Zatrzymanie obywatelskie policjanta

• Autor wątku Autor wątku dukeaecc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A na takiej, że jeśli wreszcie zostaniesz oczyszczony z zarzutów, będziesz mógł ubiegać się o odszkodowanie. Jeżeli starczy Ci sił to po kilku, kilkunastu latach sąd przyzna Ci jakąś rekompensatę za którą zapłaci skarb państwa, czyli MY. A ten policyjny "detektyw" z przenikliwym umysłem dalej będzie prowadził "dochodzenia" i tłamsił niewinnych, aż przejdzie na w pełni "zasłużoną" emeryturę którą wypłacał będziesz po części i TY.

No z tego co wyczytałem odszkodowanie należy się tylko za niesłuszne TA. Czy się mylę?

art. 552 kpk
§ 1. Oskarżonemu, który w wyniku wznowienia postępowania lub kasacji został uniewinniony lub skazany na łagodniejszą karę, służy od Skarbu Państwa odszkodowanie za poniesioną szkodę oraz zadośćuczynienie za doznaną krzywdę, wynikłe z wykonania względem niego w całości lub w części kary, której nie powinien był ponieść.

§ 2. Przepis § 1 stosuje się także, jeżeli po uchyleniu skazującego orzeczenia postępowanie umorzono wskutek okoliczności, których nie uwzględniono we wcześniejszym postępowaniu.

§ 3. Prawo do odszkodowania i zadośćuczynienia powstaje również w związku z zastosowaniem środka zabezpieczającego w warunkach określonych w § 1 i 2.

§ 4. Odszkodowanie i zadośćuczynienie przysługuje również w wypadku niewątpliwie niesłusznego tymczasowego aresztowania lub zatrzymania.

A więc z tego rozumiem, że tylko w przypadku niewątpliwie niesłusznego aresztowania lub zatrzymania. Czy coś pomyliłem?

Zwróciłeś uwagę na słowo "również". Czy uważasz że ten jeden przepis kpk zamyka katalog ubiegania sie o odszkodowania od skarnu państwa?

destructor napisał:
Rzeczywiście można być dumnym, szczególnie że zapaprana przez to zostanie kartoteka karna założyciela tematu.

I co? Nie zostala zapaprana. Kolejny dowod na to, ze jedynie potrafisz straszyc.

A doczytałaś dlaczego czy brakło mózgu? Komendant powinien mieć zarzuty.

Rozróżniasz straszenie od informacji zgodnych z przepisami? Widocznie należysz do tych, co straszeniem nazywają poinfomowanie o skierowaniu sprawy do sądu w przypadku nie przyjęcia mandatu a jest obowiązek takiej informacji.

Skorzystaj z porad lekarza.

Powrót