies ubezpieczenia itp. w tym na bezrobocie to było od 1000e na ręke 300e.w 2009 tak samo i rodzinne zostało uznane.Adwokat proponuje mi, że jak niepracowałam a byłam w polsce zarejestrowana jako bezrobotna staranie sie o Kinder.. za okres bezrobocia nienapiszę ci wiencej bo własnie pierwsze tu na forum moje pytanie było czy mam szanse dostać te Kinder... czy to blef adwokata aby miec kasę wiedzac że i tak nie zostana mi przyznane lub czy to pierwszy krok do tego aby Polacy mieli takie same prawo jak niemcy przecież jesteśmy ich siła robocza i to jak dla nich za grosze

Dopiero od grudnia 2006 roku Niemcy przyzwolili na wypłatę zasiłków na dzieci także dla zagranicznych pracowników sezonowych. Co więcej, można się starać o zwrot owego zasiłku nawet do czterech lat wstecz. A jest o co walczyć.
Państwo niemieckie jest dużo hojniejsze wobec rodziców niż Polska. Od 1 stycznia 2009 roku świadczenie na pierwsze i drugie dziecko wynosi 164 euro, na trzecie 170 euro, a na czwarte i kolejne po 195 euro. Rodzina z czwórką dzieci może zatem liczyć na 693 euro zasiłku. Przeliczając na naszą walutę jest to ok. 2800 zł. Zasiłek przysługuje na dzieci do 18. roku życia, a jeśli się uczą to nawet do 27. roku życia.

Co ważne, dzieci nie muszą przebywać wraz z pracującym rodzicem w Niemczech. Decydujące jest w tym przypadku gdzie pracuje ojciec lub matka. Zagraniczny zasiłek należy się także wtedy jeśli tylko jedno z rodziców pracuje za granicą.

To była dyskryminacja
W Niemczech przez długi czas obowiązywał zapis wykluczający zagranicznych pracowników sezonowych z grona uprawnionych do zasiłku na dzieci. Dopiero w grudniu 2006 r., po licznych protestach, sprawach sądowych i interwencji Brukseli, władze niemieckie ugięły się i odwołały niefortunny zapis.

Po zmianie prawa niemieckie Familienkasse zaczęły przyznawać Kindergeld wszystkim Polakom, którzy pracowali sezonowo w Niemczech. Wkrótce jednak ktoś policzył ile to będzie kosztować i z grupy uprawnionych wyłączono osoby, które pracowały u bauerów mając polskie ubezpieczenie. Ten stan rzeczy trwa do dzisiaj.

Wystarczy ubezpieczenie wypadkowe
Z prawa do Kindergeld praktycznie wyłączone są osoby, które wyjechały na saksy korzystając z płatnego urlopu lub mają w Polsce zarejestrowaną działalność gospodarczą. W ich bowiem przypadku składki ubezpieczeniowe są odprowadzane do kasy ZUS-u, a więc mają prawo wyłącznie do polskiego zasiłku na dzieci.

Natomiast ci wszyscy pracownicy sezonowi, którzy są ubezpieczeni w Niemczech i tam mają opłacane składki, nabywają prawa - pod pewnymi warunkami - do różnych niemieckich świadczeń, w tym do Kindergeld. Ten zasiłek przysługuje także tym pracownikom, którzy są zatrudniani na specjalnych zasadach, tj. na okres do dwóch miesięcy w roku i mają opłacane tylko ubezpieczenie wypadkowe. Nie ma tu znaczenia czy ubezpieczenie jest pełne czy częściowe.
Jednak pracownicy sezonowi powinni otrzymac Kindergeld

marian1 napisał:
Jednak pracownicy sezonowi powinni otrzymac Kindergeld

Dięki ale jak czytam na forum dużo osób którzy sami składali wnioski mają kłopoty z odzyskaniem np.tu ,,załamana,,nie wspomnę jak ja podając za pierwszym razem i to za pomoca adwokata.Częstym zjawiskiem jest nieznajomosć języka (jak w moim przypadku wząb nic nie umię)i wten sposób nie zlożenie odpowiednich dokumentów .Moja niemiecka szefowa np.tak nas sznuje że niedaje nigdy umowy o pracę co jest bardzo potrzebna ,nie placi za urlop,i wlasnie co najważniejsze podobno nie płaci za wypadkowe a tylko na jakiś kościół,rentowo-emerytalne,bezrobocie i zdrowotne z 1300e podstawowe odchodzi mi 270e do tego 150 za lokum co szefowa udostepnia i wła tu jej podstep musiała by podnieśc stawke bo jakby wypadkowe(a powinna bo pracujemy na kuchni w restauracji )to pensja by jeszcze bardzo zmalała i jakimś tam sposobem bylismy zwolnieni od płacenia podatku .I własnie te jej takie kombinacje sprawiły że za pierwszym razem miałam trudnosci z przyznaniem K... a szcześliwie się to skończyło jak twierdzi adwokat tylko dlatego że na szczęście były opłacane składki na bezrobocieDo tego niby musiałam rozliczyć się -złożyć wniosek rozliczeniowy w niemieckim UP -z wszystkich dochodów .Ze wzgledu że nie płace podatku w Niemczech nie zlożyłam bo urzad Kindergeld dostala przetlumaczone moje rozliczenie polskie w którym rozliczyłam sie z dochodów Niemieckich.Napisałeś ,że jak dzieci sie uczą to należy sie K... do 27 lat ,adwokat uważa że do 25 lat .Po przemyśleniu kilku informacji bardzo mi przydatnych ,mam nadal watpliwości ,że jak sama złożę wniosek to niezostaną mi przyznane świadczenia bo Niemcy tak nas kochaja że mają gdzieś a to za przyczyną urzedowych za i przeciw jakie sami narzucili z własnymi obywatelami nie mają takich problemów .

