S
Sklero_San
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 225
Odrzucając spadek tracisz wszystkie prawa do spadku. Natomiast dokonując darowizny swojego udziału własności z konkretnej nieruchomości tracisz tylko ten udział w nieruchomości.Izabelac94 napisał:w takim razie czym różni się zrzeczenie a oddanie mojej części rodzeństwu?
Jeżeli Twoje rodzeństwo jest chętne do przyjęcia od Ciebie darowizn udziałów własności w domu to powinni zgodzić się ponieść najpierw koszty sporządzenia przez notariusza dwóch aktów poświadczenia dziedziczenia - pierwszy po mamie i drugi po tacie (razem ok. 600 zł).
Dysponując tymi dwoma aktami poświadczenia dziedziczenia to możliwe będzie następnie zawarcie między Tobą i Twoim rodzeństwem (w kancelarii notarialnej) umowy darowizny Twoich udziałów własności w nieruchomości na rzecz brata i siostry. Za koszty sporządzenia umowy darowizny płacą osoby obdarowane (Twoje rodzeństwo) więc to nie obciążało by Ciebie.
Wszystko to można załatwić podczas jednej wizyty u notariusza pod warunkiem że wcześniej dostarczy się dane osobowe wszystkich osób, numer księgi wieczystej nieruchomości, odpisy skrócone aktów stanu cywilnego (taty, mamy i trójki ich dzieci), zaświadczenia o numerze PESEL i miejscu ostatniego zamieszkania taty i mamy.
Tak, część przechodzi automatycznie (z mocy prawa) na męża i dzieci tylko że aby móc ujawnić te zmiany w księdze wieczystej to sąd wieczystoksięgowy wymaga przedstawienia dokumentu potwierdzającego nabycie spadku. Takim dokumentem jest postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku albo notarialny akt poświadczenia dziedziczenia.Izabelac94 napisał:czy to nie jest tak ,że gdy w księdze wieczystej widnieje moja mama i tata a gdy moja mama umarła to ta część domu automatycznie przechodzi na mojego tatę?
Ostatnia edycja: