ZPAV a chomikuj.pl

• Autor wątku Autor wątku Placek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Łatwo powiedzieć, żeby się nie przejmować, heh. Mam ten sam problem:x Ostatnia odpowiedź na moją prośbę o ilość do zapłaty i listę plików wyglądała tak, iż zostały wymienione firmy, które są reprezentowane przez nich i podana kwota. Co więcej teraz dostałam odpowiedź od innego prawnika. Co jest?
Czy są jeszcze jakieś osoby, które potocznie mówiąc "olały sprawę"? Jakie były konsekwencje?

długo mnie tu nie było bo i długo nie dostawałam informacji z tej firmy i jak do tej pory nie dostałam. A od sierpnia minęło sporo czasu, cierpliwie czekam, ale sprawa zaczyna być podejrzana, bo solidna firma raczej dba o to żeby kary zostały spłacane. Jesli teraz by znów się odezwali to miałabym wątpliwości co do słuszności ich zamiarów.

oooo gucza:) no powiedz co u Ciebie, jak tam się potoczyła sprawa:) bezalkoholowa, ja sie długo przejmowałem aż to olałem. I na razie żadnych konsekwncji.

Ja powiem tak olałem ich a wczoraj wpadła policja zabezpieczyła komputer i zabrała :( a w piątek mam wstawić sie na policję bo sprawa została skierowana do prokuratury :(

a kiedy ich olałeś? ile czasu minęło od kontaktu z nimi do najazdu niebieskich?

Olałem ich od 9 lipca dokładnie :( dzwoniłem do ZPAV i idziemy na ugode czyli mam zapłacić 1500 zł

dziubson87 napisał:
Olałem ich od 9 lipca dokładnie :( dzwoniłem do ZPAV i idziemy na ugode czyli mam zapłacić 1500 zł
Zdajesz sobie sprawę, że podpisanie ugody nie musi oznaczać końca sprawy?

Eh... to zaczynam znowu się obawiać... U mnie ostatnia odp od nich była z 29.11 i nie wiem czy pisać dalej z prośbą o obniżenie kwoty i o listę, którą rzekomo zabezpieczyli...
Dziubson, a ile plików miałeś, że taka dosyć "niska" kwota?

Mam nadzieje że to będzie koniec lecz nie wiem:( gdzieś około 800 plików muzycznych :(

I 20 któregoś sierpnia sprawa poszła do prokuratury i dopiero teraz przyszli do mnie.

a czy nikt z Was nie zauważył, że większość postów piszą nowi userzy, którzy dodatkowo najczęściej namawiają do podpisania ugody i zapłacenia?

Nie mam żadnych problemów z chomikami itp ale często śledzę różne wątki na tym forum z ciekawości.

W tym wątku nie ma za grosz konkretów. Pod każdym wpisem, że ktoś sobie olał i nie kontynuuje korespondencji z tą kancelarią, od razu pojawia się wpis że to policja najechała u dom czy też płaczliwa wypowiedź typu "ja zapłaciłem i każdemu też radzę".

Czy ktoś z Was słyszał o marketingu szeptanym?

Żeby była jasność... Nie namawiam nikogo do unikania odpowiedzialności ale do czasu udowodnienia winy każdy jest niewinny. Jeśli ktokolwiek poniesie koszty z tytułu sytuacji opisanej w tym wątku to z własnej głupoty. Jeśli ktoś czeka, udostępnia i szuka obejścia to należy mu się kara.
Pamiętajcie tylko żeby podchodzić poważnie do takich spraw i szukać merytorycznej pomocy u specjalistów w tej dziedzinie a nie tworzyć społeczność poszkodowanych żeby łatwiej było przyjąć stan rzeczy.

Tak czy inaczej uważam, że w tym wątku 30% wpisów to marketing strony zainteresowanej :).

Ostatnia edycja:
Faktycznie masz rację co do tego zjawiska, gucza daj znać co u Ciebie?

pisałam już że jesli chodzi o mnie to w sierpniu oni zaprzestali maila mimo ze prosiłam o odpowiedź. wiec skoro chcę iść na ugodę to nie powinni nasyłać na mnie policji , bo to oni nie odpowiadają.

Ostatnia edycja:
gucza masz racje, Ty chcesz się dogadać (masz prawo wiedzieć za co dokładnie masz zapłacić), więc nie mają prawa nasłać policji, bo to w końcu tamta strona milczy.

Śmierdzi mi ta sprawa bardzo, więc płacić póki co nie mam zamiaru. Swoją drogą, skoro rzekoma sprawa Rippera poszła do prokuratury, więc skąd w ogóle znowu wzięła się tak ugoda? Sprawę wygrywa ZPAV i mogą uciągnąć więcej kasy, niż przez tą ugodę.
Nie znam się, nie krzyczcie tylko poprawcie jak źle prawię, ale tak na logikę to coś tu nie pasuje...

