Znak parkowania - interpretacja

• Autor wątku Autor wątku MarcinBilka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarcinBilka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

proszę o interpretację sytuacji na zdjęciu. Chodzi o zaparkowanie samochodu przez osobę pełnosprawną obok znaku parkowania dla osoby niepełnosprawnej. Samochód został zaparkowany przy ulicy jednokierunkowej, po lewej stronie ulicy, w odległości ok. 1,3m od znaku. Czy przedstawiony sposób zaparkowania jest zgodny z prawem?

Pozdrawiam
Marcin

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Jest zgodny z prawem, nie widzę które to miejsce jest wyznaczone dla niepełnosprawnych osób. Powiedziałbym że takiego tam nie ma. Przynajmniej nie widzę koperty na tym zdjęciu.

A to miejsce dla inwalidy to niby vis a vis lampy na tym szarym polbruku? Eh, te nasze parkingi.
Pewnie chodzi o to miejsce, gdzie stoi Renault, bo jest szersze - ale zapomnieli namalować koperty.

Pytam dlatego bo nie jestem pewien czy koperta jest wymagana, w każdym razie nie ma o niej słowa w dokumencie "ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I
ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
(Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.) Dz.U.02.170.1393

ale być może są inne dokumenty które to regulują a których nie wiem. Jeśli są takowe to uprzejmie proszę o info.

Spotkałem się też z opiniami na innych forach że miejsce do parkowania znajduje się za znakiem (zgodnie z kierunkiem jazdy po ulicy) i wobec tego przedstawiony sposób zaparkowania Renault jest wykroczeniem. Ja się z tym argumentem do końca nie zgadzam bo w tej konkretnej sytuacja mamy do czynienia parkingiem umiejscowym przy ulicy i oznaczenia miejsc parkingowych znajdują się bezpośrednio przy poszczególnych miejscach jak np. tutaj
http://img529.imageshack.us/content_...arkowanie2.jpg

Ostatnia edycja:
Z rozporządzenia:

4. Znak D-18a "parking - miejsce zastrzeżone" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdu uprawnionej osoby.
6. Umieszczona pod znakiem D-18 lub D-18b tabliczka T-29 informuje o miejscu przeznaczonym dla pojazdu samochodowego uprawnionej osoby niepełnosprawnej o obniżonej sprawności ruchowej oraz dla kierującego pojazdem przewożącego taką osobę.
Nie za znakiem, nie obok, nie przed, nie w promieniu 100 metrów. Wyraźnie jest użyty zwrot "miejsce zastrzeżone". Czyli jedno miejsce, skoro jedno to należy je wskazać. A miejsca parkingu nie da się inaczej oznaczyć jak znakiem poziomym. Np. tym:
4. Znak P-20 "koperta" wyznacza stanowisko postojowe zastrzeżone dla określonego rodzaju pojazdów.
Oczywiście w oznakowaniu z fotki tego brakuje i nie jest to prawidłowe oznakowanie.

Strażnicy miejscy interpretują to tak, że skoro nie ma wyznaczonego miejsca znakiem poziomym to należy przyjąć, że ponieważ każdy znak pionowy obowiązuje "po jego przejechaniu" to miejsce zastrzeżone znajduje się bezpośrednio za znakiem pionowym, a w tej konkretnej sytuacji widać że "układ" kostek brukowych za znakiem wyznacza miejsce szersze niż pozostałe miejsca parkingowe ponieważ to jest właśnie miejsce dla osoby niepełnosprawnej. Jak im na to że
1. polski system znaków i sygnałów drogowych nie przewiduje budowy znaków drogowych z kostki więc to nie jest żaden argument
2. znak D-18a zawiera symbol koperty nie bez przyczyny, to właśnie koperta wyznacza miejsce zastrzeżone, jeśli jej nie ma to oznaczenie miejsca jest niepełne, niejednoznaczne

Ponadto, twierdzenie że każdy znak obowiązuje "po jego przejechaniu" moim zdaniem nie jest prawdziwe - dość często znaki są umieszczane tak, że po przejechaniu obok nich nie ma już miejsca do ich zastosowania (przykład na zdjęciu).

Mandatu nie przyjąłem, sprawa skierowana do sądu.
To będzie mój debiut na sali sądowej (o ile zostanę wezwany), proszę o jakieś wskazówki co i jak.

Załączniki

Ja już swoje ci podałem i tak to interpretuję. Nie ma czegoś takiego jak "po jego przejechaniu". Miejsce jest nieprawidłowo oznakowane i tyle.

Strażnicy miejscy interpretują to tak, że skoro nie ma wyznaczonego miejsca znakiem poziomym to należy przyjąć, że ponieważ każdy znak pionowy obowiązuje "po jego przejechaniu" to miejsce zastrzeżone znajduje się bezpośrednio za znakiem pionowym,
Czemu mnie to nie dziwi. "Po przejechaniu", Jeezzuuu... Czyli na drugiej fotce zamieszczonej przez Ciebie miejsce dla inwalidy znajduje się tuż za ogrodzeniem?:D

Ostatnia edycja:
Niby chodzi o przejechanie ulicą "obok znaku"
Ale nawet idąc tym tokiem myślenia to ponieważ znak znajduje się pośrodku miejsca zastrzeżonego to można zaparkować tylko na ok. połowie przeznaczonego miejsca...

