Zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

• Autor wątku Autor wątku MaxB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaxB

Użytkownik
Odpowiedzi
231
Witam Was.
Dostałem od komornika pismo w zawieszeniu egzekucji w trybie art 818 par. 1 k.c. W uzasadnieniu mogę przeczytać. Treść w załączniku.
W związku z tym możecie mi wytłumaczyć o co chodzi?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Raiffaisen Polbank dostał od komornika bte w celu przepisania klauzuli wykonalności, ponieważ dalsze egzekucja jest niedopuszczalna. Jak dostaną klauzulę, to możesz złożyć zażalenie na jej nadanie.
Ale, żeby nie było.
Od kiedy ta egzekucja się toczy?

Witam
Kredyt odnawialny wziąłem w 2008. Część normalnie spłacałem Później spaliłem się. W 2012 Polbank zdobył BTE. Od 2012 sprawa jest u komornika. W czerwcu tego roku Komornik zawiesił postępowanie. Teraz fundusz sekularyzowany napisał pozew do Sądu Elektronicznego w Lublinie. Bank Raiffaisen nie odpowiedział komornikowi. Przynajmniej ja nic o tym nie wiem.

Teraz skup się na pozwie od funduszu. Tutaj sprawa zamknięta, niebawem komornik umorzy

Witam
Pierwszą sprawa która mi się rzuciła w oczy to brak dowodów na które powołuje się fundusz. Jak mam się do nich odnieść jak ich nie mam.
Na co zwrócić uwagę w pozwie od funduszu? Czy oni ogóle mogą dochodzić tego roszczenia?

Pokaż kwity, bo tutaj nikt nie bawi się we wróżby, zwłaszcza że każda sprawa to z reguły indywidualna kwestia (pomijajac ultimo z Providentem)

Witam
Przesyłam korespondencję

Załączniki

Witam
Mam nadzieję że teraz będzie lepiej.
Nie mam skanera. Jeżeli coś będzie nie tak to jutro spróbuję gdzieś podjechać i zrobić skan.
Plik umieszczony w wątku udało mi się skopiować na pulpit i obejrzeć w większym powiększeniu.
Czy jesteście w stanie odczytać i pomóc

Załączniki

Ostatnia edycja:
Bez wnikania w treść pozwu, dla Ciebie najistotniejsze są akt postępowania egzekucyjnego pod kątem, co tam się działo, (ale nie działo).

Gdyby obowiązywała prekluzja, to mógłbyś już otwierać szampana. Na ten moment brak wykazania roszczenia, a opieranie się na BTE jak na prawdzie objawionej jest błędne. BTE nie dowodzi tego co chcą. Zresztą uznawanie BTE za niezbity dowód to w skrócie przemycanie do kodeksu takiego tworu jak sekurytyzacyjny tytuł egzekucyjny - takie coś było w projekcie ustawy bodajże w 2004 roku ale słusznie zostało wyrzucone. Po prostu fundusz sekurytyzacyjny mógłby pisać co chce, i z kwitem do komornika.
Teraz trzeba konkretnie opisać zarzuty i zobaczysz, czy powód wykaże iż roszczenie przysługiwało cedentowi co do zasady jak i kwoty (rozliczenie).

Komornik wszczął egzekucję. Później ją zawiesił. Wzywając Raifaisen bank do przedłożenia dokumentów. Czego oni nie zrobili. Jednak sprzedał wierzytelność. Zastanawiam się czy mogę sprawdzić podstawy do wystawienia BTE. Wypowiedzenia umowy też nigdy nie dostałem.
Czemu pozew został wniesiony do sądu elektronicznego a nie właściwego do miejsca zamieszkania?
Czemu nie dostałem dowodów które są wymienione w pozwie?

Ostatnia edycja:
Rozumiem że powinienem wybrać się do komornika i zobaczyć akta. Na co mam zwrócić uwagę?

Załączniki

Pytanie do marian.pazdzioch:
Czemu napisałeś że nie wykazali roszczenia? Jak czytam pozew to powołują się na umowę, rozwiązanie umowy, wyciąg z ksiąg, wystawienie BTE. Czy tego nie można traktować jako wykazanie roszczenia?

Umowa dowodzi że ją zawarto, a nie że masz dług w takiej wysokości. Jak mi pokażesz w umowie punkt mówiący, że np. na dzień 10 grudnia 2014 wisisz 5 tys zł to ci dom kupuję.
Wyciąg z ksiąg to sobie mogą wsadzić w...
BTE wskazuje to, co wpisał bank. Dla cecjonariusza nie powinno mieć to znaczenia z powodów powyżej. On ma wykazać, iż roszczenie było bankowi należne w konkretnej kwocie - rozliczenie salda.

