Zmiana ustawy w trakcie uzyskiwania pozwolenia

• Autor wątku Autor wątku drops1999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy SKO jest organem wyższej instancji jeżeli gmina zmienia uchwałę w trakcie postępowania zamiast odwołać się do sądu administracyjnego, bo wygodniej jest im zmienić uchwałę tkz prawem regionalnym?

są to administracyjnie dwa niezależne zagadnienia i każde biegnie swoim trybem, nawet jeśli:
- mogą wpływać na daną sprawę
- nadrzędnosc organów jest identyczna

odpowiedź adekwatna do długości pytania :)

SKO uchyliło decyzje wójta i dało do ponownego rozpatrzenia, nie wiem jeszcze czy wójt nie odmówi wydania pozwolenia, podpierając się nową uchwałą zmienioną w trakcie postępowania.
Pozdrawiam

Jak decyzja SKO jest dla mnie korzystna to po co mam ją zaskarżać? Wójta mogę w hmm pocałować bo on ma miesiąc... no chyba że ja czegoś nie wiem ;) I mój adwokat też...

Tak, lecz mam nadzieję że wójt już da sobie spokój i wkońcu podpisze mi to pozwolenie. Jeżeli znowu uzyskam odmowę z błahej przyczyny. (Teraz mogą tylko powołać się na zmianę uchwały, którą zmienili w trakcie postępowania). Lecz w takim wypadku zrobię tak jak w poradniku, konsultując się z adwokatem. Pozdrawiam
Wiem że wszystko może obrócić się przeciwko mnie. Zaskarżając decyzje sko mogę ich podrażnić co może mieć negatywne skutki później...

drops1999 napisał:
Tak, lecz mam nadzieję że wójt już da sobie spokój i wkońcu podpisze mi to pozwolenie.

Nadzieja może okazać się płonna, a termin zaskarżenia do WSA bezpowrodnie przepadnie

Nie odwołałem się do WSA gdyż adwokat nie widział takiej potrzeby, skoro decyzja była pozytywna. Dostałem decyzje ponownego rozpatrzenia, negatywną powołującą się na nową uchwałę. Aktualnie mój nowy adwokat wysłał pismo do gminny o usunięcie błędów prawnych z nowej uchwały. Wychodzi z tego że będę sądził się z gminą w sądzie administracyjnym. Bo radą uznała że błędów nie ma. Co państwo sądzicie ?

drops1999 napisał:
Nie odwołałem się do WSA gdyż adwokat nie widział takiej potrzeby, skoro decyzja była pozytywna.(...) Co państwo sądzicie ?

A mogłą być korzysna bardziej. Niestety w ten sposób utracił pan prawo do sądowej oceny tej sytuacji

Dziękuje Panu bardzo za odpowiedzi, jak coś się ruszy to odpiszę. Na razie nadal nie mam odpowiedzi z gminny, chodź wiadomo że będzie negatywna ale bez niej nic się jeszcze nie rusza dalej.

A może ktoś z Państwa wie jak sądy administracyjne podchodzą do zmiany uchwał w trakcie postępowania?

Sąd bada sprawę według stanu na dzień złożenia skargi

Gmina do 3 maja ma czas na złożenie dokumentów do sądu administracyjnego. I po prostu nadal czekam, co orzeknie sąd a to nastąpi gdzieś za 2-3 miesiące. Napisze decyzję sądu.

Wygrałem! w sądzie w administracyjnym, sąd cofnął uchwałę :) Dziekuje Panu za dobre rady :) zobaczymy co dalej teraz miesiąc na uprawomocnienie się decyzji sądu. Sędzia który prowadził bardzo mądry i sprawiedliwy. Zobaczymy co dalej będzie :D może gmina się odwoła :D

Witam jeśli jest wyrok bez uzasadnienia, to normalnie się uprawomocnienia? Czy trzeba czekać na uzasadnienie?

Powrót