ZK ZABRZE ZABORZE

• Autor wątku Autor wątku malymotyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: Zk zabrze zaborze

jesli jestes wpisana na liste osób odwiedzających to podchodzisz do oknienka (po lewej stronie od bramy) bierzesz karteczke wypełniasz i czekasz sobie na widzenie

Czesc mam pytanie moj chlopak przebywa w ZK w zabrzu i chcialabym sie dowiedziec czy jak ja tam zadzwonie czy moglabym z nim porozmawiac??

RE: Zk zabrze zaborze

Sandra1020 napisał:
Czesc mam pytanie moj chlopak przebywa w ZK w zabrzu i chcialabym sie dowiedziec czy jak ja tam zadzwonie czy moglabym z nim porozmawiac??

Nawet gdyby przebywał w jakimkolwiek innym ZK to NIE MOŻESZ.

a po jakim czasie on moze wykonywac telefony??

Sandra1020 w dniu kiedy będzie przysługiwał mu telefon, bądź po tym jak ktoś zaopatrzy Go w kartę.

Cześc.Jestem nowa ,moza już było takie pytanie ale jestem z osób które wolą odpowiedź wprost co do mnie.

Mój chłopak siedzi w Zakładzie Karnym Zabrze Zaborze.Jest na półotworku.Został skazany na 3 lata ,po jakim czasie moglibyśmy sie starac o wcześniejsze zwolnienie ? Rok ,półtora ?
Słyszałam ,że o przepustki łatwo tam żeby dostać.Czy to prawda ?
Jeszcze raz sory jesli pytam o cos co było.z góry dziekuje za odpowiedz.

tak przepustki jest tam łatwo dostać mój mąż dostał pierwszą przepustkę po 5 miesiącach a ma wyrok 18 mies. pozbawienia wolności
co do wokandy tam to jest bardzo trudno zebu uznali a starać się można po połowie kary czyli pól tora roku

dodolinka napisał:
tak przepustki jest tam łatwo dostać

Łatwo powiadasz?
Czyli można bić osadzonych, przemycać narkotyki, odmawiać przyjmowania posiłków i mimo tego to formalność?
Czy może przy pierwszej rozmowie wychowawca pyta: "kiedy pan sobie życzy przepustkę"?

niedługo znajdzie się jakaś Pani która napiszę że o przepustkach w tym zakładzie to można zapomnieć. Podawanie statystyk na jednoosobowej grupie badanych :-D Śmieszne.

Dzięki za odpowiedź.bardzo sie tym przejmuje i mam nadzieje ze przpuskte dostaniemy szybko.Mój gdy dzwonił powiedział ze moze uda sie wyjsc na przepustke w polowie stycznia ,siedzi od 29 listopada 2010. czy to mozliwe ?

forg napisał:
Czyli można bić osadzonych, przemycać narkotyki, odmawiać przyjmowania posiłków i mimo tego to formalność?
Wówczas formalnością to jest chyba Forg degradacja czyli ZK typu zamkniętego i zero przepustek, więc tak średnio "żart" Ci się udał, bo podejrzewam, że dziewczyny użyły tu dość jasnego skrótu myślowego czyli, że miały na myśli tych, którzy są w tym konkretnym ZK typu półotwartego z jakichś konkretnych powodów, a nie z przypadku i że w tym ZK jeśli ktoś zasłużył na przepustkę to krótka droga do wcielenia jej w rzeczywistość, a nie jak gdzieniegdzie "obiecanki cacanki, a głupiemu radość", bo wiesz, że są wychowawcy, którzy tylko obiecują, a nic nie robią, bo a to się im nie chce postawić osadzonego na komisję, a to im się nie chce dać przepustki teraz, bo można dać ją później itd. ...

itd... a może uważniej przyglądają się skazanym. Z moich własnych statystyk osadzeni którym umożliwiono wyjście na przepustki w 20% przestają się starać poprawnie zachowywać i wywiązywać z powierzonych zadań. Wypuścić skazanego a później odbierać telefony od jego sąsiadów że osadzony pił i wyzywał i słuchać prośby aby go więcej nie wypuszczać, raczej wprawiają u wychowawców niesmak że tym razem to był błąd aby dawać komuś szansę. Wybrać kogoś z pośród przestępców, brać za niego odpowiedzialność i mieć pewność że przepustkę wykorzysta właściwie jest czymś naprawdę trudnym. Zaufanie osadzonemu a później odczuwany żal że osadzony w więzieniu tylko dobrze "grał", sprawia że wychowawcy jeszcze dokładniej przyglądają się zachowaniu skazanym. Nie ma mowy tu że się nie chce, raczej że nie każdemu można.

Anthony, ależ ja się zgadzam z tym co napisałeś i też jestem zdania, że każdego trzeba dokładnie prześwietlić, tylko czy nie lepiej powiedzieć osadzonemu wprost "Jeszcze nie teraz/ Jest za wcześnie, by dać panu taki kredyt zaufania" zamiast bawić się w obiecanki mówiąc np. "Dostanie pan tę przepustkę tylko trzeba poczekać na komisję", gdy na komisję ma się go w planach postawić za pół roku... Przecież wówczas wiadomo, że taki osadzony będzie łaził za wychowawcą i pytał "A kiedy ta przepustka, a kiedy, a kiedy...?"

czyli jednocześnie też uważasz że należy bez ogródek powiedzieć: niech pan zapomni o przepustce, gdyż pana opinia z wolności jest tak bardzo zła że nie ma szans by ktokolwiek wypuścił pana na przepustkę. Tak mam rozumieć?

Jeżeli Twoim kryterium jest opinia z wolności i w przypadku złej przepustek nie udzielasz to myślę, że powinieneś informować o tym osadzonych, co by nie robili sobie zbędnych nadziei, gdyż nie ma nic gorszego jak niejasne zasady i ich następstwa pod tytułem "wielkie rozczarowanie"
:)
P.S. Myślę, że trochę odbiegamy od wątku.

Przepraszam ,po jakim czasie można sie starac o przepustke ?
Bardzo proszę wrócić do tematu - to nie jest wątek o przepustkach!! - moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:

na zaborzu jest teraz lipa,wyszedlem z tamtąd w listopadzie,z pracą ciężko wokand nie ma wcale i wogóle lipa.Polecam "OZ Przywary" tam jest ok,wokandy najlepsze teraz w polsce po 4 lata z 10 dostają chłopaki! żarcie wypasione i ogólnie warunki na wysokim poziomie (nowa pucha)

Czy na widzenie moge normalnie wnieśc zdjęcia ? Czy będa mi je na bramie przegladac ?

bez problemu przejrzą je tylko ito wszystko śmiało możesz zabrać fotki on/ona na pewno się ucieszy,wsparcie rodziny to priorrytet dla więźnia

Powrót