zdjecie fotoradaru zrobione przez straż gminą

• Autor wątku Autor wątku rodriges11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
( żułta tablica z napisem)
Gdzie to są unormowane te żółte tabliczki? Podaj przepis. Jakich wymiarów mają być, że na żółtym tle. Poproszę.
w kturej ustawie piszą dosłownie tabliczka, fotoradar, czy coś tam, według mnie w zadnej. ty miałeś kiedys do czynia z formami prawnymi czy tylko prubujesz robic szum i sztuczne tło
Jeśli nie piszą to na jakiej podstawie chcesz uniknąć odpowiedzialności. Sąd interesują przepisy a nie fantazja. Spójrz na znaki drogowe - są uregulowane. Da się - da.

Witam.A co w przypadku kiedy nie odbiorę awizowanego listu ze straży gminnej ,pewne ze zdjęciem w środku i prośbą o wskazanie kierowcy?

@basia1981*
@rodriges11
@suco

Też dostałem fotkę z 22.10.2010. Sygnatura z października, data ujawnienia czynu (wbita pieczątką!) 03.08.2011. Czyżby fałszerstwo dokumentów? Czekali na wejście w życie ustawy (o żądaniu wskazania sprawcy) z początkiem 2011 i teraz rozsyłają?

Może podamy nasze dane nawzajem i niech sobie dalej dochodzą i próbują wyjaśnić? ;)
Oczywiście każde z nas mogło prowadzić samochód innej osoby, ale się do niczego nie przyzna :) Pociągamy się trochę po sądach, aż umorzą z braku możliwości wskazania sprawcy.

Bo to na organach ścigających leży ten obowiązek, nie na nas.

Pozdr.

Też na początku sierpnia dostałam wezwanie dotyczące przekroczenia prędkości z dnia 22.10.2010 w Kochanowicach. Na fotografii widać jedynie tył samochodu i rejestrację. Tak się składa, że na serio nie pamiętam kto w tym dniu mógł prowadzić mój samochód czy ja, czy może mój brat czy może nawet zupełnie mi oba osoba która przyjechała do mnie z prezentacją pewnego sprzętu bo zdarzyło się tak, że w tamtym roku dałam się komuś przejechać autem i tak naprawdę nie wiem co z tym fantem zrobić, bo znam tylko imię tej osoby. Mam wpisać tylko imię osoby do której mam podejrzenia? kogo wtedy ukarzą mandatem?
Dla mnie to dziwne, że po 10 miesiącach straż gminna doszukuje się kto kierował. Ja nie pamiętam co robiłam 2 tyg. temu a co dopiero 10 miesięcy wstecz!!! Dodam, że sygnaturę też mam 2010r. Wykroczenie z 22.10.2010 Data ujawnienia czynu 03.08.2011r.
Znam sprawę z Kochanowic bo mieszkam w okolicy i wiem, że sprawa jest 'śmierdząca'.

Basia - tzn. że nie podpisujesz żadnego z oświadczeń w ciągu 7 dni?

Sama nie wiem też co robić. Z tego linku wynika, że lepiej odmówić przyjęcia mandatu.

w nawiazaniu do poprzedniego postu nie przyjac mandatu i napisac odwolanie do strazy ze nie bylo oznakowania

Byłam niedawno w SG. i cieszę się, bo moja sprawa została 'anulowana' Dostałam jedynie pouczenie. :)
Z tego też powodu polecam każdemu wizytę w SG w Kochanowicach (Jawornicy).