Kindergeld przysługuje do 25 ego roku zycia jezeli sie uczy dziecko

Ostatnia edycja:
Witam, czy ktoś może mi pomóc? Dostałam dziś decyzję odnośnie KG, 1 wniosek złożyłam w lipcu 2009, kolejny w Grudniu 2010. Właśnie dziś dostałam decyzję, w której przyznano mi 40euroKG. Umotywowano to tym, iż ojciec dziecka płaci alimenty w kwocie 500zł czyli 122 euro, odjęto to od stawki KG i przyznano różnicę. JEstem z ojcem dziecka po rozwodzie i mieszkam z dzieckiem w Polsce. Ojciec dziecka mieszka i pracuje w Niemczech legalnie. Jest dla mnie rzeczą niezrozumiałą dlaczego od alimentów została odjęta ta kwota. Czy jest to zrobione w sposób słuszny i prawny, czy mogę sie gdzie odwołać? Kwota została mi przyznana do kwietnia 2010 roku. Dokumenty od maja 2010 roku niby są przesłane do Norymbergii. pozdrawiam.

kindergeld jest na polowe dla rodzicow jezeli nie zyja razem!!

i jest potracony z aliment,,jezeli ojciec placi dobrowolnie to sam potraca to z aliment,jezeli sadownie naliczone to juz sa automatycznie pomniejszone o polowe Kindergeld

w przypadku dzieci pelnoletnich o caly Kindergeld

linka wstawialam juz tu kilkanascie razy do info po niemiecku

czyli tobie ojciec nie potracil z aliment a wiec potracili juz bezposrednio z Kindergeld

na jedno wychodzi

Getrennt lebende Eltern haben Anspruch auf jeweils die Hälfte des Kindergelds.

http://www.vamv.de/allein-erziehen/existenzsicherung/kindergeld.html

Ostatnia edycja:
Rodzice rozwiedli się mają prawo do połowy zasiłku na dziecko. Z tego powodu, że każde dziecko pół Ulga podatkowa na dziecko aś na karcie podatkowej. Przeniesienie zasiłku opiera się na zasadzie "Half-Zasada podziału": rodzic, który mieszka w gospodarstwie domowym dziecko otrzymuje pełną kwotę zasiłku na dziecko. W zamian za to dziecko zmniejszenie o połowę kwoty zasiłku rodzinnego alimenty od rodzica, który jest zobowiązany do Barunterhalt. Więc to, że rodzic zachował barunterhaltspflichtige połowie na korzyść dziecka
http://www.vamv.de/allein-erziehen/e...indergeld.html

Witam, ja juz dawno zlozylam wniosek o Kindergeld, tak jak pisałam wczesniej z Polski, równocześnie zapytanie do Ropsu. Rops wysłał mi teraz pismo do wiadomosci, że kieruja zapytanie do Niemiec, czy ojciec dziecka pracuje w De ( obywatel Niemiec).
Jesli kiedykolwiek cos dostanie moje dziecko od niemieckiej Familienkasse to naprawde bede zdziwiona. Róznoczesnie czekam na sprawe o zmniejszenie alimentów, ojciec dziecka wystapil z pozwem, jeszcze go nie otrzymałam, gdyz nie uregulował opłat sądowych, a alimentów oczywiście od ponad 2 lat nie płaci..
Zastanawiam się, czy na rozmprawie, która będzie w polskim sądzie wspomniec o tym, że tatus moze sobie odliczyć polowe Kindergeld i żeby Sedzina nie zmiejszała kwoty? Czy to będzie zle wyglądało, bo moze nie zna sie na przepisach niemieckich. Sama juz nie wiem jak ten problem rozwiazac, poki co nic nie dostaje i jakoś zyje, ale pocieszam się tym, że długi kiedys trzeba spłacić..
Czy ktoś miał podobne sytuacje??
Z góry dziękuje za odpowiedźi

pozdrowienia

Anna

belunia,
trochę tego nie rozumiem, skoro pół KG to powinnam dostać 62 euro a nie 41euro,. Mi potrącono 122 czyli całość alimentów. Jedno wielkie kombinatorstwo i oszukiwanie polaków.

184 Kindergeld na polowe(92)

u nas jest to z aliment potracone w DE,
matce nigdy nie z KG bezpośrednio(jak dziecko mieszka z matka)

ale tak robili polakom

poczytaj w necie jest wiecej takich osob,ktorym Familienkasse wyplacalo tylko polowe do maja 2010 przed zmianami a innym mniej,,chyab nawet na tym forum dawniej byly tematy

moze dziecko Twoje jest pelnoletnie juz i dlatego cale?nie wiem

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót