ZPAV a chomikuj.pl

• Autor wątku Autor wątku Placek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest prostszy algorytm:
Cena rynkowa utworów x 3

Czy jeśli na itunes dany utwór kosztuje 1$ (słownie jeden dolar) to w przypadku takiego udostępniania na np. chomikuj.pl, takiego utworu, który zostanie pobrany 10 razy. Naj akiej podstawie Zaiks albo inny ozz wyliczy swoją "rynkową" stawkę? Wydaje mi się, że zastosuje przelicznik (rzeczywista wartość rynkowa *5)*ilość pobrań * współczynnik z kosmosu ?

Bardzo mnie ciekawi dokładne wyliczenie danych sum przez w/w ozz.
Przecież jeśli autor sprzedaje coś na wolnym rynku legalnie po 1$, to jakim prawem jakaś organizacja wycenia to na więcej niż sam autor ? Skoro ona tylko go reprezentuje?

kukov napisał:
Przecież jeśli autor sprzedaje coś na wolnym rynku legalnie po 1$, to jakim prawem jakaś organizacja wycenia to na więcej niż sam autor ? Skoro ona tylko go reprezentuje?
Licencja na użytkowanie utworu, którą wykupujesz za $1 w iTunes nie obejmuje prawa do jego rozpowszechniania.

Owszem nie obejmuje, ale skąd zatem biorą się te bajońskie sumy? Rozumiem, że z tych sztucznych tabelek ? Jeśli przypisano mu paserstwo, czyli pomoc w upłynnieniu przedmiotu kradzieży, to suma zadośćuczynienia powinna wynosić tyle ile skradziony przedmiot, czyż nie? Jeśli "ukradł" coś na kwotę 1000zł, powinien zwrócić 1000.

Pytanie, które zadałem pojawiło się na gruncie zmiany kwalifikacji czynu..

kukov napisał:
Owszem nie obejmuje, ale skąd zatem biorą się te bajońskie sumy?
7200 złotych za rozpowszechnianie 3600 utworów to bajońska suma?
Nawet jeżeli chcieliby tylko policzyć wartość należnego wynagrodzenia za zwykłe użytkowanie, to 3600 to 240 albumów po 15 kawałków * 40 złotych za album * 3 = 28 800. Także rzekłbym, że zaproponowana suma jest raczej bardzo skromna.
A policzyłem to po cenach rynkowych. Wiesz ile kosztowałyby prawa do nieograniczonego rozpowszechniania w Internecie 240 albumów?
Ja nie wiem, ale jestem pewien, że kwoty byłyby o wiele rzędów wyższe, niż te wymienione powyżej.

Bajońskie sumy odnosiłem generalnie do roszczeń ozz w podobnych sprawach.

W tym przypadku nie było tam na pewno samych albumów.
Tak czy siak, wolny rynek to dla mnie coś bardziej na zachód od tego grajdołka.

Skoro przykładowo cały album Phila Collinsa kosztuje na itunes 8$, a zatem 24 zł, to uwzględniając siłę nabywczą $ w porównaniu do zł, należałoby uznać, że ten sam album "powinien" kosztować w PL około 8 zł (na portalu typu itunes).

Biorąc za podstawę powyższą kwotę wychodzi 240x8x3 = 5760zł.
Przy 10zł wychodzi dokładnie 7200.. zatem tyle ile wnioskowana kwota.

Rzeczywiście 3600 utworów to już duża kolekcja..

Odpukać, takiej paranoi, jak w USA z odszkodowaniami u nas jeszcze nie ma :)

widzę, że wzbudziłam istny ferment intelektualny (choć nie zamierzałam). nie mam powodu do dumy z tego co zrobiłam. po prostu prosiłam o poradę. wiem, że są osoby które mają "większą kolekcję" ale w chwili obecnej nic mnie nie usprawiedliwia.

Witam, czy któryś z z was zakończył już postępowanie z ZPAV? Jak wyglądają warunki ugody? Renia25 jak sytuacja? Płacisz czy idziesz do sądu?

