Zasiłek, umowa zlecenie. PROBLEM.

• Autor wątku Autor wątku werfel94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

werfel94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Mój problem polega na tym, że pracowałem na umowę zlecenie od sierpnia 2015 do stycznia 2017, zarejestrowałem się jako bezrobotny i staram się o zasiłek jednak w urzędzie pracy powiedzieli mi, że albo idę na staż albo do pracy którą oni mi dają albo zabierają mi ubezpieczenie, żadna z ich ofert pracy i stażu mi nie pasuje ale wybrałem jedną opcje i po zgłoszeniu się do miejsca pracy okazało się, że nie ma miejsc, dziś idę się odhaczyć z papierami i zapewne znowu nie dadzą mi zasiłku tylko jakiś staż albo prace która mi nie pasuje więc i tak pewnie znowu wyjdzie na to samo i będę chodził z papierami od pracodawcy do pośredniaka i takie błędne koło. Prace znajdę sobie sam ale chodzi mi głównie o zasiłek żeby dostawać dodatkowe pieniądze. Zauważyłem, że PUP w naszym mieście wciska ludziom staże żeby tylko poprawić statystyki, które i tak są w pierwszej trójce miast o największym bezrobociu :rolleyes:

Poradzicie coś ?

Post napisany chaotycznie nie mający potwierdzenia w przepisach.

1. Prawo do zasiłku przysługuje od dnia rejestracji. Czy zostałeś zarejestrowany z prawem do zasiłku czy bez prawa do zasiłku?
Masz tą informację na decyzji o uznaniu za osobę bezrobotną?
2. Jaki masz ustalony profil pomocy?
3. Rejestrując się w Urzędzie Pracy oświadczasz że jesteś zdolny i gotowy do podjęcia pracy. Zatem Urząd prawidłowo szuka dla ciebie jakiegoś zajęcia.

Byłem dzisiaj i od dnia 24.01.2017 przyznali mi 80% kwoty zasiłku - 522.10 zł brutto.
Kiedy mogę się spodziewać pierwszej wpłaty pieniędzy ?
Rozumiem, że jak teraz znajdę sobie sam prace to mogę zawnioskować w PUP o dodatek aktywizacyjny ?
Ile wynosi taki dodatek ?

werfel94 napisał:
Byłem dzisiaj i od dnia 24.01.2017 przyznali mi 80% kwoty zasiłku - 522.10 zł brutto.
Kiedy mogę się spodziewać pierwszej wpłaty pieniędzy ?
Rozumiem, że jak teraz znajdę sobie sam prace to mogę zawnioskować w PUP o dodatek aktywizacyjny ?
Ile wynosi taki dodatek ?

To dlaczego nie zapytałeś w Urzędzie podczas wizyty? Przepraszam, ale po prostu nie rozumiem, jak można być na miejscu załatwiać sprawy dotyczące bezpośrednio mojej osoby po czym wrócić do domu i zadawać pytania na forum anonimowym osobom.

Poczytaj ten wątek:
https://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Bo te Panie są bardzo nie miłe i bardzo im się śpieszy, zresztą to też nie jest moje ulubione miejsce.

Musisz nauczyć się bardziej poważnego podejścia do życia.
Twoim prawem jest zapytać tych "niemiłych Pań" o sprawy dotyczące bezrobocia, a ich obowiązkiem jest odpowiedź na postawione pytania.
Nie musicie się lubić to jest ich praca za którą otrzymują wynagrodzenie. Nikt Ci głowy nie urwie jak zapytasz.
Poza tym jesteś pewny, że nie masz niedługo wizyty "w pokoju zasiłkowym" m.in w sprawach terminów wypłat?

Zgodnie z przepisami to zasiłek wypłacany jest:
Zasiłek dla bezrobotnych wypłaca się w okresach miesięcznych z dołu w terminach ustalonych przez powiatowy urząd pracy, nie później niż w ciągu 14 dni od dnia upływu okresu, za który świadczenie jest wypłacane.

1) Możesz poszukać harmonogramu wypłat na stronie swojego Urzędu Pracy.
2) Zadzwonić i zapytać
3) Napisać maila
4) Napisać pismo
5) Przejść się osobiście.

Kazali mi się stawić 20.03.2017, ale to chyba nie chodzi o "pokój zasiłkowy".
Tylko jak ja sie coś ich pytam to one myślą, że ja wszystkowiedzący jestem i zawsze coś z łaski odpowiedzą.

hak89 napisał:
Zgodnie z przepisami to zasiłek wypłacany jest:
Zasiłek dla bezrobotnych wypłaca się w okresach miesięcznych z dołu w terminach ustalonych przez powiatowy urząd pracy, nie później niż w ciągu 14 dni od dnia upływu okresu, za który świadczenie jest wypłacane.

1) Możesz poszukać harmonogramu wypłat na stronie swojego Urzędu Pracy.
2) Zadzwonić i zapytać
3) Napisać maila
4) Napisać pismo
5) Przejść się osobiście.

Dzięki wielkie za pomoc tak zrobię :)

Powrót