Kluczowa jest chyba odpowiedź na pytanie "co oznacza symbol koperty umieszczony na znaku pionowym D-18a wraz z tabliczką T-29". Moim zdaniem ten symbol został tam umieszczony nie bez powodu, a jedyna interpretacja jaką widzę to taka, że miejsce zastrzeżone (o którym INFORMUJE znak pionowy) jest (powinno być) oznaczone znakiem poziomym.

Ps. Przy okazji dokładniej przejrzałem akty prawne w tej materii i najważniejsze są rozporządzenia z 2002 (o którym pisałem wcześniej) i 2003 (Dz.U. 220 poz. 2181 i 2182, a szczególnie załączniki 1 i 2).

Ostatnia edycja:
Nie ma czegoś takiego jak obok znaku, niech oni wystawiając mandaty zerkają czasem w przepisy. Zachowaj zdjęcie, bo czasem jest tak,że od momentu popełnienia wykroczenia do rozprawy sądowej "ktoś" namaluje kopertę i po ptokach.

PS.
Obok znaku - czyli jak jadę autostradą, a obok jest zjazd do miejscowości i widzę z autostrady tablicę z ograniczeniem do 50 km/h to mam jechać 50tką? Wszak przejechałam obok znaku :D. "Uwielbiam" sprawy sądowe ze strażnikami miejskimi, ich tłumaczenia są naprawdę zacne...

Zgodnie z rekomendacją Ministerstwa Infrastruktury wysłałem prośbę do Organu Nadzoru (w tym przypadku "Zespół Nadzoru nad Ruchem Drogowym" w Urzędzie Wojewódzkim) o przeprowadzenie kontroli oznakowania tego miejsca.
Będę poinformowany o wynikach postępowania.

Ps. Link do rozporządzenia z 2003 http://lex.pl/serwis/du/2003/2181.htm
Szczególnie załącznik 1 pkt 1 i 5.

Wysłałem również prośbę o opinię do Policji. I ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu:
1. Policja odbiera maile!
2. Odpowiada!!!

Załączam odpowiedź. Nie popełniłem wykroczenia, miejsce jest nieprawidłowo oznakowane.

Załączniki

Ostatnią edycję dokonał moderator:
2. Odpowiada!!!(...)
Nie popełniłem wykroczenia, miejsce jest nieprawidłowo oznakowane.
Z tym nieprawidłowo oznakowanym miejscem od razu było wiadome : ).
Zaś, jeśli chodzi o początek Twojej wypowiedzi - nie wiem czemu,ale rozbawiłeś mnie, tak pozytywnie :D

W Gdański by ci nie odpowiedzieli:
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmia...nscy_policjanci_bez_dostepu_do_internetu.html
:D
Policja jest chyba jako jedyna grupa zawodowa jeszcze 100 lat za murzynami. To nawet murarz na budowie jakby powiedział że potrzebuje dostępu do neta to by chyba miał, żeby np. sprawdzać materiały, których używa do pracy albo żeby mailować z klientami. Ale nie będę się rozpisywał :)

No ale fajnie, że ktoś podziela nasz pogląd z komendy wojewódzkiej ;)

MarcinBilka napisał:
Wysłałem również prośbę o opinię do Policji. I ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu:
2. Odpowiada!!!

Załączam odpowiedź. Nie popełniłem wykroczenia, miejsce jest nieprawidłowo oznakowane.

Szukam w w/w rozporządzeniu sformułowania dotyczącego tego, że oprócz znaku pionowego miejsca dla inwalidy ma być koperta, jak to zostało ujęte w odpowiedzi policji ... i nie widzę. Czy mógłby ktoś podać mi w którym miejscu tego rozporządzenia jest taki zapis.
A jeżeli chodzi o sposób oznakowania przedstawionych miejsc w tym wątku to faktycznie "kogel- mogel". Ale tak to już jest we wszystkim odnośnie polskiego profesjonalizmu. Może kiedyś w przyszłości jak już opadną pyły promieniotwórcze...

Zapisu takiego nie znajdziesz. Żeby określić miejsce które jest przeznaczone dla osób uprawnionych to musi być jakoś oznakowane znakami poziomymi. Bo co by było gdyby przy prawej krawędzi stał taki znak a za znakiem cały parking o długości załóżmy 200 metrów (są takie oznaczenia). Byłoby to nielogiczne aby cały parking był dla osób uprawnionych, szczególnie jeśli jest to np. przy centrach hadlowych, więc maluje się np. kopertę/y. I koperta niekoniecznie musi być przed znakiem, także bez koperty to już całkiem nie wiadomo gdzie jest to miejsce wyznaczone.