Witaj! u mnie w chwili obecnej wygląda tak: napisałam e-maila adwokatowi jaką mam sytuację finansowa (nic nie odpisał) i mojego chomika ohasłowałam. ZPAV już nic więcej do mnie nie pisał. A jak jest u Ciebie?

Cześć, ja swojego ohasłowałem od razu po pierwszej informacji od nich, i na razie z nimi rozmawiam bo wolę się dogadać i mieć z głowy ten temat. Dodatkowo zmieniłem nazwę chomika i usunąłem się z praktycznie wszystkich polecanych, bo poza moimi kopiami mp3 do których się przyczepili, mam inne pliki na których mi zależy, więc nie za bardzo chcę likwidować konto. Na e-maile odpowiadają (przez wiadomości na chomiku nie gadają) więc próbuje się dogadać.

wiem ze odpowiadają na e-maile. też z nimi pisałam. a ile masz zapłacić? o moich perypetiach możesz poczytać wyżej ;p

około 2.600, ale jestem na dobrej drodze do obniżenia tej kwoty lub rozłożenia na raty. wolę to załatwić i mieć "z bańki". tym bardziej że przedawnienie w tym zakresie jest raczej wątpliwe ...

kurde człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera. to jak z prowadzeniem auta, czasami nie wiesz kiedy przekraczasz przepisy a jak cię łapią to niestety trzeba płacić.

w sumie to szkoda że dopiero teraz ale dowiedziałem się że to i tak jedna z mniejszych kwot. małe to pocieszenie ale zawsze.

cóż, i zachęcam wszystkich do zabezpieczenia swoich chomików póki czas a ci którzy trafiają tu tak jak ja, przez wyszukiwarkę żeby się dowiedzieć co to ZPAV bo dostali podobne propozycje, to namawiam żeby sie dogadywali bo jak nie to do kwoty którą "dostali" mogą się jeszcze dołożyć koszty postępowania itp. a tak można się dogadać, obniżyć i jakoś z tego wyjść. gdzieś tam czytałem że parę procesów już wygrali więc ...
a tu artykuł w temacie Polska: W 3 miesiące ponad 500 spraw o naruszenie praw autorskich - Biznes, Finanse i Prawo - Dziennik Internautów (DI) - internet w życiu i biznesie
i drugi artykuł Czy korzystanie z chomikuj.pl jest legalne? - PROGRAMY - Internet - Trochetechniki.pl

Pozdrowionka.

Witam. Chciałbym się zapytać jak dalej potoczyła się sprawa ze ZPAV-em. Dostałem wiadomość na moje konto na chomikuj - tę z propozycją ugody i prośbą o kontakt. Nie jestem pewien co mam w tej sytuacji zrobic.

Witam :)

Przeczytałam cały wątek o filmach i muzyce i mam pytanie (zadaję je tutaj,ponieważ tamten wątek został zamknięty).

- Czy w sprawie ściągania plików muzycznych,filmów czy seriali nic się nie zmieniło? (można je ściągać legalnie tylko na własny użytek,pod warunkiem nieudostępniania innym i posiadania 1 kopii.) Czy dotyczy to również seriali lub muzyki niedostępnej na polskim rynku?

Pytam o to,ponieważ w ostatnia odp w wątku o muzyce jest z 2007 roku,a nie orientuję się,czy przepisy zmieniły się od tamtego czasu...

Witam, również otrzymałem niepokojącą wiadomość od zpav. Napisałem do nich emaila, że chce się dowiedzieć jakie są warunki ugody i jakie pliki są ich własnością(ktoś napisał, że miał do zapłacenia 7200 zł przy 3600 plikach, ale to chyba nie możliwe, żeby wszystkie jego piosenki były ich własnością zakładając że po 2zł na plik, więc chce wiedzieć za jakie grzechy(piosenki)) wysłałem go w środę. Nie otrzymałem odpowiedzi więc dzisiaj wysłałem 2 emaila. I pytanie do was: czy jak nie odpowiedzą i nie zadzwonię to zgłoszą do prokuratury? A może już to zrobili?

w mojej ocenie lepiej się dogadać, a jak jest problem to wygodniej zadzwonić, trochę sprawdzałem i niestety raczej nie da się podważyć ich prawa do reprezentowania twórców, można olać i zignorować ale jak się uprą to egzekucja jest kwestią czasu.

czytając to wszystko i posiadając także chomika stwierdzam i chomikuj.pl też łamie prawo gdyż jeszcze pobiera opłatę za tzw transfer -transfer pirackich plików.

przed wysyłaniem każdego pliku nie akceptuje się regulaminu jak i konta tam założone nie są kontami typu allegro (weryfikacja poprzez adres) wiec na jakiej podstawie mamy zawartą z nimi umowę lub chociażby regulamin nie jest akceptowany w 100% tak samo jak i tu na forum.

Po drugie to nie posiadają żadnych zabezpieczeń na stronie tylu ssl i każdy może się podpiąć pod dane konto nawet metodą prub i błędów hasła.
Akceptacja regulaminu jaką posida chomikuj jest niczym innym jak czysta wolą usera lecz do niczego nie zobowiązuje (brak weryfikacji)
Co do plików to sam pobieram i wysyłam nazat by móc np za X czas pobrać bez utraty transferu. Takowe pliki wysłane są przecież własnością(kupiony transfer sms /hasło folder)czyli kopią pobraną z chomikuj kupioną od chomikuj bo to im się płaci a nie userwoi.
Chomikuj to zwykłe naciąganie ludzi na bubel.

Po co są odtwarzacze po co playery jak to tylko serwer do przechowania kopi .Publiczne foldery hmmmmmmmmm w standardzie powinny być ustawione z hasłem jak robi sie nowy.
Celem chomikuj jest właśnie takie postępowanie z userami czekają aż dany chomik się rozwinie i bach kara to śmieszne bo serwis tylko w tym celu został założony by nakłaniać do ściągania umieszczania po to by za X czasu powstało takie coś jak kara na chomikuj.Zwykłe oszustwo nic wiecej .

Kupuje 2giga płace za to pobieram ich film i robię kopie na swoim chomiku to czyli za kopie zapłaciłem więc za co kara?

Ostatnia edycja:
dzio-dzio napisał:
chomikuj.pl też łamie prawo gdyż jeszcze pobiera opłatę za tzw transfer -transfer pirackich plików.
Nie.
Pobiera opłatę za transfer plików. Prawo reguluje w jakiej sytuacji administrator serwisu ponosi odpowiedzialność za działania jego użytkowników.
Proponuję poczytać przed wypowiadaniem się.

dzio-dzio napisał:
Po drugie to nie posiadają żadnych zabezpieczeń na stronie tylu ssl i każdy może się podpiąć pod dane konto nawet metodą prub i błędów hasła.
Jeżeli ktoś włamał się na Twoje konto i pobrał pliki, do których rozpowszechniania nie masz prawa, to nie Ty w tej sytuacji będziesz odpowiadał karnie.
Proponuję poczytać przed wypowiadaniem się.

dzio-dzio napisał:
Takowe pliki wysłane są przecież własnością(kupiony transfer sms /hasło folder).
Proponuję poczytać, czym jest w istocie zakup np. pliku z muzyką, i jak się ma do prawa późniejszego jego rozpowszechniania.
dzio-dzio napisał:
Po co są odtwarzacze po co playery jak to tylko serwer do przechowania kopi .Publiczne foldery hmmmmmmmmm w standardzie powinny być ustawione z hasłem jak robi sie nowy.
Przecież możesz przez ten serwis rozpowszechniać dowolne pliki i nikt się za to Ciebie nie czepi. Oczywiście o będziesz miał prawo do ich rozpowszechniania.
dzio-dzio napisał:
Kupuje 2giga płace za to pobieram ich film i robię kopie na swoim chomiku to czyli za kopie zapłaciłem więc za co kara?
Za rozpowszechnianie materiałów chronionych prawem autorskim bez zgody właścicieli tych praw.
Po raz któryś: zapoznaj się z obowiązującym w tym temacie prawem.

Dobra, minął tydzień i wysłałem dwa emaile na które odpowiedzi nie otrzymałem.
Niech się dzieje wola nieba.

Witam.
Ciesze się, że znalazłam miejsce gdzie są ludzie z tym samym problemem.
25 stycznia wysłano do mnie powiadomienie na chomika że jest tam dla mnie zawiadomienie. Okazało się, że dostałam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa takie jak Wy i mam się w ciągu 7 dni zgłosić mejlowo lub telefonicznie, jeśli nie to sprawa trafi do prokuratury. Wiadomość odczytałam 27 stycznia i odpisałam od razu, że proszę o konkretne informacje. Ponieważ przez kilka dni nie uzyskałam odpowiedzi 9był weekend również), w poniedziałek próbowałam się dodzwonić na podany nr ale nikt nie odbierał kilka razy, napisałam mejla do kancelarii. Dziś dopiero otrzymałam odpowiedź z informacją o możliwości podpisania ugody 11 lutego w Warszawie i przesłano mi tą ugodę bez wypełnionych danych (osobowych, kwota itd). Poproszono mnie o podanie moich danych osobowych w celu uzupełnienia ugody do podpisania. Odpisałam pytając jaka jest kwota oraz, że mieszkam na drugim koncu Polski i dojazd 11 do W-wy nie jest sprawą prostą. Czekam na odpowiedź i aż sie boje jaka kwotę mi powiedzą. Stąd też mam kilka pytań:

1. na chomiku miałam ponad 10,5 tys. róznych plików z czego ponad tysiąc oznaczono jako nielegalne (zauwazyłam to dopiero gdy przegladałam chomik po otrzymaniu tej informacji z zpav). Czy ewentualne odszkodowanie jest liczone z ilosci wszystkich plików jakie miałąm czy tylko tych nielegalnych?

2. Na chmiku jest opcja że ktos moze mój plik zachomikować do siebie 9czyli bez uzycia transfery swojego przenosi plik mój dosiebie). Nie jestem w stanie zlikwidować tych plików bo nie wiem kto je ma, czy od nich też bedzie liczona ta kara?

3. Skasowałam wszystkie pliki oraz zahasłowałam chomika, Czy powinnam go całkiem skasować?

4. Czy udzielenie IP i adresy mejlowego zpav przez serwis chomikuj jest legalne? W internecie czytałam różne opinie.

5. Czy tutaj wypowiadają się prawnicy i ludzie kompetentni?

6. Czy skasowanie konta mejlowego cokolwiek pomoże? Chyba nie da się uciec przed tym jeśli już machina ruszyła?

7. Jaki jest termin wpłaty ewentualnego odszkodowania? Czy można to rozłożyć na raty lub zmniejszyć w jakiś sposób tą kwote?
Jestem studentka na I roku, nie pracuje, moi rodzice mało zarabiają i obawiam się, że nie będę miała z czego zapłacić.

8. Czy karalne jest udostępnianie tych plików, które mieliśmy na chomikach czy również ściąganie plików z internetu za pośrednictwem tego portalu?

9. Niektórzy twierdzą że zpav działą nie dokonca legalnie, wyłudza pieniadze od ludzi, którzy wola zapłacić niz sami podać sprawę do sądu, jak to właściwie jest? Czytałam w jakims artykule zamieszczonym w necie, że zpav jako firma ma prawa autorskie tylko do 2 wykonawców bodajże wiec dlaczego egzekwuje udostępnianie różnorodnych plików?

10. czy zpav broni nagrań muzycznych, plików mp3 czy filmów, seriali, audiobooków również?

Tyle pytań mi się narazie nasuwa, będę wdzięczna o jakiekolwiek wskazówki.

Powrót