Witam.
Ciesze się, że znalazłam miejsce gdzie są ludzie z tym samym problemem.
25 stycznia wysłano do mnie powiadomienie na chomika że jest tam dla mnie zawiadomienie. Okazało się, że dostałam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa takie jak Wy i mam się w ciągu 7 dni zgłosić mejlowo lub telefonicznie, jeśli nie to sprawa trafi do prokuratury. Wiadomość odczytałam 27 stycznia i odpisałam od razu, że proszę o konkretne informacje. Ponieważ przez kilka dni nie uzyskałam odpowiedzi 9był weekend również), w poniedziałek próbowałam się dodzwonić na podany nr ale nikt nie odbierał kilka razy, napisałam mejla do kancelarii. Dziś dopiero otrzymałam odpowiedź z informacją o możliwości podpisania ugody 11 lutego w Warszawie i przesłano mi tą ugodę bez wypełnionych danych (osobowych, kwota itd). Poproszono mnie o podanie moich danych osobowych w celu uzupełnienia ugody do podpisania. Odpisałam pytając jaka jest kwota oraz, że mieszkam na drugim koncu Polski i dojazd 11 do W-wy nie jest sprawą prostą. Czekam na odpowiedź i aż sie boje jaka kwotę mi powiedzą. Stąd też mam kilka pytań:
1. na chomiku miałam ponad 10,5 tys. róznych plików z czego ponad tysiąc oznaczono jako nielegalne (zauwazyłam to dopiero gdy przegladałam chomik po otrzymaniu tej informacji z zpav). Czy ewentualne odszkodowanie jest liczone z ilosci wszystkich plików jakie miałąm czy tylko tych nielegalnych?
2. Na chmiku jest opcja że ktos moze mój plik zachomikować do siebie 9czyli bez uzycia transfery swojego przenosi plik mój dosiebie). Nie jestem w stanie zlikwidować tych plików bo nie wiem kto je ma, czy od nich też bedzie liczona ta kara?
3. Skasowałam wszystkie pliki oraz zahasłowałam chomika, Czy powinnam go całkiem skasować?
4. Czy udzielenie IP i adresy mejlowego zpav przez serwis chomikuj jest legalne? W internecie czytałam różne opinie.
5. Czy tutaj wypowiadają się prawnicy i ludzie kompetentni?
6. Czy skasowanie konta mejlowego cokolwiek pomoże? Chyba nie da się uciec przed tym jeśli już machina ruszyła?
7. Jaki jest termin wpłaty ewentualnego odszkodowania? Czy można to rozłożyć na raty lub zmniejszyć w jakiś sposób tą kwote?
Jestem studentka na I roku, nie pracuje, moi rodzice mało zarabiają i obawiam się, że nie będę miała z czego zapłacić.
8. Czy karalne jest udostępnianie tych plików, które mieliśmy na chomikach czy również ściąganie plików z internetu za pośrednictwem tego portalu?
9. Niektórzy twierdzą że zpav działą nie dokonca legalnie, wyłudza pieniadze od ludzi, którzy wola zapłacić niz sami podać sprawę do sądu, jak to właściwie jest? Czytałam w jakims artykule zamieszczonym w necie, że zpav jako firma ma prawa autorskie tylko do 2 wykonawców bodajże wiec dlaczego egzekwuje udostępnianie różnorodnych plików?
10. czy zpav broni nagrań muzycznych, plików mp3 czy filmów, seriali, audiobooków również?
Tyle pytań mi się narazie nasuwa, będę wdzięczna o jakiekolwiek wskazówki.