A co w przypadku gdy zdjęcie zostaje zrobione od tyłu, to znaczy widać tylko tył samochodu, a przeciwnym pasem jedzie drugi samochód i widać jego przód. samochody się mijają.

dopóki sposób oznakowania fotoradarów nie jest ustalony ustawowo a tablicy brak można się odwołać ( wiecej info w moim linku powyżej) i mandacik musza anulowac nawet sad z powodu braku dowodów ważne tylko żeby mandatu nie przyjąć

polecony jak najbardziej przyjac bo to tylko wezwanie do wskazania kierującego pojazdem wiec nie jest to równoznaczne z przyjęciem mandatu

polecam rowniez zadzwonic do Komendanta Policji w danej miejscowosci lub wojewodztwie w celu ustalenia czy w danym dniu straz miala prawo do pomiaru predkosci w danym miejscu, ponieważ może to również wyeliminować potrzebę przyjecia mandatu nawet jak bylo oznakowanie a oni stali bezprawnie

mozna nawet strażnikom miejskim zrobic wiecej dymu i złożyć na najbliższym posterunku policji zawiadomienie o przestępstwie gdy Panowie strazacy nie stosuja sie do Dziennika Ustaw

treść odwołania od mandatu moze byc nastepujaca:

imie i nazwisko wlasciciela auta
adres

miejscowosc i data

Burmistrz Miasta i Gminy ............ (lub Prezydent Miasta)
+ pełny adres

Komendant Straży Miejskiej
+ pełny adres

Dotyczy: kontroli ruchy drogowego z użyciem urządzenia rejestrującego w ...................(miejscowosc ulica i data) nr wezwania, z dnia ....

W nawiązaniu do otrzymanego wezwania do wskazania osoby kierującej pojazdem marki .................., informuje, iż takowej osoby nie wskaże oraz nie przyjmę wyżej wymienionego mandatu z powodu braku oznakowania terenu objętego kontrolą pomiaru prędkości (Ustawa z dnia 29 października 2010 r. Dz. U. Nr 225 poz. 1466). Tym samym zwracam się do Pana Burmistrza (Prezydenta Miasta)o wyegzekwowanie od Pana Komendanta Straży Miejskiej oraz jego współpracowników bezbłędnego oraz rzetelnego wykonywania powierzonych im obowiązków. Paradoksem wydaje się fakt, iż Staż Miejska sprawująca piecze nad bezpieczeństwem porządku publicznego oraz przestrzegania prawa sama nie stosuje się do jego przepisów. Wierzę, iż dyscyplinarne postępowanie wobec odpowiedzialnych funkcjonariuszy lub skierowanie ich na szkolenie zniweluje niekompetencje lub chęć wykorzystywania braku świadomości obywateli.
Chciałbym jednocześnie nadmienić , iż w odniesieniu do Dziennika Ustaw Nr 255 poz. 1466 ustawodawca po to uzależnił kontrolę pomiaru prędkości prowadzonej przez straż gminną i miejską od warunków ( oznakowania oraz uzgodnienia z komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji), by nie było samowoli w korzystaniu z takich urządzeń. Wierzę tym samym w kompletne wyeliminowanie w/w precedensu oraz prowadzenia kontroli prędkości przez straż miejska zgodnie z prawem w miejscach gdzie wpłynie to na poprawę bezpieczeństwa.

Łącze wyrazy szacunku

imie i nazwisko wlasciciela auta

Adresaci:
1. Komendant Straży Miejskiej, + adres
2. Burmistrz Miasta i Gminy (Prezydent Miasta) + adres

prosze o info komu pomoglo

Ostatnia edycja:
rodriges11 napisał:
A co w przypadku gdy zdjęcie zostaje zrobione od tyłu, to znaczy widać tylko tył samochodu, a przeciwnym pasem jedzie drugi samochód i widać jego przód. samochody się mijają.

a widac numery tego drugiego auta?

jesli dane miejsce nie bylo oznakowane to powyzej a jesli nie to mozna sprobować tak

Art 183 Kpk jak wiadomo dotyczy przesłuchania świadka atymsamym wlasiciela auta.
"Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo..."

skoro nie widac to sie odwolac ale tutaj nie gwarantuje powodzenia

183kpk nie odnosi się do wykroczeń. Jeśli chodzi o artykuł to zostało to już chyba uregulowane.

Ostatnia edycja:
treść poprawiona(cała reszta pisma w poscie powyżej):

Dotyczy: kontroli ruchy drogowego z użyciem urządzenia rejestrującego w .... na ulicy ................. w dniu .................... r. oraz wezwania do wskazania osoby, która kierowała pojazdem.

W nawiązaniu do otrzymanego wezwania do wskazania osoby kierującej pojazdem marki .............., informuje, iż takowej osoby nie wskaże oraz nie przyjmę mandatu z powodu braku oznakowania terenu objętego kontrolą pomiaru prędkości (Ustawa z dnia 29 października 2010 r. Dz. U. Nr 225 poz. 1466). Tym samym zwracam się do Pana Burmistrza z prośbą o wyegzekwowanie od Pana Komendanta Straży Miejskiej oraz jego współpracowników bezbłędnego oraz rzetelnego wykonywania powierzonych im obowiązków. Paradoksem wydaje się fakt, iż Staż Miejska sprawująca piecze nad bezpieczeństwem porządku publicznego oraz przestrzegania prawa sama nie stosuje się do jego przepisów. Wierzę, iż dyscyplinarne postępowanie wobec odpowiedzialnych funkcjonariuszy lub skierowanie ich na szkolenie zniweluje niekompetencje lub chęć wykorzystywania braku świadomości obywateli.
Chciałbym jednocześnie nadmienić , iż w odniesieniu do Dziennika Ustaw Nr 255 poz. 1466 ustawodawca po to uzależnił kontrolę pomiaru prędkości prowadzonej przez straż gminną i miejską od warunków ( oznakowania oraz uzgodnienia z komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji), by nie było samowoli w korzystaniu z takich urządzeń. Wierzę tym samym w kompletne wyeliminowanie w/w precedensu oraz prowadzenia kontroli prędkości przez straż miejską zgodnie z prawem w miejscach, gdzie wpłynie to na poprawę bezpieczeństwa.
Proszę tym samym o potraktowanie tego pisma jako odmowę przyjęcia mandatu.
Zwracam się również z prośbą do Pana Burmistrza oraz Straży Miejskiej o poinformowanie mnie pisemnie o sposobie załatwienia sprawy w określonym ustawowo terminie.

Łącze wyrazy szacunku

imie i nazwisko

jak nieoznakowany fotoradar (znak D-51) lub brak innego oznakowania fotoradaru ( póki nie jest to oznakowanie uregulowane ustawowo) straży miejskiej to mandat niewazny

zapraszam do zapoznania sie z artukulem na gazeta prawna ( z tego tytułu ,że link nie dziala wklejam artykuł tutaj):

Od czterech miesięcy strażnicy nie mogą ujawniać wykroczeń fotoradarami. Powodem jest brak nowych oznakowań takich urządzeń rejestrujących. Kierowcy przyłapani przez fotoradar straży miejskiej mogą uniknąć mandatu.

Marek M. jechał kilka tygodni temu po drodze wojewódzkiej nr 579 i został zarejestrowany przez fotoradar należący do straży miejskiej w Grodzisku Mazowieckim. Za przekroczenie prędkości strażnicy wystawili mu mandat 100 zł i naliczyli 4 punkty karne.

- Straż miejska podobno nie ma teraz prawa używać fotoradarów. Dlaczego więc każą mi wskazać, kto jechał wtedy moim samochodem - żali się Marek M. Przyznaje, że jechał za szybko i nie unika odpowiedzialności za popełnione wykroczenie. Dziwi się jednak, że mandatem chce go ukarać straż, która obecnie nie jest do tego uprawniona.

Bałagan prawny

Wątpliwości czytelnika są w pełni uzasadnione. Od kilku miesięcy brakuje przepisów, które określałyby zasady oznakowania i ustawiania fotoradarów podczas kontroli ruchu drogowego.

Chodzi o rozporządzenia wykonawcze do znowelizowanej pod koniec 2010 roku ustawy - Prawo o ruchu drogowym. Zmiany, które obowiązują od 31 grudnia ubiegłego roku, określają że straż miejska może kontrolować prędkość za pomocą fotoradaru na obszarze zabudowanym i innych drogach poza autostradami i drogami ekspresowymi. Poza tym miejsce pomiaru prędkości musi być uzgodnione z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub komendantem stołecznym policji. Co ważne, miejsce, w którym straż może ustawić się z fotoradarem, musi być wyraźnie oznakowane. Zrobiono to m.in. po to, by uniknąć występujących kiedyś sytuacji, gdzie chowano aparaty w przydrożnych krzakach czy za śmietnikami. I tu tkwi problem. Sposób oznakowania miejsc użycia fotoradarów i zasady ich wykorzystywania jeszcze nie zostały określone w rozporządzeniach ministra infrastruktury. Ich projekty dopiero 11 kwietnia 2011 roku trafiły do konsultacji międzyresortowych. Właśnie brak tych szczegółowych przepisów stoi na przeszkodzie legalnemu używaniu fotoradarów przez straże miejskie.

- W opinii Ministerstwa Infrastruktury strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać kontroli w ruchu drogowym przy użyciu fotroradaru, jeżeli miejsce takiej kontroli będzie oznakowane znakiem D-51 -mówi Teresa Jakubowicz z Biura Informacji i Promocji w Ministerstwie Infrastruktury.

Znak ten informuje, że prowadzona jest automatyczna kontrola prędkości. Z tym że rozporządzenie z tym znakiem jest wydane na podstawie innych przepisów niż te, które odnoszą się - po zmianach - do wymogu oznakowania miejsca kontroli przez strażników. Ponadto w przepisach przejściowych obowiązującej od 31 grudnia nowelizacji nie ma żadnej wzmianki o możliwości korzystania z fotoradarów przez straże miejskie na starych zasadach do czasu wejścia w życie rozporządzeń. Jednak strażnicy miejscy, korzystając z fotoradarów, powołują się właśnie na opinie ministerstwa które odpowiada za bałagan prawny i brak rozporządzeń do ustawy.

Trzeba odmówić mandatu

Kierowcą którego zarejestruje fotoradar, a który następnie zostanie wezwany przez strażników miejskich do przyjęcia mandatu, może dzisiaj uniknąć zapłacenia grzywny. Należy pamiętać o tym, że strażnicy nie mogą zatrzymać pojazdu tylko dlatego, że kierowca przekroczył prędkość. Tak więc dokumenty związane z popełnionym wykroczeniem wraz z fotografią mogą być przesyłane właścicielowi auta drogą listowną.

- W takiej sytuacji jedyną radą będzie odmowa przyjęcia mandatu. Wraz z nią trzeba skierować pismo do straży miejskiej z informacją że fotoradar nie mógł zostać wykorzystany z uwagi na to, iż nie był prawidłowo oznakowany - radzi Wojciech Kotowski, redaktor naczelny czasopisma „Paragraf na drodze".

Jego zdaniem, jeżeli mimo to straż miejska skieruje wniosek o ukaranie do sądu, jego prezes niewątpliwie odmówi wszczęcia postępowania. Gdyby jednak postępowanie zostało wszczęte, podlegać będzie umorzeniu z powodu braku podstaw do ukarania. Dochodzi tutaj do analogicznej sytuacji, gdy policjant używa ręcznego radaru bez świadectwa legalizacji.

Bez szans będą jednak kierowcy, którzy pochopnie przyjęli mandat od straży miejskiej, która bezpodstawnie skorzystała z fotoradaru. W takiej sytuacji mandat stał się prawomocny. Zgodnie z art. 101 par. 1 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący wykroczeniem. Mimo braku uprawnień strażników do używania fotoradarów będzie nim przekroczenie prędkości albo jazda bez zapiętych pasów.

Bez odpowiedzialności

Funkcjonariusze, którzy jednak wykorzystali brak świadomości obywateli w celu nałożenia na nich grzywny za wykroczenie drogowe, mogą ponieść co najwyżej odpowiedzialność dyscyplinarną.