Witam, czytałem ten temat i wymiękłem po ponad 10 stronach.. i niby odpowiedź już znalazłem ale nie do konca :) tak więc...
Mam chomika i pewnie nie do konca legalne pliki, już dawno założyłem hasło na całego chomika. Do tego jeszcze ukryłem foldery z muzyką, filmami i innymi rzeczami które mogą być nie legalne. I pytanie czy jest jakakolwiek szansa że do takiego konta mogą się przyczepić? Nie udostępniam nikomu itd. Jedyny problem to taki, że dużo plików zachomikowanych zostało przez innych zanim założyłem te hasła i przez nich są udostępniane :( Czy ja odpowiadam, za to że oni teraz je udostępniają? Bo kurde mam fajny zbiorek filmów i muzyczki, a na dysku nie mam już na to miejsca i szkoda mi to wywalać... żeby potem tego szukać jak będę chciał coś obejrzeć albo posłuchać.

kurcze ludzie ja nie mam zadnych plikow zachomikowanych ale moja dziewczyna niedawno dostala maila bo miala. Ale ona tez wykasowala to od razu. Niby jak oni jej udowodnią że coś miala ? zreszta nie w tym rzecz . wyglada na to ze caly wiezowiec siedzi pod jednym ip, bardzo jestem ciekaw jak ja wyodrębnią ze to akurat ona. :cool: i poza tym ja jakbym sie znalazl w takiej sytuacji to nie szedlbym na zadna ugode, do licha. Tutaj jest wielka niejasnosc prawna . bo jesli ktos robi portal do wymiany danych i te dane sa wymieniane to na jakiej podstawie ma byc karany ktos kto te dane posiada w takim stopniu jak ktos kto ma je na kompie ? co z tego ze nie udostepnia ktos kto ma dane na kompie, ale przeciez sytuacja jest ta sama jezus!!! a poza tym oni by nie szli na zadna ugode jakby mogli sie dobrac do ludzi. Co za gadanina glupia o policji konfiskujacej komputer. prokuratura jakby chciala zpavowi zapewnic wszystkie adresy i dane osobowe toby musiala nic innego nie robic, nie lapac przestepcow, choc ja mam swoje zdanie co oni robia w sprawie przestepcow. dokumentacje poza tym by musieli prowadzic wieksza niz cala unia europejska. bo u nas co sprawa to setki dokumentow. nic zobacze co dalej bedzie z moja lady. pozdrawiam i zgadzam sie z tymi co mowia zeby nie placic

Jeśli już to istnieje możliwość zidentyfikowania komputera (anonimowość w sieci to fikcja) ale jeśli komputer jest mieszkaniu z kilkoma mieszkańcami to udowodnić Kto siedział przy komputerze nie da rady. :)

lopaz ty chyba pracujesz dla spav. Nic dodac nic ujac. jak tacy madrzy to niech ustalaja po ip. Proste i na temat. gdyby mogli to by nie szli na takie jakies niby promocje. Co to jest do licha ? cieszyc sie ze mozna zaplacic 7 tausenow ? jezus christ co za krezusy posiadaja konta na chomikach. Ja jakby ktos sie do mnie zwrocil zebym wyjechal z taka kwota to bym chyba z kraju wyjechal. sorry ale to jest jakas masakra, a w dodatku nachalnie smierdzi to wszystko oszustwem. poza tym te pliki i tak są w necie! wiec jakie tutaj jest przestepstwo. ? dobrze ktos pisal niech policja sie weźmie za pedofilow zabojcow i zorganizowana przestepczosc. Prostytucja kwitnie a oni do bogu ducha winnych ludzi sie przyczepiaja. przeciez te wszystkie panienki mozna wyzamykac w jeden dzien. im zalozyc sprawy!!!

"scorn12" różnica polega natym, że ja mogę mieć milion filmów i mp3 dla siebie i swoich znajomych (patrz DOZWOLONY UŻYTEK PRYWATNY) ale NIE WOLNO MI ICH UDOSTĘPNIAĆ OBCYM.:o

Mogę moje zakupione mp3/film/audio nagrać na płytę (zwielokrotnić) albo wysłać netem szwagrowi do Krakowa ale dać sąsiadowi z ulicy albo wysłać netem do sąsiada mojej kuzynki z Wronek już NIE! bo to jest UDOSTĘPNIANIE bez posiadania praw do rozpowzechniania i nie ma tu nic do rzeczy czy coś już jest w necie czy nie.

Ostatnia edycja:
@FPC Jeśli zabezpieczyłeś hasłem, to jesteś "czysty", przynajmniej względem odpowiedzialności karnej. Przynajmniej od czasu zahasłowania. Za okres w którym pliki nie były zahasłowane jak najbardziej możesz odpowiadać. Przedawnienie ścigania następuje po pięciu latach. Jeśli w tym czasie nie dostaniesz zarzutów, to względem okresu sprzed zahasłowania chomika też będziesz czysty.

Powrót