Witam
Nie wiem czy dobrze rozumiem co do mnie napisałeś.
Bank żąda kwoty której nie zapłaciłem. Im z ksiąg wychodzi że powinienem zapłacić jeszcze 3 tys. ja mówię że wszystko już zapłaciłem a ich BTE jest wystawiony nie prawidłowo. To niby jak oni mogą udowodnić że jest inaczej niż ja mówię. Ich księgi nie są dowodem?

MaxB napisał:
Im z ksiąg wychodzi że powinienem zapłacić jeszcze 3 tys.
Kogo to interesuje co im z ksiąg wychodzi, co sobie tam wpisali? Nawet skarbówki to nie interesuje, bo to ani przychód, ani koszt.
MaxB napisał:
Ich księgi nie są dowodem?
Nie są. A chciałbyś żeby były? Chciałbyś by sobie windykacje wypisywały wyciągi z kosmosu a dłużnicy i "dłużnicy" mieli to płacić?
MaxB napisał:
To niby jak oni mogą udowodnić że jest inaczej niż ja mówię
Ciężar dowodu co do zasadności roszczenia spoczywa na powodzie. Jeżeli ty zaprzeczasz że roszczenie jest należne, powód - w tym wypadku fundusz czyli ten co kupił dług - ma wykazać że:
- roszczenie przysługiwało i było należne wierzycielowi pierwotnemu
- roszczenie wynosi tyle a tyle (rozliczenie salda), a nie kwota jaką wiceprezes windykacji po pijaku wypisał na wyciągu z ksiąg funduszu

MaxB napisał:
Jak czytam pozew to powołują się na umowę, rozwiązanie umowy, wyciąg z ksiąg, wystawienie BTE. Czy tego nie można traktować jako wykazanie roszczenia?
Jeśli nie wniesiesz zarzutów do ich twierdzeń, to znaczy to że się z ich twierdzeniami zgadzasz. Czyli uznajesz powództwo. Tak czy inaczej - nie udowodnili roszczenia, bo nie musieli jeśli ty przyznałeś im rację (gdybyś wniósł zarzuty, to te dowody wymiękają, że tak to określę). Identycznie - gdybym ja pozwał cię o 2 mln zł, a ty nie zaprzeczasz. Czyli się zgadzasz. Jeśli się nie zgodzisz i zaprzeczysz, ja muszę udowodnić że naprawdę wisisz mi 2 mln. A dowodów nie mam. Chyba rozumiesz o co chodzi? (z tą różnicą, że fundusz/windykacja może udowodni, a może nie)

Ostatnia edycja:
Przez skórę czułem że tak jest ale musiałem się dopytać.
Czy możesz mi wyjaśnić czy brak dołączonych dowodów do pozwu to ich wybieg czy też pomyłka w Sądzie? Nie chcę wietrzyć spisku ale wydaje mi się że oni coś tu wymyślili tylko nie wiem w którą stronę to może pójść.

Ja Ci powiedziałem, co masz zrobić. Udaj się do komornika i sprawdź akta, czy nie doszło przypadkiem do umorzenia egzekucji z mocy prawa. Jeżeli nie rozumiesz takich rzeczy, to zleć sprawę prawnikowi. Następnie, jeżeli coś takiego miało miejsce, to niezależnie od tego, co Ci napisał kolega, to będziesz mógł skutecznie podnieść zarzut przedawnienia, ale dopiero na sam koniec i to z daleko idącej ostrożności procesowej.

MaxB napisał:
Czy możesz mi wyjaśnić czy brak dołączonych dowodów do pozwu to ich wybieg czy też pomyłka w Sądzie?
Żadne z tych. Po prostu jest to pozew w EPU, gdzie nie dołącza się kwitów a jedynie opisuje wnioski dowodowe.
Ty z kolei musisz wnieść sprzeciw w terminie 14 dni od daty otrzymania tego nakazu. Wskazujesz zarzut iż roszczenie jest nienależne. Uzasadnienia do e-sądu nie trzeba, wszystko potoczy się w sądzie rejonowym.
Aha, na zarzut przedawnienia zawsze jest czas, można go wnieść nawet w apelacji. I pamiętaj o wskazówce kolegi interceptora, ale jeśli nie czaisz tematu to o prostu radź się kogoś obeznanego.

Powrót