T
tombarr
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Cześć wszystkim, temat jak jeden z wielu, mam jednak nadzieje uzyskać rzeczową poradę. Mianowicie od maja 2018 mam na koncie w banku ING zbieg egzekucji, do dnia dzisejszego nierozwiązany (5 miesięcy!), jednym słowem totalny bajzel. 2 miesiące temu omyłkowo przelałem środki na konto, na którym wykorzystałem już kwotę wolną i ok. 2000 zł weszło w blokadę, ale, że doszło do zbiegu, środki nigdzie nie zostały przekazane do dnia dzisiejszego. Pytania mam tutaj 2, w nawiązaniu do komentarza do art. 889 KPC, środki w przypadku zbiegu egzekucji nie mogą być przekazane, między innymi w sytuacji ustania stosunku rachunku, czyli jego zamknięcia. Bank jednak informuje, że zablokowanych środków nie wypłaci, tylko umieści na rachunku technicznym, mimo sprzeczności z art. 889 KPC, przy czym bank nie potrafi podać podstawy prawnej, właściwej dla postawy banku, który odmawia wypłaty środków. Wiem, że kwestia zbiegów egzekucji jest nadal tematem dość skomplikowanym, liczę więc na kreatywne podejście i podpowiedzi. Utrzymywanie się takiego zbiegu działa tak na moją niekorzyść, jak również wierzycieli.
Drugie pytanie brzmi, czy bank powinien umożliwić mi w nowym miesiącu wraz z odnowieniem się kwoty wolnej, wypłatę tejże kwoty z zablokowanych środków? (podstawa prawna).
Dzięki z góry za poświęcony czas
Drugie pytanie brzmi, czy bank powinien umożliwić mi w nowym miesiącu wraz z odnowieniem się kwoty wolnej, wypłatę tejże kwoty z zablokowanych środków? (podstawa prawna).
Dzięki z góry za poświęcony czas