Ostatnia edycja:
...czyli w czasie opadów śniegu jakie miały miejsce choćby ubiegłej zimy to nie wiadomo gdzie to miejsce, bo koperty nie będzie widać.
Moim skromnym zdaniem sytuacja ta wygląda w ten sposób, że:
wg. rozporządzenia MI w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków... itd. w rozdziale 5.2.18 parking - jest określone, że znak D-18 stosuje się do oznaczenia POCZĄTKU odcinka chodnika ( lub też miejsca na drodze określone tabliczkami typu T-30), na którym dopuszczono postój pojazdów sam. do 2,5 t.
Wynika z tego zapisu, że znak powinien być umieszczany prostopadle do krawędzi jezdni. Jeżeli pod takim znakiem D-18, zostałaby umieszczona tabliczka T-29 oznaczałoby to jak napisał "destruktor", że cały odcinek drogi przeznaczonej do parkowania jest dla osób niepełnosprawnych. Natomiast umieszczenie znaku D-18a powoduje to, że bezpośrednio za znakiem jest tyle wyznaczonych stanowisk postojowych dla pojazdów wyznaczonych ( np. dla inwalidy) ile opisanych kopert na tym pionowym znaku ( w tym wypadku jedno stanowisko). Stanowisko postojowe dla pojazdu osobowego to 5 metrów długości (patrz rozdz.5.2.19 ). Natomiast ( i tu się zgodzę) obiekty parkingowe (place itp) jeżeli mają mieć takie miejsca to powinny być określone znakami poziomymi np P-24. A w razie wspomnianych nie korzystnych warunków atmosferycznych, można by dodatkowo oznaczyć je znakiem pionowym w sposób czytelny dla kierowców ( czyli bezpośrednio przed tym stanowiskiem postojowym).

Odnośnie zaśnieżonych dróg, to powiem tylko tyle że to nie wina śniegu, w cywilizowanych krajach każde zadupie jest odśnieżone i nie czeka się aż przestanie padać czy śniegu uzbiera się ileś centymetrów. Więc cyja wina to już można sobie samemu odpowiedzieć.
Uważam że takie nieodśnieżone miejsce stanowi zagrożenie dla osoby niepełnosprawnej, gdyż może się poślizgnąć, więc lepiej żeby tam pełnosprawny obywatel zaparkował ;)

sold12 napisał:
Stanowisko postojowe dla pojazdu osobowego to 5 metrów długości (patrz rozdz.5.2.19 ). .

Poprawka: patrz rozdz. 5.2.4 - długość stanowiska postojowego równoległego do jezdni = 6 metrów. :)

Odnośnie śniegu: Próbowałem znaleźć sztuczny problem, który w jakiś sposób mógł by przedstawić problemy większości pytających ( bez urazy ) :ooo:

Dostałem odpowiedź na pismo-prośbę o przeprowadzenie kontroli oznakowania parkingowego... skierowane do Urzędu Wojewódzkiego (a konkretnie Zespół Nadzoru nad Ruchem Drogowym, Wydział Infrastruktury)
Załączam.

Załączniki

Dostałem potwierdzenie o wpłynięciu wniosku o ukaranie mnie do wydziału karnego właściwego dla miejsca zdarzenia.
Z tego co wiem to sąd dość często skazuje bez rozprawy bo niewielu się "odwołuje" i w ten sposób sąd ma super statystyki. Chciałbym uniknąć potrzeby "odwołania" się i następnie stawiania na rozprawie a za mało prawdopodobną oceniam możliwość uniewinnienia mnie bez rozprawy (o ile to w ogóle możliwe).
Tak więc chciałbym przesłać do sądu pisma z policji i urzędu wojewódzkiego bo być może dzięki nim sąd bez rozprawy mnie uniewinni. I teraz moje pytanie: jak to zrobić?
Z tego co wyczytałem to mogę sporządzić "pismo procesowe" i przesłać/przekazać do odpowiedniego wydziału karnego. Treść pisma poniżej, proszę o uwagi.

Dane adresowe, data, sygnatura, adresat itp

Uprzejmie proszę o dołączenie do akt sprawy następujących dokumentów:
1. Dokumentacja fotograficzna miejsca zderzenia wykonana przez Straż Miejską którą otrzymałem podczas składania wyjaśnień w siedzibie Straży Miejskiej w Katowicach
2. Opinia dot. zaistniałego zderzenia sporządzona przez Komendę Wojewódzką Policji w Katowicach. O opinię tę wystąpiłem po dokonaniu odmowy przyjęcia mandatu.
3. Opinia dot. oznakowania miejsca zdarzenia sporządzona przez Wydział Infrastruktury Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego (Organ Nadzorujący). O opinię tę wystąpiłem po dokonaniu odmowy przyjęcia mandatu.

Z poważaniem

Powrót