- Strażnicy, pomimo tego, że realizują w znacznej części czynności zbliżone do funkcjonariuszy Policji, odpowiadają dyscyplinarnie na zasadach ustawy o pracownikach samorządowych i kodeksu pracy. Co prawda po zmianie ustawy o pracownikach samorządowych część regulaminów działania straży przewiduje odpowiedzialność dyscyplinarną za błędne lub nierzetelne wykonywanie obowiązków, ale przepisy te mają charakter przepisów wewnątrzzakładowych - wyjaśnia podinsp. Andrzej Jaworski z Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego.

Stosowanie sankcji dyscyplinarnych leży poza tym w kompetencji komendanta straży bądź wójta, burmistrza czy prezydenta miasta. Powoduje to, że konsekwencją poważnych nieprawidłowości, np. w postępowaniu mandatowym (za które funkcjonariusz Policji poniósłby zapewne dotkliwą finansowo karę dyscyplinarną), może być na przykład przeprowadzenie ze strażnikiem rozmowy dyscyplinującej przez przełożonego strażnika bądź skierowanie go na szkolenie.

Strażnicy miejscy muszą poczekać na nowe przepisy wykonawcze
Prof. Ryszard Stefański | ekspert od ruchu drogowego z Uczelni Łazarskiego

Do czasu wydania rozporządzenia określającego, w jaki sposób strażnicy miejscy i gminni mają oznakować miejsce prowadzonej kontroli pomiaru prędkości, nie mogą oni dokonywać kontroli przy użyciu urządzeń rejestrujących. Zgodnie ze znowelizowaną ustawą - Prawo o ruchu drogowym, aby mogli oni korzystać z przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących, muszą być jednocześnie spełnione dwa warunki. Pierwszy to uzgodnienie miejsca i czasu kontroli z właściwym komendantem powiatowym lub komendantem stołecznym policji. Drugi to oznakowanie takiego miejsca. Ustawodawca po to uzależnił kontrole straży gminnych i miejskich od tych warunków, by nie było samowoli w korzystaniu z takich urządzeń. Przed zmianą prawa strażnicy ustawiali się w miejscach, gdzie więcej zarobią, a nie gdzie wpłyną na poprawę bezpieczeństwa na drodze.

Podstawa prawna
Ustawa z 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz.U. z 2008 r. nr 133, poz. 848 z późn. zm.). Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Artykuł z dnia: 2011-04-22, ostatnia aktualizacja: 2011-04-22 10:23

Straż miejska nie może użyć fotoradaru - Prawo i wymiar sprawiedliwości - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

najlepiej podejsc albo zadzwonic do strazy miejskiej jesli wykroczenie mialo miejsce w ciagu ostatnich dwoch dni jesli dalej to nie przyjac mandatu i napisac do nich pismo jak w linku wyżej

powyższe pismo zadziała tylko do czasu uchwalenia ustawy regulującej sposób oznakowania fotoradarów

tak naprawdę aktualnie ja odwoływał bym się od każdego mandatu od straży z tytułu faktu, iż sposób oznakowania nie jest uregulowany prawnie (ustawowo) wiec znak D-51 wyraźnie na kontrole wskazuje ale nie jest oznakowanie radaru uregulowane póki co wiec próbować można

Pisalem do SM (SW) zeby podali mi podstawe prawna do przeprowadzenia pomiaru fotoradarem skoro do noweli ustawy prawo o ruchu drogowym nie bylo rozporzadzen ktore weszly w zycie 28 czerwca 2011. mnie pstrykneli 26 (czyli przed opublikowaniem rozporzadzen)-dostaelm pismo ze jest podstawa do zlozenia wniosku do sadu ale z racji ze nie podalem kto danym dniu kierowal autem-nie wiem co teraz odpisac bo odpoiwedzi na pismo nie dostalem tylko sucha notatke. mam termin do wyslania do niedzieli (a tak wogole to w praktyce nie warto odbierac pism urzedowych w poniedzialki bo siodmy dzien wypada w niedziele).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót